După două decenii de așteptări, se lucrează la Spitalul Regional de Urgență!

1SRU3
1SRU1

Dimensiune font:

| 22-04-2024 08:59

Ministrul Sănătăţii a venit la Iași, vineri, la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi va fi gata în 4 ani. Lucrările vor costa aproape 700 de milioane de euro, iar în viitoarea unitate medicală vor lucra 3.000 de medici.

Alexandru Rafila a venit la costum şi pantofi bine lustruiţi să ia parte la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgență., care va fi construit în zona Moara de Vânt.   Ne aflăm în faţa celui mai important obiectiv de investiţii din Moldova din ultimii 30 de ani. Spitalul Regional de Urgente din Iaşi este o investiţie de aproape 700 milioane de euro, o investiţie enormă. Mă bucur că putem să sărbătorim împreună, dar cel mai mult mă bucur când o să sărbătorim acest spital atunci când va intra în  funcţiune peste 4 ani. Acesta este termenul de execuţie. Sunt convins că  constructorul îşi va da silinţa să realizeze acest lucru, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Oficialul de la Bucureşti a mărturisit audienţei că iniţial a fost sceptic în ceea ce priveşte construcţia SRU, dar că între timp a ajuns la concluzia că în România se vor realiza zeci de unităţi medicale noi. „Sunt multe spitale în curs de execuţie, iar aceste trei spitale regionale pe care acest Guvern şi le-a asumat sunt în faza în care debutează lucrările efective. Sunt peste 500.000 de metri cubi de pământ ce vor fi excavaţi aici, la Iaşi. Este o primă fază necesară pentru construcţie. În scurt timp vor debuta lucrările şi la spitalul Regional din Craiova şi la cel din Cluj. Dezvoltarea unui astfel de spital presupune o resursa înalt calificată care există în bună măsura la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, dar nu este suficientă. Noi avem un parteneriat cu universităţile de medicină care sunt parte a acestor proiecte de dezvoltare a spitalelor regionale, a adăugat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Directorul Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Adrian Popa a spus că acesta este un pas important pentru SRU Iaşi, mai ales că este prima unitate medicală de acest tip la care practic încep lucrările. „Avem un proiectant care are un renume internaţional şi care a livrat un proiect tehnic foarte bun. Avem un diriginte de şantier care va supraveghea întreaga perioadă a construcţiei. Avem un prim constructor desemnat, ceea ce înseamnă că s-a creat o buclă foarte greu de distrus la acest moment, a spus şeful ANDIS Adrian Popa.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord Est, Vasile Asandei, pare cam sceptic în ceea ce priveşte momentul inaugurării SRU Iaşi. „Este important că totuşi au fost pe parcurşi paşii pregătiţi. Nu va fi un demers uşor. Eu am venit aici cu colegii care vor monitoriza şi vor avea grijă ca toată cheltuiala pentru SRU să fie în conformitate cu regulile europene. Sper că Spitalul Regional de Urgenţă va însemna şi o reformă a sistemului de sănătate în Regiunea de Nord Est”, a spus Vasile Asandei, directorul ADR Nord Est.

Însă, pentru rectorul UMF „Gr.T.Popa” ziua de vineri a fost un moment deosebit şi mult aşteptat. „Suntem pregătiţi pentru a asigura o pregătire corespunzătoare tuturor specialiştilor care vor funcţiona în acest spital în condiţiile unei infrastructuri care corespunde anilor în care trăim şi care va aduce multe provocări în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul tuturor afectiunilor medicale de urgenţă”, a spus Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

         

România începe să arate poporului său că se poate. Este prima mare investiție în Regiunea de Nord-Est, una dintre cele mai mari din istoria acestei regiuni. Politicienii nu mai pot să promita machete, ci trebuie să arate fapte și lucruri palpabile, astfel încât să-i încurajeze pe românii plecați în străinătate să revină acasă”.

 

Bogdan Cojocaru, fost prefect de Iaşi, implicat activ în implementarea proiectului SRU, a spus că acesta este un moment istoric nu doar pentru Iaşi, pentru ieşeni, ci pentru toată zona Moldovei. „Suntem într-un moment istoric. Mă bucur că putem vorbi, în sfârşit, despre machete care devin realitate. Iaşiul, dar şi întreaga regiune, are nevoie de astfel de investiţii. Toate acestea au fost posibile şi datorită implicării ministerului pe care domnul Rafila îl coordonează”, a spus Bogdan Cojocaru, care acum s-a retras din funcţie pentru a candida la preşedinţia CJ Iaşi din partea PSD.

Pentru preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, investiţia în construcţia Spitalului Regional de Urgenţă înseamnă o investiţie în sănătatea fiecărei persoane din Moldova. „E complicat să faci un act medical de calitate în condiţii vitrege, dar sunt convins că aşteptarea noastră nu va mai dura mult. Este un nou capitol pentru Iaşi şi pentru întreaga regiune, un capitol al speranţei şi al grijii în sănătatea celor 4 milioane de locuitori din regiunea noastră. SRU nu mai este o dorinţă sau o neîmplinire peste care au trecut aproape 20 de ani, ea devine, în sfârşit o realitate”, a declarat Costel Alexe, candidatul liberalilor pentru încă un mandat la șefia CJ Iași.

Primarul Mihai Chirica  a amintit şi el că au trecut aproape două decenii de când se doreşte construcţia unui astfel de spital la Iaşi, dar şi că municipalitatea a oferit 12 hectare de teren pentru construcţia acestui spital. Au trecut 20 de ani de când o idee a circulat în România, construirea de spitale regionale. Abia în 2016, municipiul Iași a făcut un sacrificiu și a donat acest teren către Ministerul Sănătății pentru construirea lui. Astăzi, România începe să arate poporului său că se poate. Este prima mare investiție în Regiunea de Nord-Est, una dintre cele mai mari din istoria acestei regiuni. Politicienii nu mai pot să promita machete, ci trebuie să arate fapte și lucruri palpabile, astfel încât să-i încurajeze pe românii plecați în străinătate să revină acasă”, a spus Chirica, candidatul PNL pentru un nou mandat la Primăria Iaşi.

Şeful ANDIS a declarat ulterior că lucrările la SRU Iaşi vor începe, practic, din această săptămână, cu o întârziere de jumătate de an. Pentru început se vor excava 500.000 de metri cubi de pământ, care vor fi transportaţi în afara zonei, şi se va lucra la terasament şi împrejmuire, devieri de utilităţi şi alte tipuri de lucrări care trebuie făcute în prima fază a proiectului.

Antreprenor general al acestei etape este compania Ness Proiect Europe. Din echipa de proiect fac parte, în calitate de subcontractanţi, companiile Stef Invest, Electroaxa, Arheosib Consulting, Agnel Industry şi Stefan Security. Lucrările aferente primei etape sunt programate să dureze patru luni, valoarea contractului fiind de 26,3 milioane de lei (fără TVA).

În a doua etapă de lucrări, ce vizează construcţia propriu-zisă a clădirii, licitaţia este încă în desfăşurare, termenul pentru depunerea ofertelor fiind prelungit până pe 20 mai.

 

Decizia de prelungire a termenului de începere a lucrărilor a fost luată în urma solicitărilor venite din partea a circa 40 de constructori din ţară şi străinătate interesaţi să participe la licitaţie, care au solicitat o perioadă mai mare de clarificare pentru întocmirea ofertei. Ei au formulat 600 de observaţii la documentaţia de atribuire. Contractul de execuţie a SRU Iaşi are o valoare estimată la 1,82 miliarde lei fără TVA, şi o perioadă de implementare de 106 luni.

 

 Ultima dată când am verificat noi erau spre 50 de companii care au cerut peste 600 -700 de clarificări. Ne bucurăm că avem constructorul desemnat, că avem desemnat şi supraveghetorul pe toţi cei patru ani. Sperăm că anul acesta vom desemna şi pachetul numărul doi, care e principal. Desgiur, provocările nu vor lipsi. Vor apare pe măsura implementării. După ce se vor face clarificările necesare se va trece la evaluarea ofertelor şi, într-un final, desemnarea câştigătorilor. Contestaţiile pot întârzia şi ele proiectele. Nu foarte mult, dar, da, pot întârzia, a spus Adrian Popa.

 

Proiectarea SRU a fost realizată de asocierea formată din companiile Studio Altieri SpA (lider), Proiect Consulting Iasi, Italconstruct SpA, Steam SR, K-Box Construction Design si Rheinbrucke SRL. Serviciile de supraveghere a proiectării și construcției obiectivului vor fi asigurate de asocierea Tecnic Consulting Engineering Romania (lider) - Tumas Turk Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik AS - RomCapital Invest SA.

Spitalul Regional de Urgențe va costa 680 de milioane ce euro, suma fiind cu 140.000 de milioane de euro mai mare decât s-a preconizat inițial. Investiţia trebuia suportată din fonduri europene, dar din cauza întârzierilor majore în implementare au dus la situaţia în care doar 11% din lucrări să fie asigurate din bani europeni. Restul fondurilor vor fi  bani guvernamentali şi din credite.

SRU Iași va avea o suprafață construită de 202.689 metri pătrați distribuită pe 9 niveluri, pe o suprafață de teren de 120.000 mp.

Noua unitatea medicală va avea 850 de paturi, 20 de săli de operație și 3.000 de angajați. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport.

Trebuie menționat că la SRU va fi relocat Spitalul “Sf. Spiridon” şi se va organiza şi activitatea de predare şi cercetare a celor de la UMF.  

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
26/05/2024 11:09

Grigore Caraza este una dintre dintre personalităţile proeminente ale Rezistenţei anticomuniste din Romania. Invăţătorul din Neamţ a infiinţat organizaţia „Frăţiile de arme“ după instaurarea reg ...

PNRR:COMUNA STĂNILEȘTI – „Înființarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar în comuna Stănilești, județul Vaslui”
25/05/2024 21:20

 Data: 25.05.2024 Comunicat de presă la inceperea proiectului „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” C3 - Managementul deseurilor Beneficiar: COMUNA STĂNILESTI   ...

Urșii au dat iama printr-un sat din Bacău
25/05/2024 16:30

Jandarmii au intervenit la Coţofăneşti, Parava şi Oituz după ce a fost semnalată prezenţa unor urşi in gospodării sau pe stradă, a informat, sambătă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Bacău ...

O fetiță de 8 ani din Botoșani a fost violată și ucisă. Criminalul a fost prins
25/05/2024 16:08

O fetiţă de 8 ani din judetul Botosani, care fusese dată dispărută aseară, a fost găsită decedată, azi noapte, intr-o lizieră de salcami de la marginea satului Jijia, comuna Albesti. Purtătorul de c ...

El este presupusul criminal al fetiței de 8 ani, prins după 12 ore de căutări cu drone, câini și elicopter
25/05/2024 15:51

Un bărbat in varstă de 32 de ani a fost retinut, sambătă, după ce trupul unei fetite de 8 ani a fost descoperit, in noaptea de vineri spre sambătă, intr-o lizieră de salcami de la marginea satului Jijia ...

„Povești muzicale” – atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
24/05/2024 11:15

Atelierele de lectură pentru copii „Povesti muzicale” continuă sambătă, 25 mai 2024, de la ora 16.00, in Sala „Stefan Procopiu” de la Palatul Culturii, cu o nouă editie. Coordonate ...

Zeci de locuri de parcare, scoase la licitație
24/05/2024 10:49

  Directia de Exploatare Patrimoniu organizează in perioada următoare 2 licitatii publice cu strigare pentru inchirierea unui număr de 58 de locuri de parcare situate pe strada Vasile Lupu numărul 98A ...

„Bătălia Cărţilor”, la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”
24/05/2024 10:48

Biblioteca Judeteană „Gh. Asachi” Iasi, in calitate de organizator si Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, in calitate de initiator, lansează o nouă editie a Concurs ...

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă
24/05/2024 10:46

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, a fost pusă in libertate, după ce magistraţii Curţii de Apel Suceava au decis inlocuirea m ...

„Muzica va fi definiția carierei mele”
24/05/2024 10:06

În inima orasului, intr-o sală mică si luminoasă, sunete delicate incep să danseze in aer. Mainile mici ale copiilor se miscă gratios pe clapele pianului, creand o simfonie plină de emotie si profun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei