Cum se prepara cea mai buna cafea la ibric

turkish-coffee-ibrik

Dimensiune font:

| 04-12-2022 07:05


Cafeaua la ibric pare simplu de preparat, insa daca ne dorim sa pastram traditia, trebuie sa facem rost, mai intai, de un ibric din cupru si sa cautam o cafea macinata fin sau chiar sa ne ocupam singuri de macinarea boabelor, pentru a avea parte de o aroma proaspata si intensa.

Ce inseamna, insa, traditie? Nu doar cafeaua turceasca este preparata astfel - retete vechi de cafea la ibric vin si din Grecia si Armenia, insa tot despre influente otomane este vorba.

Reteta de cafea la ibric traditionala incepe cu macinarea boabelor intr-o rasnita, nu cu mult timp inainte de a trece la prepararea cafelei - un aspect foarte important, daca iti doresti sa ai parte de gustul autentic. Nu este o cafea tare, dar poti adapta reteta traditionala, in diminetile in care ai nevoie de o portie dubla de energie.

Iata care sunt pasii pe care ii ai de urmat, mai departe:

1. Pentru prepararea unei singure cafele, adauga in ibric o ceasca plina cu apa, o lingurita de cafea, cu varf, si o lingurita de zahar. Daca este vorba despre o ceasca mare, vei avea nevoie de o cantitate de cafea mai generoasa (aproximativ doua lingurite). Mierea poate fi folosita ca inlocuitor pentru zahar, dar in acest caz, ea trebuie adaugata la final, nu inainte sau in timpul fierberii.

2. Amesteca si pune ibricul pe plita, la foc mediu. Secretul cafelei la ibric sta in modul de fierbere, care nu are nicio legatura cu graba (aproximativ 3-4 minute), cafeaua proaspat macinata pastrandu-si astfel aroma.

3. In momentul in care cafeaua incepe sa se umfle, ia ibricul de pe foc, aduna cu o lingurita caimacul format deasupra si toarna-l in ceasca. Unele retete te indeamna chiar sa presari putina cafea macinata peste cantitatea din ibric, sa amesteci si sa obtii astfel caimacul.

4. In sfarsit, poti turna in ceasca cafeaua, care se consuma fierbinte, alaturi de un pahar de apa. Chiar daca reteta traditionala nu prevede acest lucru, cafeaua la ibric va fi mai gustoasa daca adaugi la suprafata cestii putina scortisoara, migdale macinate sau o picatura de esenta de vanilie. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Românii se răzbună pe HORECA: Merg la restaurante cu pliculețul de păr și acuză că mâncarea e stricată!
29/09/2023 00:22

Romanii au găsit metoda perfectă să se răzbune pe HORECA, după ce in ultima perioadă preturile au sărit in aer si după ce pe perioada pandemiei consumatorii nevaccinati nu au fost primiti in restaurante ...

Cele mai comandate mâncăruri cu specific asiatic în România
28/09/2023 13:05

Cele mai comandate mancăruri cu specific asiatic in Romania  Mancărurile cu specific asiatic au inceput să fie din ce in ce mai populare in Romania. Tot mai multe restaurante au adăugat acest tip de p ...

 Clătitele în jurul lumii
20/09/2023 15:07

Oricat de simplă sau de sofisticată ar fi bucătăria unui popor, există un lucru care le uneste pe toate: clătita. Prezentă in diverse forme, de la bliniurile rusesti la crêpes-urile frantuzesti, cl ...

 Mâncare de gutui
20/09/2023 11:45

  Reteta de mancare de gutui este una foarte apreciată, avand un gust dulceag si o textură aparte. În plus, gutuile au multe beneficii pentru organism. Indiferent cum le folosim - crude, coap ...

Este mâncarea de post mai sănătoasă?
20/09/2023 11:22

Mancarea de post nu este pe gustul tuturor si foarte multi oameni consideră că nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, insă dacă sunt alese alimentele care trebuie corpul poate beneficia de o de ...

Mâncarea românească, în topul celor mai delicioase bucătării. Ce mănâncă străinii când vin în România?
20/09/2023 10:59

Bucătăria romanească este delicioasă. Fie că suntem la mare, la munte sau la tară la bunici, preparatele traditionale pregătite atrag prin savoare si, de multe ori, prin aspect. Pentru multi dintre roman ...

 Călătorie în lumea dulce a brânzoaicelor. Tradiție și sărbătoare în fiecare bucată
19/09/2023 08:15

Sfaraitul usor al aluatului in uleiul incins, aroma inconfundabilă de branză dulce si stafide si acea notă de vanilie care te imbie si te incantă, acesta este portretul branzoaicelor, delicioasele prăjitur ...

Cafea de patrunjel, reteta de succes a doctorului nutritionist Virgiliu Stroescu
18/09/2023 08:46

 Supranumit si ‘’apostolul alimentatiei sanatoase’’, doctorul Virgiliu Stroescu a fost medicul nutritionist al multor componenti ai Lotului Olimpic Roman. Reputatia sa de nutritioni ...

 Călătoriile iaurtului, de la păstori la supermarket
16/09/2023 07:29

Prezent pe rafturile magazinelor, pe mesele noastre de dimineată sau drept gustare de la pranz, iaurtul a devenit un aliment indispensabil vietii moderne. Dar cum a ajuns această delicatesă fermentată in vi ...

 Ștrudelul, un mozaic culinar cu rădăcini împletite
15/09/2023 14:30

În căutarea unei povesti culinare ce imbină traditia si inovatia, nu trebuie să căutăm mai departe decat la strudel, o delicatesă care a reusit să imbine elemente din diferite culturi si timpuri. A ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei