Tian de legume, rețetă franțuzească

4182421

Dimensiune font:

| 17-11-2022 13:26

Se prepara intr-un vas rotund, din lut, mai inalt si mai mare in partea de sus, care se numeste tian, de unde si denumirea preparatului. Se poate gati insa si intr-un vas rotund, normal. Tian de legume contine felii fine de dovlecei, vinete, rosii, ceapa si usturoi, gatite lent in cuptor, pana la punctul de topire.
O mancare de vara, colorata, gustoasa si sanatoasa, care se poate servi fierbinte sau rece, ca atare sau alaturi de carne ori peste la gratar.

1 dovlecel,
1 vanata,
5-6 rosii,
1 ceapa,
4 catei de usturoi,
branza,
sare, piper,
cimbru,
busuioc,
ulei de masline.

Dovlecelul si vanata se curata de coaja si se taie in felii subtiri. Vanata poate fi lasata si cu tot cu coaja. Rosiile se taie in felii mai groase. Ceapa se taie pestisori. Usturoiul se taie feliute subtiri. Se caleste ceapa in o lingura cu ulei, pana se inmoaie. Se adauga usturoiul si se mai lasa la calit inca 1-2 minute. Amestecul se intinde pe fundul unui vas rotund de yena. Deasupra se aseaza legumele, in straturi alternante, in forma de evantai.
Fiecare strat de legume se presara cu sare, piper, cimbru si busuioc verde. Se stropeste totul cu 1-2 linguri ulei, se acopera vasul cu capac sau cu folie de aluminiu si se introduce in cuptor pentru 40 minute. Se inlatura capacul sau folia, se adauga deasupra branza taiata in cuburi mici si se mai lasa la cuptor inca 10-15 minute. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

VIDEO/FOTO - Cea mai gustoasă plăcintă cu dovleac
01/12/2022 14:49

Plăcinta cu dovleac este una dintre cele mai savuroase dulciuri din sezonul de toamnă. Usor de preparat, este mereu un desert apreciat. Pentru aluat avem nevoie de: 500 gr făină, 300 ml apă rece, un pra ...

FOTO- Sarmale cu dovleac
01/12/2022 13:45

Sătenii din comuna timişeană Coşteiu de Sus folosesc pentru a da savoare mancării in postul Paştelui un ingredient cu gust aparte - seminţele de dovleac. Ciorbe de legume, sarmale de post, fasole flecit ...

Fasole cu ciolan, rețeta celebră de Ziua Națională a României
30/11/2022 11:49

Ziua Natională a Romaniei vine si cu o traditie in ceea ce priveste sectorul culinar. Cea mai cerută mancare de 1 Decembrie este deja celebra fasole cu ciolan afumat. Reteta pentru acest preparat este una d ...

Prăjitură cu nucă
30/11/2022 08:47

Dacă iti doresti să prepari un desert delicios si pe placul familiei tale, noi iti prezentăm reteta de prăjitură cu nucă Sumegi. Este un preparat gustos care se realizează in doar cativa pasi simpli.&nbs ...

FOTO/VIDEO - Smoothie, un mic dejun rapid și sănătos
30/11/2022 07:30

     Nu ai timp de micul dejun? Nu-i nicio problemă. Poti apela oricand la un smoothie, care se prepară foarte repede si este foarte sătios.  

Ardei umpluti de post cu ciuperci si bulgur
29/11/2022 15:43

Reteta de ardei umpluti de post pregatita cu ciuperci si bulgur este o alternativa sanatoasa a retetei clasice de ardei umpluti cu carne tocata. Nu doar ca se prepara mai usor, in timp redus, dar este si mai sa ...

FOTO - Ciorba cu ciuperci pleurotus
29/11/2022 13:38

Iti place ciorba de burta, dar nu si carnea din ea? Trebuie neaparat sa incerci varianta mai simpla si mult mai rapida: ciorba de burta falsa, facuta cu ciuperci pleurotus, ce imita tare bine fasiutele de carne ...

FOTO - Bulgur cu ciuperci și legume la wok
29/11/2022 12:15

Bulgurul este un amestec de mai multe tipuri de grau dur, grau care este tratat la aburi, apoi uscat si măcinat la o granulatie mare. Este adesea confundat cu cuscusul, insă diferă din punct de vedere al s ...

Cum să mănânci avocado? 8 reţete pe care nu le ştiai
28/11/2022 18:44

Avocado are un conţinut ridicat de proteine, enzime, vitaminele A, E, K şi C, potasiu, vitamine din complexul B, inclusiv acid folic, fibre, cupru, magneziu, fier şi acizi graşi omega-3. Mai mult decat a ...

Ce este untul Ghee si ce beneficii are pentru sanatate
28/11/2022 14:45

Ghee este untul din traditia culinara a Asiei de Sud si este o alternativa sanatoasa la untul si uleiul traditional. Acesta contine numai grasime pura, bogata in acizi grasi, vitamine si antioxidanti si este id ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei