Cum să alegi și să folosești corect cricul auto

cric-auto(1)

Dimensiune font:

| 21-06-2024 11:19

Cum să alegi și să folosești corect cricul auto
Indiferent dacă este vorba de schimbarea unei roți pe un drum noroios sau de efectuarea unor intervenții mai complexe sub mașină, cricul auto reprezintă un element esențial pentru orice șofer sau mecanic auto. Vom analiza, în acest articol, diferitele tipuri de cricuri disponibile și cum să le folosești în mod corect și sigur.

Modele de cricuri auto
Există o varietate de cricuri auto, fiecare potrivit pentru anumite nevoi. Iată ce tipuri de cricuri poți folosi, în funcție de activitățile tale:
Cricul mecanic
Cricul mecanic este o soluție simplă și accesibilă pentru schimbarea roților în situații de urgență. Cu toate acestea, aceste cricuri sunt limitate în capacitatea lor de ridicare și sunt potrivite doar pentru lucrări ușoare.
Ele necesită o suprafață plană și solidă pentru utilizare și nu sunt recomandate pentru reparații sub mașină sau pentru ridicarea vehiculelor grele. Cu toate acestea, sunt portabile și convenabile pentru utilizarea în situații de urgență.
Cricul pneumatic
Cricul pneumatic este preferat în special în medii industriale și de construcții, datorită capacității lui de a ridica greutăți mari. Funcționând cu ajutorul aerului comprimat, un cric pneumatic este eficient și poate ridica greutăți de peste 3.5 tone.
Este util într-o varietate de aplicații, de la service-uri auto la șantiere de construcții, datorită versatilității sale și capacității de ridicare la înălțimi mari. Cu toate acestea, utilizarea acestui tip de cricuri necesită unele cunoștințe tehnice și o sursă de alimentare cu aer comprimat.
Cricul hidraulic
Cricul hidraulic este un dispozitiv esențial în atelierele auto, pentru ridicarea vehiculelor. Funcționând pe principiul hidraulic al fluidelor incompresibile, acest tip de cric utilizează presiunea generată de un lichid special, pentru a ridica încet și sigur mașinile sau alte sarcini grele.
Un avantaj major al cricurilor hidraulice este capacitatea lor de a ridica greutăți mari, cu puțin efort fizic din partea utilizatorului.
Cricul electric
Cricurile electrice reprezintă o inovație în lumea echipamentelor auto, oferind o soluție eficientă și comodă pentru ridicarea vehiculelor. Aceste dispozitive funcționează cu ajutorul unei surse de alimentare electrică și sunt echipate cu un motor electric, care acționează mecanismul de ridicare.
Principala lor caracteristică este capacitatea de a ridica și a coborî vehiculul, cu o simplă apăsare a unui buton, eliminând necesitatea de a pompa manual sau de a acționa un mecanism de ridicare.
Cum se folosește corect un cric auto
Pentru a utiliza corect un cric auto, urmează acești pași simpli:
Stabilește locul potrivit: identifică punctul de ridicare recomandat de producătorul vehiculului. Acesta poate fi menționat în manualul mașinii sau pe pragurile caroseriei.
Pregătește cricul: asigură-te că cricul este complet asamblat și funcțional. Verifică starea tălpilor și a mecanismului de ridicare, pentru a evita accidentele.
Pozitionează cricul: plasează cricul în mod corespunzător, sub punctul de ridicare al vehiculului. Asigură-te că talpa cricului este stabilă pe sol și că este aliniată corect cu punctul de ridicare.
Ridică vehiculul: folosind mânerul sau mecanismul de ridicare al cricului, începe să ridici vehiculul, lent și uniform. Monitorizează poziția vehiculului pe măsură ce îl ridici, pentru a evita dezechilibrările sau alunecările.
Susține vehiculul: odată ce roata este ridicată suficient de sus pentru a permite schimbarea sau reparația, fixeaz-o în loc, folosind suporturi de siguranță sau alte mijloace adecvate de susținere.
Efectuează lucrările necesare: îndepărtează roata sau efectuează reparațiile necesare sub vehicul în condiții de siguranță, asigurându-te că respecți toate măsurile de precauție.
Coboară vehiculul: după ce lucrările sunt finalizate, îndepărtează suporturile și coboară vehiculul lent și controlat, folosind cricul.
Strânge cricul: după ce vehiculul este pe sol și cricul este îndepărtat, asigură-te că cricul este complet strâns și stocat în condiții sigure.
Măsuri suplimentare de siguranță
Pentru siguranța maximă, iată câteva măsuri suplimentare de luat în considerare:
Nu sta sub mașină: evită să stai sub mașină, când folosești cricul.
Folosește frâna de mână: asigură-te că frâna de mână este trasă, pentru a preveni mișcarea mașinii.
Verifică cricul: asigură-te că acesta este în bună stare și că nu este ruginit sau deformat.
Folosește cricul pe o suprafață plană: evită utilizarea cricului pe suprafețe înclinate sau instabile.
Cum se poate folosi greșit un cric auto
Utilizarea incorectă a cricului poate duce la accidente grave. Iată 2 exemple de erori de evitat:
Fixarea necorespunzătoare a cricului: fixarea incorectă poate duce la alunecarea mașinii de pe cric.
Folosirea unui cric defect: un cric ruginit sau deformat poate ceda sub greutatea mașinii.
Un cric auto poate fi un aliat de încredere în situații de urgență pe drum, dar este important să-l folosești corect și în siguranță, pentru a evita accidentele. Alege tipul de cric potrivit nevoilor tale și asigură-te că urmezi întotdeauna instrucțiunile de utilizare ale producătorului.
sursa foto: Shutterstock

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:51

Sabotorii interiori. O călătorie în lumea obstacolelor mentale
19/07/2024 00:00

În lumea contemporană, plină de provocări si incertitudini, unul dintre cei mai mari inamici ai succesului si fericirii noastre nu este in afara noastră, ci chiar in interiorul nostru. Acesti inamici ...

Cele mai controversate diete
18/07/2024 14:49

În lumea modernă, preocuparea pentru sănătate si imagine corporală a dus la aparitia unui număr mare de diete, unele mai populare si altele mai controversate. De-a lungul timpului, anumite regimuri a ...

Suplimentele alimentare, un suport esențial pentru sănătate în zilele toride de vară
18/07/2024 00:00

Vara este anotimpul in care natura ne oferă cele mai multe motive să petrecem timp afară, să ne bucurăm de soare si de activitătile in aer liber. Însă, odată cu bucuriile verii, vin si provocăril ...

  Dieta keto. O abordare revoluționară pentru pierderea în greutate și sănătatea generală
17/07/2024 17:23

 Dieta ketogenică, cunoscută si sub numele de dieta keto, a castigat o popularitate imensă in ultimii ani datorită eficientei sale in pierderea in greutate si beneficiile sale pentru sănătate. Aceast ...

Stima de sine. O călătorie către autocunoaștere și împlinire personală
17/07/2024 17:18

Stima de sine este un concept complex si esential pentru bunăstarea noastră emotională si psihologică. Reprezintă modul in care ne percepem valoarea si abilitătile, influentand in mod direct felul in care ...

Cerceii geometrici din piele naturală: Tendințe și inspirații
17/07/2024 10:07

Cerceii geometrici din piele naturală: Tendinte si inspiratii  Cerceii geometrici din piele naturală au devenit o tendintă populară in moda contemporană, oferind o combinatie unică de stil modern si ...

Moduri prin care poți induce buna dispoziție
16/07/2024 10:06

Moduri prin care poti induce buna dispozitie Cu totii avem zile cand ne simtim abătuti, morocănosi sau, pur si simplu, nu suntem in apele noastre. Aceste stări pot fi declansate de o varietate de lucruri ...

În fața umbrelor. Explorarea profundă a fricii și a curajului
15/07/2024 16:55

În linistea noptii, inima incepe să bată mai repede. O umbră trecătoare devine un monstru imaginar, iar un zgomot slab este amplificat de mintea noastră. Frica, acel sentiment omniprezent si profund ...

2024, cel mai călduros an din ultima sută de ani
15/07/2024 14:35

  Datele Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene indică faptul că luna iunie a acestui an a fost cea mai călduroasă lună iunie inregistrată vreodată. Acest feno ...

  Pepenii, vedetele piețelor pe timp de caniculă
15/07/2024 14:27

Fără indoială, pepenele rosu este vedeta sezonului estival. Cu un continut de apă de aproximativ 90%, pepenele rosu este ideal pentru a combate deshidratarea. Iesenii adoră acest fruct nu doar pentru gustu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei