Ospăț ceagăiesc cu pui și mălai dulce

3pui

Dimensiune font:

| 17-05-2023 15:17

 

Satele de ceangăi de pe malul Siretului bãcãuan, poleite într-un arhaic încifrat, ascund în ele o lume ce se deschide în faţa curiosului care are suficientã tihnă să trãiască pe propria lui piele măcar o frântură de viaţă. Nimic complicat: toate sunt simple, aşezate, izvorâte dintr-o repetiţie milenară căreia nimeni nu i-a spart monotonia. La fel sunt şi bucatele aşezate pe mesele festive.

La orice sărbătoare, la fiecare pomenire a celor dispăruţi sau la Lăsata Secului, ceangăii pun pe ştergare viu colorate pâine dulce şi pui fript. Pâinea dulce este una în care aluatul pus la copt este făcut din mălai, fără drojdie, care nu creşte şi rãmâne de grosimea pe care i-o dă gospodina.

La Gioseni, bunica Elena a frământat pâine dulce, sau mălai, cum îi spune, de când se ştie. „Nu e greu şi nici scump nu e. Trebuie doar făină de păpuşoi, apă şi zahăr. Pune fiecare cât crede şi cât are gust. Mai trebuie o lingură, două, de făină albă, cât să prindă mălaiul o crustă şi să se lege când îl scoţi din tavă, spune femeia, lovind cu cuţitul crusta arsă de pe fundul unei tăvi rotunde, în timp ce cuptorul din curte umple dimineaţa de o arşiţă grea și miros de „bunătățuri.

Mălaiul cere lemn, cred bătrânele din sat. La foc de aragaz nu poate să iasă mâncarea gustoasă. Și cum un cuptor nu poate fi încins pentru o singură tavă, aproape la fiecare coptură se adunã mai multe gospodine de pe uliţã, fiecare cu plămădeala ei. „Tot ce contează, la mălai, este cum îl opăreşti. Înainte de a frământa se toarnă apă clocotită peste toate, explică sfătos femeile. Din timp în timp, trag cu ochiul la nepoţii care taie găinile ce vor fi pregătite pentru masă. Șase la număr, că vor fi multe guri înfometate. Până se coace şi se răceşte mălaiul, trebuie să stea şi zburătoarele la odihnit, să fie numai bune de fript în ceaun. Gospodinele din satele cu ceangăi nu folosesc multe mirodenii, iar în ceaunul de friptură nu pun altceva în afară de sare. Are şi carnea aroma ei.

Teona SOARE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 Bucătăria chineză, un mozaic al aromelor și tradițiilor ancestrale
01/03/2024 16:33

Una dintre caracteristicile definitorii ale bucătăriei chinezesti este diversitatea sa regională. China, cu dimensiunile sale continentale si varietatea sa de climă si teren, găzduieste o gamă vastă de s ...

O poveste crocantă. Călătoria cartofilor prăjiți
01/03/2024 15:44

În inima unei bucătării luminate slab, printre miresmele amestecate de condimente si sunetele ritmice ale bucătarilor, se naste o poveste simplă, dar profund emotionantă. Este povestea cartofilor pr ...

Salvarea planetei prin veganism. Mircea Badea, reacție după știrile cu avocado
01/03/2024 14:52

Mircea Badea si-a relatat impresia in urma vizionării unei dezbateri despre veganism. „Într-adevăr, am văzut si eu o dezbatere interesantă, o stiti si voi, aceea că vaca se beseste. Iar cand v ...

O călătorie aromatică și culturală
01/03/2024 14:45

Condimentele sunt mai mult decat simple ingrediente care adaugă gust mancărurilor noastre; ele sunt o fereastră spre istoria si cultura lumii. De la vechile rute comerciale care traversau continentele pană ...

Pe urmele înghețatei, din palatele antice în cupele de la malluri
01/03/2024 13:30

  În zilele toride de vară, cand soarele isi varsă razele peste pămant, putine lucruri sunt la fel de satisfăcătoare ca o portie rece de inghetată. Dincolo de aroma dulce ce te imbie din vitri ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
01/03/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Migas, mâncarea păstorilor din Spania
01/03/2024 12:54

Migas este una dintre cele mai vechi mancăruri ţărăneşti din Spania, fiind inventată de păstori, care prăjeau painea mai veche in grăsime de oaie, pregatindu-şi astfel un mic dejun delicios. Ca şi i ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
01/03/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

  Vinul fiert, o călătorie prin timp și arome
01/03/2024 10:13

  În inima iernii, cand frigul se intinde peste orase si sate, o băutură străveche isi face simtită prezenta in casele oamenilor si pe străzile impodobite festiv: vinul fiert. Acest elixir, imb ...

 Povestea celor mai cunoscute deserturi din lume
01/03/2024 09:27

Baclava, răsfătul din Orientul Mijlociu Dacă ajungi intr-o cafenea din Istanbul sau Beirut, nu poti să treci pe langă baclava fără să te bucuri de aroma ei bogată si text ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei