„Îmi petrec 99% din timp în fața calculatorului. Nu prea mă pricep să îmi fac prieteni”. Experiențele adolescenților pe rețelele sociale

8

Dimensiune font:

| 05-01-2023 16:30

Viața adolescenților pe social media a oscilat, anul acesta, între aprofundarea legăturilor cu prietenii și nesiguranța în ceea ce privește relațiile cu aceștia, potrivit unui sondaj al Pew Research Center, think tank din Statele Unite. O treime dintre tineri, scrie site-ul Școala 9, spun că se simt copleșiți de conținutul platformelor sociale.

Pe lângă sondaj, think tank-ul american Pew Research Center a organizat grupuri de discuții cu adolescenți, ca să înțeleagă mai bine cum folosesc aceștia rețelele de socializare.

O fată a amintit atunci cum a ajutat-o social media în timpul pandemiei. „Mi-a plăcut să pot comunica mai mult cu prietenii, cu care nu puteam să mă întâlnesc”, a explicat ea. „De asemenea, am avut la ce să mă uit, ca să mă relaxez, ceea ce a fost bine, pentru că eram blocați acasă”.

Un adolescent a povestit despre cercul vicios care-l ține toată ziua în fața laptopului și din care nu reușește să iasă. „Îmi petrec 99% din timp în casă, în fața calculatorului. (…) Abia ies din camera mea. Ar trebui să merg afară și să mă joc, dar nu prea mă pricep să îmi fac prieteni”. Băiatul a spus și că tatăl lui îl mustră din cauză că nu-și face curat în cameră, căci e mereu absorbit de ecran.

„Când eram mai mici, social media nu avea așa un un efect asupra noastră. Simt că eram mai liberi și mai fericiți, nu aveam stres, gânduri exagerate sau nesiguranță”, a spus o altă adolescentă.

Sondajul Pew Research Center s-a desfășurat pe un eșantion de 1.316 adolescenți din SUA, cu vârste între 13 și 17 ani, în primăvara acestui an. Însă adolescenții din România trec prin experiențe similare. „Fericirea pentru mine însemna validare”, a spus o elevă într-un articol Școala 9.

Studiile sunt puține, dar părinții, profesorii și chiar și tinerii observă efectele negative ale social media asupra sănătății mintale a adolescenților. Mai mult, The Wall Street Journal a dezvăluit în 2021 că Facebook (Meta) știa cât de mult îi afectează pe adolescenți postările altora de pe Instagram, platformă pe care compania o deține, însă n-a luat măsuri.

Casa Albă a anunțat în martie că va încerca să-i protejeze pe copii și pe adolescenți de riscurile de pe rețelele de socializare, potrivit site-ului de tehnologie Tech crunch. Iar președintele Joe Biden a promis o investiție de 5 milioane de dolari în cercetare, astfel încât americanii să înțeleagă în ce măsură le face rău social media.

Apropiere de prieteni, spațiu creativ și acceptare

Adolescenții înțeleg de ce rețelele sociale pot fi dăunătoare pentru sănătatea lor psihică, dar, cel puțin în sondajul Pew Research, prezintă o imagine nuanțată a acestora.

Pe de o parte, 80% au spus că ceea ce văd pe social media îi determină să se simtă mai conectați la ce se întâmplă în viețile prietenilor lor, în timp ce 71% cred că au un loc în care își pot arăta latura creativă. Pentru mai bine de jumătate, aceste platforme trezesc sentimentul că au oameni care îi pot sprijini în momentele dificile. Alții au afirmat că se simt „mai acceptați” sau că au acces la informații.

Întrebați despre impactul general al social media asupra propriei persoane, 32% l-au considerat până acum pozitiv și doar 9% negativ. Totuși, 32% au fost de părere că îi afectează pe alții de aceeași vârstă.

Drame, presiuni să posteze și nesiguranță

Pe de altă parte, 38% dintre adolescenți, în special fetele, au recunoscut că se simt copleșiți de toate dramele pe care le văd pe rețelele de socializare. Iar peste un sfert au spus că aceste platforme le-au dat impresia că prietenii lor îi lasă pe dinafară.

În plus, mulți s-au simțit presați să posteze conținut, ca să primească tot mai multe like-uri sau comentarii. 23% au afirmat și că, din cauza utilizării social media, se simt mai rău în legătură cu propria viață.

Autorii sondajului au vrut să afle și cum percep părinții respondenților timpul pe care copiii lor îl petrec pe platformele sociale. 22% dintre adolescenți au zis că li se pare că părinții lor sunt extrem sau foarte îngrijorați, iar aproape jumătate, că sunt puțin îngrijorați sau chiar deloc.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:38

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Netanyahu a fost întâmpinat cu strigăte şi fluierături la Londra
24/03/2023 14:01

 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost intampinat cu strigăte şi fluierături de către sute de protestatari adunaţi in faţa reşedinţei din Downing Street 10 a şefului guvernului britanic, R ...

Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul după o amenințare cu bombă
24/03/2023 08:31

O aeronavă TAROM care efectua cursa Tel Aviv-Bucureşti a aterizat de urgenţă la Istanbul vineri dimineaţa din cauza unei ameninţări cu bombă care, ulterior, s-a dovedit a fi falsă, informează operat ...

Donald Trump, tot mai aproape de a fi pus sub acuzare
22/03/2023 14:00

Decizia de a-l pune sau nu sub acuzare pe fostul presedinte Donald Trump in legătură cu mita oferită in numele său in timpul campaniei prezidentiale din 2016 apartine unui mare juriu din Manhattan, care aud ...

Calendar ortodox, 22 martie 2023. Sfântul Vasile de Ancira și Sfânta Drosida.
22/03/2023 08:41

 Potrivit calendarului ortodox, Biserica ii cinsteste pe 22 martie pe Sfantul Vasile de Ancira si Sfanta Drosida. Calendar ortodox 22 martie 2023. Potrivit Calendarului crestin ortodox, in fiecare an, la ...

CEDO a condamnat România pentru un scandal sexual. O femeie de serviciu la Gara Timișoara a fost pipăită pe sâni de către șeful ei
21/03/2023 12:15

O femeie angajată la o firmă de curătenie in Gara Timisoara l-a acuzat pe seful de gară că a hărtuit-o sexual timp de doi ani de zile. Bărbatul s-a apărat că o pipăia "doar pe sani" si că, ...

Președintele Chinei s-a întâlnit cu Putin. Ce-au pus la cale cei doi coloși
21/03/2023 08:10

Discuţiile dintre liderul rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping s-au incheiat luni după aproape patru ore şi jumătate, dar vor fi reluate marţi in format extins, au anunţat agenţiile d ...

Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin
19/03/2023 14:49

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, relatează AFP. ”Azi, la 17 martie 2023, Camera Preliminară II a Curţii penale Internaţionale ...

Trump, arestat?
19/03/2023 08:29

Fostul presedinte american Donald Trump a declarat că se asteaptă să fie arestat marti intr-un caz instrumentat de procuratura din Manhattan si a făcut apel la sustinătorii săi să protesteze, potrivit un ...

Preşedintele chinez Xi Jinping va vizita Rusia
17/03/2023 11:18

Preşedintele chinez Xi Jinping se va afla in Rusia in perioada 20-22 martie pentru o vizită de stat, in urma unei invitaţii lansate de preşedintele Vladimir Putin, au anunţat vineri Kremlinul şi Ministeru ...

Noua Zeelandă interzice aplicația TikTok pe telefoanele de serviciu ale parlamentarilor
17/03/2023 11:15

Noua Zeelandă a anuntat vineri că va interzice TikTok pe dispozitivele cu acces la reteaua parlamentară a tării din cauza preocupărilor legate de securitatea cibernetică, devenind cea mai recentă natiu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei