Specialiștii ANM au emis o prognoză care ne dă fiori: sunt vizate zone extinse din toată țara

meteo  500

Dimensiune font:

| 12-04-2024 13:07

Prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 12 - 18 aprilie 2024 arată faptul seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în această perioadă în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, informează Agerpres.


"Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică), pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, local estul şi sudul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul şi sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul, sudul şi estul Munteniei, estul, sud-estul, izolat nordul Dobrogei, estul Moldovei", precizează specialiştii ANM.

Secetă în Oltenia, Dobrogea și Crișana
Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Oltenia, pe suprafeţe extinse din Dobrogea şi Crişana, local nordul şi nord-vestul Banatului, nordul, izolat estul Moldovei, vestul, nord-vestul şi estul Munteniei, nord-vestul Maramureşului.

Pe ansamblu, ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua în bune condiţii în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie în semănăturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic şi pe terenurile unde se menţin deficite de apă în sol.


"În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant în fazele de înfrăţire (80-100%) şi alungirea paiului (40-100%). Cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea, alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor (10-100%), precum şi înflorirea (10-30%) în cea mai mare parte a ţării. La pomii fructiferi se vor înregistra înmugurirea, dezmugurirea, creşterea frunzelor şi înflorirea în majoritatea plantaţiilor, precum şi legarea rodului la cais şi la speciile timpurii de cireş. În toate podgoriile, la viţa-de-vie predominante vor fi fazele de înmugurire, dezmugurire şi creşterea frunzelor", susţin agrometeorologii.

De asemenea, speciile prăşitoare, floarea-soarelui şi porumb înfiinţate până la această dată se vor afla la germinare-răsărire şi local apariţia primelor frunze, extinzându-se la nivelul ţării suprafeţele agricole însămânţate. La sfecla de zahăr se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10-50%), iar la cartoful pentru consum se va continua plantatul în centrul, estul şi sudul ţării.

 


Specialiştii ANM susţin că lucrările agricole în câmp (arat, pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tăieri şi tratamente fitosanitare în vii şi livezi) se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii.

 

Vremea în această perioadă
Din punct de vedere meteorologic, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 11 şi 25 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 13 grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 18 şi 31 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă se va încadra între 3 şi 18 grade Celsius la nivelul întregului teritoriu agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 15 şi 22 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, limite optime continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la culturile semănate până la această dată.

Din punct de vedere pluviometric, se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat sub formă de aversă, în prima parte a intervalului, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Războiul din Ucraina a scos la iveală defecte grave ale unora dintre cele mai sofisticate sisteme de luptă americane
18/05/2024 14:38

Deblocarea ajutorului militar american in valoare de 61 de miliarde de dolari in aprilie a reprezentat un impuls pentru fortele ucrainene aflate in dificultate in fata invadatorilor rusi. Totusi, Ucraina nu es ...

Ucraina acuză Rusia că execută şi foloseşte civilii din oraşele de graniţă pe post de scuturi umane
18/05/2024 13:22

Săptămana trecută, Rusia a declanşat cea o ofensivă masivă in nordul Ucrainei, reuşind să treacă graniţa, in incercarea de a ocupa Harkov, care este al doilea cel mai populat oraş al Ucrainei. In ti ...

Naufragiu în Marea Neagră, lângă Sfântu Gheorghe. Trei marinari sunt dați dispăruți
18/05/2024 12:47

O navă s-a scufundat in Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfantu Gheorghe (Tulcea). Trei marinari sunt dati dispăruti. Echipajul apucase să lanseze un mesaj SOS. Zona naufragiului de sambătă, 18 mai 202 ...

Înșelătorie revoltătoare: o îngrijitoare româncă a escrocat bătrânul pe care-l asista. Suma este fabuloasă!
18/05/2024 00:11

O femeie romancă in varstă de 47 de ani se află acum in centrul unui scandal judiciar de proportii in Italia, fiind acuzată că l-a inselat pe un bătran in varstă de 85 de ani, de care avea grijă, cu sum ...

La numai 14 ani, violator și producător de materiale pornografice
18/05/2024 00:07

Procurorii DIICOT Hunedoara si colegii lor, politistii de la Inspectoratul Judetean de Politie au avut, ieri, de rezolvat un caz care cutremurat chiar si pe cei mai experimentati. Ei au retinut un minor de numa ...

Detalii de la Aeroclubul României după ce o aeronavă AN-2 s-a răsturnat pe aerodrom, la Buzău
17/05/2024 21:10

Aeronava AN-2 implicată vineri dimineaţă intr-un incident a capotat in timpul rulajului pe aerodrom, după aterizare, a anunţat Aeroclubul Romaniei. La bordul avionului se afla un echipaj format din doi pi ...

Un preot a bătut o femeie însărcinată pentru că l-a reclamat la poliție. Ce altă ilegalitate săvârșise omul bisericii
17/05/2024 18:55

„Fă ce zice popa, nu ce face popa!”, este o veche expresie care se aplică si in acest caz. Un preot din Arges a fost judecat pentru că a lovit o femeie gravidă după ce i-a cerut socoteală fiindcă l-a ...

Premierul slovac Robert Fico rămâne în stare gravă
17/05/2024 13:38

Premierul slovac Robert Fico işi aminteşte tot ce s-a intamplat in timpul atacului suferit miercuri şi al transferului său ulterior la spital, potrivit preşedintelui ales al ţării, Peter Pellegrini, info ...

CTP a izbucnit: Acest Burduja mi se pare cel mai scârbos personaj din menajeria electorală
17/05/2024 06:40

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu il atacă dur pe candidatul PNL la Primăria Bucuresti, Sebastian Burduja. Acest Burduja mi se pare cel mai scarbos personaj din menajeria electorală, scrie CTP pe Facebook. ...

Criminalitatea atinge cote alarmante: Crima din Crângași expune capturarea MAI de către chestorii mafiei PSD-PNL
17/05/2024 06:34

Criminalitatea in Romania atinge noi cote alarmante, culminand cu un incident socant in cartierul Crangasi din Capitală. O crimă brutală a scos la iveală o realitate cruntă: Ministerul Afacerilor Interne ( ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei