De la urină la mercur: Cum a fost tratată acneea de-a lungul istoriei

acneea-despre-sanatatea-ta

Dimensiune font:

| 14-08-2022 17:45

 În prezent, pentru a trata acneea, celebra erupție cutanată cauzată de înfundarea și/sau inflamarea glandelor sebacee ale pielii, se folosesc diverse tipuri de compuși chimici, cum ar fi alfa-hidroxi-acizii sau beta-hidroxi-acizii, foarte cunoscuți în dermocosmeticele care alcătuiesc rutina de îngrijire a tenului, revoluționate de Coreea de Sud și folosite în toată lumea.

Puterea concentrată și din ce în ce mai mult organică și naturală a produselor cosmetice permite controlul acneei pe corpul unei persoane, curățând pielea cu proprietățile lor exfoliante și, de asemenea, eliminând imperfecțiunile ce rămân după erupții.

Dacă nu este tratată, acneea îngreunează atât viața socială a unei persoane, cât și sănătatea acesteia, evoluând în chisturi și noduli mari și adânci, care pot fi extrem de dureroase, cu cicatrici ce mai pot fi eliminate doar cu laserul. 

 

Și, deși poate părea o problemă modernă, acneea a deranjat oamenii timp de sute de ani de-a lungul istoriei, chiar și în vremuri în care remediile și formele de tratament erau tulburătoare.

Coșurile, o problemă de când lumea…

Foto: iStockPhoto.com
 

În Grecia Antică, Aristotel și Hipocrate asociau deja acneea cu pubertatea, datorită începutului creșterii bărbii, când bărbații obișnuiau să prezinte primele semne.

În Papirusul Ebers, unul dintre cele mai importante tratate medicale din lume, scris în jurul anului 1550 î.e.n., vechii egipteni se refereau la inflamație cu termenul „aku-t”, care însemna „furunculi”, „răni”, „pustule” sau orice fel de umflătură. 

 

În încercarea de a vindeca problema, egiptenii și mesopotamienii foloseau amestecuri de sulf ca soluție extremă, dar eficientă, deoarece acesta absoarbe grăsimea din piele și restabilește echilibrul pH-ului, deschizând porii înfundați și eliminând bacteriile care provoacă apariția acneei.

De asemenea, în tratament se foloseau frunze de patchouli, despre care se spunea că întărește pielea și reduce producția de sebum, precum și lapte acru, care conține acid lactic, același folosit astăzi în dermocosmetice, fiind considerat un exfoliant ușor care ajută la reducerea coșurilor și a semnelor de îmbătrânire.

Medicina tradițională chineză, însă, vedea acneea cu un ochi mai tehnic, considerând că inflamația era legată de căldura acumulată în organism din cauza incapacității de a digera alimentele grele.

Prin urmare, acneea era tratată prin consumul de plante și alimente considerate revigorante pentru organism, cum ar fi frunzele de culoare verde închis și echinaceea. Dar și chinezii erau fanteziști și foloseau uneori flori de piersic, deoarece credeau că demonii cauzează inflamația. 

 

Photo: Unsplash.com
 

Pe de altă parte, grecii antici erau mai imaginativi, medicul Theodosius scriind că „ștergându-ți fața cu o cârpă umedă în momentul exact în care o stea căzătoare apare pe cer, dispare un coș”. În cele din urmă, grecii au optat pentru recoltarea sării de la Marea Moartă pentru a usca acneea.

Romanii antici foloseau o varietate de tratamente, de la alaun, carne de crocodil și ulei de Cipru, până la băi în brânză și frecarea feței cu frunze de praz și scorțișoară. A fost nevoie de 200 de ani pentru ca scorțișoara să fie asociată cu întărirea pielii feței în tratamentele cosmetice. 

 

Un pic mai scârbos…

Foto: iStockPhoto.com
 

În Evul Mediu, oamenilor li s-a spus că acoperirea feței cu o mască al cărei ingredient principal era mercurul – unul dintre cei mai toxici compuși de pe Pământ – ducea la o scădere a inflamației acneei, însă efectul era exact invers.

Substanța toxică nu numai că sporea inflamația, ci aducea și alte consecințe nefaste asupra sănătății. Este de așteptat, așadar, ca această perioadă să înrăutățească în mod deosebit îngrijirea pielii și modul în care oamenii tratau acneea, deoarece se bazau în principal pe metode superstițioase sau mistice ca tratamente. 

 

Una dintre acestea era urinoterapia, care presupunea aplicarea urinei pe piele cu scopul de a reduce erupțiile. Urina este compusă din 95% apă și 5% uree, un exfoliant natural, folosit chiar și astăzi ca o componentă în multe produse de îngrijire a pielii.

Cu toate acestea, concentrația de uree din urină este atât de mică, încât efectul asupra pielii sau acneei era neglijabil. A fost nevoie de anii 1950 pentru ca medicii să ajungă la concluzia că antibioticele pot controla sau combate acneea, deși la acea vreme s-a folosit penicilina ca metodă de tratament, dovedindu-se ineficientă.

Abia în anii 1980 și 1990 au fost lansate medicamente eficiente, cum ar fi cele care conțin izotretinoină, o substanță derivată din vitamina A, pentru a combate definitiv problema.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Au apărut înregistrări uluitoare de la Spitalul Pantelimon: 'Medicul le-a scăzut doza de noradrenalină! A murit tot salonul 6!'
14/05/2024 21:38

Scandalul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon din Capitală pare să nu se mai termine. In spatiul public au apărut inregistrări cu discutia dintre o asistentă de pe sectia de anestezie si terapie i ...

Motivul pentru care unii oameni fac cancer şi alţii nu. Medicul Vlad Ciurea: 'Vă spun secretul'
14/05/2024 11:47

A crescut alarmant numărul tinerilor care se imbolnăvesc de cancer. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, care sunt solutiile pentru a ne creşte imunitatea şi remediile pentru a ne mentine sănătatea pe termen ...

Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Monica Pop spune ce nu s-a văzut în cazul lui Florin Piersic: 'Ei l-au ținut în viață!'
10/05/2024 18:54

Doctorul Monica Pop spune ce nu s-a văzut in cazul lui Florin Piersic. Managerul Spitalului de Oftalmologie Lahovari spune cine sunt adevăratii eroi, care l-au tinut in viată pe marele actor. „Nimeni nu s ...

Gheorghe Piperea: În urmă cu trei ani, șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească știrile false de la anti-vacciniști și să oblige toată lumea la injectare
10/05/2024 15:42

In urmă cu trei ani, seful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească stirile false de la anti-vaccinisti si să oblige toată lumea la injectare, căci numai vaccinul poate opri ...

Spitalul Foișor, informații de ultimă oră despre Florin Piersic, după ce a fost operat de urgență; acum este la ATI
09/05/2024 20:25

Actorul Florin Piersic a fost transferat, joi, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", unde a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă. Artistului i-a fost extrasă proteza de genunchi şi i s-a implant ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei