Ce să faci ca să ai mai multă energie indiferent de vârstă

00000 breaking news PE GALBEN

Dimensiune font:

| 05-02-2024 17:43

 Dacă ți se întâmplă adesea să adormi în fața televizorului sau să constați că nu mai ai aceeași energie ca înainte, trebuie să știi că e normal să obosești mai repede, pe măsură ce înaintezi în vârstă. Acest fenomen este rezultatul procesului natural de îmbătrânire celulară, caracterizat de schimbări și deteriorări progresive la nivelul celulelor organismului.

Oboseală 

Unul dintre aspectele semnificative ale îmbătrânirii celulare este asociat cu mitocondriile, acele structuri interne ale celulelor responsabile de producerea energiei. Pe măsură ce mitocondriile se deteriorează, capacitatea celulelor de a genera energie se poate diminua, contribuind astfel la apariția senzației de oboseală. Deși ritmul îmbătrânirii celulare este influențat parțial de factori genetici, stilul de viață joacă un rol crucial în această ecuație. 

Acest lucru înseamnă că există numeroase schimbări pe care le poți adopta pentru a preveni ca oboseala și epuizarea să devină aspecte obișnuite ale procesului de îmbătrânire. Iată câteva recomandări practice care te pot ajuta să contracarezi scăderea nivelului de energie pe măsură ce înaintezi în vârstă.

1. Ai grijă ce și cât mănânci

Pentru a avea mai multă energie pe măsură ce îmbătrânești, acordă atenție tipului și cantității de mâncăruri pe care le consumi.

Alege alimente cu indice glicemic scăzut, cum ar fi legumele, nucile și cerealele integrale, pentru a menține nivelul de zahăr din sânge stabil. Proteinele, precum carnea, peștele, ouăle și leguminoasele, sunt esențiale pentru menținerea masei musculare și asigurarea unei surse constante de energie. Consumă grăsimi sănătoase din avocado, nuci și pește pentru energie durabilă. De exemplu, o porție de somon sau ton oferă cantitatea zilnică recomandată de acizi grași Omega 3 și vitamina B12. 

Studiileau confirmat capacitatea acizilor grași Omega 3 de a reduce inflamația în organism, una dintre cauzele principale ale oboselii. De asemenea, vitamina B12, împreună cu acidul folic, susțin formarea globulelor roșii și facilitează fixarea fierului în organism. Un nivel optim al globulelor roșii și al fierului poate contribui la prevenirea stării de oboseală și la menținerea unui nivel constant de energie.

Fii atent la dimensiunea porțiilor, evitând excesul sau deficitul caloric. Asigură-te că te hidratezi adecvat pe tot parcursul zilei. Limitează consumul de zahăr și alimente procesate, orientându-te către opțiuni alimentare naturale și integrale. Servește mese regulate și adaugă gustări sănătoase între mese pentru a menține un flux constant de energie.

Verifică-ți nivelul de vitmina D

Vitamina D este esențială pentru menținerea energiei și a stării de spirit optime. 

Acest nutrient joacă un rol important în absorbția calciului și menținerea sănătății osoase, iar deficitul poate contribui la diverse probleme de sănătate. Vitamina D este cel mai bine asimilată prin expunerea la lumina solară. Atunci când razele ultraviolete (UV) ating pielea, declanșează procesul de conversie în vitamina D. Cu toate acestea, o veste mai puțin încurajatoare este că, odată cu înaintarea în vârstă, pielea devine mai puțin eficientă în a realiza această transformare.

Așa că se poate ajunge la un deficit de vitamina D, care afectează atât nivelul de energie, cât și starea de spirit. În general, specialiștii recomandă suplimentarea cu vitamina D în cazul în care expunerea la soare este limitată sau există factori care pot influența negativ absorbția acestei vitamine și, evident, atunci când analizele de sânge arată că există un deficit.

Atenție la aportul de vitamina B12

Pe lângă vitamina D, vitamina B12 reprezintă o altă componentă vitală pentru menținerea unui nivel crescut de energie.

 

Se găsește, în mod natural, în produsele de origine animală și are un rol esențial în funcționarea normală a sistemului nervos și în formarea globulelor roșii. „Dietele vegane pot fi cauza pentru deficitul de vitamina B12 (aceasta se găsește exclusiv în produsele animale), iar dietele ‘de tip vestic’ ce abundă în dulciuri și mâncare procesată pot fi o cauză pentru disbioză intestinală și implicit pentru proasta absorbție și producție intestinală a unor vitamine din grupul B,” a explicat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice, pentru smartliving.ro. Alte cauze se întâlnesc, potrivit nutriționistului, atunci când se consumă substanțe care duc la eliminarea în exces a vitaminelor (fumat, consum de alcool). 

Fă mai multă mișcare

Chiar și în situația în care anumite probleme te împiedică să practici activitățile pe care le îndrăgeai, există posibilitatea să găsești soluții creative.

De exemplu, în cazul în care artrita la nivelul genunchilor îți limitează capacitatea de a alerga, înotul sau ciclismul pot reprezenta alternative adecvate și benefice. Nu trebuie să renunți la activitatea fizică pe măsură ce înaintezi în vârstă; dimpotrivă, poți adapta modalitatea în care te miști. Poți încerca programe de fitness dedicate în funcție de vârstă sau poți găsi un partener de antrenament pentru a vă încuraja reciproc.

Pe lângă faptul că vei avea mai multă energie și o stare psihică îmbunătățită, practicarea exercițiilor fizice menține și oasele sănătoase, pe măsură ce îmbătrânești. „După vârsta de 50 de ani, femeile sunt mai predispuse să facă osteoporoză. Dar s-a observat că acolo unde, în cadrul acestei grupe de risc, persoanele respective și-au păstrat activitatea fizică sau au început o activitate fizică regulată, osteoporoza a apărut mult mai târziu sau aproape deloc”, a explicat, dr. Vlad Predescu, medic primar Ortopedie și Traumatologie, într-un articol pentru smartliving.ro. În cazul în care timpul reprezintă o provocare, o sesiune de exerciții dimineața devreme, înainte de a începe alte activități, poate fi o strategie eficientă. Însă, este esențial să mănânci ceva înainte să te apuci să faci sport. Înainte de a începe o rutină nouă de exerciții, este recomandat să discuți cu medicul pentru a te asigura că este potrivită pentru starea ta de sănătate și a primi eventualele recomandări personalizate.

Odihnește-te suficient

Experții în domeniul somnologiei de la Fundația Națională pentru Somn, din SUA, susțin că adulții ar trebui să beneficieze de un interval de 7-9 ore de somn, însă această durată variază în mod semnificativ în funcție de fiecare individ în parte. Există adulți care se simt odihniți după doar câteva ore (5-6 ore) de somn, în timp ce alții nu pot funcționa la parametri optimi dacă nu se odihnesc de cel puțin 8 ore pe noapte.

Odată cu trecerea anilor, nevoile de somn pot să se schimbe, iar durata acestuia poate să scadă. Persoanele cu vârste peste 65 de ani dorm, în general, mai puțin de 7-8 ore pe noapte.

Cu toate acestea, calitatea somnului rămâne un indicator esențial. Conform specialiștilor în somnologie din Statele Unite, un somn considerat ideal pentru un adult prezintă următoarele caracteristici: • Permite adultului să se simtă în formă pe tot parcursul zilei, fără a manifesta semne de somnolență sau oboseală; • Adultul se va trezi cu sentimentul că a avut un somn foarte bun. Pentru a te asigura că ai un somn odihnitor, poți lua în considerare următoarele sfaturi: • Menține un program regulat de somn: încercă să te culci și să te trezești în fiecare zi la aceleași ore, chiar și în weekenduri; • Creează un mediu propice pentru somn: asigură-te că dormitorul este întunecat, liniștit și răcoros; • Evită consumul de cofeină și alcool: încearcă să eviți băuturile care conțin cofeină cu câteva ore înainte de culcare.

De asemenea, limitează consumul de alcool, deoarece acesta poate afecta calitatea somnului; • Limitează expunerea la ecrane: redu timpul petrecut în fața televizorului, computerului sau telefonului mobil cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece lumina albastră emisă de aceste dispozitive poate afecta producția de melatonină, hormonul care reglează somnul; • Relaxează-te înainte de culcare: găsește modalități de relaxare înainte de a merge la culcare, cum ar fi cititul unei cărți sau ascultarea unui gen de muzică liniștitor; • Ajustează-ți dieta: evită mesele grele și limitează consumul de lichide înainte de a merge la culcare pentru a preveni disconfortul stomacal sau trezirile frecvente pentru a merge la toaletă.

Discută cu medicul despre tratamentele pe care le urmezi Efectele secundare ale multor medicamente, cum ar fi cele pentru controlul tensiunii arteriale, antidepresivele și antihistaminicele, pot contribui la scăderea nivelului de energie. Este recomandat să discuți cu medicul de familie, la intervale regulate, de exemplu, la fiecare trei până la șase luni, pentru a evalua necesitatea fiecărui medicament pe care îl iei.

Întreabă despre posibilitatea reducerii dozei sau identificarea unor alternative care să minimizeze impactul asupra nivelului de energie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Au apărut înregistrări uluitoare de la Spitalul Pantelimon: 'Medicul le-a scăzut doza de noradrenalină! A murit tot salonul 6!'
14/05/2024 21:38

Scandalul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon din Capitală pare să nu se mai termine. In spatiul public au apărut inregistrări cu discutia dintre o asistentă de pe sectia de anestezie si terapie i ...

Motivul pentru care unii oameni fac cancer şi alţii nu. Medicul Vlad Ciurea: 'Vă spun secretul'
14/05/2024 11:47

A crescut alarmant numărul tinerilor care se imbolnăvesc de cancer. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, care sunt solutiile pentru a ne creşte imunitatea şi remediile pentru a ne mentine sănătatea pe termen ...

Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Monica Pop spune ce nu s-a văzut în cazul lui Florin Piersic: 'Ei l-au ținut în viață!'
10/05/2024 18:54

Doctorul Monica Pop spune ce nu s-a văzut in cazul lui Florin Piersic. Managerul Spitalului de Oftalmologie Lahovari spune cine sunt adevăratii eroi, care l-au tinut in viată pe marele actor. „Nimeni nu s ...

Gheorghe Piperea: În urmă cu trei ani, șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească știrile false de la anti-vacciniști și să oblige toată lumea la injectare
10/05/2024 15:42

In urmă cu trei ani, seful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească stirile false de la anti-vaccinisti si să oblige toată lumea la injectare, căci numai vaccinul poate opri ...

Spitalul Foișor, informații de ultimă oră despre Florin Piersic, după ce a fost operat de urgență; acum este la ATI
09/05/2024 20:25

Actorul Florin Piersic a fost transferat, joi, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", unde a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă. Artistului i-a fost extrasă proteza de genunchi şi i s-a implant ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei