Povestea desertului care a stârnit război între două țări

prajitura-pavlova-3

Dimensiune font:

| 11-11-2022 12:45


Pavlova este un desert devenit tradițional în Australia și Noua Zeelanda, țări care încă își dispută paternitatea asupra prăjiturii. Rețeta conține bezea și fructe de pădure și are legătură cu legendara balerină din Rusia.

Istoricii au declarat că desertul pe care astăzi îl știm drept „prăjitura Pavlova” a fost numit după balerina de origine rusă Anna Pavlova, care a vizitat Australia, pentru prima dată, în anul 1926. Un bucătar din Wellington ar fi fost fascinat de dansatoare și i-ar fi făcut un desert pe măsură. Acesta conține două blaturi de bezea, frișcă bătută și fructe proaspete: căpșuni, kiwi, fructe de pădure etc. Forma prăjiturii ar fi fost inspirată din ținuta de scenă a artistei.

Povestea legendarei balerine Pavlova
Despre Anna Pavlova, presa de la acea vreme scria că: „Nu dansează, se înalță și plutește ca și cum ar avea aripi”. Ea era „diafană și delicată”, iar bucătarul a dorit un desert pe măsura dansatoarei care a revoluționat lumea baletului. Aceasta a murit la doar 49 de ani.

Gastronomii au descoperit că un număr de peste 150 de prăjituri asemănătoare Pavlovei ar data de dinainte de 1926, însă cert este că desertul a devenit foarte iubit la scurt timp după ce talentata dansatoare care l-a botezat a cucerit America, Europa și Marea Britanie, într-un turneu internațional.

Ingrediente:

* o linguriță de zeamă de lămâie sau oțet de vin alb
* două lingurițe amidon de porumb
* esență de vanilie
* 500 ml de frișcă
* fructe de pădure, kiwi, mango sau orice fructe dorești


Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 150 grade. Se ia o foaie de hârtie de copt pe care se desenează un cerc cu un diametru de 20 cm, după care se tapetează o formă de copt cu hârtia de copt unsă cu unt și stropită cu puțină apă. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, după care se adaugă zahărul treptat, câte o lingură. Se încorporează apoi, ușor, oțetul sau zeama de lămâie, esența de vanilie și amidonul.

Compoziția obținută se pune pe hârtia de copt, nivelând bine, cât să se acopere cercul desenat. Se lasă o mică adâncitură în centru. Se lasă la copt aproape o oră, până ce bezeaua va deveni crocantă deasupra. Se lasă la răcit în cuptor. Bezeaua se așează pe o farfurie mare, se presară fructele, se acoperă cu frișcă, iar deasupra se ornează cu restul de fructe, potrivit Palibo. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:30

 

VIDEO - Cafeaua perfectă, cu Gheorghe Florescu
03/12/2022 07:45

   Stiati că pentru prima dată, cafeaua a apărut la sfarsitul secolului al IX-lea in Etiopia, printr-o intamplare? Un păstor care avea o turmă de capre a observat cum caprele sale au mai multă ...

Clătite cu morcovi
02/12/2022 15:15

Clătitele cu morcovi sunt cele mai pufoase clătite pe care le vei manca vreodată. Cu ajutorul catorva ingrediente poti avea un desert rapid si gustos in acelasi timp. Aceste clătite portocalii sunt ideale ...

Ce este untul Ghee si ce beneficii are pentru sanatate
02/12/2022 14:45

Ghee este untul din traditia culinara a Asiei de Sud si este o alternativa sanatoasa la untul si uleiul traditional. Acesta contine numai grasime pura, bogata in acizi grasi, vitamine si antioxidanti si este id ...

VIDEO/FOTO - Cea mai gustoasă plăcintă cu dovleac
01/12/2022 14:49

Plăcinta cu dovleac este una dintre cele mai savuroase dulciuri din sezonul de toamnă. Usor de preparat, este mereu un desert apreciat. Pentru aluat avem nevoie de: 500 gr făină, 300 ml apă rece, un pra ...

FOTO- Sarmale cu dovleac
01/12/2022 13:45

Sătenii din comuna timişeană Coşteiu de Sus folosesc pentru a da savoare mancării in postul Paştelui un ingredient cu gust aparte - seminţele de dovleac. Ciorbe de legume, sarmale de post, fasole flecit ...

Fasole cu ciolan, rețeta celebră de Ziua Națională a României
30/11/2022 11:49

Ziua Natională a Romaniei vine si cu o traditie in ceea ce priveste sectorul culinar. Cea mai cerută mancare de 1 Decembrie este deja celebra fasole cu ciolan afumat. Reteta pentru acest preparat este una d ...

Prăjitură cu nucă
30/11/2022 08:47

Dacă iti doresti să prepari un desert delicios si pe placul familiei tale, noi iti prezentăm reteta de prăjitură cu nucă Sumegi. Este un preparat gustos care se realizează in doar cativa pasi simpli.&nbs ...

FOTO/VIDEO - Smoothie, un mic dejun rapid și sănătos
30/11/2022 07:30

     Nu ai timp de micul dejun? Nu-i nicio problemă. Poti apela oricand la un smoothie, care se prepară foarte repede si este foarte sătios.  

Ardei umpluti de post cu ciuperci si bulgur
29/11/2022 15:43

Reteta de ardei umpluti de post pregatita cu ciuperci si bulgur este o alternativa sanatoasa a retetei clasice de ardei umpluti cu carne tocata. Nu doar ca se prepara mai usor, in timp redus, dar este si mai sa ...

FOTO - Ciorba cu ciuperci pleurotus
29/11/2022 13:38

Iti place ciorba de burta, dar nu si carnea din ea? Trebuie neaparat sa incerci varianta mai simpla si mult mai rapida: ciorba de burta falsa, facuta cu ciuperci pleurotus, ce imita tare bine fasiutele de carne ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei