Muscatele parfumate (Indrusaim, Pelargonium graveolens) surprind prin aroma de mere verzi (soiul Pelargonium odoratissimum), prin mirosul intens de menta (Pelargonium tomentosum) sau parfumul proaspat de lamaie (Pelargonium citronellum). Ingrijirea florilor. Muscata parfumata este o planta de interior, care poate fi crescuta cu succes pe perioada verii in curte sau pe terasa. Nu e mai pretentioasa decat o muscata clasica. Indrusaim se foloseste pentru a parfuma mai ales preparatele dulci. E un ingredient de baza pentru dulceata, marmelada si pelteaua de gutui. Se pune si ...
Ceaiurile cu trandafiri pot fi găsite fie sub formă de boboci de trandafiri, petale de trandafiri, fie in combinatie cu bucăti de fructe variate, ceea ce sporeste numărul de compusi benefici si imbogăteste si mai mult aroma. Poate contribui la detoxifierea organismului, este de ajutor in reducerea simptomelor răcelii si la reducerea simptomelor congestiei nazale. Ceaiul cu trandafiri ne ajută să eliminam fluidele in exces, pot grăbi eliminarea toxinelor prin rinichi. Ajută in problemele digestive, in caz de dizenterie, diaree, gastro-enterită. &Ic ...
Multi vegetarieni, precum si multi dintre cei care obisnuiesc să consume cat mai putina carne, caută alternative la produsele animale pentru a isi mentine greutatea optima si sănătatea cardiaca. Motivele lor sunt intemeiate: prin comparatie cu persoanele care au o dieta alimentara bazata pe carne, vegetarienii si persoanele care evita carnea rosie au un nivel mai mic de colesterol si o tensiune arteriala mai mica, ceea ce se traduce in riscul redus pentru dezvoltarea bolilor de inima si a anumitor tipuri de cancer, conform revistei de specialitate Harvard Health. Dar daca dieta alimentar ...
Cercetătorii au descoperit un nou aliment minune care are numeroase beneficii pentru organismul uman. Este vorba despre graul verde incoltit. Acesta este considerat „alimentul perfect din punct de vedere micronutriţional. Datorită celor peste 100 de compuşi ortomoleculari nutriţional – activi existenţi in graul verde incolţit, acesta este considerat „alimentul perfect din punct de vedere micronutriţional”. Mai mult decat atat, cercetările au scos la iveală faptul că, bagajul micronutriţional a 3 litri de suc de grau verde incolţit organic ...
În Romania, un kilogram de ananas cumpărat de la supermarket sau hypermarket costă in medie, intre 5 si 8 lei, dar indiferent de pretul cerut pentru acest fruct, se poate constata că beneficiile sale au o valoare inestimabilă. Acest fruct contine vitaminele A, B, B1 si C (n.r. – cat jumătate din fructul unui portocal). De asemenea, mai trebuie spus că are o drojdie si un ferment digestiv (n.r. – bromelină) care digeră in cateva minute de 1.000 de ori greutatea ei de proteine. Tocmai pentru acest motiv, bromelina este comparată cu pepsina si papaina. Ananasul are si ...
Apio este denumirea comercială, provenită din spaniolă, pentru tulpina de telină de petiol. Tulpinile de apio sunt cărnoase si crocante, avand gust de telină. Ele pot fi păstrate la frigider cateva săptămani, in sertarul pentru legume. Telina de petiol este bogată in calciu, vitamina K, fibre, magneziu si potasiu si are un rol important in stimularea circulatiei sangvine sau ca tonic intestinal. Calmează bronsita, reglează tensiunea si stimulează glandele suprarenale, avand totodată un efect depurativ. Continut ...
Folosite de mii de ani pentru proprietătile lor, semintele de canepă pot fi consumate ca atare sau sub formă de supliment nutritiv. Acestea se incadrează in categoria fructelor oleaginoase si au un gust similar cu cel al semintelor de floarea-soarelui, iar miezul lor este cremos si fin. Se găsesc in două forme: decorticate si nedecorticate, insă in prima variantă semintele se digeră mult mai usor. În compozitia lor se găsesc proteine, fibre si acizi grasi sănătosi cu efecte antioxidante. Toate substantele nutritive din compozitia acestor seminte ajută la ment ...
Originar din America de Sud si regiunea mediteraneană, rozmarinul este folosit incă din vremurile antice, datorită proprietătilor sale medicinale. Grecii antici si romanii foloseau cu precădere rozmarinul in bucătărie sau ca planta medicinală pentru a ameliora durerile musculare, pentru a sustine sistemul imunitar si pe cel circulator, dar si pentru a ajuta la imbunătătirea memoriei sau la cresterea părului. Frunzele de rozmarin sunt folosite drept mirodenie pentru prepararea alimentelor, datorita aromei bogate si avand in acelasi timp un continut ridicat de calciu, fier si vitami ...
Yaconul (Smallanthus sonchifoliuseste) o plantă perenă care se aseamănă foarte mult cu cartoful dulce, originară din America de Sud, care se cultivă in mod traditional de mii de ani pentru rădăcinile sale tuberculate si care are o mare varietate de utilizări. Cu un gust bun, rădăcina de yacon este folosită pentru a se fabrica sirop de yacon, acesta fiind un bun inlocuitor al zaharului obisnuit, insă mult mai sănătos. Yacon este bogat in apă, fibre, minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor), vitamine si prebiotice. Totodată, această legumă este foarte scăzută in calo ...
Hreanul este o rădăcinoasă folosită atat pe post de condiment, ci si in scopuri medicinale. face parte din aceeasi familie cu wasabi, varza, broccoli si varza kale. Cand rădăcinile sale sunt tăiate, o enzima descompune un compus chimic pe nume sinigrină intr-un ulei. Acest ulei, pe care oamenii de stiintă il numesc izotiocianat, este cel care ii conferă hreanului acel miros specific si acel gust caracteristic. Hreanul se consumă in cantităti mici, iar o portie contine foarte putine calorii, insă contine mai multe minerale si numerosi compusi vegetali, la fel si mici canti ...
Galangal este rizomul unei plante din famlia ghimbirului, folosit mai ales in bucătăria thailandeză, indoneziană si malaeziană. Frate cu ghimbirul si turmericul, galangalul este folosit ca tonic si pentru a inlătura flatulenta, stările de greată. Are proprietăti antibacteriene, este folosit in medicina homeopată pentru a trata diverse inflamatii ale abdomenului si ulcere, artrita si artrita reumatoidă si are proprietăti afrodisiace recunoscute de secole. În India este folosit ca antiperspirant sau odorizant bucal. Se găseste cel mai des sub f ...
Plantă suculentă deosebit de apreciată in medicină si cosmetică, aloe vera este una dintre cele mai puternice plante medicinale. Are 75 de substante active benefice, iar gelul sau sucul de aloe vera au proprietăti calmante, antibacteriene, antiinflamatoare, antiseptice, analgezice si antioxidante. Gelurile si cremele pe bază de aloe vera tratează si vindecă numeroase boli de piele, inflamatii, iritatii si arsuri si protejează pielea de efectul radiatiilor solare. Extractul de aloe vera intinereste pielea, o mentine elastică si hidratată, combate aparitia de pete negre si ciuperci ...
Geranium (uleiul de muscate) este unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale, atat datorită numeroaselor sale proprietăti terapeutice, cat si aromei sale plăcute. Uleiul esenţial este utilizat in parfumuri, cosmetice si articole de uz casnic. Ba chiar mai mult, este o componentă majoră in industria săpunului si este folosit adesea si in aromoterapie. Uleiul esenţial de muscate stimulează suprarenalele, care modulează secretia hormonilor sexuali femini. Ba chiar mai mult, ajută in simptomele premenstruale si ale menopauzei, dar si in cazul diferit ...
Cuisoarele se folosesc de mii de ani in India si China, nu doar că un condiment aromat, ci si că remediu medicinal pentru multe afectiuni. În medicina ayurvedica cuisoarele se folosesc pentru carii dentare, halitoză, iar in medicina chineza cuisoarele erau apreciate pentru proprietătile lor afrodisiace. Cuisoarele au numeroase beneficii pentru sănătatea organismului uman - imbunătătesc digestia prin stimularea secretiei de enzime digestive, sunt bune si pentru a reduce flatulenta, iritabilitatea gastrică si greata. Au proprietăti antibacteriene si chimio-preve ...
Nicotina este doar una dintre miile de substante regăsite in tutun si luată individual, aduce corpului fizic beneficii mai putin cunoscute. Multe dintre mancărurile pe care le pregătim zilnic contin nicotină datorită prezentei acesteia in vegetale precum: ardei gras, rosii, cartofi, vinete si chiar conopidă. În ultimele decenii, numeroasele studii efectuate asupra acestui compus organic au revelat faptul că nicotina nu contribuie la dezvoltarea afectiunilor asociatate cu fumatul tigărilor combustibile. Nicotina nu este un carcinogen, nu provoacă cancer pulmonar si are un efect ...
Supranumită si regina plantelor medicinale, lavanda a fost deschizătoare de drum si in ceea ce priveste aroma terapia. Din varfurile inflorite ale levănticii se extrage, prin distilare, pretiosul ulei esential de lavandă si, ca produs secundar, apa de lavandă (hidrolatul de lavandă). Uleiul esential de lavandă este probabil cel mai popular si versatil ulei esential. Numeroasele sale virtuti au fost documentate si evidentiate de-a lungul timpului. Este foarte important să ne documentăm si să fim siguri că alegem un produs pur, de calitate superioară. Pe etichetă ar trebui să ...
Cunoscute ca si plante ornamentale, margaretele sunt folosite si in medicina naturistă. De exemplu, uleiul obtinut din florile de margarete este o alternativă naturală si ieftină in fata produselor cosmetice obisnuite. Pe vremuri, uleiul de margarete era folosit pentru vindecarea rănilor provocate de lovituri, căzături, zgarieturi si tăieturi, dovedindu-si calitătile antiinflamatoare si cicatrizante. Uleiul se obtine prin macerarea florilor de margarete in ulei vegetal. Acesta este bogat in vitamine si substante hrănitoare, actiunea să fiind extinsa, iar o simplă aplicare atrăga ...
Cunoscut mai mult ca plantă otrăvitoare, leandrul este neaşteptat de eficient in tratarea cancerului, HIV / SIDA, hepatitei C, astmului, epilepsiei si paraliziei. Extractul a avut si succes chiar şi la pacientii cu cancer clasificat drept „terminal” de medicina convenţională. Originar din Himalaya de Vest leandrul a fost folosit de vechii romani, greci si arabi pentru calităţile sale medicinale. Două specii de plante se incadrează in clasificarea de leandru, Nerium oleander si Thevetia peruviana. Ambele contin glicozide cardiace, care sunt ext ...