Adio, amenzi clasice în România! Ce se întâmplă cu sancţiunile primite de şoferi de acum, anunţul făcut de Poliţia Română
Dimensiune font:
Un nou capitol începe pentru şoferii şi poliţiştii de la Rutieră din România. Adio, amenzi clasice în România! Acestea vor fi date diferit de acum, au anunţat reprezentanţii Poliţiei.
Prima amendă rutieră digitală a şi fost dată deja la Cluj, metodele vechi de întocmire a proceselor verbale fiind înlocuite în toată ţara, în curând.
Amenzi digitale pentru şoferi
Poliţiştii de la Rutieră vor da amenzi digitale, renunţând astfel la clasicele procese verbale din hârtie. De curând, a fost dată şi prima sancţiune de acest fel, la Cluj-Napoca, unde oamenii legii au primit deja tablete și imprimante mobile performante.
Acestea sunt conectate la o aplicație specială, cu ajutorul căreia este întocmit un proces verbal digital astfel: datele şoferului care a încălcat Codul Rutier sunt introduse în tabletă, apoi se completează cu greşeala făcută, sancţiunea, după care este printat un proces verbal. Acesta va fi înmânat apoi conducătorului auto pentru a fi citit şi semnat.
„La Cluj, a fost aplicată prima sancțiune contravențională prin intermediul aplicației Abateri Rutiere – Mobile. „Norocosul”? Un bărbat, de 52 de ani, care a condus un vehicul fără a avea cuplată centura de siguranță”, a postat pe Facebook Poliția Română.
Acesta a fost amendat cu 330 de lei, primind două puncte de penalizare. Este important de ştiut că până la finalul lunii septembrie, toţi agenţii de Poliţie vor primi astfel de dispozitive
"A fost implementat proiectul, în sistem pilot, prin care polițiștii rutieri pot aplica sancțiuni contravenționale, prin intermediul dispozitivelor mobile (tablete), aflate în dotarea acestora. Astfel, a fost instalată aplicația ABATERI RUTIERE - MOBILE pe dispozitivele mobile din dotarea polițiștilor rutieri și au fost aplicate primele sancțiuni contravenționale.
Proiectul va funcționa în sistem pilot și progresiv, fiind colectate informații privind calitatea experienței atât de la utilizatori, cât și din partea participanților la trafic. Numărul de dispozitive pe care va fi folosită aplicația va crește progresiv, astfel încât, până la sfârșitul lunii septembrie, aceasta să fie utilizată de către toți polițiștii rutieri din țară. Procesele-verbale sunt tipărite cu ajutorul imprimantelor mobile din teren", se arată în comunicatul transmis presei de reprezentanții IPJ Cluj.
Sancţiuni în baza înregistrărilor audio-video
În această vară, o altă schimbare importantă a apărut în Codul Rutier. Mai exact, se dau amenzi rutiere în baza înregistrărilor audio-video, fără a mai fi necesară semnătura unui martor. Ordonanţa de urgență adoptată de Guvern a adus astfel mai multe reglementări:
- - obligarea polițistului de a efectua testarea conducătorilor auto, în anumite situații, precum cea a identificării, cu ocazia controlului unui vehicul, a unor recipiente de alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive sau în cazul în care conducătorul de vehicul figurează în evidențele poliției cu mențiuni privitoare la traficul de droguri ori consumul de substanțe psihoactive sau de băuturi alcoolice;
- - eliminarea posibilității aplicării avertismentului pentru contravenții cu o gravitate ridicată, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului, având în vedere consecințele ce se pot produce în cazul săvârșirii unor astfel de fapte;
- - înregistrările video vor putea fi folosite de Poliție. Agentul va putea constata anumite contravenții cu ajutorul înregistrării audio-video sau video ale unui alt participant la trafic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau