Cum vom ști că atacul rușilor împotriva Ucrainei este iminent? Posibile indicii oferite de experți militari

00000000  newsalert  ews-news-alert

Dimensiune font:

| 24-01-2022 08:49

 Mobilizarea rezerviștilor ruși, evacuarea civililor din zonele potențiale de conflict, inclusiv a personalului ambasadei Federației Ruse la Kiev, intensificarea atacurilor cibernetice asupra infrastructurii politice și economice ucrainiene sau desfășurarea de exerciții militare care sunt folosite ca acoperire pentru desfășurarea de unități suplimentare în regiune sunt posibile semne că atacul forțelor ruse împotriva Ucrainiei este iminent, susțin mai mulți experți militari. Aceștia se referă, de asemenea, la desfășurarea de către Rusia a unor cantități mari de echipamente medicale și a unor spitale mobile de campanie la frontiera cu Ucraina și Crimeea, precum și la sporirea activității vaselor de război ale Rusiei în Marea Neagră ca indicii ale unui atac inevitabil al forțelor lui Vladimir Putin. 

Planurile țarului de la Moscova

Serviciile de informații occidentale și cele ucrainiene susțin că Rusia pregătește pentru următoarele perioadă o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă. Aceasta după ce, de câteva luni de zile, președintele Putin a desfășurat zeci de mii de trupe la granița cu ucrainienii și a făcut constant declarații amenințătoare împotriva ucrainienilor și a Occidentului.

Analiștii militari au vorbit despre patru scenarii posibile pentru o operațiune militară majoră rusă împotriva vecinului vestic: ocuparea completă a țării; capturarea întregii zone de coastă a Ucrainei, de la Donețk până în Moldova, inclusiv a Odesei; ocuparea coastei de la Donețk până în Crimeea, de-a lungul Mării Azov, prin Mariupol; anexarea regiunii Donbas, ocupată în prezent de forțele ruse. În cazul în care se decide să folosească forța militară, această a patra alternativă poate fi cea mai atractivă opțiune a lui Putin, cred experții. (Rusia a invadat o parte din Ucraina în urmă cu opt ani și a ocupat aproape 7% din teritoriul acesteia).

Amenințările militare ale Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv prin desfășurarea a zeci de mii de trupe și sute de tancuri, piese de artilerie și transportoare de trupe, nu doar că au stârnit îngrijorarea profundă a americanilor și aliaților lor din NATO și Uniunea Europeană, care au cerut constant rezolvarea diplomatică a situației și retragerea trupelor ruse din regiune. Prin poziția agresivă adoptată, Moscova a forțat Vestul să se așeze la masa de discuții privind cererile sale, văzute de mulți ca „iraționale,” așa cum este cea ca NATO să se retragă la frontierele sale din 1997 și negarea dreptului țărilor din fosta sferă de influență sovietică de a se alătura alianței nord-atlantice. 

Iar jocul Rusiei a fost încununat de succes. Discuții la nivel înalt de securitate între oficialii americani, europeni și NATO pe de-o parte și ruși pe de altă parte au avut loc în ultimele două săptămâni – inclusiv o întâlnire tête-à-tête între șefii diplomațiilor din Statele Unite și Rusia, Anthony Blinken și Serghei Lavrov, desfășurată vineri la Geneva. Negocierile nu s-au finalizat cu rezultate concrete.

Problema, cred comentatorii, este că nimeni nu știe în prezent ce urmăreșete cu exactitate liderul de la Moscova. Analiștii care au încercat să descifreze obiectivele lui Putin au spus că acestea sunt fie de a extrage concesii de la occidentali privind extinderea NATO, profitând de greșelile făcute de Administrația Biden în ultimele luni și de faptul că poziția occidentalilor este subminată de disensiunile dintre ele (cu acțiuni și declarații controversate făcute în special de oficiali din Germania), fie de a invada Ucraina și de a inversa prin forță deplasarea acesteia spre Vestul democratic. Aceasta ar putea duce la mai mare conflict european de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu consecințe politice, economice, militare și geostrategice majore pentru întreaga planetă.

Semne de război

Dacă diplomația va eșua, va da Putin ordin forțelor sale să atace și să invadeze Ucraina? Atlantic Council a chestionat mai mulți expeți militari americani de la Scowcroft Center for Strategy and Security, ofițeri activi în US Army, Navy, Air Force și Marine Corps, pentru a afla ce indicatori ar trebui să monitorizăm ca să deslușim intențiile lui Putin.

În opinia acestora, până la începutul lunii ianuarie, trupele desfășurate de Putin la granița vestică a federației nu reprezentau o forță armată combinată capabilă să se angajeze în tipul de conflict de mare intensitate, pe mai multe domenii, pe care l-am anticipa între Rusia și Ucraina. Rusia nu desfășurase platforme de luptă esențiale și capacități și unități de luptă necesare, între care avioane moderne de vânătoare și sisteme de apărare aeriană; sisteme de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) și de război electronic; capacități și unități logistice și de susținere a unui conflict etc. 

Situația s-a schimbat însă în ultima săptămână, după ce Rusia a remediat aceste deficiențe, stabilind condițiile necesare pentru a executa un atac diversificat împotriva Ucrainei, dacă Putin va da acest ordin. Deși nu este clar dacă liderul rus a decis să desfășoare o operațiune militară de amploare în Ucraina, el a stabilit cu siguranță condițiile pentru o astfel de acțiune.

Potrivit ofițerilor americani, semnele unui atac iminent al rușilor ar putea fi:

* Exerciții militare de amploare în regiune. Belarus și Rusia au anunțat un exercițiu militar comun pe scară largă, numit Allied Resolve 2022, lângă granița cu Ucraina. Potrivit experților militari, acest tip de exercițiu ar putea avea două scopuri majore. În primul rând, oferă Rusiei o acoperire pentru a desfășura capacități militare de vârf în regiune. De altfel, în acest scop, Rusia a anunțat desfășurarea în Belarus, pentru participarea la exercițiile militare, de avioane de vânătoare Su-35 și sisteme de apărare aeriană, precum sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă S-400 și sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Pantsir-S1.

În al doilea rând, exercițiul, care este programat în perioada 10-20 februarie, oferă Rusiei ocazia de a efectua o repetiție operațională a misiunilor de armament combinat sau a subcomponentelor acestora. Ofițerii americani citați de Atlantic Council sunt categorici: acesta este tipul de exercițiu pe care Putin l-ar planifica cu siguranță dacă ar căuta să execute o operațiune militară la scară largă.

* Desfășurarea de echipament militar crucial. Rusia a desfășurat recent în regiune și alte capacități critice de luptă, inclusiv treizeci și șase de sisteme de rachete balistice Iskander-K cu rază medie de acțiune, precum și instrumente critice de luptă, cum ar fi platforme de război electronic, unități și capabilități de susținere a luptelor, inclusiv muniție, asistență medicală și servicii de securitate.

* Atacuri cibernetice împotriva ucrainienilor și aliaților occidentali. În urmă cu câteva zile, mai multe atacuri cibernetice au vizat pagini de internet ale guvernului ucrainean. Atacurile au fost puse pe seama unui grup de hackeri ce are legături cu serviciile secrete din Belarus. Experții americani cred că este puțin probabil ca scopul acestui atac să fi fost doar scoaterea temporară din funcțiune a infrastructurii electronice a administrației de la Kiev. Cel mai probabil, pirații cibernetici au urmărit să testeze căi de acces și au lăsat portițe de acces în diferite rețele și site-uri de internet care vor fi exploatate în perioada premergătoare invaziei.

De asemenea, experții afirmă că atacurile cibernetice raportate în Norvegia și dronele observate recent în apropierea centralelor nucleare suedeze sunt la fel de îngrijorătoare. Deși nu există legături stabilite între aceste evenimente și criza ucraineană, este probabil ca aceste acțiuni să facă parte din campania mai amplă de război hibrid desfășurată de Rusia, care vizează Statele Unite și aliații și partenerii lor din regiune. Este foarte posibil ca aceste atacuri electronice și cu drone să continue și chiar să se intensifice în următoarea perioadă.

* Evacuarea Ambasadei Federației Ruse de la Kiev. New York Times a relatat recent că Rusia ar fi început evacuarea treptată a misiunii sale diplomatice din capitala ucraineană. Deși Moscova a negat infiormațiile, este probabil ca Rusia să fi început să-și reducă numărul de cetățeni necombatanți din Ucraina. Specialiștii americani notează că, așa cum s-a văzut în timpul retragerii forțelor SUA din Afganistan în august 2021, evacuarea civililor și a membrilor familiilor diplomaților este o sarcină uriașă și una care nu trebuie grăbită. (După preluarea puterii de către talibani în Afganistan, zeci de mii de americani, cetățeni occidentali și aliați afgani au fost blocați zile în șir pe aeroportul din Kabul, unde 6.000 de soldați americani trimiși de urgență au desfășurat o cursă contracronometru pentru evacuarea lor). Evacuarea necombatanților este adesea una dintre ultimele acțiuni pre-operaționale deoarece poate fi un indicator clar al acțiunii militare iminente.

* Mobilizarea rezerviștilor ruși. Rusia are aproximativ un milion de soldați în serviciu activ și aproximativ 250.000 de rezerviști. Armata sa are circa 280.000 de militari, în timp ce Ucraina are aproximativ 250.000 de forțe active și alte 250.000 de rezerviști, cu aproximativ 180.000 din forțele sale active în armată. Având în vedere dimensiunea relativă a celor două armate, Rusia va trebui să cheme rezerviști din viața civilă – profesori, ingineri, doctori, membri ai echipelor de interveție, agricultori etc. – dacă vrea să invadeze și să ocupe fie toată Ucraina, fie cea mai mare parte a acesteia. Acest lucru, mai ales dacă el se va desfășura pe o perioadă de timp necunoscută, va avea un impact economic semnificativ pentru Rusia și va provoca nemulțumire în rândul opiniei publice, așa că este puțin probabil ca Moscova să facă asta dacă nu se gândește în mod serios la un atac. (Specialiștii americani au precizat că există rapoarte neconfirmate în presă că mobilizarea rezerviștilor se întâmplă deja, dar aceasta ar putea fi o dezinformare deliberată a rușilor pentru a da lumii impresia că un atac este iminent).

* Deplasarea navelor amfibii rusești de la Marea Baltică spre Marea Neagră. Rusia pare să fi redirecționat recent forțele amfibii încărcate cu echipamente și personal din flotele nordice și baltice către Marea Neagră. Ofițerii americani cred că este o altă acțiune deschisă care nu are prea mult sens militar decât dacă Rusia încearcă să convingă NATO că intenționează să invadeze Ucraina. Ar fi mult mai ușor și mai puțin detectabil să deplasezi forțele de la bordul acelor nave pe calea ferată, decât să le faci să călătorească prin Canalul Mânecii, Strâmtoarea Gibraltar și Bosfor, toate controlate de țări NATO.

Specialiștii au indicat că atacurile la care participă nave amfibii sunt printre cele mai complicate și costisitoare operațiuni militare, iar rușii nu au organizat niciodată una în istoria lor. În plus, acest efort ar fi riscant fără investiții semnificative în exerciții de antrenament și aterizare. Cu granița terestră mare pe care Rusia o împarte cu Ucraina, un astfel de risc și o astfel de operațiune nu au sens. Ceea ce este mai probabil este că forțele amfibii ruse desfășoară o simulare pentru a atrage forțele terestre ucrainene departe de atacul principal, care va fi probabil în nordul și centrul țării, cu scopul de a captura Kievul, susțin experții.

* Incursiunile rușilor în jurul Odesei. Portul Odesa ar fi un premiu strategic pentru Putin, al doilea ca importanță după Kiev. Rusia ar putea încerca să blocheze Odessa la începutul unui conflict și să mențină acea poziție până când forțele sale terestre își pot afirma controlul acolo. Incursiunile navale rusești în apele teritoriale ucrainene din jurul Odesei ar putea fi așadar un semn al intenției Rusiei de a escalada conflictul. Dacă Rusia va cuceri portul Odesa, acest lucru ar tăia Ucraina de orice linii maritime de comunicație sau reaprovizionare maritimă cu restul lumii. În plus, dacă Rusia ar controla porturile Ucrainei, forțele amfibii ar putea muta personalul și echipamentul mai repede și aproape de linia frontului, trecând peste unele blocaje cu care forțele sale terestre se vor confrunta cel mai probabil în sudul Ucrainei.

* Temperaturi scăzute. Rusia va dori condiții meteorologice favorabile pentru deplasarea unităților mecanizate grele, cu pământul complet înghețat și o perioadă mai lungă de temperaturi sub limita de îngheț. În acest moment, condițiile meteorologice din Ucraina nu sunt optime pentru un atac la sol rusesc cu forțe grele și există o scurtă fereastră înainte de dezghețul normal din martie. Pământul nu este încă complet înghețat din cauza unei ierni blande; chiar dacă îngheață în următoarele două până la patru săptămâni, acest lucru le oferă rușilor doar o lună-două până în martie. Când pământul se dezgheță, forțele mecanizate grele și-ar încetini semnificativ deplasarea, extinzând perioada de invazie și transformând-o într-o campanie mult mai riscantă. Aceasta pentru că noroiul va da de cap tancurilor, blindatelor și transportoarelor de trupe, iar deplasarea mai lentă a acestora și chiar împotmolirea în noroi le-ar transforma în ținte mai ușoare pentru cei din rezistența ucraineană.

* Pregătiri medicale majore. Ofițerii de la Scowcroft Center for Strategy and Security au afirmat că, deocamdată, nu există dovadă că Rusia face pregătirile medicale finale pentru o invazie terestră. Dacă intenționează să atace Ucraina cu o forță militară masivă, prezența unor cantități mari de echipamente medicale, a ambulanțelor ușor de identificat datorită crucilor roșii și a spitalelor de campanie mobile cu echipaj va fi un semnal important. Au existat rapoarte sporadice despre spitalele de campanie din Rusia, dar fără să indice că acestea sunt echipate complet cu personal medical. Situația este complicată acum și de pandemia de COVID-19. În condițiile în care Rusia este afectată de un număr mare de infecții și decese (numărul de cazuri de COVID-19 a crescut cu 63.205 în ultimele 24 de ore, ajungând la 11.108.191, a anunțat duminică centrul de criză anti-coronavirus de la Moscova, cu 679 de decese în ultima zi până la un total pandemic de 326.112 de morți, specialiștii americani cred că Putin va avea de luat o decizie dificilă ca să retragă personalul medical din spitalele civile sau din cele militare pentru un război cu Ucraina.

Surse: Atlantic Council, The Moscow Times, Medium, AirForce Times, Reuters, New York Times, The Times, BBC, Newsweek, TASS / Foto: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:01

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Gafa monumentală a polițiștilor din Argeș. Ce este, de fapt, coiful „de patrimoniu” descoperit în urma unor percheziții
26/05/2022 21:11

Un coif descoperit de politistii din Arges in casa unui bărbat, despre care acestia au spus că ar fi un obiect de patrimoniu, nu este decat o jucărie, potrivit expertizei. Coiful a fost descoperit in urma u ...

Un fost primar PSD din Olt, reţinut de DNA. Alături de el, DNA a reţinut şi doi oameni de afaceri
26/05/2022 16:09

DNA a reţinut un fost primar PSD din Olt, dar şi doi oameni de afaceri, intr-un dosar de abuz in serviciu şi fals in inscrisuri oficiale. "Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie &nda ...

Atac armat la o școală din Uvalde, Texas - 18 copii și un profesor au fost uciși
25/05/2022 08:21

18 persoane, 17 elevi şi un profesor de la Şcoala elementară Robb, din Uvalde, statul Texas, au fost ucişi după ce un tanăr de 18 ani, care a murit şi el, a deschis focul. „Se crede că şi-a aband ...

George Soros - „Singura șansă pentru evitarea celui de-al treilea război mondial este înfrângerea lui Putin
25/05/2022 08:08

Într-un atac feroce la adresa lui Vladimir Putin si a chinezului Xi Jinping la Forumul Economic Mondial de la Davos, George Soros a avertizat că regimurile autocratice sunt in ascensiune si că economi ...

Guvernul de la Budapesta a declarat stare de urgență din cauza războiului, imediat după ce miniștrii au depus jurământul
24/05/2022 20:44

În Ungaria a fost decretată Stare de Urgentă, imediat după ce ministrii noului cabinet al lui Viktor Orbán au depus jurămantul. „Războiul a fost o amenintare constantă pentru tară, ...

Vladimir Putin, operat de urgenţă
24/05/2022 14:14

Preşedintele Rusiei ar fi suferit o intervenţie chirurgicală „reuşită”, avand in vedere că ar suferi de cancer, iar in prezent se recuperează. Informaţia a apărut pe canalul de Telegram ...

India și alte 12 țări aderă la Cadrul economic Indo-Pacific. China este exclusă de pe listă
24/05/2022 12:15

Biden sustine că se asteaptă ca un astfel de eveniment in care China ar ataca Taiwanul să nu se intample sau să fie incercat de Beijing. Agenda principală a cadrului econimic Indo-Pacific este de a cont ...

Metroul a luat foc
24/05/2022 09:56

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat, marţi, că va fi declanşată o anchetă pentru a se determina cauza incendiului de la staţia de metrou Piaţa Romană. "Va fi făcută o anchetă pentru a ...

DNA a `tunat și fulgerat` la ICCJ în cazul achitării lui Vasile Blaga - Cere pedeapsă grea pentru acesta, confiscarea banilor și trimiterea după gratii
23/05/2022 15:49

 Un complet de cinci judecători, al cărui presedinte de complet este vicepresedintele ICCJ, Iulian Dragomir, ascultă luni, pledoariile finale din dosarul de mare coruptie al fostului senator si secretar ...

VIDEO Rusia anunță că va pune în funcţiune în următoarele luni 50 de noi rachete nucleare Satan 2 / Ce sunt rachetele Sarmat sau Satan 2
23/05/2022 12:38

 Rusia intenţionează să pună in funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat pană la finalul acestei toamne, sustine directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei