NATO spulberă contraofensiva Ucrainei

NATO-in

Dimensiune font:

| 07-06-2023 12:20

Oficialii americani şi occidentali văd semne că începe contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei împotriva Rusiei şi au observat o "creştere substanţială a luptelor" în estul ţării în ultimele 48 de ore, pe măsură ce trupele ucrainene testează punctele slabe ale liniilor defensive ruseşti, a declarat marţi un oficial NATO de rang înalt, citat de CNN, potrivit News.ro.
În timp ce atacuri preliminare, cunoscute şi sub numele de operaţiuni de tip "shaping" (modelatoare), sunt în curs de desfăşurare de cel puţin două săptămâni, forţele ucrainene au început în ultimele zile să testeze poziţiile ruseşti cu lovituri de artilerie şi atacuri terestre pentru a găsi zone vulnerabile pe care să le poată străpunge, au declarat pentru CNN oficialul NATO şi un oficial european cu rang înalt din cadrul unui serviciu militar de informaţii.


Distrugerea uriaşului baraj din regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruşi, care a declanşat marţi un val de evacuări după inundaţii masive, ar putea complica unele dintre planurile Ucrainei, au declarat oficialii pentru CNN.

Distrugerea barajului de la Nova Kahovka ar putea face acum mai dificil pentru trupele ucrainene să traverseze fluviul Nipru şi să atace poziţiile ruseşti de acolo, au arătat doi oficiali occidentali. Iar spargerea barajului a creat deja o provocare umanitară semnificativă pe care guvernul ucrainean va trebui să se concentreze canalizând resurse.

"Orice acţiuni care ar fi putut fi planificate în aval de baraj trebuie probabil să fie reprogramate", a declarat un ambasador european la Washington. "În cele din urmă, nivelul apei se va retrage, dar, cel mai probabil, inundaţiile catastrofale au avut un impact asupra podurilor şi drumurilor din zonă, astfel încât este posibil ca acestea să nu mai poată fi utilizate în modul în care au fost planificate înainte", a arătat ambasadorul.

SUA şi comunitatea occidentală de informaţii încă examinează cine este responsabil pentru distrugerea barajului, dar oficialii înclină spre Rusia ca fiind vinovată, au spus sursele CNN.

UNDE A ÎNCEPUT CONTRAOFENSIVA UCRAINEANĂ

În orice caz, în ultimele zile, analiştii au văzut câteva operaţiuni ucrainene notabile în regiunea sud-estică Zaporojie, între oraşul Herson din sudul ţării şi centrala nucleară Zaporojie, a declarat oficialul NATO. Forţele ucrainene desfăşoară, de asemenea, operaţiuni la sud de oraşul Doneţk, în estul Ucrainei, în ceea ce pare a fi un nou efort de război, a precizat oficialul occidental.

Este de aşteptat ca o contraofensivă să se desfăşoare pe mai multe fronturi, a declarat un oficial militar american de rang înalt. Acesta a adăugat că "există multe piese în mişcare care trebuie sincronizate" înainte de a putea fi lansată o operaţiune terestră majoră.

Vremea a jucat, de asemenea, un rol şi a întârziat atacurile iniţiale ale Ucrainei asupra liniilor defensive ruseşti.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat luni la televiziunea ucraineană că o ofensivă "are loc în mai multe direcţii".

Pe de altă parte, oficialul european cu care a vorbit CNN a explicat că militarii ucraineni "vor trebui să găsească una sau două breşe" prin care să poată străpunge şi să avanseze pe linia frontului, îndepărtând trupele ruseşti de acolo înainte de a putea intra cu o forţă mai mare.

Este dificil de spus când se vor termina aceste atacuri de modelare şi când va începe o ofensivă, a subliniat oficialul NATO, iar lumea nu ar trebui să se aştepte ca Ucraina să anunţe că a început o operaţiune militară majoră. Oficialii ucraineni au spus în mod repetat acest lucru.

De asemenea, Ucraina împărtăşeşte mai puţine informaţii despre planurile sale militare cu SUA de când sute de documente clasificate ale Pentagonului au fost scurse online la începutul acestui an, inclusiv unele care descriau capacităţile şi operaţiunile militare ale Ucrainei, a declarat un oficial din domeniul apărării pentru CNN.

La rândul său, Rusia rămâne "aparent incapabilă să lanseze o ofensivă semnificativă de orice fel", a adăugat oficialul NATO, ceea ce oferă Ucrainei un avantaj în timp ce trupele sale testează breşele din apărarea rusă.

Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski temperează aşteptările. El a declarat săptămâna trecută pentru The Wall Street Journal că în opinia sa, contraofensiva va avea succes, dar nu este sigur cât timp va dura, mai ales fără avioane de luptă occidentale Ucraina va începe în curând antrenamentele pe F-16 şi alte avioane de luptă de generaţia a patra în Europa, dar ar putea dura luni de zile până când aparatele vor fi în ţară. "Toată lumea ştie foarte bine că orice contraofensivă din lume fără control aerian este foarte periculoasă", a declarat Zelenski. "Imaginaţi-vă ce simte un militar, ştiind că nu are un "acoperiş"”, a îndemnat Zelenski.

Şeful Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat, de asemenea, pentru CNN că el crede că ucrainenii sunt "foarte bine pregătiţi" pentru ofensivă. Dar, a adăugat el, este "prea devreme pentru a spune cu ce rezultate".

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Italia dă în judecată Austria, care-i blochează camioanele. ”Acest guvern va pune capăt acestei ruşini. Aroganță politică”
24/09/2023 16:03

Guvernul Italiei pregăteşte o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie impotriva Austriei. Austria este acuzată că a impus restricţii vehiculelor de marfă italiene in Pasul Brenner. Anunţul a fost f ...

24/09/2023 15:56

Doi membri ai aceleiasi familii, un bărbat si o femeie, au fost arestati preventiv pentru trafic de droguri de risc si detinere, fără drept, de droguri de risc pentru consum. Cei doi sunt acuzati că, in ac ...

Pățania unui șofer de autocamion. A vrut să facă un bine și a luat la ocazie un bărbat, dar s-a trezit jefuit
24/09/2023 15:54

Un bărbat care a fost luat la ocazie intr-un autocamion a furat banii şoferului. Un bărbat luat la ocazie intr-un autocamion a furat banii şoferului. Bărbatul in varstă de 66 de ani a fost prins ulterior ...

Răfuială cu împușcături în plină stradă, la Constanța. Unul dintre protagoniști: un minor, fiu de fostă procuroare DIICOT
24/09/2023 15:33

Un incident socant a avut loc, in noaptea de sambătă spre duminică, in cartierul Tomis Nord din Constanta. Conflictul dintre doi tineri a escaladat intr-o răfuială cu impuscături, in plină stradă. Unul ...

O poveste de dragoste și aromă
24/09/2023 14:46

De-a lungul secolelor, Romania a fost la răscruce de drumuri, un teren de luptă si de intalnire pentru multe culturi, fiecare aducand retete din propria bucătărie. Asa s-a făcut că de-a lungul timpului am ...

O turmă de oi din Grecia a intrat într-o seră și a mâncat 300 de kilograme de canabis: „Săreau mai sus decât caprele”
24/09/2023 13:52

O turmă de oi a mancat 300 de kilograme de canabis in Grecia. Oile au intrat intr-o seră din cea mai mare plantatie de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicatia hellas.p ...

Avioane de luptă F-16 ale SUA au ajuns în România. Vor opera de la Baza 86 Aeriană de la Borcea
24/09/2023 13:47

Un detaşament al Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa, compus din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon, a sosit in Baza 86 Aeriană de la Borcea, anunţă ...

Explozie soldată cu morți la Sibiu
24/09/2023 11:34

Două persoane au decedat in urma unei explozii urmate de un incendiu la un apartament dintr-un bloc de pe strada Iazului din municipiul Sibiu, iar alţi 20 de locatari au fost evacuaţi, a anunţat duminică I ...

ANM: Coduri galben și portocaliu de ploi torențiale și vijelii în aproape jumătate de țară - HARTĂ
24/09/2023 10:45

 Administratia Natională de Meteorologie a emis duminică dimineată un cod galben si unul portocaliu, avertizand că aproape jumătate de tară va fi afectată de instabilitate atmosferică si ploi. ...

România a blocat accesul Austriei la NATO - Jurnaliștii austrieci în delir!
24/09/2023 10:11

Jurnalistii austrieci se revoltă după ce Romania ar fi blocat Austria la NATO, ca răspuns la decizia cancelarului Nehaimer cu privire la aderarea Romaniei la Schengen. Potrivit rapoartelor presei, aceasta e ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei