Brutăriile din toată Europa sunt în criză din cauza prețurilor la energie

19

Dimensiune font:

| 18-11-2022 17:11

Creșterea costurilor de producție creează mari probleme brutarilor din întreaga Europă. De la micile afaceri de familie până la brutăriile industriale cu multe utilaje și angajați: tuturor, facturile mari le amenință existența.

Jurnaliștii au vizitat câteva brutării din Italia, România și Țările de Jos pentru a înțelege modul în care gestionează criza.

Sfârșitul unei istorii de aproape 100 de ani

Prima oprire: oraşul Delft, în Olanda. Războiul din Ucraina și inflația l-au constrâns pe Jack Van Roon, proprietarul unei mici brutării, să-și închidă afacerea, potrivit Euronews.

„Problema o reprezintă preţul exorbitant al gazului. La un moment dat nu mai poţi tine pasul. Până acum trebuia să plătesc 1.400 de euro pe lună, dar în curand vor fi 12-13.000 de euro pe lună. E suma pe care ar trebui s-o plătesc în noiembrie. Nu se poate continua așa” spune Van Roon.

Decizia pune capăt unei activităţii cu o istorie de aproape 100 de ani, brutăria existând din 1928, când pâinea încă mai era livrată cu căruțele trase de cai.

Tatăl lui Jack a preluat afacerea acum 30 de ani. La scurt timp după aceea, fiul său a început să lucreze cu el. Toată lumea din cartier îl apreciează pe Jack și plăcintele lui delicioase.

„Oamenii de aici au crescut cu prăjiturile mele – spune Van Roon -. Am un tânar de nouăsprezece ani, client al patiseriei, căruia i-am făcut tortul când s-a născut. Sunt patiser de 19 ani. Am făcut pentru ei prăjituri cu tot felul de imagini, chiar și cu autocolante ale jucătorilor de fotbal. A fost foarte amuzant”.

Din august, Jack nu mai avea un contract la gaze naturale cu preț fix. Pentru el, a fost începutul sfârșitului. Guvernul ajută familiile aflate în dificultate: a redus taxele la energie și subvenționează gazul și electricitatea pentru unii consumatori. Însă micii brutari, cum este cazul lui Jack nu sunt acoperiți de programele de sprijin. Brutarii olandezi din întreaga ţară protestează în fiecare sâmbătă împotriva costului ridicat al energiei.

În urmă cu câteva zile, guvernul olandez a decis să ofere împrumuturi ieftine brutarilor care doresc să-și schimbe cuptoarele, folosind electricitatea în locul gazului. „Desigur, se poate trece la cuptoare electrice – spune Van Roon -Numai că fi trebuit să aștept doi ani și jumătate pentru a avea conexiunile. Ne-am gândit să cumpărăm un cuptor nou, însă ar fi fost o investitie de o jumatate de milion de euro. Prea multă incertitudine pentru cei 17 ani de muncă care îmi mai rămân”.

Există ajutoare de stat pentru companiile care cheltuiesc pe gaz cel puțin o optime din cifra de afaceri. Doar că majoritatea brutăriilor sunt cu puţin sub acest prag, aşa că nu primesc nimic. „Vom încerca să vindem o parte din echipamentele noastre – spune Van Roon -. Dar nu putem aștepta prea mult. Multe brutării închid. De aceea sunt atât de multe mașini de panificație second-hand pe piață”.

În România subvențiile oferite de stat nu sunt suficiente

Din Olanda până în România. A doua oprire a călătoriei noastre în Europa este la o brutărie mare cu 400 de angajați din Urlați. Statul suportă o parte din costurile cu energie electrică și gaze ale companiilor. Dar cu limite. Marii consumatori beneficiază doar parțial de energie ieftină. Iată de ce brutăria „Oltina” trebuie să plătească acum pe lună echivalentul a 50.000 de euro pentru curent, în loc de 20.000.

„În acest moment, cea mai mare problemă este costul ridicat al energiei electrice – spune Bogdan Iosif, coproprietar al brutăriei -. Ne-am dori să fim incluși în sistemul de compensare al statului și în ceea ce privește energia electrică”. Cristinel Constanda este unul dintre angajații brutăriei, lucrează aici de 22 de ani și tot aici și-a cunoscut şi soția, pe Cristina. Muncitorii necalificați câștigă echivalentul a 450 de euro pe lună. Cristinel, datorita vechimii, ajunge la 600.

Deși guvernul sprijină familiile cu un plafon maxim la prețurile la energie, Cristinel și Cristina încearcă să economisească cât mai mult. „Nu am pornit încă centrala pe gaz – spune Cristinel -. Nu avem destui bani. Vom încerca să ne mai descurcăm o vreme fără ea”.

„Am aici două facturi la gaz, una de anul trecut şi una de anul acesta – spune Cristina -. Aceeaşi perioadă, aceeaşi lună. Anul trecut am plătit 37 de lei, anul acesta 70: dublu”. Pentru a umple frigiderul, cuplul cheltuiește echivalentul a 120 de euro pe săptămână. Înainte de criză, erau suficienţi 40 de euro pentru a merge la cumpărături. „Facturi, mâncare, haine, vacanțe: acum nu ne permitem nimic – recunoaște Cristina -. Nici măcar vacanțe. Anul acesta nu am fost nici măcar o dată la plajă. Anul trecut am fost zece zile în Bulgaria. Anul ăsta nu ne mai putem permite”.

UE în căutarea unui compromis dificil

Din România în Italia. Roma este a treia oprire a călătoriei noastre printre brutarii europeni. Forno di Campo de’ Fiori este una dintre cele mai vechi brutării din capitală. Davide lucrează aici de la 10 seara până la 10 dimineața. La vârsta de 15 ani a abandonat şcoala pentru brutărie. „Cuptorul era al unui unchi de-al meu – spune Davide -. Nu aveam un loc de muncă şi nu voiam să învăţ. După gimnaziu mi-a propus să-l ajut pe timpul verii şi până la urmă am rămas aici”.

Noul guvern al Giorgiei Meloni, precum și cel anterior al lui Mario Draghi, au aprobat pachete de ajutor. Cu toate acestea, Davide continuă să se plângă de prețurile mari: „Totul este mai scump, mai ales în supermarket. Cineva exagerează și profită de pe urma acestei situaţii. Partea proastă este că salariile nu cresc niciodată. Niciodată”.

Fabrizio Roscioli este proprietarul brutăriei şi pune că este îngrijorat pentru cei 18 angajați ai săi. Din cauza costurilor nebunești ale materialelor și energiei a fost nevoit să scumpească pâinea cu 12%. ”De la un an la altul, factura lunară la gaz a crescut de la 1.200 la 5.500-6.000 de euro pe lună – spune Roscioli -. Factura de energie electrică a crescut de la 1.500 la 5.700 de euro. În momentul de față, firma plătește în jur de 12.000 de euro pe lună pentru facturile de electricitate și gaz. Dacă ar fi să transferăm acest cost pe spinarea clienților, probabil că pâinea ar ajunge să coste cât aurul”.

Brutăria este dotată cu două cuptoare, unul alimentat cu energie electrică și celălalt cu gaz. ”Momentan am oprit curentul, altfel factura ar fi nesustenabilă”, spune Roscioli. Italia, România, Franța și alte o duzină de țări își doresc un plafon al prețului gazelor la nivel european. Însă țări precum Olanda și Germania sunt împotrivă. Un posibil compromis ar fi ca țările UE să cumpere gaz împreună, pentru a limita prețul. Dacă miniștrii energiei nu reușesc să ajungă la un acord, șefii de guvern vor trebui să se reîntâlnească la jumătatea lunii decembrie. Un lucru este sigur: epoca gazelor ieftine s-a încheiat definitiv.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:44

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
COMUNICAT DE PRESA ,,PNRR: Fonduri pentru Romania moderna si reformata!” Anunț începere implementare proiect „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și  echipamente digitale a Scolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” Mirceşti, Iaşi”
22/09/2023 11:01

COMUNICAT DE PRESA ,,PNRR: Fonduri pentru Romania moderna si reformata!” Anunt incepere implementare proiect „Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a Scolii Gimnaziale & ...

Comunicat de presa. Municipiul Falticeni. Dotarea cu mobilier materiale didactice si echipamente digitale a unitatilor de invatamant preuniversitar si a unitatilor conexe din Municipiul Falticeni, JUD
22/09/2023 09:39

 Comunicat de presa. Municipiul Falticeni. Dotarea cu mobilier materiale didactice si echipamente digitale a unitatilor de invatamant preuniversitar si a unitatilor conexe din Municipiul Falticeni, JUD. SU ...

Sindicatele nu vor restructurări „cu pistolul la cap”
22/09/2023 08:34

Trebuie făcute analize serioase in zona de restructurări din sectorul public, nu cu pistolul la cap, ci cu maximă transparenţă şi deschidere, pentru a putea impiedica abuzurile, a declarat, joi, preşedin ...

Lucrările la A7, condiţionate de devierea reţelei de gaze
22/09/2023 08:24

Constructorul autostrăzii Moldova, Spedition UMB, nu putea efectua nicio lucrare in zonăa pană nu erau deviate conductele de gaze, pentru a fi evitată o tragedie precum explozia produsă joi dimineaŢă, po ...

Energie verde să fie, dar cu măsură - ANRE se plânge că pe românii 'prosumatori' i-a luat valul și trebuie limitați
21/09/2023 19:38

Romanii care işi pun panouri fotovoltaice pentru a-şi reduce factura de energie electrică vor avea o limită pentru capacitatea instalată, spune la TVR Info presedintele Autoritătii de Reglementare in dome ...

Accident grav la Argeșel. O conductă de gaz s-a fisurat
21/09/2023 15:49

Centrul Infotrafic al Poliţiei Romane informează joi că pe DN 73, la kilometrul 5+200 metri, in localitatea Argeşelu din judeţul Argeş, o conductă de gaze din curtea unei societăţi a fost lovită de un ...

Constructorul UMB nu putea efectua nicio lucrare la autostradă până nu erau deviate conductele de gaze - DOCUMENTE Transgaz
21/09/2023 14:48

 Constructorul autostrăzii Moldova nu putea efectua nicio lucrare in zona pană nu erau deviate conductele de gaze, potrivit unui document al Transgaz obtinut de HotNews.ro. "Lucrările de relocare s ...

 Creditele nu se vor scumpi
21/09/2023 13:52

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a dat asigurări că romanii nu vor avea credite mai scumpe după introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri a băncilor. „Nicidecum. Sunt 41 de bănci şi 3 ...

Delgaz Grid angajează urgent
21/09/2023 13:20

 Delgaz Grid este o companie a grupului E.ON Romania, primul distribuitor integrat de energie electrică si gaze naturale din Romania. Operăm o reţea de gaze naturale cu lungimea de peste 25.000 km, resp ...

 Jumătate dintre angajați vor să vină la birou doar o dată pe săptămână
21/09/2023 12:12

Salarizarea este principala preocupare pentru 35% dintre angajaţi, in timp jumătate dintre salariaţi nu doresc să vină mai mult de o zi pe săptămană la birou, arată rezultatele unui studiu publicat, jo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei