Iașul va avea patru noi Cetăţeni de Onoare

2cetateni 1 cristina popescu
2cetateni 2 mircea dumitrescu
2cetateni 4 nicolae gasca
2cetateni 3 alexa visarion

Dimensiune font:

| 26-09-2022 08:30

 * personalități marcante și artiști de renume ar putea deveni Cetățeni de Onoare ai municipiului Iași în urma votului consilierilor locali din ședința ordinară de programată miercuri, 28 septembrie * este vorba de Cristina Popescu, director general Romfilatelia, academicianul Mircia Dumitrescu, prof. univ. dr. Nicolae Gâscă, fondatorul şi dirijorul corului studenţesc de cameră „Cantores Amicitiae” şi  regizorul Alexa Visarion

 

 

Prima propunere pentru onoranta distincție este Cristina Popescu, director general Romfilatelia. Aceasta a primit Ordinul Centenar în Cultură pentru promovarea valorilor culturale ieşene şi implicarea deosebită în Programul Centenar.

Romfilatelia şi-a asumat de-a lungul timpului un rol important, susţinut şi constant, acela de a transmite mesaje pozitive despre România şi realizările ei în întreaga lume, prin intermediul timbrului, un produs aparent fragil, dar un mijloc eficient de comunicare şi promovare, care uneşte oameni şi locuri.

Preşedintele Academiei Române i-a conferit Cristinei Popescu „Diploma Meritul Academic pentru cooperarea fructuoasă în cadrul Parteneriatului Cu Academia Română”, iar Principesa Moştenitoare Margareta „Ordinul Coroana României în grad de Cavaler” pentru întreaga activitate desfăşurată în cadrul societăţii şi în frumosul univers al timbrelor româneşti.

Salvatorul manuscriselor lui Eminescu

O altă personalitate propusă pentru titlul de Cetățean de Onoare este artistul şi academicianul Mircia Dumitrescu, care va fi prezent la laşi în data de 6 octombrie 2022 cu expoziţia extraordinară „Nichita Azi”, găzduită de Muzeul Municipal „Regina Maria”.

Mircia Dumitrescu este gravor, sculptor, pictor, grafician-ilustrator, tapiser.

Artistul este din anul 2015 Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, iar în anul 2022 i s-a conferit din partea Preşedinţiei României cea mai înaltă decoraţie, Steaua României. Mircia Dumitrescu și reputatul academician Eugen Simion au îngrijit în anul 2005 salvarea şi tipărirea manuscriselor lui Mihai Eminescu, editate în 46 de volume care vor fi donate în acest an şi la Iaşi.

Decenii ăntregi în slujba muzicii camerale

Al treilea nume propus pentru distincția de Cetățean de Onoare al municipiului Iași este prof. univ. dr. Nicolae Gâscă, fondatorul şi dirijorul corului studenţesc de cameră „Cantores Amicitiae”.

Muzicolog şi dirijor, rector în două legislaturi (1990 - 2000) al Universităţii de Arte „George Enescu” din laşi, Nicolae Gâscă şi corul său „Cantores Amicitiae”, pe lângă recunoscutele calităţi muzicale, s-au dovedit a fi împreună ani de-a rândul veritabili ambasadori ai municipiului laşi.

Acest titlu ar fi o încununare fericită a carierei sale ținând cont că pe 30 septembrie 2022 va împlini vârsta de 80 ani.

Alexa Visarion, om de teatru

Ultima propunere din cadrul ședinței de Consiliu Local este Alexa Visarion, om de teatru complex: regizor de teatru şi film, scenarist, publicist, scenograf, precum şi preumblările sale în lumea artei româneşti care depăşesc patru decenii.

Alexa Visarion a fost distins cu Premiul Academiei Române – „Aristizza Romanescu” acordat pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, premiul UNITER de Regie pentru întreaga activitate precum și titlul Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iași.

Maestrul Alexa Visarion va fi prezent la Iaşi în data de 3 octombrie 2022 la ceremonia de deschidere a anului universitar la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”. Lucian STATE

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

BANCUL ZILEI

06:00

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Un ieşean a fost prea beat ca să-şi poată viola soacra care zăcea în şanţ
27/11/2022 09:30

Părasit de nevastă, care a plecat in Anglia cu noul ei iubit, Neculai L. (48 de ani) din Leţcani a rămas in casa soacrei, Lăcrămioara R. Abia intors de la muncă din Franţa, bărbatul a luat această dec ...

Iluminatul de Sărbători va fi aprins pe 1 decembrie
27/11/2022 09:00

Aprinderea iluminatului de Sărbători va avea loc pe 1 decembrie, de Ziua Natională a Romaniei, la ora 17.30, pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Primăriei Municipiului Iasi. Servicii P ...

Investiții de 50 milioane de lei în infrastructura din Valea Lupului IASI Peste 60 de drumuri vor fi modernizate
26/11/2022 20:23

Primăria comunei Valea Lupului a demarat un plan major de investitii in infrastructura rutieră a localitătii.   50 milioane lei ( 10 milioane euro) vor fi alocati pentru modernizarea a peste 60 de ...

Consilierii locali au avizat majorarea împrumutului de la BERD
26/11/2022 13:59

    Consiliul Local a votat ieri o hotărare care vizează aprobarea contractării unei suplimentări pană la 30.000.000,00 Euro a valorii finanţării rambursabile externe de la Banca Europeană p ...

Iașul va avea doi noi fraţi de peste Prut: Bălți și Hîncești
26/11/2022 09:59

  În fiecare an, ziua de 1 Decembrie este marcată la Iaşi printr-o serie de manifestări oficiale de tradiţie, ceremonialuri militare şi religioase, masa tradiţională, dar şi prin ample acţi ...

Strada Aurel Vlaicu mai înghite un milion de euro
26/11/2022 08:59

Consiliul Local a adoptat ieri o hotărare prin care a aprobat actualizarea devizului general pentru obiectivul de investiţii „Modernizare străzi in municipiul laşi - strada Aurel Vlaicu, tronson cupri ...

Grădiniţa 13 intră în reabilitare
26/11/2022 08:15

  Consilierii locali au votat in sedinta de ieri o hotărare care priveste aprobarea Documentaţiei Proiect Tehnic si Detalii de Execuţie, a indicatorilor tehnico-economici si a devizului general pentru ...

Traficanți de droguri arestați la Neamț
25/11/2022 14:45

Patru persoane cu varste intre 30 şi 43 de ani au fost arestate preventiv, vineri, de judecătorii Tribunalului Neamţ, sub acuzaţiile de trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc şi efectuar ...

Dezbatere despre oferta educațională la Universitatea „Cuza
25/11/2022 14:38

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) – Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) a organizat, in data de 24 noiembrie 2022, o dezbatere despre corelarea ofertei ...

 „Light Up your Winter Holiday” la Palas cu Circus Christmas, într-un regal al bucuriei orchestrat de ,,Filarmonica de Stat MOLDOVA Iași”
25/11/2022 13:57

Save the date! Adu-ti intreaga familie la Palas pentru „Light Up your Winter Holiday”! O să-ti placă tematica Circus, decoratiunile sustenabile si luminile, care pun in scenă in chip magic un spe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei