Nouă beneficii dovedite științific ale consumului de ceapă

000000  ULTIMA-ORA-pensii-m

Dimensiune font:

| 01-09-2023 20:47

 Ceapa este o legumă bogată în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate. Poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii, reglarea glicemiei și creșterea densității osoase. Fiind o sursă importantă de antioxidanți, cum ar fi vitamina C și quercetina, ceapa poate proteja celulele de stresul oxidativ și poate sprijini imunitatea.

  Ceapă roșie  

De asemenea, conține compuși care pot reduce riscul de boli de inimă și pot inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Consumul regulat de ceapă poate sprijini sănătatea digestivă și poate avea efecte benefice asupra echilibrului bacteriilor intestinale. Iată pe larg ce beneficii poate avea consumul de ceapă pentru sănătate. 

1. Sursă de nutrienți

Deși are un conținut caloric scăzut, ceapa e boagată în vitamine, minerale și fibre. O ceapă medie (110 grame) conține, potrivit Departamentului American de Agricultură:

- Calorii: 44

- Proteine: 1,2 g

 

- Carbohidrați: 10,3 g

- Zahăr: 4,7 g

- Fibre: 1,9 g

 

- Grăsimi: 0,1 g

- Potasiu: 3,4% din Doza zilnică recomandată (DZR)

- Vitamina C: 9% din DZR

 

Ceapa are un conținut generos de vitamina C, o substanță care participă activ la reglarea sistemului imunitar, la sinteza colagenului și la procesul de absorbție a fierului. Totodată, vitamina C este un antioxidant puternic, capabil să protejeze celulele împotriva acțiunii moleculelor instabile și distructive, cunoscute sub numele de radicali liberi. 

Pe lângă toate aceastea, ceapa mai are în componență și vitamine din complexul B, inclusiv acid folic și vitamina B6. Aceste elemente îndeplinesc funcții esențiale pentru metabolism, pentru producția de celule sanguine și pentru buna funcționare a sistemului nervos.

De asemenea, ceapa e o sursă bună de potasiu, un mineral care poate ajuta la:

- funcționarea celulară,

 

- echilibrul lichidelor din organism,

- transmiterea semnalelor nervoase,

- funcționarea rinichilor,

- contracția musculară. 

2. Menține inima sănătoasă

Ceapa se remarcă prin conținutul bogat în antioxidanți și compuși care pot reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare, acționând prin combaterea inflamației și prin reducerea nivelurilor de trigliceride și colesterol. De asemenea, conține o proporție semnificativă de quercetină, un antioxidant care poate contribui la scăderea tensiunii arteriale.

cercetare efectuată în 2015 pe un eșantion de 70 de persoane supraponderale și cu hipertensiune arterială, a demonstrat că administrarea zilnică a unei doze de 162 mg de extract de ceapă bogată în quercetină a condus la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice.

În același registru, un alt studiu, desfășurat în 2014 pe un grup de 54 de femei a relevat că ingestia zilnică a 80-120 g de ceapă roșie crudă, pe parcursul a 8 săptămâni, a generat scăderi ale nivelului de colesterol total și de colesterol LDL (denumit și colesterol „rău”).

Este esențial, totuși, de subliniat că pentru a confirma aceste constatări, se impune realizarea ulterioară a unor cercetări mai ample.

3. Bogată în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care au abilitatea de a inhiba procesul de oxidare, fenomen ce poate conduce la deteriorarea celulelor și poate contribui la apariția unor afecțiuni precum cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare.

Ceapa e un adevărat rezervor de antioxidanți, având în structura sa cel puțin 17 tipuri de flavonoide, componente esențiale în lupta împotriva procesului de oxidare. Iar ceapa roșie îmbogățește această gamă cu prezența antocianinelor, pigmenți vegetali ce se încadrează în familia flavonoidelor și conferă culoarea roșie caracteristică. Acești pigmenți au capacitatea de a oferi o protecție semnificativă împotriva afecțiunilor precum diabetul, bolile cardiovasculare și diverse tipuri de cancere.

Un studiu amplu realizat în 2016, care a cuprins un grup de 43.880 de bărbați, a identificat o corelație semnificativă între aportul uzual de antocianine, cu valori de până la 613 mg, și un risc cu 14% mai scăzut de infarct.

De asemenea, în cadrul unei analize desfășurate în anul 2019, cercetătorii au formulat concluzii relevante în ceea ce privește asocierea dintre consumul crescut de alimente bogate în antocianine și un risc redus de afecțiuni cardiace, precum și de mortalitate prin boli cardiovasculare.

4. Ajutor pentru imunitate

Ceapa poate contribui la întărirea sistemului imunitar prin conținutul său bogat în antioxidanți și substanțe nutritive benefice. Ceapa conține antioxidanți puternici, cum ar fi vitamina C și quercetina. Aceștia pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor provocate de radicalii liberi.

De asemenea, vitamina C poate sprijini funcția imunitară și poate ajuta la prevenirea infecțiilor. Quercetina are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Acest compus poate ajuta la reducerea inflamației din corp, ceea ce poate sprijini sănătatea generală și funcția imunitară.

5. Conține compuși anticancerigeni

Legumele din familia Allium, așa cum sunt ceapa și usturoiul, pot reduce riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancer gastric și colorectal.

Într-o evaluare desfășurată în 2015 asupra a 26 de studii relevante, cercetătorii au concluzionat că indivizii care adoptau o dietă bogată în legume apartinând familiei Allium prezentau un risc cu 22% mai scăzut de a fi diagnosticați cu cancer gastric, comparativ cu cei ale căror alegeri alimentare includeau aceste alimente mai rar.

Aceeași tendință se regăsește într-o altă meta-analiză din 2014, bazată pe 16 studii care au inclus un număr total de 13.333 de participanți. Cercetătorii au indicat că indivizii cu un aport considerabil de ceapă prezentau un risc cu 15% mai scăzut de a dezvolta cancer colorectal, comparativ cu cei care o consumau în cantități mai reduse.

În cadrul unor studii, s-a conturat ideea că onionina A, un compus care conține sulf și se regăsește în structura cepei, poate contribui la inhibarea dezvoltării tumorilor și la încetinirea extinderii cancerului ovarian.

În plus, ceapa conține, de asemenea, fisetină și quercetină, doi antioxidanți cu efect inhibator asupra tumorilor, confirmând astfel contribuția acestor legume în lupta împotriva afecțiunilor oncologice.

6. Ajută la reglarea glicemiei

Consumul de ceapă poate contribui la menținerea nivelurilor adecvate de zahăr în sânge, aspect deosebit de important, mai ales, pentru persoanele care suferă de diabet și prediabet.

Un studiu din 2010 care a inclus 84 de indivizi diagnosticați cu diabet de tip 1 și de tip 2, a scos la iveală că ingestia a 100 de grame de ceapă roșie crudă a generat o scădere considerabilă a concentrației de zahăr din sânge, într-un interval de 4 ore.

În anul 2020, un alt studiu a demonstrat că șobolanii cu diabet, care au consumat alimente îmbogățite cu 5% pudră de ceapă uscată, pe parcursul a 8 săptămâni, au înregistrat nu doar niveluri reduse ale glicemiei, dar și valori mai scăzute ale trigliceridelor și colesterolului, în comparație cu un grup de control.

În plus, quercetina din ceapă are capacitatea de a contribui la echilibrarea nivelurilor de glucoză în întregul corp, prin intermediul interacțiunii cu celulele din diverse segmente ale organismului, printre care intestinul subțire, pancreasul, mușchii scheletici, țesutul adipos și ficatul.

7. Poate crește densitatea osoasă

Când vorbim de sănătatea sistemului osos ne gândim automat la lactate însă merită menționat că și alte alimente, inclusiv ceapa, contribuie la menținerea oaselor puternice.

Un studiu efectuat în 2016 asupra unui grup de 24 de femei de vârstă mijlocie la postmenopauză, a evidențiat faptul că participantele care au consumat 100 de mililitri de suc de ceapă zilnic, pe o durată de 8 săptămâni, au experimentat o îmbunătățire a densității minerale osoase și o activitate antioxidantă superioară, comparativ cu grupul de control.

De asemenea, un alt studiu realizat în anul 2009, pe un eșantion de 507 femei aflate în etapele perimenopauzei și postmenopauzei, a scos la iveală că participantele care au consumat ceapă cel puțin o dată pe zi au prezentat o densitate osoasă totală cu 5% mai mare față de cele care au consumat ceapă o dată pe lună sau chiar mai rar.

Densitatea minerală osoasă reprezintă o măsură a cantității de minerale, precum calciu și fosfor, depozitate în oase. Această măsură reflectă rezistența oaselor și este esențială pentru a determina riscul de fracturi. Cu cât densitatea minerală osoasă este mai mare, cu atât oasele sunt mai rezistente și mai puțin predispuse la fracturi.

Ceapa poate contribui la diminuarea stresului oxidativ, la creșterea nivelurilor de antioxidanți în organism, poate preveni scăderea densității osoase, luptând astfel împotriva osteoporozei.

8. Are proprietăți antibacteriene

Ceapa pot ajuta la combaterea bacteriilor potențial periculoase, cum ar fi:

- Escherichia coli (E. coli),

- Pseudomonas aeruginosa,

- Staphylococcus aureus (S. aureus),

- Bacillus cereus.

Un studiu de laborator efectuat în 2010a sugerat că extractul de ceapă ar putea inhiba creșterea Vibrio cholerae, un tip de bacterie ce reprezintă o amenințare semnificativă la adresa sănătății publice în anumite regiuni ale lumii.

Quercetina extrasă din ceapă poate, de asemenea, reduce creșterea bacteriilor. O analiză de sinteză aduce în discuție posibilitatea ca această substanță să stopeze creșterea unor tulpini bacteriene multiple, inclusiv Helicobacter pylori, o bacterie asociată cu afecțiuni precum ulcerul gastric și diverse forme de cancer digestiv.

Un experiment de laborator a constatat că quercetina a exercitat o acțiune de degradare asupra structurii pereților celulari și membranelor bacteriilor E. coli și S. aureus, acest fapt contribuind la încetinirea proceselor vitale ale acestor microorganisme.

9. Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Ceapa reprezintă o sursă generoasă de fibre și prebiotice, elemente esențiale pentru menținerea sănătății tractului digestiv.

Prebioticele - fibre alimentare nedigerabile - sunt descompuse, în interiorul colonului, de către bacteriile bune din componența florei intestinale. Bacteriile intestinale se hrănesc cu prebiotice și, ca rezultat al acestui proces, generează acizi grași cu lanț scurt, o gamă de substanțe care au abilitatea de a susține:

- Îmbunătățirea sănătății intestinale,

- Stimularea sistemului imunitar,

- Limitarea proceselor inflamatorii,

- Optimizarea procesului de digestie.

Consumul de alimente bogate în prebiotice poate, de asemenea, contribui la creșterea populației de probiotice, printre care se remarcă tulpinile de Lactobacillus și Bifidobacterium. Acestea din urmă, reprezintă microorganisme valoroase pentru funcționarea sănătoasă a sistemului digestiv.

Ceapa se remarcă, în special, prin conținutul său în prebiotice precum inulina și fructooligozaharide, substanțe care pot influența, în mod benefic, creșterea numărului de bacterii bune din intestin și pot contribui la îmbunătățirea imunității.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei