Cafeaua, vinul și bananele sunt pe cale de dispariție. Ce vom mânca peste 40 de ani

cafea-2

Dimensiune font:

| 05-10-2022 09:30

Schimbările climatice vor provoca și dispariția sau, în cel mai fericit caz, reducerea suprafețelor cultivate cu anumite culturi. Pe măsură ce condițiile de vreme se schimbă, fermierii vor întâmpina mari eforturi în a menține anumite culturi la nivelul solicitat de piețe. În aceste condiții este de așteptat ca anumite produse alimentare să iasă din dieta obișnuită, conform euronews.com.

Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, fiind consumată de un număr foarte mare de oameni. Se spune că în fiecare zi se consumă aproximativ 2 miliarde de cești de cafea. Or, pentru a satisface o cerere atât de mare, este nevoie de o cantitate uriașă de boabe de cafea. Doar în 2020 au fost produse, pentru consum, aproape 10 miliarde de kilograme de cafea.

În viitor, lucrurile se vor schimba, mai ales că mai toate culturile de cafea sunt afectate de o ciupercă numită roya sau rugina frunzelor. Aceasta este favorizată de creșterea temperaturilor, în America de Sud.

Conform estimărilor, în Africa, fermele de cafea se vor reduce cu 65% până în 2080.

 

Plantele de cacao și, implicit, ciocolata sunt în pericol
O altă cultură, de cacao, se confruntă cu criză, la nivel global, din cauza ultimelor schimbări climatice.

Specialiștii estimează că zonele cultivate cu cacao s-ar putea confrunta cu o creștere a temperaturii cu 2,1 grade Celsius până în 2050. Astfel va fi redusă foarte mult suprafața cultivată.

Bananele sunt cele mai populare fructe din lume, cultivate în 135 de țări. În acest caz ar putea ca suprafețele potrivite pentru cultivarea bananelor să crească cu 50% până în anul 2070. Pe de altă parte, lipsa apei disponibilă în aceste zone va anula orice posibil beneficiu pentru fermieri.

 

Avocado, o plantă pretențioasă
La fel ca și în cazul bananelor, avocado este produs sub formă de monoculturi. Acest lucru face cultura mai sensibilă la dăunători și boli. Pentru a preveni decimarea culturilor de avocado, fermierii apelează la pesticide care pot dăuna mediului atunci când sunt spălate în timpul ploilor abundente.

Lipsa apei și temperaturile variabile reprezintă o amenințare tot mai mare, pentru aceste culturi. Unii oameni de știință se tem că avocado ar putea dispărea până în 2050.

 

Vinul nu va mai fi o băutură la îndemnâna oricui
Soiurile de struguri sunt foarte sensibile la condițiile de mediu, acesta fiind și motivul pentru care anumite vinuri nu pot fi produse decât în anumite locații. Cea mai mică schimbare poate afecta gustul și aroma acestui produs.

Pentru a menține condițiile ideale de cultivare a strugurilor, producătorii de vinuri caută deja soluții mai pentru a-și produce soiurile celebre.

Dacă pierderea aromelor preferate nu este nu provoacă îngrijorare, un studiu din 2013 estimează că terenurile propice cultivării viței de vie pentru vin se vor reduce cu 73% până în anul 2050. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Clătite cu morcovi
02/12/2022 15:15

Clătitele cu morcovi sunt cele mai pufoase clătite pe care le vei manca vreodată. Cu ajutorul catorva ingrediente poti avea un desert rapid si gustos in acelasi timp. Aceste clătite portocalii sunt ideale ...

Ce este untul Ghee si ce beneficii are pentru sanatate
02/12/2022 14:45

Ghee este untul din traditia culinara a Asiei de Sud si este o alternativa sanatoasa la untul si uleiul traditional. Acesta contine numai grasime pura, bogata in acizi grasi, vitamine si antioxidanti si este id ...

VIDEO/FOTO - Cea mai gustoasă plăcintă cu dovleac
01/12/2022 14:49

Plăcinta cu dovleac este una dintre cele mai savuroase dulciuri din sezonul de toamnă. Usor de preparat, este mereu un desert apreciat. Pentru aluat avem nevoie de: 500 gr făină, 300 ml apă rece, un pra ...

FOTO- Sarmale cu dovleac
01/12/2022 13:45

Sătenii din comuna timişeană Coşteiu de Sus folosesc pentru a da savoare mancării in postul Paştelui un ingredient cu gust aparte - seminţele de dovleac. Ciorbe de legume, sarmale de post, fasole flecit ...

Fasole cu ciolan, rețeta celebră de Ziua Națională a României
30/11/2022 11:49

Ziua Natională a Romaniei vine si cu o traditie in ceea ce priveste sectorul culinar. Cea mai cerută mancare de 1 Decembrie este deja celebra fasole cu ciolan afumat. Reteta pentru acest preparat este una d ...

Prăjitură cu nucă
30/11/2022 08:47

Dacă iti doresti să prepari un desert delicios si pe placul familiei tale, noi iti prezentăm reteta de prăjitură cu nucă Sumegi. Este un preparat gustos care se realizează in doar cativa pasi simpli.&nbs ...

FOTO/VIDEO - Smoothie, un mic dejun rapid și sănătos
30/11/2022 07:30

     Nu ai timp de micul dejun? Nu-i nicio problemă. Poti apela oricand la un smoothie, care se prepară foarte repede si este foarte sătios.  

Ardei umpluti de post cu ciuperci si bulgur
29/11/2022 15:43

Reteta de ardei umpluti de post pregatita cu ciuperci si bulgur este o alternativa sanatoasa a retetei clasice de ardei umpluti cu carne tocata. Nu doar ca se prepara mai usor, in timp redus, dar este si mai sa ...

FOTO - Ciorba cu ciuperci pleurotus
29/11/2022 13:38

Iti place ciorba de burta, dar nu si carnea din ea? Trebuie neaparat sa incerci varianta mai simpla si mult mai rapida: ciorba de burta falsa, facuta cu ciuperci pleurotus, ce imita tare bine fasiutele de carne ...

FOTO - Bulgur cu ciuperci și legume la wok
29/11/2022 12:15

Bulgurul este un amestec de mai multe tipuri de grau dur, grau care este tratat la aburi, apoi uscat si măcinat la o granulatie mare. Este adesea confundat cu cuscusul, insă diferă din punct de vedere al s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei