„Cea mai faină chestie e că, dincolo de gusturi, cititorii și spectatorii află câte ceva despre epilepsie”

1 teatru Bogdan-Munteanu-2

Dimensiune font:

| 04-10-2023 06:29

 Dialog cu scriitorul Bogdan Munteanu, autorul romanului „Stai jos sau cazi”, după care la Iași s-a montat spectacolul cu același nume, inclus pe agenda FITPTI

La Iași se ridică astăzi cortina celei de-a XVI-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), un eveniment mult așteptat de public, organizat de către Teatrul „Luceafărul”, la inițiativa directorului artistic, teatrologul Oltița Cântec. De la ora 17.30, ieșenii sunt invitați la un spectacol inedit. Este vorba despre „Stai jos sau cazi”, după romanul lui Bogdan Munteanu, un spectacol despre epilepsie, despre stigmatizarea bolilor, despre performativitatea medicală. Am stat de vorbă cu scriitorul despre volumul său, despre teatru și despre importanța dialogului deschis atunci când oamenii se confruntă cu o afecțiune puțin înțeleasă.

- Ce te-a inspirat să scrii o piesă despre epilepsie?

- Cunosc această condiție destul de bine. Nu m-am grăbit să scriu despre ea, am preferat în tot acest timp să o înțeleg, dar și să cunosc perspectivele și reacțiile celor care au de a face indirect – mai des sau cu totul întâmplător – cu epilepsia. Să observ reacțiile familiei, prietenilor, colegilor, necunoscuților, chiar și ale animalelor. Să citesc. Cea mai fermecătoare carte mi s-a părut Epileptic, de David B., o carte de benzi desenate despre viața alături de un frate cu epilepsie. O minunăție, jur! Prin 2019, când am simțit că sunt destul de bine documentat, că e momentul să spun ce am de spus despre epilepsie în maniera mea, am scris romanul Stai jos sau cazi. A apărut la editura Nemira, în 2022. La dramatizare am lucrat împreună cu teatrologul Daniela Șilindean, la propunerea Oltiței Cîntec, organizatoarea Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași (FITPTI). Inspirația a venit de la sine, așa se întâmplă mereu când lucrezi la un proiect mișto, alături de oameni pe care-i respecți și care te respectă.

- Cum te-ai asigurat că reprezinți corect și cu sensibilitate această afecțiune în carte/piesă?

- Lucrez foarte mult la un manuscris înainte de a-l preda. Nu am căutat să-i reprezint sau să-i mulțumesc pe toți cei care au această afecțiune, e periculos să încerci să faci asta în literatură sau în teatru. Mi-am propus să scriu o poveste credibilă, cu sensibilitate și umor. Îmi doresc să trezesc emoție, asta își doresc și regizorul, și actorii, dar știm toți foarte bine că o carte sau un spectacol de teatru nu poate fi pe placul tuturor. Cea mai faină chestie e că, dincolo de gusturi, cititorii și spectatorii află câte ceva despre epilepsie.

- Ai colaborat cu medici sau experți în epilepsie pentru a te informa despre subiect?

- Cum altfel? Înainte de publicarea romanului, m-am consultat cu Bogdan O. Popescu, profesor, medic neurolog și scriitor pe care-l apreciez, și cu Delia Tulbă, medic neurolog și cititoare înrăită de ficțiune. Bogdan a scris un text relevant pe coperta a IV-a a cărții.

- Care sunt principalele mesaje pe care dorești ca publicul să le rețină după ce vizualizează piesa?

- Spectacolul demontează prejudecăți și mituri. Îndeamnă la conversație. La blândețe. La solidaritate și empatie. Se poate da o mână de ajutor când e cazul. Se poate vorbi normal despre epilepsie.

- Care sunt provocările pe care le-ai întâmpinat în reprezentarea unei boli care poate fi atât de greșit înțeleasă de publicul larg?

- Am vrut să evit patetismele și furia. Țin minte că am scris, prin 2018, vreo 20 de pagini. Mi-am dat seama că eram înverșunat, așa că m-am oprit. Am păstrat doar vreo două pagini. Bune și alea. Apoi, am vrut să înțeleg bine perspectivele celorlalți. I-am înnebunit de cap până am aflat noi și noi detalii. Până am simțit că le stăpânesc și că pot scrie ficțiune.

- Cum crezi că teatrul poate contribui la schimbarea percepțiilor și stigmatizării legate de epilepsie?

- Vedem personajele, trăim cu ele o oră și ceva, fără întreruperi, prindem emoțiile pe care le transmit actorii, intrăm ușor în poveste, în atmosferă. Vedem o criză, mai multe, ne obișnuim cu ele. Apoi, efectele scenice, dinamica. Șiii, poate cea mai importantă chestie, suntem un grup acolo, în sală. Cipri, personajul principal, nu e singur nici când e singur. Contează enorm! La scurt timp după ce a apărut romanul, m-am gândit la o scenă de teatru, oare cum ar fi? Vedem la FITPTI.

- Cum au reacționat actorii când au aflat că vor juca într-o piesă despre acest subiect? A fost necesar un anumit grad de pregătire sau sensibilizare?

- În completarea spectacolului va apărea un volum care include texte scrise de medici, teatrologi, precum și experiențele regizorului Cristi Avram și ale actorilor George Cocoș, Ioana Corban, Ionela Arvinte, Liliana Mavriș Vârlan, Cosmin Rotariu și Dragoș Maftei. Cartea se numește Culisele creierului. Epilepsia - perspective narative, va apărea la Editura Gr. T. Popa, în colecția Medicină Narativă, și e coordonat de Oltița Cîntec, Richard Constantinescu și Daniela Șilindean. N-aș vrea să stric surpriza cu spoilere. Hai, totuși, unul scurt: „Suntem plecați la un festival de teatru la Cluj. Drum lung și chinuitor cu un autobuz care se târâie pe serpentine. De când am început lecturile la Stai jos sau cazi, doar acolo îmi este gândul. Bineînțeles că am început să vorbesc singură, să gândesc cu voce tare prin casă. Sunt o bombănitoare (cam așa sunt de fiecare dată când lucrez la un nou spectacol). Ionela, Ioana, George (jumătatea de distribuție rămasă la Iași) postează linkuri pe grupul de WhatsApp... despre boală, despre primul ajutor, muzică, texte... Noi ceilalți suntem blocați într-un melc fumegând pe șosele. Ajungem înapoi seara târziu.” (Liliana Mavriș Vârlan)

- Ați avut feedback de la persoane care suferă de epilepsie sau de la familiile lor despre carte?Cum au reacționat?

- Înainte de a scrie romanul, nu cunoșteam decât o persoană cu epilepsie și nu prea vorbeam. După apariția cărții, oamenii s-au deschis, am aflat sute de povești și experiențe, pe unele dintre ele le găsiți pe site-ul https://epilepsee.ro, alături de informații de bază despre epilepsie și despre acordarea primului ajutor. Mi-am făcut câțiva prieteni adevărați și am organizat, cu sprijinul lor, campanii de normalizare a dialogului despre epilepsie. Altfel, maică-mea zice că nu a citit Stai jos sau cazi și o înțeleg. Dar, ce să vezi? Într-o zi am prins-o folosind replici ale personajului din carte cu care s-a identificat și am mustăcit. La teatru o să vin, a mai zis. Să veniți și la Arad, că doar de aici ai plecat!

Bogdan Munteanu (www.bogdanmunteanu.com) s-a născut în 1979, la Arad. A publicat romanul Stai jos sau cazi (Nemira, 2022) și volumele de povestiri Ai uitat să râzi (Nemira, 2016; 2023, ed. revizuită și adăugită), Bine te-am rătăcit, Incognito (Limes, 2011) și Vals pe fire de păianjen (Limes, 2010). Scrierile sale au apărut în antologii și volume colective din România, Germania, Turcia, Serbia și Marea Britanie.
A fost curator al componentei „Poezie de stradă“, în cadrul programului cultural Memoriile Cetății.
A conceput proiectul „Semn de prim ajutor“, constând în realizarea și distribuirea a 12.000 de semne de carte cu instrucțiuni de prim ajutor în cazul unei crize de epilepsie. Locuiește în Timișoara din 1997. Lucrează în domeniul IT.

 A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:22

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
 Dr. Sidonia Susanu a, decorată cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de „Cavaler”
01/12/2023 14:16

Cu prilejul Zilei Naţionale a Romaniei, in semn de apreciere pentru rezultatele importante avute de-a lungul carierei profesionale, pentru excelenta cu care a asigurat un act medical de inaltă calificare şi ...

Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa
30/11/2023 17:46

In judetul Botosani se află singurul muzeu din Romania dedicat oii. Este vorba despre muzeul rasei karakul de Botosani, situat in incinta Statiunii de Cercetare a Ovinelor si Caprinelor Popouti. Rasa Karaku ...

Un polițist și-a pus capăt zilelor, în cimitir, chiar pe mormântul fetiței sale pe care o chema Andreea
30/11/2023 12:50

Un poliţist a fost găsit mort, astăzi, in cimitirul din Vlăsineşti, judeţul Botoşani, Un bătran, care voia să aprindă o lumanare, a făcut descoperirea şi a sunat la numărul de urgenţă 112. „As ...

160.00 de pensionari ieşeni vor primi pensii majorate
30/11/2023 09:59

  De la inceputul anului viitor, punctul de pensie va creste cu 13,8% pentru totii pensionari din Romania. Noua valoare a punctului de pensie va fi de 2.032 de lei, iar la Iaşi vor beneficia de inde ...

ApaVital trage un semnal de alarmă: „Protejați-vă de îngheţ instalaţiile!”
30/11/2023 09:59

Odată cu venirea sezonului rece, specialiştii ApaVital atrag din nou atenţia atenţia asupra creşterii riscul apariţiei ingheţului pe reţelele de distribuţie şi in instalaţiile interioare. Pentru a ev ...

Foc mocnit în Sănătate şi în Educaţie
30/11/2023 09:48

Reapar nemultumirile si in randul angajaţilor din sistemul de sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas nu exclud declanşarea unor noi forme de protest. Printre cei nemulţumiţi sunt şi cei din personalul TE ...

Ce să-i cumperi iubitului de Crăciun?
30/11/2023 09:28

Ce să-i cumperi iubitului de Crăciun?ezonul festiv se apropie, iar găsirea cadoului perfect pentru iubitul tău poate fi o misiune plină de emotie si anticipatie. Astfel, in căutarea unui cadou unic si mem ...

Benzile unice revin în actualitate
30/11/2023 09:20

Indiferent de ultimele transformări, transportul public rămane o castană fierbinte in mana actualei administratii. Problemele, dar mai ales activitatea Companiei de Transport Iasi a fost repuse pe tapet ieri ...

Managerul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni și-a dat demisia
30/11/2023 09:15

* directorul economic de la Primăria Murgeni se va ocupa in această perioadă de interimat * nici acum insă nu se stie ce anume a dus la tragedia de la spital * rezultatele analizelor de laborator venite pan ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei