Cel mai amplu studiu de până acum privind vaccinurile împotriva Covid a descoperit legături cu afecțiunile de sănătate/ Creșteri mici ale problemelor neurologice, sanguine și cardiace/ Au fost analizate cazurile a 99 de milioane de persoane vaccinate

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 19-02-2024 21:12

Vaccinurile care protejează împotriva îmbolnăvirilor grave, a decesului și a simptomelor lungi și persistente ale Covid în urma unei infecții cu coronavirus au fost legate de mici creșteri ale afecțiunilor neurologice, sanguine și cardiace în cadrul celui mai mare studiu global de siguranță a vaccinurilor realizat până în prezent, scrie Bloomberg.

 

 

Evenimentele rare – identificate la începutul pandemiei – au inclus un risc mai mare de inflamație legată de inimă în urma vaccinurilor cu ARNm produse de Pfizer, BioNTech și Moderna. și un risc crescut de apariție a unui tip de cheag de sânge în creier după imunizarea cu vaccinuri cu vectori virali, cum ar fi cel dezvoltat de Universitatea din Oxford și produs de AstraZeneca.

Vaccinurile cu vectori virali au fost, de asemenea, legate de un risc crescut de sindrom Guillain-Barre, o tulburare neurologică în care sistemul imunitar atacă în mod eronat sistemul nervos periferic.

Peste 13,5 miliarde de doze de vaccinuri Covid au fost administrate la nivel mondial în ultimii trei ani, salvând peste 1 milion de vieți numai în Europa. Cu toate acestea, o mică parte dintre persoanele imunizate au fost afectate de aceste injecții, alimentând dezbaterile privind beneficiile versus efectele nocive ale acestora.

Noua cercetare, realizată de Global Vaccine Data Network, a fost publicată săptămâna trecută în revista Vaccine, datele fiind disponibile prin intermediul unor tablouri de bord interactive pentru a arăta metodologia și concluziile specifice.

Cercetarea a căutat 13 afecțiuni medicale pe care grupul le-a considerat „evenimente adverse de interes special” în rândul a 99 de milioane de persoane vaccinate din opt țări, cu scopul de a identifica cazurile mai mari decât cele așteptate după o injecție Covid. Utilizarea datelor agregate a crescut posibilitatea de a identifica semnale rare de siguranță care ar fi putut fi ratate atunci când s-au analizat doar populații mai mici.

Miocardita, sau inflamația mușchiului cardiac, a fost identificată în mod constant după o primă, a doua și a treia doză de vaccinuri cu ARNm, a constatat studiul. Cea mai mare creștere a raportului observat/prevăzut a fost observată după o a doua injecție cu vaccinul Moderna. O primă și o a patra doză a aceluiași vaccin a fost, de asemenea, legată de o creștere a pericarditei, sau a inflamației sacului subțire care acoperă inima.

Semnale de siguranță

Cercetătorii au constatat o creștere semnificativă din punct de vedere statistic a cazurilor de sindrom Guillain-Barre în termen de 42 de zile de la o primă injecție ChAdOx1 sau „Vaxzevria”, dezvoltată de Oxford, care nu a fost observată cu vaccinurile cu ARNm. Pe baza incidenței de fond a afecțiunii, se așteptau 66 de cazuri – dar au fost observate 190 de evenimente.
ChAdOx1 a fost legat de o creștere de trei ori mai mare a trombozei sinusurilor venoase cerebrale, un tip de cheag de sânge în creier, identificat în 69 de evenimente, față de 21 preconizate. Riscul mic a dus la retragerea sau restricționarea vaccinului în Danemarca și în mai multe alte țări. Miocardita a fost, de asemenea, legată de o a treia doză de ChAdOx1 la unele, dar nu la toate populațiile studiate.

În cadrul studiului au fost identificate posibile semnale de siguranță pentru mielita transversală – inflamația măduvei spinării – după vaccinurile cu vectori virali. La fel și encefalomielita acută diseminată – inflamație și umflături la nivelul creierului și al măduvei spinării – după ambele vaccinuri, atât cel cu vectori virali, cât și cel cu ARNm.

Au fost observate șapte cazuri de encefalomielită acută diseminată după vaccinarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech, față de o așteptare de două.

Evenimentele adverse de interes deosebit au fost selectate pe baza asocierilor prestabilite cu imunizarea, a ceea ce se știa deja despre afecțiunile legate de imunitate și a cercetărilor preclinice. Studiul nu a monitorizat sindromul de tahicardie ortostatică posturală, sau POTS, pe care unele cercetări l-au asociat cu vaccinurile Covid.

Intoleranța la exerciții fizice, oboseala excesivă, amorțeala și „ceața cerebrală” s-au numărat printre simptomele comune identificate la peste 240 de adulți care se confruntă cu sindromul post-vaccinare cronică într-un studiu separat realizat de Școala de Medicină din Yale. Cauza sindromului nu este încă cunoscută, iar acesta nu are teste de diagnosticare sau remedii dovedite.

Cercetarea de la Yale urmărește să înțeleagă această afecțiune pentru a ușura suferința celor afectați și pentru a îmbunătăți siguranța vaccinurilor, a declarat Harlan Krumholz, unul dintre principalii cercetători ai studiului și director al Centrului de cercetare și evaluare a rezultatelor de la Yale New Haven Hospital.

„Ambele lucruri pot fi adevărate”, a declarat Krumholz într-un interviu. „Ele pot salva milioane de vieți și poate exista un număr mic de persoane care au fost afectate în mod negativ”. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei