Fiecare pas peste 2.200 de pași pe zi reduce riscul de îmbolnăvire și de deces, chiar și la persoanele sedentare, potrivit unui studiu

00000   media-145519

Dimensiune font:

| 06-03-2024 21:21

Zece mii de pași pe zi au fost mult timp cunoscuți ca fiind numărul magic necesar pentru a reduce riscul de boală și de deces prematuri. Ceea ce nu știau cercetătorii era dacă această cantitate ar putea avea același efect chiar și pentru persoanele care sunt sedentare în cea mai mare parte a zilei, scriu CNN și The Guardian.

 

Asta până acum, datorită unei cercetări care a descoperit că în rândul acestui grup, efectuarea a 9.000-10.000 de pași pe zi reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu 21% și șansele de a muri prematur cu 39%, potrivit studiului publicat în British Journal of Sports Medicine.

Studiul a constatat că fiecare pas în plus față de cei 2.200 de pași pe zi – până la aproximativ 10.000 – reduce aceste riscuri, indiferent de cât de mult din timpul rămas este petrecut în poziție șezândă.

Constatările „nu reprezintă în niciun caz o scăpare pentru persoanele care sunt sedentare pentru perioade excesive de timp”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Matthew Ahmadi, într-un comunicat de presă.

Faceți 10.000 de pași pe zi pentru a contracara, potențial, impactul sedentarismului excesiv, sugerează un nou studiu.


„Cu toate acestea, acesta deține un mesaj important de sănătate publică, conform căruia orice mișcare contează și că oamenii pot și ar trebui să încerce să compenseze consecințele asupra sănătății ale timpului sedentar inevitabil prin creșterea numărului de pași zilnici”, a adăugat Ahmadi, cercetător postdoctoral la Centrul Charles Perkins al Universității din Sydney, Australia.

Autorii au folosit date de la peste 72.000 de persoane care au participat la studiul UK Biobank, care a urmărit timp de cel puțin 10 ani rezultatele de sănătate a peste jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani din Regatul Unit.

Între 2013 și 2015, timp de 24 de ore pe zi, timp de șapte zile în total, participanții la noul studiu au purtat dispozitive de urmărire a activității la încheietura mâinii pentru a monitoriza numărul zilnic de pași și timpul petrecut în sedentarism (stând așezat sau culcat în timp ce erau treji).


Durata medie a timpului petrecut în sedentarism a fost de 10,6 ore pe zi, astfel încât autorii au clasificat 10,5 ore sau mai mult ca fiind „timp sedentar ridicat”, în timp ce mai puțin de atât a fost considerat „timp sedentar scăzut”.

Pentru o perioadă de șapte ani în medie, autorii au urmărit traiectoria stării de sănătate a participanților, verificând registrele de spitalizare și de deces. Ei au descoperit că, pentru persoanele cu un timp sedentar scăzut și ridicat, obținerea oricărui număr de pași mai mare de 2.200 pe zi a fost legată de șanse mai mici de a dezvolta boli cardiovasculare sau de a muri prematur, iar cei 9.000-10.000 de pași au adus cele mai multe beneficii.

„Bineînțeles, cu cât mai mult timp se petrece pe jos, cu atât mai puțin timp este pentru statul jos și invers”, a declarat prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicina preventivă și a stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.

„În mod inevitabil, cei care merg cel mai mult pe jos stau cel mai puțin jos și obțin beneficii din ambele. Cei care stau cel mai mult pe scaun merg cel mai puțin pe jos, și obțin prejudicii din ambele”, a adăugat Katz, care este, de asemenea, președinte și fondator al organizației non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei bazate pe dovezi privind stilul de viață. „Ambele contează – dar niciuna nu „anulează” efectele celeilalte”.

Creșterea pașilor pentru a reduce riscul de îmbolnăvire

Autorii nu au avut date despre activitățile exacte pe care participanții le-au făcut pentru a-și câștiga pașii, dar studiul lor este unul dintre multele care arată că „a fi activ în fiecare zi face minuni pentru sănătate”, a declarat dr. Andrew Freeman, cardiolog preventiv și director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver, care nu a fost implicat în studiu.

„Exercițiile fizice fac o întreagă varietate de lucruri”, a adăugat Freeman. „Testează și stresează cu adevărat sistemul cardiovascular, iar inima este un mușchi și, ca orice alt mușchi, trebuie să fie antrenată pentru a deveni în formă.”


Mersul pe jos, un exercițiu obișnuit pentru atingerea obiectivelor de numărare a pașilor, ajută la arderea caloriilor, la menținerea greutății și la îmbunătățirea densității osoase, a spus Freeman.

O parte din beneficiul pentru riscul de boală și de moarte prematură poate avea legătură și cu modul în care exercițiile fizice îmbunătățesc tensiunea arterială, „unul dintre cei mai puternici ucigași de oameni din întreaga lume”, a spus Freeman.

Dacă doriți să deveniți mai activi, 10.000 de pași pot fi echivalenți cu o plimbare de câțiva kilometri care poate fi făcută în aproximativ două ore, a spus Freeman. Dar atingerea acestui obiectiv nu trebuie să însemne întotdeauna să vă răpiți o mare parte din timp din zi.

Înainte ca mașinile să simplifice călătoriile, oamenii mergeau pe jos până la zeci de kilometri pe zi fără să se gândească la asta, a spus Freeman. Același lucru a fost posibil și în orașele cu un grad ridicat de mers pe jos sau cu un bun sistem de transport în comun.

„Corpul uman este conceput pentru a se mișca mult. Nu ar trebui să stai în fața unui computer timp de 12 ore pe zi și abia dacă te miști”, a spus Freeman. „Întrebarea este: cum poți integra asta în ziua ta?”.

Puteți împărți exercițiile fizice în segmente de 30 de minute, dintre care unul ar trebui să fie de intensitate viguroasă sau până la punctul în care nu puteți purta o conversație, a adăugat el.

Unele modalități mai ușoare de a face pași includ mersul pe scări în loc să luați liftul sau scările rulante, atunci când puteți, sau parcarea mai departe de un magazin. Unele companii și angajați au început să organizeze întâlniri în timpul plimbărilor sau să plaseze benzi de alergare portabile sub birourile lor, astfel încât să poată face exerciții fizice în timp ce lucrează.

„Exercițiile fizice sunt foarte bune pentru dumneavoastră și sunt cu adevărat elixirul magic care lovește practic toate bolile de care ne ocupăm”, a spus Freeman. „Dacă sunteți sedentar, nu disperați – ridicați-vă acum, faceți mișcare și faceți-o. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Cum recunoști roșiile injectate din piețe și din magazine
15/05/2024 11:57

 Rosiile injectate cu diverse chimicale sunt prezente atat pe tarabele pietelor, cat si in supermarketuri. Desi au un aspect aparent similar cu cel al legumelor naturale, prezintă cateva semne distincte. ...

Au apărut înregistrări uluitoare de la Spitalul Pantelimon: 'Medicul le-a scăzut doza de noradrenalină! A murit tot salonul 6!'
14/05/2024 21:38

Scandalul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon din Capitală pare să nu se mai termine. In spatiul public au apărut inregistrări cu discutia dintre o asistentă de pe sectia de anestezie si terapie i ...

Motivul pentru care unii oameni fac cancer şi alţii nu. Medicul Vlad Ciurea: 'Vă spun secretul'
14/05/2024 11:47

A crescut alarmant numărul tinerilor care se imbolnăvesc de cancer. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, care sunt solutiile pentru a ne creşte imunitatea şi remediile pentru a ne mentine sănătatea pe termen ...

Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei