Legile educației ținute la secret, dar comentate de toată lumea, inclusiv de ministrul Educației

15

Dimensiune font:

| 29-01-2023 16:29

Deși vacanța de iarnă s-a încheiat de mult, noul pachet de legi în domeniul educației întârzie să apară. Ligia Deca, actualul ministru al Educației, s-a răzgândit: deși promisese că va face publice legile modificate ulterior dezbaterii publice, aceasta se eschivează și anunță că legile nu vor fi prezentate decât în momentul în care intră deja pe circuitul de avizare interministerială, potrivit Edupedu.ro.

O abordare în răspăr cu filosofia România Educată, în care grupurile de lucru cu societatea civilă, conferințele cu presă și rapoartele extinse erau la ordinea zilei, aproape că nu îți vine să crezi că atât forma consolidată a legilor educației, cât și proiectul prezidențial transformat în platformă pentru realegerea președintelui Iohannis au fost coordonate de același om. Unul care se revendică de la societatea civilă și care a avut o activitate prolifică în fruntea mișcării de reprezentare studențești, de la nivel național și european.

Dacă legile educației nu vor fi făcute publice decât în momentul în care ele sunt puse pe circuitul de avizare, înainte de a fi adoptate de Guvern (așa cum Ligia Deca a dat de înțeles), cetățenilor le mai rămâne o singură pârghie. Ei vor mai putea contribui la ameliorarea variantelor legilor educației doar prin contactarea parlamentarilor din comisiile pentru învățământ din Camera Deputaților și Senat, în speranța că aceștia ar putea prelua o parte din doleanțele cetățenilor.

Totuși, controlul parlamentar ineficient asupra Ministerului Educației ne arată că interesul aleșilor de a duce bătălii în numele societății civile pe teme sensibile și polarizante precum învățământul este scăzut, mai ales într-un an fără alegeri. Având în vedere faptul că majoritatea PSD-PNL-UDMR deține circa 70% din locurile din Parlament, susținând coaliția de guvernare, nu ar trebui să ne surprindă nici crearea unei comisii comune a deputaților și senatorilor care să treacă pachetul de legi cu ușile închise, într-un ritm alert și fără intenția de a integra propunerile experților sau ale societății civile.

Într-un fel sau altul, legile Educației au fost, totuși, scurse către presă, ajungând să fie comentate de mai multe publicații de nișă. Acestea au fost publicate integral pe site-ul Știripesurse.ro. Deși nu a confirmat că acestea sunt legile, ministrul nu a ezitat să le comenteze la radio, făcând declarații inclusiv pe marginea propunerii controversate de introducere a admiterii separate la liceu.

Cu alte cuvinte, legile există, cineva le-a scos la lumină fără mandat, sunt comentate abitir, doar răspunderea publică lipsește, precum și perspectiva ca propunerile societății civile să fie integrate ulterior adoptării pachetului de către Guvern.

Este o obligație legală sau una morală ca ministrul Educației să prezinte noul pachet legislativ în domeniul educației, înainte ca acestea să fie adoptate de Guvern?

Există, din punctul meu de vedere, două chei de lectură asupra procesului:

1.Dacă apreciem Legile Deca ale învățământului ca fiind doar o formă consolidată a Legilor Cîmpeanu, Legea transparenței decizionale nr. 52/2003 poate acoperi lipsa repunerii în transparență decizională a pachetului de legi, atâta timp cât ele au stat o dată în consultare publică, în această vară. Însă, această cheie de lectură nu face decât să demonstreze inconsistența ministrului Deca, aceasta declarând public că ele vor fi publicate după vacanța de iarnă, pentru ca discuțiile pe marginea lor să fie purtate într-un mod așezat și incluziv. Mai mult decât atât, această cheie de lectură este inconsistentă întrucât, dacă Legile Deca sunt într-adevăr doar o continuare, cu modificări subțiri în puncte neesențiale ale legilor Cîmpeanu, nu se justifică așteptarea îndelungată, tergiversarea calendarului inițial anunțat pentru adoptarea lor. De amintit că, la finalul anului trecut, Ligia Deca declara următoarele, potrivit Edupedu.ro: ,,Înțeleg așteptarea din sistem și promit că la începutul anului viitor ea va avea ca rezultat acest nou pachet legislativ în spațiul public”.

2.Dacă apreciem Legile Deca ca fiind unele noi, cu modificări substanțiale față de varianta lui Sorin Cîmpeanu, atunci Legea transparenței decizionale (și spiritul legii, aș adăuga) obligă ministrul nu doar să repună legile în transparență decizională, ci și să dea curs inițiativei societății civile de a organiza dezbatere publică pe marginea lor. Potrivit articolului 7, alin. 9 al Legii transparenței decizionale, autoritatea publică trebuie să organizeze un astfel de context de dezbatere dacă o asociație solicită acest lucru.

O întrebare rămâne, însă, la fel de valabilă: de ce nu ar vrea ministrul Educației să publice legile care transpun proiectul care i-a definit întregul parcurs profesional din ultimii ani, anume România Educată?

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:12

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Comuna CALARASI – Desfasurarea in conditii de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar 2020-202 in contextul riscului infectarii cu coronavirusul SARS-COV-2 prin achizitionarea de echipamente medicale”
27/03/2023 10:40

 COMUNICAT DE PRESĂ Data: 27.03.2023 Denumire beneficiar: Comuna CALARASI   Titlu proiect: “Desfasurarea in conditii de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar 2020-2 ...

Comuna SABAOANI –  “Achiziție echipamente de protecție și dispozitive medicale pentru sprijinirea sistemului educațional din Comuna Săbăoani, județul Neamț în contextul pandemiei cu virusul Covid-19”
27/03/2023 10:34

 COMUNICAT DE PRESĂ Data: 27.03.2023 Anunt de finalizare proiect  Denumire beneficiar: Comuna SABAOANI  Titlu proiect: “Achizitie echipamente de protectie si dispozitive medicale pentr ...

Astăzi are loc Simularea examentului de Bacalaureat la Limba Română
27/03/2023 08:30

Elevii clasei a XII-a vor sustine, luni, prima probă a simulării examenului de Bacalaureat din 2023, cea la Limba si literatura romană. Scopul probelor din cadrul simulării este de a pregăti elevii in vede ...

Aproape 6.000 de elevi ieșeni intră azi în febra Bacalaureatului
26/03/2023 20:27

După elevii de gimnaziu, a venit şi randul elevilor din anii terminali de liceu să susţină simulări ale examenelor. Sunt 5.432 de elevi de clasa a XII-a şi 456 de elevi de clasa a XIII-a din judeţ care ...

Statutul elevului a fost modificat. Chiulangiii vor avea nota scăzută la purtare
24/03/2023 10:00

Ministerul Educatiei a publicat Ordinul nr. 3.797/2023 in care sunt prezente toate modificările care au fost aduse in ultimul timp statutului elevului. Acestea sunt valabile incepand cu 22 martie. Modificăr ...

Se schimbă admiterea la liceu. Elevii vor susține și concurs, pe lângă Evaluarea Națională
21/03/2023 08:30

Admiterea la liceu ar putea lua noi forme, potrivit noilor prevederi din Legile Educaţiei, anunţate de Ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Absolvenţii clasei a VIII-a ar trebui să susţină atat Evaluarea Na ...

Lecţii de spaimă de la Satana
20/03/2023 12:02

Un editorial scris cu cava timp in urmă, insă cu multe realităti... Am răsfoit de curand un vraf de ziare in căutarea modificărilor aduse la Legea invăţămantului in ultimii 20 de ani. Au fost multe, m ...

Simularea pentru Evaluarea Națională 2023 a început cu stângul
20/03/2023 09:40

Simularea examenului de Evaluare Natională la Limba si Literatura Romană a inceput cu probleme. Mai multi elevi si profesori au spus că nu au putut să se pregătească pentru că Ministerul Educatiei a publ ...

Sindicaliștii de la USLIP au votat pentru continuitate
19/03/2023 21:30

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţămantul Preuniversitar (USLIP) şi-a ales noua conducere de la Iaşi. La Conferinţa Judeţeană de sambătă, Laviniu Lăcustă a fost reales in funcţia de preşe ...

Călătorii gratuite în UE pentru tineri
16/03/2023 14:09

Astăzi, Comisia lansează runda de inscrieri de primăvară DiscoverEU, in cadrul căreia 35 000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa. Runda de inscr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei