Atenție la paracetamol! Are efecte adverse periculoase

000000  ULTIMA-ORA-pensii-m

Dimensiune font:

| 02-03-2024 23:44

Paracetamolul este unul dintre cele mai des folosite medicamente de către români. Specialiștii spun că pastila poate avea efecte grave dacă este luată într-un mod necorespunzător.


Cercetătorii au făcut o listă cu efectele negative pe care această pastilă le poate avea asupra corpului, dacă este administrată într-un mod greșit.

Risc de creștere a tensiunii arteriale
Paracetamolul este deseori prezentat ca o opțiune mai sigură în comparație cu o altă categorie de analgezice denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt asociate cu creșterea tensiunii arteriale și a riscului de afecțiuni cardiace.


Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au descoperit, într-un studiu din 2022, o asociere preocupantă între administrarea frecventă a paracetamolului și creșterea tensiunii arteriale.

 

Într-un interval de doar două săptămâni, subiecții care au primit paracetamol au înregistrat o creștere semnificativă a tensiunii arteriale.

Specialiștii au declarat că această creștere a tensiunii arteriale, similară cu cea observată în cazul AINS, ar putea mări riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral cu aproximativ 20%.

 

Risc de atac de cord și AVC
Nu doar cei cu tensiune arterială crescută trebuie să fie precauți când utilizează paracetamol în mod frecvent.

Există cercetări care sugerează că anumite variante de tablete de paracetamol, care conțin un ingredient ascuns, ar putea prezenta pericole dacă sunt luate pe termen lung.


Sodiul, un element esențial al sării, este frecvent utilizat pentru a facilita dizolvarea variantelor efervescente de medicamente, cum ar fi paracetamolul, în apă. Fiecare pastilă solubilă conține concentrații semnificative de sodiu.

 
Dacă cineva ar consuma doza zilnică maximă de paracetamol efervescent, ar depăși limita zilnică recomandată de 2g de sodiu de către Organizația Mondială a Sănătății.

Studiile efectuate de cercetătorii de la Universitatea Centrală de Sud din China au relevat că utilizarea frecventă a paracetamolului cu sodiu poate spori riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă, indiferent dacă o persoană are sau nu hipertensiune arterială.

Risc de alergie
Desigur, este extrem de rar ca paracetamolul să provoace efecte secundare dacă este administrat în doza corespunzătoare, conform NHS. Cu toate acestea, în cazuri excepționale, există posibilitatea ca unele persoane să experimenteze o reacție alergică severă cunoscută sub numele de anafilaxie după administrarea pastilelor.

Probleme la ficat și rinichi
Utilizarea excesivă de paracetamol este, de asemenea, legată de afectarea ficatului și a rinichilor, conform informațiilor furnizate de NHS.

Persoanele care se confruntă cu probleme hepatice sau renale sau au antecedente de abuz de alcool pe termen lung ar trebui să solicite sfaturi de la un medic sau farmacist înainte de a lua paracetamol.

Paracetamolul poate provoca tulburări ale sângelui
O altă consecință rară asociată cu paracetamolul este reprezentată de tulburările sanguine, inclusiv trombocitopenia și leucopenia, conform informațiilor furnizate de NHS.

Trombocitopenia indică prezența unui nivel redus de trombocite în sânge. Trombocitele au rolul de a facilita coagularea sângelui. Un nivel redus al acestora poate interfera cu procesul de coagulare în urma unei leziuni, crescând riscul de sângerări prelungite în cazul tăieturilor.


Leucopenia este o condiție în care organismul nu produce suficiente globule albe, cunoscute sub denumirea de leucocite, care sunt responsabile de combaterea infecțiilor în sânge. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei