Ucraina desfășoară în sfârșit avioanele de luptă F-16, anunță Volodimir Zelenski / El își propune să convingă țările NATO vecine să doboare rachetele rusești

2_11zon

Dimensiune font:

| 05-08-2024 07:36

Piloții ucraineni au început să piloteze avioane F-16 pentru efectuarea unor operațiuni în interiorul țării, a anunțat duminică președintele Volodimir Zelenski, confirmând astfel sosirea mult așteptată a acestor aparate de luptă fabricate în SUA, la peste 29 de luni de când a început invazia rusă.

Liderul ucrainean a anunțat utilizarea avioanelor F-16, pentru care Kievul a făcut mult timp presiuni, în timp ce s-a întâlnit cu piloții militari la o bază aeriană, flancat de două dintre avioane, în timp ce alte două zburau deasupra lui.

Avioanele „F-16 sunt în Ucraina. Am reușit. Sunt mândru de băieții noștri care stăpânesc aceste avioane și au început deja să le folosească pentru țara noastră”, a declarat Zelenski, prezent într-o locație pe care autoritățile ucrainene au cerut Reuters să nu o dezvăluie din motive de securitate.

Sosirea acestor avioane de vânătoare reprezintă o piatră de hotar pentru Ucraina după multe luni de așteptare, deși rămâne neclar câte sunt disponibile și cât de mult impact vor avea acestea pe câmpul de luptă și în consolidarea apărării antiaeriene.

Rusia a țintit în ultima perioadă bazele care le-ar putea găzdui și a promis că le va doborî astfel încât aparatele de fabricație americană să nu aibă niciun impact asupra războiului.

Construite de compania Lockheed Martin, avioanele F-16 se aflau de mult timp pe lista de dorințe a Ucrainei, datorită puterii lor de distrugere și disponibilității globale. Acestea sunt echipate cu un tun de 20 mm și pot transporta bombe, rachete și alte arme.

Vorbind duminică în fața reporterilor pe pista unui aerodrom, Zelenski a mai declarat că Ucraina încă nu are suficienți piloți instruiți pentru a utiliza avioanele F-16 sau suficiente avioane în sine.

„Lucrul pozitiv este că așteptăm F-16 suplimentare (…) mulți piloți se antrenează acum”, a spus el.

Potrivit acestuia, este important ca aliații Kievului să găsească modalități de a extinde programele și oportunitățile de formare atât pentru piloții ucraineni, cât și pentru echipele de ingineri.

„Nou standard aviatic”

Ucraina s-a bazat până acum pe o flotă îmbătrânită de avioane de război din era sovietică, care sunt depășite de flota mai avansată și mult mai numeroasă a Rusiei.

Rusia a folosit acest avantaj pentru a efectua atacuri regulate cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din Ucraina și, de asemenea, pentru a bombarda pozițiile ucrainene de pe linia frontului cu mii de bombe ghidate, sprijinindu-le astfel pe forțele sale care avansează încet în regiunile estice ucrainene.

„Aceasta este noua etapă de dezvoltare a forței aeriene a forțelor armate ale Ucrainei”, a mai declarat Zelenski.

„Am făcut multe pentru ca forțele ucrainene să treacă la un nou standard aviatic – aviația de luptă occidentală”, a adăugat el, citând sute de întâlniri și o diplomație neîncetată pentru a obține avioanele de luptă F-16.

„Am auzit adesea «este imposibil» ca răspuns, dar am făcut totuși posibilă ambiția noastră, nevoia noastră defensivă”, a spus el.

Rămâne neclar cu ce rachete sunt echipate avioanele. O rază mai mare de acțiune a rachetelor le-ar permite să aibă un impact mai mare pe câmpul de luptă, spun analiștii militari.

Zelenski a declarat că speră, de asemenea, să facă lobby pe lângă țările vecine din NATO pentru a ajuta la interceptarea rachetelor rusești lansate asupra Ucrainei, prin intermediul discuțiilor din cadrul platformei Consiliului Ucraina-NATO.

„Acesta este un alt instrument și vreau să îl încerc, astfel încât țările NATO să poată discuta cu Ucraina despre posibilitatea ca o mică coaliție a țărilor vecine să doboare rachetele inamice”, a mai declarat el.

„Cred că această decizie este probabil dificilă pentru partenerii noștri, ei se tem întotdeauna de o escaladare excesivă, dar noi luptăm împotriva acestui lucru”,a precizat liderul ucrainean.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
ÎCCJ admite cererea de revizuire: Victor Ponta își recâștigă titlul de doctor, după anularea ordinului de retragere
20/09/2024 19:44

Miercuri, 18 septembrie 2024, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a pronuntat o hotărare definitivă care anulează Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 4662/01.08.2016. Ordinul fusese emis in urma consta ...

Un bărbat înfășurat în folie alimentară a încercat să urce în avion ca... bagaj
20/09/2024 00:09

Un bărbat infăsurat in folie alimentară a incercat să urce in avion...sub formă de bagaj de cală. Incercarea bizară s-a petrecut pe aeroportul din Miami, Florida (SUA). Personalul companiei aeriene i-a r ...

Accident cu două convoaie militare în Brăila. Două camioane s-au ciocnit pe Podul Siret - Şendreni
19/09/2024 17:46

Două convoaie militare au fost implicate, joi după-amiază, intr-un accident rutier produs pe DN 2B, in apropierea Podului Siret - Şendreni, judeţul Brăila, anunţă Centrul Infotrafic. In urma unei colizi ...

Șoferul strivit de un tramvai în București lucra la SPP și era soțul femeii peste care s-a aruncat benzină în Parlament
19/09/2024 13:40

Două accidente la fel de socante au o legătură nebănuită intre ele. In urmă cu 2 zile, un bărbat a intrat in Palatul Parlamentului, a aruncat cu benzină pe o femeie si apoi a dat foc magazinului de suve ...

Accident teribil în București: o mașină a fost strivită de tramvai, șoferul a murit, vatmanul a ieșit pozitiv la drugtest
19/09/2024 10:45

Un accident mortal s-a produs, joi dimineata, in zona Progresul din Bucuresti, după ce un tramvai a lovit o masină care s-a rupt in două iar soferul acesteia nu a mai putut fi salvat. Vatmanul ar iesit pozi ...

Pericol nuclear în Norvegia: Se raportează cesiu radioactiv ridicat în zona Arcticii: Care este sursa
18/09/2024 17:29

Norvegia a raportat marti detectarea unor niveluri ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137) in apropierea frontierei arctice cu Rusia. Ca răspuns, Kremlinul a declarat miercuri că serviciile ruse nu au emis nici ...

Ciclonul Boris a dat Italia peste cap
18/09/2024 16:35

Furtuna Boris, care a provocat inundaţii puternice şi 22 de morţi in Europa Centrală şi de Est, a ajuns in Italia, unde sunt pregnozate incă 48 de ore de ploi torenţiale. În regiunea Emilia Romagn ...

UE a votat pentru eliminarea orei de iarnă: Ce se întâmplă în România
18/09/2024 08:24

În Romania, schimbarea orei are loc de două ori pe an, in martie si in octombrie. În 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc in noaptea de 26 spre 27 octombrie, cand ceasurile vor fi date inapo ...

Trupele NATO și armele trimise în Ucraina nasc un monstru greu de oprit: Putin a decis că Rusia va avea a doua cea mai mare armată din lume
18/09/2024 08:23

Războiul din Ucraina naste un monstru greu de oprit! Kremlinul a declarat marţi că un ordin al preşedintelui Vladimir Putin va transforma armata rusă in a doua cea mai mare din lume. Rusii pun inarmarea si ...

Decizie strategică: Marea Britanie blochează atacurile Ucrainei asupra Rusiei fără undă verde din partea SUA
18/09/2024 08:21

Potrivit The Times, Marea Britanie nu va „actiona singură” in acordarea Ucrainei permisiunii de a lansa atacuri cu arme cu rază lungă de actiune asupra tintelor din Rusia Guvernul britanic este de păre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei