Scandalul relocărilor din învăţământul ieşean ia amploare

1pedagogic

Dimensiune font:

| 21-03-2023 08:59

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13, Grădinița cu Program Prelungit nr. 10 şi Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” sunt unităţile şcolare unde s-a intervenit sau se va interveni pentru consolidarea clădirilor aflate într-un risc seismic evident * municipalitatea ieşeană a găsit soluţii pentru fiecare caz în parte, numai că acestea nu sunt agreate de profesori sau părinţi * ultimul caz este cel al Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” * primarul explică că relocarea activităţii la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări a fost unica soluţie, în timp ce tabăra cealaltă invocă faptul că elevii sunt duşi să înveţe într-o zonă cu infracţionalitate ridicată * până la o înţelegere între tabere, pe 23 martie este anunţat un marş prin tot oraşul al elevilor, părinţilor şi profesorilor de la „Vasile Lupu”

Primarul Mihai Chirica a lansat ieri în spaţiul public o scrisoare deschisă adresată profesorilor şi elevilor care învaţă la  Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, prin care se aduc lămuriri în ceea ce privește modul de desfășurare a actului de învățământ la colegiul amintit, fiind puse pe tapet şi elementele care au condus la relocarea temporară a acestora. „Măsura mutării elevilor din sălile de curs ale Colegiului Pedagogic în alte unități școlare a fost luată în urma unei analize cât se poate de serioase, ținând cont de riscul seismic al corpurilor de clădire, mai ales în contextul tragediei petrecute în Turcia și al cutremurelor din Gorj. Pe scurt, existența riscului seismic face obligatorie mutarea temporară a elevilor și cadrelor didactice, iar această măsură a fost luată atât în cazul Colegiului Pedagogic, cât și al altor unități școlare din țară. Viața este mai importantă decât orice disconfort trecător! Măsura mutării este una temporară și absolut firească în acele situații în care derularea unor investiții (de reabilitare sau consolidare) afectează activitatea didactică obișnuită”, spune primarul.

Încep lucrările la „Vasile Lupu”. Elevii, trimişi să înveţe în Zona Industrială

Acesta explică şi ce se va întâmpla în perioada următoare la colegiul ieşean. „Încă din vara anului trecut am actualizat proiectul şi indicatorii tehnico-economici de consolidare a unităţii de învăţământ, le-am adoptat în Consiliul Local, iar valoarea totală estimată a investiției se ridică la circa 98 milioane lei. De asemenea, toată documentaţia a fost înaintată Guvernului României în scopul alocării fondurilor necesare pentru a consolida şi reabilita această şcoală de prestigiu la nivel naţional. Aşteptăm analiza şi răspunsul Guvernului, iar din declaraţiile prim-ministrului a reieşit că prioritare în Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic vor fi şcolile şi spitalele. Până la răspunsul Guvernului, vă anunț că toată documentația licitației pentru consolidarea și reabilitarea Colegiului a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), astfel încât poate fi accesată și analizată de către companiile interesate să se implice în acest proiect atât de important pentru învățământul ieșean. Prevederea financiară a licitației este foarte mare, de 79.211.894, 97 lei, cu TVA, adică 16,1 milioane de euro, și, dacă nu vor interveni modificări, ofertele sunt așteptate până pe 3 mai 2023. Subliniez faptul că lansarea acestei licitații înseamnă că vom începe lucrările de consolidare și reabilitare imediat după finalizarea procedurii, chiar dacă nu avem încă finanțare de la Guvern. În paralel, am semnat contractul și începem lucrările de consolidare și reabilitare a Liceului Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, astfel încât și spațiile de aici vor putea găzdui temporar activitatea tuturor celor 800 de elevi ai Colegiului Pedagogic. Desigur, vom asigura și transportul elevilor către și de la spațiile temporare.

Știu că nu este plăcut pentru nimeni, dar vom face totul pentru ca mutarea să fie cât mai scurtă, iar disconfortul cât mai ușor de suportat! Viața este mai importantă decât orice astfel de neajuns”, mai spune primarul.

„Ce ar trebui noi părinții să facem? Să stăm de pază în fața liceului?”

Primele reacţii nu au întârziat să apară. Părinţii sunt vehemenţi, spunând că nu-şi vor duce copiii să înveţe la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări. „Dumneavoastră ați văzut clădirea unde ar trebui să ne relocheze din toamnă? Dumneavoastră știți care este infracționalitatea în zona respectivă? Știți ce înseamnă pentru părintele elevului acestui Colegiu unde, preponderent sunt fete, să accepte ca fiica lui să fie în risc zilnic de a fi lovită, violată sau chiar răpită? Ce ar trebui noi părinții să facem? Să stăm de pază în fața liceului? Să investim bani în sălile de clasă și grupurile sanitare pentru a putea ai noștri copii să învețe în condiții decente?”, susţine o mamă. „Traversarea întregului oraş în fiecare zi de către copii nu este o soluţie viabilă. Şcoala de circumscripţie nu înseamnă să mergem în cel mai îndepărtat loc faţă de locuinţă. Se pot găsi soluţii în zona Copou, respectând drepturile copiilor. În nici un caz nu vom duce copiii în cealaltă parte a orașului! Vrem să revenim urgent la programul de dimineață și mutarea într-un corp comun, în zona Copou”, cere un alt părinte. În fine, a treia replică aduce în discuţie un protest al păriniţilor. „De ce această scrisoare vine abia în a 4-a săptămâna de când suntem relocaţi? Are vreo legătură cu protestele pe care le-a anunţat Asociaţia de părinți a Colegiului?”, întreabă un alt părinte.  

Părinţii care au copii înscrişi la Colegiul Pedagogic se pregătesc să iasă în stradă

Ultima opinie este corectă. Părinţii, elevii şi profesorii au anuţat că vor măşălui pe ruta Colegiul Pedagogic - Primărie, pentru a-şi manifesta astfel nemulţumirea generată de relocarea activităţilor şcolare. „Vă facem cunoscut că în ziua de 23 martie, între orele 11.30 şi 16.30 se va desfăşura o adunare publică organizată de către noi, Asociaţia de Părinţi Colegiul Pedagogic Vasile Lupu Iaşi, cu deplasare în marş pe traseul Curtea Colegiului Naţional Pedagogic Vasile Lupu Iaşi - Aleea Mihail Sadoveanu - Bulevardul Copou - Piaţa Mihai Eminescu - Strada Lăpuşneanu - Piaţa Unirii - Bulevardul Ştefan cel Mare - Primăria Iaşi unde se va staţiona pentru continuarea protestului. La adunare vor participa aproximativ 1.000 elevi, părinţi, cadre didactice, alte persoane care ne susţin cauza", anunţă Asociaţia de Părinţi Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”.

Liceul Cantemir, un caz fericit, însă şi aici au existat obiecţii!

Scandalul relocărilor de la Colegiul „Vasile Lupu” nu este singular. Nici părinţii copiiilor de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 13 din Tătărași nu vor ca activitatea didactică să aibă loc la Grădiniţa Bucium atunci când lucrările de consolidare și reabilitare din Tătăraşi vor evolua, chiar dacă li s-a explicat să este asigurat transportul gratuit, dus-întors, pe ruta Bucium-Tătăraşi. Un alt caz este cel al elevilor de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, cu menţiunea că, între timp, aceştia au revenit „acasă” odată cu finalizarea lucrărilor la unitatea din Cantemir. Aceştia au fost relocaţi la Liceul „Vasile Alecsandri” în ciuda opoziţiei etalate de conducerea acestei unităţi, care nu au dorit prezenţa elevilor unui alt liceu. Şi copiii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 10 au fost mutaţi la  Policlinică cu plată din Codrescu, transformată ulterior în unitate de învățământ. Laura RADU, Lucian STATE

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Număr record de intervenții ale pompierilor ieșeni, de Rusalii
07/06/2023 19:18

Realitatea a fost cu totul alta, in intervalul menţionat inregistrandu-se un număr record de intervenţii, 231. Nici de Paşte n-au fost atatea! E vorba de 12 incendii, două produse in locuinţe (in satul C ...

Un pacient care suferea de cancer în stadiu terminal s-a aruncat de la etajul 4 al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași
07/06/2023 18:19

 Un pacient in varstă de 70 de ani, care suferea de cancer in stadiu terminal, a murit după ce s-a aruncat de la etajul 4 al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi. Conducerea spitalului a anuntat că ...

 Expoziția internațională anuală World Press Photo a ajuns la Iași
07/06/2023 14:13

Cea de-a 66-a editie a expozitiei internationale anuale World Press Photo va putea fi vizitată in perioada 6 iunie - 3 iulie in Iasi, in Piata Unirii. Adusă in Romania de 12 ani consecutivi de către Fundatia ...

 Începe „Șotron”, Festivalul copilăriei
07/06/2023 14:05

Grădina Urbană si Dumbrava Minunată din cadrul Muzeului „Mihail Sadoveanu” vor fi gazda celei de-a X-a editii a evenimentului „Sotron. Festivalul copilăriei”, organiza ...

  „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”
07/06/2023 13:37

  Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează in perioada 8 iunie – 2 iulie 2023, la Palatul Culturii din Iasi, expozitia itinerant ...

Salubris va recicla integral cele 4.000 de cutii din carton din care a fost construit Târgul Creative Collective
07/06/2023 13:26

Organizatorii Romanian Creative Week (RCW) anuntă că cele 4.000 de cutii din carton din care a fost construită, in incinta Palas Iasi, instalatia care a găzduit, in perioada 26-28 mai 2023, targul de design ...

Pasionații de offroad turează motoarele, la Iași
07/06/2023 13:14

Începand de ieri, Iasul găzduieste un eveniment de inaltă clasă. Organizat de Adventure 4x4 Iasi, alături de Tester Grup, atrage atentia prin desfăsurarea etapei a-II-a a Campionatului Nati ...

A început greva şi în spitalele din Iaşi
07/06/2023 12:45

Membrii Sindicatului Sanitas au inceput de azi greva la locul de muncă. Ei se vor afla in grevă japoneză pană pe 15 iunie. Principala nemulţumire a celor din Sănătate este faptul nu a fost aplicată int ...

 Artiștii ieșeni duc „Văduva veselă 2.0” la Bucharest Opera Festival
07/06/2023 12:08

Opera Natională Romană din Iasi va participa si in acest an la Bucharest Opera Festival, manifestare de prestigiu ajunsă la a doua editie. Artistii ieseni vor fi alături de colegii lor din alte opt teatre l ...

 Săptămâna aceasta, Adda, Taxi, Robin & The Backstabbers cântă la Street FOOD, în parcul Palas Iași, 7 iunie 2023
07/06/2023 11:20

Street FOOD Festival revine in Iasi, iar timp de patru zile iubitorii de preparate inedite vor descoperi retete din toate colturile lumii in parcul Palas. Anul acesta festivalul reuneste sub umbrela „Bett ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei