Adio "ciocolată". Condiții SPECIALE pentru denumirea produsului. InfoCons, ANUNȚ

ciocolata

Dimensiune font:

| 07-07-2020 13:39

Infocons informează asupra reglementărilor pentru ciocolată. Condițiile pentru care un produs poate primi denumirea de “ciocolata”.


"Denumirile de vânzare „ciocolată”, „ciocolată cu lapte” și „cuvertură de ciocolată” prevăzute în anexa I pot fi completate cu informații sau descrieri referitoare la criteriile de calitate care prevăd că produsul conține:

- în cazul ciocolatei, minimum 43 % din totalul de cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 26 % unt de cacao;

- în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30 % din totalul de cacao solidă uscată și minimum 18 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, lapte semi sau total smântânit, frișcă, sau din frișcă parțial sau total deshidratată, grăsime de lapte sau unt, inclusiv minimum 4,5 % grăsime din lapte;

- în cazul cuverturii de ciocolată, minimum 16 % cacao uscată degresată solidă.

Etichetarea produselor din cacao și din ciocolată trebuie să indice conținutul de cacao în substanță uscată prin includerea cuvintelor: „cacao: minimum … %”

DIRECTIVA 2000/36/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao și din ciocolată destinate consumului uman", transmite InfoCons.

1. Untul de cacao
desemnează grăsimile obținute din boabele de cacao sau părți din acestea cu următoarele caracteristici:

- conținut de acizi grași liberi (exprimat ca acid oleic): maximum 1,75 %;

- substanțe nesaponificabile (determinate prin folosirea eterului de petrol): maximum 0,5 %, exceptând cazul untului de cacao presat, unde nu trebuie să fie mai mult de 0,35 %

a.) Praf de cacao, cacao

desemnează produsul obținut prin transformarea boabelor de cacao care au fost curățate, descojite și prăjite, în pudră, și care conține minimum 20 % unt de cacao, calculat în funcție de greutatea materiei uscate, și maximum 9 % apă;

b.) Cacao cu conținut redus de grăsime, pudră de cacao fără grăsime

desemnează pudra de cacao care conține maximum 20 % unt de cacao, calculat conform greutății de substanță uscată;

c.) Ciocolată praf, ciocolată sub formă de pudră

desemnează produsul constând dintr-un amestec de cacao și zaharuri, conținând minimum 32 % pudră de cacao;

d.)Ciocolată de băut, cacao îndulcită, pudră de cacao îndulcită

desemnează produsul constând dintr-un amestec de praf de cacao și zaharuri, conținând minimum 25 % pudră de cacao; aceste denumiri trebuie însoțite de termenul „conținut redus de grăsime” în cazul în care produsul este cu conținut redus de grăsime conform literei (b).

2. Ciocolată
a.) desemnează produsul obținut din produse de cacao și zahăr care, sub rezerva literei (b), conține minimum 35 % substanță solidă uscată totală, incluzând minimum 18 % unt de cacao și minimum 14 % cacao în substanță uscată fără grăsime;

b.) totuși, acolo unde această denumire este completată cu cuvintele:

- „vermicelli” sau „flakes”: produsul prezentat sub formă de granule sau fulgi trebuie să conțină minimum 32 % substanță uscată cacao în total, minimum 12 % unt de cacao și minimum 14 % cacao în substanță uscată fără grăsime;

- „couverture”: produsul trebuie să conțină minimum 35 % cacao substanță uscată în total, inclusiv minimum 31 % unt de cacao și minimum 2,5 % cacao în substanță uscată fără grăsime;

- ciocolată cu alune „gianduja” (sau unul din derivatele cuvântului „gianduja”): produsul trebuie să fie obținut în primul rând din ciocolată având un conținut total de cacao în substanță uscată de 32 % inclusiv un conținut minim de cacao în substanță uscată fără grăsime de 8 % și, în al doilea rând, din alune fin măcinate în asemenea cantități încât la 100 g de produs acesta să conțină minimum 20 g și maximum 40 g de alune. Pot fi adăugate următoarele :

a.) lapte sau lapte în substanță uscată obținut prin evaporare, în asemenea proporție încât produsul finit să nu conțină mai mult de 5 % lapte în extract sec;

b.) migdale, alune sau alte varietăți de fructe în coajă, întregi sau sfărâmate, în asemenea cantități, ca, împreună cu alunele măcinate, să nu depășească 60 % din greutatea totală a produsului.

3. Ciocolată cu lapte
a.) desemnează produsul obținut din produse din cacao, zaharuri și lapte sau derivați din lapte, care, sub rezerva literei (b), conțin:

- minimum 25 % total cacao în substanță solidă;

- minimum 14 % lapte în substanță solidă uscată obținut parțial sau total prin deshidratarea laptelui integral, semi sau total smântânit, frișcă sau din frișcă parțial sau total degresată, unt sau grăsime din lapte;

- minimum 2,5 % cacao în substanță solidă uscată fără grăsime;

- minimum 3,5 % grăsime de lapte;

- minimum 25 % grăsime totală (unt de cacao sau grăsime din lapte).

b.) Totuși, dacă denumirea este completată de cuvintele:

- „vermicelli” sau „flakes”: produsul prezentat sub formă de granule sau fulgi trebuie să conțină minimum 20 % cacao în substanță solidă uscată, minimum 12 % lapte în substanță solidă uscată, obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, semi sau complet smântânit, frișcă sau din frișcă parțial sau total deshidratată, unt sau grăsime din lapte și minimum 12 % grăsimi în total (unt de cacao sau grăsime din lapte);

- „couverture”: produsul trebuie să aibă un conținut minim total de grăsimi (unt de cacao și grăsime din lapte) de 31 %;

- ciocolată cu lapte și alune „gianduja” (sau unul din derivatele cuvântului „gianduja”): produsul trebuie să fie obținut în primul rând din ciocolată cu lapte având un conținut minim de 10 % lapte în substanță solidă uscată, obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, semi sau total smântânit, frișcă sau frișcă parțial sau total deshidratată, unt sau grăsimi din lapte și, în al doilea rând, din alune fin măcinate, în asemenea cantități încât 100 g de produs să conțină minimum 15 g și maximum 40 g de alune. Migdalele, alunele și alte varietăți de fructe în coajă pot fi, de asemenea, adăugate, întregi sau sfărâmate, în asemenea cantități încât împreună cu alunele măcinate să nu depășească 60 % din greutatea totală a produsului.

c.) Dacă în denumirea produsului cuvântul „lapte” este înlocuit de:

- „frișcă”: produsul trebuie să aibă un conținut minim de grăsime din lapte de 5,5 %;

- lapte smântânit”: produsul trebuie să aibă un conținut de grăsime din lapte nu mai mare de 1 %.

d.) Regatul Unit și Irlanda pot să autorizeze folosirea pe teritoriul lor a denumirii „milk chocolate” pentru a desemna produsele prevăzute la punctul 5, cu condiția ca termenul să fie însoțit în ambele cazuri de o indicație asupra conținutului de lapte în substanță solidă uscată stabilit pentru fiecare din cele două produse, sub forma „milk solids: minimum…%”.

4. Ciocolată cu lapte cu conținut ridicat de lapte
desemnează produsul obținut din produse de cacao, zaharuri și lapte sau produse lactate și care conțin:

- minimum 20 % cacao în substanță solidă uscată;

- minimum 20 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, semi sau total smântânit, frișcă sau din frișcă parțial sau total deshidratată, unt sau grăsime din lapte;

- minimum 2,5 % cacao în substanță solidă uscată fără grăsime;

- minimum 5 % grăsime din lapte;

- minimum 25 % grăsimi totale (unt de cacao și grăsime din lapte).

5. Ciocolată albă
- desemnează produsul obținut din unt de cacao, lapte sau produse lactate și zaharuri care conțin minimum 20 % unt de cacao și minimum 14 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, semi sau total smântânit, frișcă sau frișcă parțial sau total deshidratată, unt sau grăsime din lapte, din care minimum 3,5 % este grăsime din lapte.

6. Ciocolată umplută, ciocolată cu umplutură de…, ciocolată cu interior din…
- desemnează produsul umplut, a cărui parte exterioară constă din unul din produsele menționate la punctele 3, 4, 5 și 6. Denumirea nu se aplică la produsele al căror interior constă din produse de panificație, patiserie, biscuiți sau înghețată.

Partea exterioară din ciocolată a produselor purtând una din aceste denumiri trebuie să constituie minimum 25 % din greutatea totală a produsului.

7. Ciocolată a la taza
- desemnează produsul obținut din produse de cacao, zaharuri și făină sau amidon de grâu, orez sau porumb, care conține minimum 35 % cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 18 % unt de cacao și nu mai puțin de 14 % cacao în substanță solidă uscată fără grăsime și maximum 8 % făină sau amidon.

8. Ciocolată obișnuită a la taza
desemnează produsul obținut din produse din cacao, zaharuri și făină sau amidon din grâu, orez sau porumb, care conține minimum 30 % cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 18 % unt de cacao și minimum 12 % cacao în substanță solidă uscată fără grăsime și maximum 18 % făină sau amidon.

9. Bomboană de ciocolată sau pralină
desemnează produsul de mărimea unei singure înghițituri, care constă din:

- ciocolată umplută sau;

- un singur tip de ciocolată sau o combinație de ciocolate conform punctelor 3, 4, 5 sau 6 și alte substanțe comestibile, prevăzând ca ciocolata să constituie minimum 25 % din greutatea totală a produsului. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Românul care a câștigat la Loto de 14 ori folosind matematică simplă
10/06/2023 09:45

În anii 1990, economistul romano-australian Stefan Mandel si mica sa echipă au jucat la loterie si au castigat din nou si din nou, si din nou. Cum a reusit romanul care a castigat la Loto să repete is ...

Vești proaste pentru consumatorii de cafea: Prețurile ating un nivel record, din cauza vremii nefavorabile
09/06/2023 21:44

Cotaţia cafelei robusta a atins vineri un nivel record, cumpărătorii din intreaga lume urmand să plătească mai mult pentru o ceaşcă de cafea, care in mod normal este mai ieftină decat soiul arabica, tr ...

Sindicaliștii de la metrou amenință cu greva generală. „Activitatea este blocată parţial”
09/06/2023 17:37

 Activitatea la metroul bucureştean este blocată parţial şi sunt indeplinite condiţiile declanşării conflictului colectiv de muncă, fapt ce poate conduce pană la greva de avertisment şi chiar la ...

Monedă din argint cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România
09/06/2023 15:21

Banca Naţională a Romaniei va lansa, din 12 iunie, in circuitul numismatic, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la infiinţarea Asociaţiei Generale a Vanătorilor şi Pescarilor Sportivi din Romania. ...

„A da bani profesorilor sau oricui înseamnă a lua bani de la altcineva”
09/06/2023 10:13

Toţi bugetarii ar trebui să ştie că bugetul este extrem de incordat şi a da mai mulţi bani cuiva inseamnă a tăia de la altcineva, principala cauză fiind faptul că veniturile bugetare in Romania sunt c ...

  Ajutor de instalare, nerambursabil, de 70.000 de euro pentru tinerii fermieri
09/06/2023 09:38

Tinerii fermieri pot primi un ajutor nerambursabil de instalare in valoare de 70.000 de euro pe proiect, fondurile urmand să fie alocate sub formă de sumă forfetară in două tranşe. „Sprijinul, acord ...

Noi reguli pentru chiriaşi din această lună / Amenzile pe care le riscă proprietarii dacă nu respectă legea
09/06/2023 09:33

Noi reguli pentru chiriaşii romani, dar şi pentru proprietarii de apartamente care iau in gazdă alte persoane, se vor aplica din iunie 2023. Mai exact, gazdele celor ce nu au inscrisă in buletin adresa la c ...

Trenurile Soarelui pornesc la drum
08/06/2023 15:09

  Trenurile Soarelui revin in vara 2023, in drum spre mare. Timp de 3 luni, incepand cu 16-17 iunie 2023, 32 de trenuri CFR Călători vor asigura zilnic legături directe din toată tara cu statiunile de ...

Ultima idee trăsnită a lui Petre Daea. Ministrul vrea lege pentru împușcarea ciorilor pe motiv că distrug culturile
08/06/2023 14:48

Ministrul Agriculturii Petre Daea vrea o lege care să permită impuscarea ciorilor, intrucat, spune acesta, fermierii se plang că acestea le distrug culturile. Pe de altă parte, ornitologii spun că aceste ...

 Aproape 90 de milioane de lei pentru motorina agricultorilor
08/06/2023 14:45

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina utilizată in agricultură pentru trimestrul I 2023, in valoare de peste 89,5 milioane de lei ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei