Festival de vin cu primul concurs de brânzeturi din România

1vin1
1vin2

Dimensiune font:

| 27-04-2024 07:32

Se apropie luna mai și Iașul se pregătește să vibreze la multe evenimente cărora le dă valoare și care îi aduc consacrare, unul fiind festivalul „Vin la Cultură”. De la degustări delicioase la primul concurs de brânzeturi din țară și prezentări captivante de cărți gastronomice, evenimentul va oferi foarte multe surprize, o parte devoalate ieri de către somelierul Marian Timofti, fondatorul Federației Naționale a Degustatorilor Autorizați,  într-o întâlnire ce și-a dorit a fi un preambul la evenimentul înscris pe agenda Florarului. Vin la cultură, ca și celelalte evenimente pe care le organizăm în țară, au ca principal obiectiv educația enologică a consumatorului, prin masterclass-uri susținute de către producători sau de către somelieri. Un alt obiectiv este cel al promovării soiurilor autohtone, a vinurilor realizate din aceste soiuri și cramelor care le produc. Iașul se poate mândri cu singurul producător din România care are doar plantații de soiuri autohtone și care va avea mult de câștigat la export. Tot Iașul se poate mândri cu faptul că Feteasca Neagră, port drapelul soiurilor românești, a plecat de aici, de pe dealurile Uricani și s-a răspândit în toată țara, cucerind papilele și terenurile multor enologi renumiți. Al treilea obiectiv este acela de a susține consumul moderat de vin și asocierea lui cu preparatele gastronomice, motiv pentru care vom avea un masterclass demonstrativ. Știți, nu toate cărnurile albe merg cu vinul alb și nu toate cele roșii se potrivesc cu vinul roșu. Încercăm să îndrumăm consumatorii către plăcerea gustativă, nu către cea bahică, să consumăm vinul potrivit la preparatul potrivit și să nu lăsăm alcoolul să pună stăpânire pe reacțiile noastre. Încercăm să atragem tinerii către o lume care ne poate completa vocabularul, ne poate îmbogăți biblioteca de arome stocată în firidele cele mai ascunse ale creierului, lucru care nu poate duce decât la o evoluție pozitivă a individului. Cu alte cuvinte să dezvoltăm cultura vinului, deoarece VINUL FĂRĂ DE CULTURĂ NU-I DECÂT O BĂUTURĂ”. Acesta este și motivul pentru care evenimentul se numește Vin la cultură”, a spus Marian Timofti.

Inițiatorii pledează pentru o educație prin astfel de evenimente rafinate. „Cu cât reușim să atragem mai mulți expozanți, cu atât vinurile vor fi mai diversificate, chiar dacă sunt produse din același soi. Fiecare cramă are un terroir diferit, o altă expunere, o altă zonă geografică de apartenență, practic soiul plecat din Moldova și ajuns în Oltenia este o clonă a soiului, cu o altă exprimare aromatică, gustativă, practic este un alt vin. Noi, degustătorii, suntem fascinați de aceste exprimări ale vinului și căutăm de multe ori să degustăm vinuri din același soi, de la mai mulți producători, din zone diferite. Asta duce la o îmbogățire permanentă a înțelegerii soiului care, de multe ori, se armonizează foarte bine cu preparatele din zona respectivă, a completat somelierul.

La evenimentul din luna mai vor fi invitați producători de vin din toate regiunile țării, dar și fabricanți de brânzeturi, urmând ca anul viitor să ajungă și mulți producători de salamuri și mezeluri, cu care se va încerca să se creeze simbioze de asociere cu vinurile. „Va fi o nebunie totală să vezi că un anumit salam merge foarte bine cu Fetească Neagră de pe Târnave, dar mai puțin bine cu Feteasca Neagră din Dobrogea, dintr-o zonă mai caldă. Toate acestea dau acea doză de incitare la cunoaștere – de ce da, de ce nu...?”, a râs Marian Timofti.

Din astfel de „dezbateri”, care de cele mai multe ori se transformă în discuții de lungă durată, se poate învăța modul de exprimare a vinului, se poate aprecia munca producătorilor, a enologilor. De la balconul din piața San Pietro, Papa Ioan Paul al Doilea a spus: „Fiecare om are dreptul la un pahar cu vin la masă!”, iar de atunci unele  state din UE, care au o populație cu educație în domeniu, permit condusul la volan cu o alcoolemie de 0,5 la mie. Și nimeni nu bea mai mult, doar acel pahar la masă, pe care studiile medicale l-au definit Paradoxul francez pentru sănătate. În Bordeaux se mănâncă foarte multă carne de porc și grasă, dar nimeni nu este bolnav de boli coronariene, deoarece un pahar de vin la masa de prânz și la cină curăță vasele sanguine.

Pentru Iași, un astfel de eveniment completează imaginea și notorietatea fiindcă reușește să sprijine vinificatorii locali și să promoveze vinurile produse în regiune, în contextul unei competiții deloc de neglijat din industrie. Un astfel de eveniment – festival de vinuri, cu expozanți relevanți din zonă, mai mari sau mai mici, adresate nu doar cercurilor restrânse de cunoscători, ci și publicului larg, este extrem de prețios și important pentru ieșeni. „Oferă o bună oportunitate cramelor de a-și promova vinurile și de a propune și testa direct pe consumatorul final etichete noi. Dar, poate și mai important, ele atrag un segment semnificativ de public neofit, care abia întrezărește farmecul poveștilor spuse de o etichetă sau alta, dar care pare pregătit să facă pasul în lumea magică a vinului. Inițierea și educația tinerilor în cultura și civilizația vinului trebuie să fie vocația primordială a unui astfel de eveniment. Și Vin la cultură nu poate avea alt destin, știind că în spatele lui se află munca, stăruința, entuziasmul și pasiunea organizatorilor”, a spus în cadrul unui dialog derulat, ca preambul la evenimentul din mai, consulul onorific al Franței la Iași Radu Grădinaru, antreprenor și un pasionat al vinurilor de calitate, un ambasador al podgoriilor. Toți curioșii au ridicat un colț al mapei care ascundea lista surprizelor și au aflat că degustările de vin vor fi acompaniate de concursuri de brânzeturi, de lansări de cărți gastronomice și de dialoguri între oamenii care înțeleg cu adevărat conceptul de wellbeing.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Artiștii de la Naționalul ieșean, invitați la un important festival de la Suceava
14/05/2024 15:58

  Spectacolul Teatrului National Iasi, „Lysistrata, dragostea mea” de Matei Visniec, in regia lui Zalán Zakariás, este invitat să participe la cea de-a VIII-a editie a Festivalu ...

Clinica Kinetic Sport&Medicine, specializat în recuperare medicală, ortopedie, fizioterapie, kinetoterapie și recuperare medicală pentru adulţi, copii și bebeluși, inaugurată în Palas Campus
14/05/2024 14:22

Clinica Kinetic Sport&Medicine, specializat in recuperare medicală, ortopedie, fizioterapie, kinetoterapie si recuperare medicală pentru adulţi, copii si bebelusi, inaugurată in Palas Campus Iasi, 14 m ...

Scandal de corupție în Primăria Bacău. Funcționar prins în flagrant când lua o mită de 4.000 de euro
14/05/2024 12:59

Un angajat al Primăriei Bacău, functionar la Direcţia Administrare Baze Sportive, a fost prins in flagrant, sambătă, 11 mai 2024, cand lua o mită de 4.000 de euro. Salariatul a pretins bani de la un cond ...

Motocicletă izbită violent de o fântână, într-un sat din Suceava. Un tânăr a murit și altul a fost grav rănit
14/05/2024 12:46

O persoană a murit, iar alta a fost grav rănită in urma unui grav accident de motocicletă produs pe raza satului Sălăgeni din comuna Dumbrăveni, judetul Suceava. Un accident rutier incheiat tragic a avu ...

Mașină spulberată de tren, în Neamț. Șoferul care a forțat trecerea de cale ferată a scăpat teafăr
14/05/2024 12:19

Un nou accident feroviar s-a petrecut in judeţul Neamţ. Masina unui conducător auto iresponsabil, care nu a fost rănit, a fost surprins pe calea ferată de o garnitură a unui tren de persoane. Pompierii d ...

Sinucidere bizară în Constanța. Un șofer de TIR din Neamț, dat dispărut, s-a aruncat de pe podul de la Agigea
14/05/2024 12:07

Politistii din Constanta au fost chemati să deslusească un caz misterios petrecut marti, 14 mai 2024. Tragedia a avut loc dimineată pe podul de la Agigea, unde un bărbat de 37 de ani, dat dispărut de cătr ...

Literatura de lângă noi. Focus: Ungaria
14/05/2024 09:39

De Noaptea Muzeelor, 18 mai 2024, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii se va desfăsura editia a treia a proiectului cultural Literatura de langă noi. Focus: Ungaria. Evenimentul va avea ...

Ungaria, despre războiul din Ucraina: O superputere nucleară nu poate fi învinsă. Ceea ce se întâmplă este, practic, ţinerea în funcţiune a unui abator
14/05/2024 09:18

Guvernul maghiar nu doreşte să participe in niciun fel la pregătirea militarilor ucraineni şi la livrarea de arme, dar presiunea asupra Ungariei este uriaşă şi este de aşteptat ca in următoarele săpt ...

Palatul Culturii se pregătește de bal
14/05/2024 09:00

Cea de-a treia editie a Balului Palatului din Iasi va avea loc la finalul acestei luni. Manifestarea, desfăsurată la Palatul Culturii, este organizată de Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Opera Nation ...

Proiectele de infrastructură ale Iașului rămân înțepenite
14/05/2024 08:36

* se intrevede posibilitatea ca proiectele Variantei Ocolitoare Podu Iloaiei si Variantei de Ocolire Iasi Sud (Uricani – str. Cicoarei – str. Arh. Berindei – intersectie Soseaua Nicolina) să ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei