Muzica menține creierul în formă. Tipurile de muzică cu impactul cel mai bun

Muzica   Domnului--Video-

Dimensiune font:

| 07-02-2024 15:31

 Mai multe studii au demonstrat că muzica poate avea o mulțime de beneficii pentru creier, inclusiv îmbunătățirea funcțiilor cognitive, conservarea memoriei, dezvoltarea legăturilor sociale și susținerea unei stări de spirit bune. Este important de menționat că beneficiile par să fie mai semnificative atunci când implicarea în muzică este activă, precum cântatul în cor sau la un instrument, în comparație cu ascultarea pasivă a muzicii.

Beneficiile muzicii 

Fie că este pur instrumentală sau conține și versuri, muzica reprezintă o îmbinare creativă de ritm, armonie și emoție. Diverse cercetări pot confirma amploarea beneficiilor muzicii asupra sănătății. Un studiudin 2013, de exemplu, a scos la iveală că muzica are capacitatea de a induce o stare de relaxare înainte de situații stresante și poate facilita recuperarea rapidă a sistemului nervos. Un alt studiudin același an a constatat că ascultarea muzicii a contribuit la reducerea durerii și anxietății în cazul copiilor internați în spital.

 

Pe lângă beneficiile fiziologice, cercetările au evidențiat, de asemenea, impactul pozitiv al muzicii asupra sănătății cognitive.

Muzica stimulează neuroplasticitatea

Potrivit unei cercetărirecente, cântatul și ascultarea activă a muzicii pot contribui la încetinirea declinului cognitiv la persoanele cu vârste cuprinse între 62 și 78 de ani. Cercetătorii au constatat că implicarea în activități muzicale a crescut volumul materiei cenușii în anumite zone ale creierului, sporind neuroplasticitatea - capacitatea creierului de a-și reorganiza conexiunile, esențială pentru învățare și formarea amintirilor.

Un alt studiudin 2023 sugerează că pregătirea muzicală pe termen lung ar putea aduce beneficii funcționale semnificative creierului și ar putea contribui la menținerea agilității mentale. Aceste descoperiri evidențiază potențialul muzicii de a ajuta la combaterea demenței.

 

Cântatul îmbunătățește memoria de lucru

Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Psihiatrie Geriatricăa demonstrat că adulții care cântă la un instrument muzical au o memorie de lucru mai puternică și abilități mai bune de planificare și organizare.

Cântatul în cor a fost, de asemenea, asociat cu o funcție executivă cognitivă îmbunătățită. Cu cât cunoștințele și abilitățile muzicale erau mai dezvoltate, cu atât memoria de lucru era mai eficientă. Deși se știe deja că muzica aduce beneficii persoanelor mai în vârstă, cercetarea a evidențiat avantajul adițional al participării la activități muzicale, deoarece acest aspect implică mai multe regiuni ale creierului.

Majoritatea participanților la studiu au cântat pentru un număr limitat de ani - în general 5 ani sau mai puțin – și au raportat că au făcut repetiții 2-3 ore pe săptămână. Cel mai bun instrument muzical pentru creier a fost pianul, potrivit cercetătorilor. Cei care cântau la instrumente de suflat au avut, de asemenea, scoruri cognitive mai ridicate, deși nu la fel de mari ca cei care cântau la pian.

 

Studiul nu a găsit nicio asociere între cogniție și cântatul la instrumente de percuție, instrumente cu corzi și chitară. Cât despre cântatul în cor, oamenii de știință au remarcat influențe pozitive asupra creierului, dar nu este clar dacă acestea sunt rezultatul direct al cântatului sau dacă socializarea pe care o implică acest gen de activitate muzicală contribuie, de asemenea, la beneficiile cognitive.

Autorii menționează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica acest aspect.

Efect benefic asupra rezervei cognitive

Concluziile studiului subliniază ideea că implicarea în activități muzicale pe tot parcursul vieții adulte reprezintă o bună modalitate de a proteja rezerva cognitivă. De asemenea, evidențiază importanța orelor de educație muzicală din programa școlară. Dr. Jennie Dorris, cercetător la Universitatea din Pittsburgh și percuționist a observat că studiul acesta "oferă perspective noi asupra efectelor anumitor instrumente - cum ar fi instrumentele de suflat, cele cu corzi și cele cu clape - asupra funcțiilor cognitive și ne ajută să înțelegem ce tipuri de activități muzicale sunt mai benefice."

 

De asemenea, a menționat un alt studiu clinic controlat randomizat care a investigat efectele terapiei muzicale prin cântat în cor, ascultarea muzicii și compararea acestora cu un grup de control.

Rezultatele au arătat că grupul participanților care au cântat în cor a fost singurul care a raportat o creștere semnificativă a calității vieții. Profesorul dr. Larry Sherman de la Institutul de Științe ale Sănătății din Oregon, SUA și autorul cărții "Every Brain Needs Music: The Neuroscience of Making and Listening to Music" (Fiecare creier are nevoie de muzică: Neuroștiința de a crea și a asculta muzică) a precizat, pentru Medical News Today: „Acest studiu susține importanța terapiei muzicale în gestionarea bolilor de memorie. Practica muzicală poate influența creierul în multe moduri, inclusiv prin stimularea formării de mielină – care facilitează transmiterea rapidă a impulsurilor nervoase - și prin dezvoltarea sinapselor - conexiunile dintre celulele nervoase. De asemenea, ar putea stimula efectiv crearea de noi celule nervoase."

Beneficii terapeutice pentru persoanele cu demență

Muzica poate fi utilizată ca o formă de terapie pentru persoanele cu demență, aducând beneficii precum îmbunătățirea stării de spirit, reducerea agitației și consolidarea identității personale.

Studiileau arătat că muzica poate stimula producția de endorfine și dopamină în creier, neurotransmițători asociați cu senzații de plăcere și fericire. Acest lucru poate contribui la reducerea simptomelor de depresie și anxietate întâlnite frecvent în rândul persoanelor cu demență. Reducerea agitației este un alt beneficiu semnificativ al terapiei muzicale. În cazul persoanelor cu demență, care pot experimenta adesea momente de confuzie și neliniște, muzica poate avea un efect calmant.

 

Participarea la activități muzicale, cum ar fi cântatul sau ascultarea pieselor preferate, poate contribui la stabilizarea stării emoționale și la diminuarea comportamentelor agitate. Consolidarea identității personale este, de asemenea, un rezultat notabil al terapiei muzicale. Muzica poate evoca amintiri autobiografice și poate oferi persoanelor cu demență o senzație de conectare cu propriul lor trecut.

Acest aspect este susținut de cercetătoarea dr. Kelly Jakubowski, care a evidențiatcă ascultarea muzicii poate readuce în prim-plan amintiri vii din trecutul unei persoane. În ultima perioadă, s-a remarcat o creștere semnificativă a interesului, atât din perspectivă științifică, cât și din partea publicului, în ceea ce privește abilitatea muzicii de a aduce în prim-plan amintiri autobiografice intense, emoționante și detaliate.

Cercetările științificecurente în acest domeniu aduc informații privind mecanismele prin care muzica generează emoții și scot la iveală dovezi esențiale în ceea ce privește eficacitatea muzicii de a stimula memoria.

Sursă de conexiune socială

Participarea la activități muzicale, cum ar fi cântatul în cor sau cântatul la un instrument muzical în cadrul unui grup, favorizează și dezvoltarea relațiilor sociale. Acest lucru poate ajuta la contracararea izolării sociale și singurătății, factori care pot accelera progresia demenței.

 

Participarea la astfel de activități stimulează mintea prin intermediul muzicii, și facilitează, în același timp, legăturile sociale semnificative, promovând un mediu emoțional și mental sănătos pentru cei implicați.

Astfel, integrarea muzicii în contexte sociale și grupuri muzicale poate avea un impact pozitiv atât asupra sănătății mintale, cât și asupra calității vieții în general.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei