Care este diferenta dintre lucrarile dentare metalo ceramice si cele din zirconiu?

metalo_ceramica_vs_zirconiu

Dimensiune font:

| 09-04-2024 15:27

 Care este diferenta dintre lucrarile dentare metalo ceramice si cele din zirconiu?

Coroanele si puntile dentare metalo ceramice se folosesc de mult timp in stomatologie. Rezultatele excelente obtinute cu aceste lucrari, fac ca ele sa fie folosite pe scara larga si in zilele noastre.
Pe de alta parte, zirconiul este un material care a aparut relativ recent in stomatologie. Calitatile sale exceptionale au revolutionat atat protetica dentara cat si implantologia, unde zirconiul are astazi multiple aplicabilitati.
In acest articol vom analiza diferentele dintre restaurarile metalo ceramice si cele pe baza de zirconiu, incercand sa le subliniem atat avantajele cat si dezavantajele.
1. Lucrarile dentare metalo ceramice
Coroanele si puntile dentare metalo ceramice au o vasta aplicabilitate in stomatologie. Ele se folosesc pe scara larga si aproape ca nu exista cabinet sau clinica stomatologica care sa nu execute acest tip de lucrari.
Care este structura unei lucrari metalo ceramice?
O reconstructie metalo ceramica este alcatuita dintr-un schelet metalic de sustinere, peste care se ard mai multe straturi de ceramica dentara. Suportul metalic va asigura rezistenta lucrarii, in timp ce portelanul este responsabil de estetica finala.
a) Scheletul metalic
Pe de o parte, asigura rezistenta intregii reconstructii, pe de alt parte ofera suport ceramicii dentare.
Cu anumite exceptii, ceramica dentara nu poate fi folosita de una singura intr-o lucrare dentara deoarece nu este suficient de puternica pentru a rezista actiunii fortelor masticatorii. Este motivul pentru care restaurarile dentare (mai ales cele extinse) au nevoie de un suport de sustinere.
Scheletul metalic poate fi confectionat din diverse aliaje:
- aliaje din crom cobalt (Cr/Co)
- aliaje de titan
- aliaje de aur
Ultimele 2 sunt superioare calitativ dar au si costul mai ridicat.

b) Ceramica dentara
Ceramica sau portelanul dentar va acoperi metalul pe toate partile fiind singura care va ramane vizibila. Ceramica se va pozitiona in mai multe straturi, care se ard separat in cuptoare specifice.
Intre aliajele metalice si ceramica se dezvolta legaturi chimice puternice, aspect ce contribuie la cresterea rezistentei lucrarii.
Portelanul dentar are o gama foarte mare de culori, fiind posibile si multiple combinatii intre acestea. De aceea, estetica generala a lucrarilor va fi foarte buna.
Care sunt avantajele lucrarilor metalo ceramice?
* se pot folosi pentru aproape orice tip de restaurari dentare
* au rezistenta si estetica foarte bune
* pot avea o durata de viata de pana la 15 ani
* pretul unei coroane sau punti metalo ceramice este rezonabil
* daca se folosesc aliaje de aur sau titan, atat rezistenta cat si durabilitatea restaurarilor vor creste semnificativ; este adevarat, si pretul va fi mai mare
Care sunt dezavantajele reconstructiilor metalo ceramice?
* chiar daca estetica este buna, nu se ridica la nivelul lucrarilor din zirconiu sau integral ceramice
* in anumite situatii, pot duce la aparitia unei coloratii gri spre negru la nivelul gingiei datorita prezentei scheletului metalic
* daca startul ceramic este prea subtire, metalul de culoare inchisa poate transpare prin lucrare
* aliajele din Cr/Co nu sunt atat de biotolerabile, fiind citate anumite reactii alergice; din acest punct de vedere, zirconiul sau aliajele din aur sunt net superioare
2. Lucrarile dentare din zirconiu
Zirconiul este o ceramica de culoare alba care are proprietati mecanice si estetice exceptionale.
De fapt, termenul de "zirconiu" nu este foarte corect. Zirconiul pur este un metal, dar in stomatologie se foloseste o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconiu. Totusi, pentru simplitate, majoritatea medicilor vor folosi termenul de zirconiu.
Zirconiul se prelucreaza exclusiv cu ajutorul sistemelor computerizate; este unul din motivele pentru care costul acestor lucrari va fi mai mare.
Zirconiu are 3 aplicatii in stomatologie:
a) Schelet de sustinere pentru coroanele si puntile ceramice
In aceste situatii, zirconiul joaca rolul aliajelor metalice din compozitia lucrarilor metalo ceramice. Peste suportul de zirconiu, se vor pozitiona mai multe straturi de portelan dentar. Se obtin astfel restaurari cu o rezistenta si estetica deosebite.
b) Lucrari protetice integral din zirconiu
In anumite cazuri, coroanele si puntile dentare pot fi confectionate exclusiv din zirconiu fara strat de ceramica deasupra. Aceste lucrari vor avea culoarea alba si rezistenta si durabilitate excelente.
Se indica mai ales in zonele din spate, mai putin vizibile, ale cavitatii orale la nivelul molarilor si a premolarilor.
c) Implanturi dentare
Bonturile artificiale si chiar si intreg implantul pot fi confectionate din zirconiu. Medicii pot apela uneori la bonturi artificiale din zirconiu (in loc de cele din titan) pentru a imbunatati aspectul estetic al lucrarilor pe implanturi.
In acest articol ne vom referi la lucrarile dentare din zirconiu cu ceramica (pct. a).
Care sunt avantajele lucrarilor zirconiu ceramica?
* rezistenta si duritate excelenta; zirconiul este cel mai rezistent material folosit in stomatologie pana la aceasta ora
* estetica deosebita: avand o culoare alba cu o transluciditate caracteristica nu mai apare problema ascunderii scheletului metalic de culoare inchisa
* zirconiul nu corodeaza si, in consecinta, nu mai exista riscul aparitiei unei coloratii inchise la nivelul gingiei ca in cazul lucrarilor cu schelet metalic
* biocompatibilitate perfecta: zirconiul este foarte bine tolerat de tesuturile organismului si nu are efect alergic
* precizie foarte ridicata deoarece restaurarile sunt executate cu ajutorul sistemelor computerizate
Care sunt dezavantajele lucrarilor zirconiu ceramica?
* Singurul dezavantaj este pretul crescut. Costul unei coroane zirconiu ceramica este in medie cu 65% mai mare decat cel al unei coroane metalo ceramice clasice.
Pretul crescut se datoreaza atat materialul in sine cat si aparaturilor necesare prelucrarii acestuia.

Concluzii
Executate corect, atat lucrarile metalo ceramice cat si cele din zirconiu vor avea rezultate foarte bune. Este evident ca, zirconiul are multiple avantaje atat de nivel estetic cat si al rezistentei.
Totusi, pretul mai ridicat ar putea face alegerea mai dificila pentru anumiti pacienti. Este indicat sa te consulti mai intai cu medicul tau; el va sti sa iti recomande cele mai bune optiuni in functie de particularitatile cazului.
Este bine sa tii cont de aceste recomandari si sa nu alegi coroana sau puntea dentara doar in functie de pretul ei.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Monica Pop spune ce nu s-a văzut în cazul lui Florin Piersic: 'Ei l-au ținut în viață!'
10/05/2024 18:54

Doctorul Monica Pop spune ce nu s-a văzut in cazul lui Florin Piersic. Managerul Spitalului de Oftalmologie Lahovari spune cine sunt adevăratii eroi, care l-au tinut in viată pe marele actor. „Nimeni nu s ...

Gheorghe Piperea: În urmă cu trei ani, șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească știrile false de la anti-vacciniști și să oblige toată lumea la injectare
10/05/2024 15:42

In urmă cu trei ani, seful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească stirile false de la anti-vaccinisti si să oblige toată lumea la injectare, căci numai vaccinul poate opri ...

Spitalul Foișor, informații de ultimă oră despre Florin Piersic, după ce a fost operat de urgență; acum este la ATI
09/05/2024 20:25

Actorul Florin Piersic a fost transferat, joi, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", unde a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă. Artistului i-a fost extrasă proteza de genunchi şi i s-a implant ...

Florin Piersic, transferat în stare gravă la Spitalul „Foișor” din București
09/05/2024 16:47

Marele actor Florin Piersic a fost transferat, in „stare generală gravă” la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular „Foisor” din Bucuresti, a anuntat institutia medicală, int ...

În fiecare an, aproape o mie de femei mor de cancer ovarian
08/05/2024 14:45

În Romania, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian si mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Global Cancer Observatory atrage atentia că fenomenul este ingrijorător si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei