România devine un hub important pe piaţa mondială a gazelor şi asta deranjează

19

Dimensiune font:

| 29-01-2023 15:37

Staţia de la Giurgiu este unul dintre cele mai importante puncte prin care gaze străine intră în ţara noastră, din Bulgaria, Grecia, Turcia sau Azerbaijan. Gaze care apoi ajung în gazoductul BRUA care are o lungime de 482 de kilometri, pe teritoriul ţării noastre, celebrul gazoduct care leagă România de ţările din Vest.

Iar asta ne face, mai ales în acest context greu din punct de vedere energetic, un punct important pe harta Europei. Sunt mulţi, din afara graniţelor ţării, care sunt cel puţin invidioşi pe această investiţie.

Devenim un hub important de gaze naturale şi asta deranjează. Pe lângă gazoductul BRUA, deja construit, mai sunt în plan şi alte investiţii cum ar fi magistralele Tuzla - Podişor şi BRUA 2. Sunt conducte care există inclusiv în planurile Comisiei Europene, dar, mai nou contestate de aceleaşi ONG-uri de mediu care au blocat şi hidrocentralele româneşti construite aproape 100%, care se află în arii naturale protejate.

Tot din motive de mediu, filialele europene ale mai multor ONG-uri au somat în scris Comisia Europeană să blocheze finanţările pentru o listă de investiţii în infrastructura de gaze. Pe această listă se află şi conductele româneşti. ONG-urile ameninţă chiar cu plângeri la Curtea Europeană de Justiţie.

Într-un răspuns oficial pentru News Hour with CNN, Comisia Europeană confirmă primirea acestei sesizări din partea asociaţiilor care spun că militează pentru protecţia mediului: "În ceea ce privește cererea de revizuire internă depusă de organizațiile societății civile în temeiul Regulamentului Aarhus recent revizuit, confirmăm primirea acesteia. Este analizată cu atenție și va primi răspuns în termenele legale."

Cât gaz intră în ţara noastră şi unde ajunge

Tot de la Comisia Europeană aflăm că toate investiţiile aprobate respectă cu stricteţe normele de mediu. Şi atunci, pe ce se bazează sesizarea ONG-urilor? Le-am cerut o explicaţie şi am primit acest răspuns: "Mulţumim pentru solicitare. Din păcate, nu putem să realizăm un interviu sau să vă trimitem un răspuns scris cu privire la această speţă."

Ion Sterian, director general Transgaz, spune că prin BRUA ne-am securizat cu importurile de gaze. "Dacă n-aveam BRUA, dacă n-aveam investiţiile în interconectoare şi mă refer la Ruse - Giurgiu la Negru Vodă şi la Isaccea, astăzi eram într-o poziţie foarte neplăcută ca ţară, că n-aveam pe unde să aducem gazele în ţară". O spune directorul Transgaz, care de ani de zile construieşte infrastructură de gaze modernă în ţara noastră. Îşi doreşte ca România să fie interconectată cu toate ţările care ne-ar putea vinde gaze naturale la preţuri mici.

Trei staţii de comprimare a gazelor sunt funcţionale pe traseul BRUA. Sunt automatizate şi tot fluxul de gaze care intră sau iese din ţara noastră este urmărit pe ecrane. Asta face la momentul de faţă din România un pion principal într-o piaţă în care toţi trag de fiecare metru cub de gaze.

Cine nu vrea să exploatăm gaze din Marea Neagră

Interesul este ca gazele azere sau cele din Emiratele Arabe Unite care ajung în Europa să treacă pe la noi.

România mai are un pas mare de făcut, respectiv creşterea capacităţii de stocare a gazelor naturale. De asta se ocupă o altă companie de stat, Romgaz. Aici, din păcate, lucrurile par să fi îngheţat de mai bine de un an.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:38

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Temperaturi de 22 de grade Celsius
24/03/2023 09:15

Primăvara promite să fie mai caldă decat in mod obisnuit in Romania, iar la vară sunt toate sansele să fie caniculă si secetă, ceea ce este ingrijorător mai ales pentru Dobrogea. Ar trebui să ne astept ...

“ACHIZIȚIONARE MICROBUZ NEPOLUANT ÎN COMUNA VOINEȘTI, JUDEȚUL IAȘI”
24/03/2023 09:10

 “ACHIZITIONARE MICROBUZ NEPOLUANT ÎN COMUNA VOINESTI, JUDETUL IASI”  

 Demararea proiectului  „REABILITARE ENERGETICĂ MODERATĂ A PRIMĂRIEI DIN COMUNA FÂNTÂNELE, JUDEȚUL IAȘI”
24/03/2023 09:03

  Demararea proiectului „REABILITARE ENERGETICĂ MODERATĂ A PRIMĂRIEI DIN COMUNA FÂNTÂNELE, JUDETUL IASI”

„REABILITARE ENERGETICĂ MODERATĂ A ȘCOLII PROFESIONALE FÂNTÂNELE CORP D DIN COMUNA FÂNTÂNELE, JUDEȚUL IAȘI”
24/03/2023 09:01

 „REABILITARE ENERGETICĂ MODERATĂ A SCOLII PROFESIONALE FÂNTÂNELE CORP D DIN COMUNA FÂNTÂNELE, JUDETUL IASI”

Finalizarea proiectului Martie 2023 „Cresterea capacitatii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 pentru elevii si cadrele didactice din Comuna Curtești, județul Botoșani”
24/03/2023 09:00

 Finalizarea proiectului Martie 2023 „Cresterea capacitatii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 pentru elevii si cadrele didactice din Comuna Curtesti, judetul Botosani”

„DOTAREA CU SISTEM DE MONITORIZARE PENTRU SIGURANȚA SPAȚIULUI PUBLIC ÎN COMUNA FÂNTÂNELE, JUDEȚUL IAȘI”
24/03/2023 09:00

 „DOTAREA CU SISTEM DE MONITORIZARE PENTRU SIGURANTA SPATIULUI PUBLIC ÎN COMUNA FÂNTÂNELE, JUDETUL IASI”  

Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” Primăria Comunei Rachiteni anunță semnarea contractului de finanțare nr. 141200/13.12.2022
24/03/2023 09:00

 Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” Primăria Comunei Rachiteni anuntă semnarea contractului de finantare nr. 141200/13.12.2022

Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
23/03/2023 16:50

 Iaşi, 23 martie 2023 IULIUS este singura companie de pe piaţa de real estate din Romania care implementează in toate proprietăţile sale, dezvoltate si operate, un amplu proiect ce vizează sporirea ...

6 milioane de euro pentru producția de usturoi
23/03/2023 15:44

Ministerul Agriculturii a anuntat că va continua si in acest an să acorde stimulente financiare fermierilor care cultivă usturoi, precizand că suma alocată depăseste 6 milioane de euro. Proiectul de Hot ...

Leonardo Badea (BNR): Adaptarea economiei la noile condiții necesită în continuare o conduită prudentă
23/03/2023 14:40

Contextul general este incă dominat de un nivel ridicat de incertitudine. Există riscuri cu implicatii la nivelul tuturor sectoarelor economice, iar acest fapt  subliniază importanta dezbaterilor pentru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei