„Existã domenii în care suntem lideri mondiali, cum ar fi revascularizarea totalã arterialã a miocardului"

Grigore-Tinica-4

Dimensiune font:

| 14-10-2024 09:42

 * dialog cu prof. univ. dr. Grigore Tinicăpreședintele Reuniunii Anuale a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, directorul Institutului de BoliCardiovasculare Iași

În această săptămână, Iașul va găzdui cea de-a 17-a Reuniune Anuală a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică (EABM), un eveniment de referință care va reuni 200 de speakeri din 37 de țări de pe toate continentele. Manifestarea reprezintă o platformă esențială pentru schimbul de experiențe și prezentarea celor mai recente inovații în domeniul chirurgiei cardiovasculare și toracice. Despre toate aceste lucruri am discutat cu  prof. univ. dr. Grigore Tinică, președintele congresului și directorul Institutului de BoliCardiovasculare Iași, Cetățean de onoare al Iașului

- Ce înseamnă pentru dumneavoastră să organizați un eveniment de o asemenea amploare la Iași, precum Reuniunea Anuală a Societății Euroasiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică?

- Este o mare onoare cu atât mai mult cu cât am fost ales președintele acestei organizații anul trecut. După părerea mea, este cea mai mare manifestare științifică din domeniul chirurgiei cardiovasculare din România ultimilor ani. Ultimul asemenea eveniment l-am organizat în anul 2017, tot la Iași, în calitate de președinte al organizației și al congresului. Evident, a fost un succes. În anii ce au urmat, reuniunea a fost găzduită de alte țări, iar acum din nou ne-a venit rândul să fim gazde. Printr-o astfel de reunniune, Iașul este din nou în pus pe harta manifestărilor medicale de prestigiu internațional, pe harta chirurgiei cardiovasculare mondiale. Așteptăm în jur de 200 de speakeri din 37 de țări ale lumii, de pe toate continentele. Din Australia, Asia, Africa, din Coreea de Sud și Japonia până în Brazilia, Statele Unite ale Americii și Canada. Cei mai titrați specialiști în chirurgia cardiovasculară și toracică vor conferenția aici, la Iași.

- Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai importante inovații în domeniul chirurgiei cardiovasculare și toracice pe care le veți prezenta în cadrul reuniunii ce va începe peste câteva zile?

- În cazul congresului, vom vorbi și despre despre tehnicile clasice de chirurgie cardiovasculară și toracică, despre tehnicile minim invazive. Vom aborda și tehnicile hibride și tehnicile trans-cateter, care în ultimul timp prind contur și își fac loc tot mai mult în medicina mondială, implicit și în cea românească. Vom vorbi și despre bolile congenitale atât ale nou-născutului, cât și ale adultului, despre insuficiența cardiacă și tratamentele inovatoare ale acestei afecțiuni cu tehnologii de asistare circulatorie, dar și despre transplantul cardiac. Vor fi aduse în discuție și infecțiile în chirurgia cardiovasculară, dar și detalii legate de prevenția și recuperarea în bolile cardiovasculare. Cu alte cuvinte, la reuniune va fi abordată întreaga paletă a patologiei cardiovasculare atât a copilului, cât și a adultului. Vor fi subiecte de anvergură.

„Există domenii în care suntem lideri mondiali, cum ar fi, spre exemplu, în revascularizarea totală arterială a miocardului”

- Cum considerați că vor influența aceste inovații sistemul medical din România și ce impact vor avea asupra pacienților?

- Suita de profesioniști și cercetători care vor sosi din toate colțurile lumii va discuta cele mai noi metode de abordare chirurgicală și va prezenta rezultatele împreună și cu medicii români. De această dată, medicii români nu vor fi învățăcei, ci ne vom prezenta rezultatele și le vom compara cu cele ale experților din străinătate. Să știți că există domenii în care suntem lideri mondiali, cum ar fi, spre exemplu, în revascularizarea totală arterială a miocardului. Suntem printre liderii mondial ai acestui tip de tratament chirurgical al cardiopatiei ischemice. Suntem onorați că va sosi părintele acestei intervenții, Tirone David, care înseamnă înlocuirea bulbului aortic și a aortei ascendente și prezervarea valvei aortice la pacienții cu anevrism de aortă ascendentă și cu insuficiență aortică severă. Asta mai ales la pacienți tineri, la pacienți la care altădată prin alte procedee valva este înlocuită, dar aici se prezervează această valvă, se păstrează, iar pacientul nu are nevoie în perioada post-operatorie târzie de alte tratamente, la fel ca un alt pacient care nu a suferit o asemene intervenție chirurgicală. Deci se vorbește despre promotorii unor noi procedee de chirurgie cardiovasculară și, în general, de medicină cardiovasculară, care sunt lideri ai lumii în domeniile lor. Este un real avantaj mai ales pentru medicii tineri care de multe ori nu au posibilități să meargă la congrese internaționale, care sunt foarte scumpe. Vă dau exemplul Congresului Asociației Americane a Chirurgilor Toracici, unde numai taxa de participare este peste 1.300 de dolari. Un medic tânăr nu poate să-și permită să participe la un asemenea congres, dar aici, la Iași, vor posibilitatea să-i întâlnească pe cei mai mari chirurgi ai lumii. E foarte important pentru tineri, mai ales că au vor avea legătura directă cu specialiștii.

- Se vor aborda și teme precum chirurgia minim invazivă și a tehnologiilor avansate. Ne puteți spune care sunt principalele provocări în implementare acestor soluții moderne în spitalele din România?

- Vom avea sesiuni separate de tehnici minim-invazive și de tehnici hibride în chirurgia valvulară, mai ales în chirurgia anevrismelor de aortă, în chirurgia valvei aortice. Sunt mulți chirurgi din România care au implementat și implementează aceste tehnici, iar la reuniune vom avea posibilitatea să comparăm rezultatele noastre cu cele ale chirurgilor din alte țări.

- Cum vedeți colaborarea internațională în cadrul chirurgiei cardiovasculare și toracice? Ce parteneriate sperați să dezvoltați în urma acestui congres?

- Când în țara noastră vin atâția chirurgi de cea mai înaltă ținută profesională și științifică, arată că și chirurgia cardiovasculară și reprezentanți chirurgiei cardiovasculare românești înseamnă ceva pentru ei. Aceste persoane nu merg chiar oriunde, au agende completate pe ani înainte. Cu unii dintre acești chirurgi am discutat încă în urmă cu șapte ani ca să ne poată onora cu prezența la acest congres. E pe de o parte o mândrie pentru noi, pe de altă parte este și o înțelegere a faptului că chirurgia cardiovasculară românească este la cel mai înalt nivel mondial.

„ Inteligența artificială a fost folosită de mult timp în medicina cardiovasculară”

-  Cum vedeți rolul inteligenței artificiale în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare? Ce progrese ați observat?

- Inteligența artificială a fost folosită de mult timp în medicina cardiovasculară.  Spre deosebire de alte chirurgii, cea cardiovasculară n-a putut fi făcută fără ajutorul mașinilor, fără ajutorul tehnologiei. În chirurgia cardiovasculară s-au dezvoltat cele mai înalte tehnologii. Dacă luăm robotica, aflată în domeniul de vârf în lume, să știți că mai întâi a fost dezvoltată în domeniul chirurgiei cardiovasculare, apoi a fost extinsă și pentru alte specialități cum ar fi urologia, chirurgia generală, nefrologia, ginecologia, oncologia etc. La începuturi, chirurgia robotică a fost gândită pentru chirurgia cardiacă. Dacă se poate opera pe un organ care se mișcă în continuu, atunci cu atât mai mult se pot extinde aceste tehnologii către alte domenii ale chirurgiei.

- Ce mesaj ați dori să transmiteți tinerilor chirurgi și studenților la Medicină care participă la acest congres și care aspiră să urmeze o carieră în chirurgia cardiovasculară?

- Îmi amintesc că primul congres de chirurgie la care am asistat a fost unul unional, derulat în 1979. Era iarnă, eram student în primul an de faculate, și mi-l amintesc perfect. Atunci m-am molipsit, ca să spunem așa, de morbul științei. Am văzut că oamenii care fac minuni, care sunt cei mai mari chirurgi ai lumii, sunt la fel ca și noi. Sunt oameni care au două picioare, două mâini, doi ochi, o gură și vorbesc ca și noi, merg ca și noi, fac aceleași lucru ca și noi. Deci nu este ceva ce nu am putea facem.  Important este să stăm alături de acești oameni, să-i ascultăm, să aflăm cum gândesc ca să putem avea repere în viață, să știm încotro să mergem. Deci, tinerii studenți, tinerii chirurgi care încă n-au auzit de acest congres ar trebuie să se înscrie la congres și să participe fiindcă este o șansă rară să fie alături de marile personalități ale lumii care vor veni la Iași.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

„EABM 2024 aduce împreună unii dintre cei mai influenți lideri din domeniul chirurgieicardiovasculare și toracice, facilitând dialogul și colaborarea între experți din diverse regiuni ale lumii. Acest congres reprezintă nu doar un cadru de învățare și schimb de experiențe, ci și o oportunitate de a dezvolta parteneriate transcontinentale care vor sprijini inovațiile în domeniul nostru. Pentru specialiștii din România, EABM 2024 constituie o ocazie concretă de a accesa cunoștințe de ultimă oră în domeniu și de a interacționa direct cu numeroși experți internaționali aflați pentru prima dată în țara noastră. În plus, congresul oferă chirurgilor români posibilitatea de a-și împărtăși realizările și de a contribui activ la dezvoltarea standardelor internaționale în chirurgia cardiovasculară. Accesul la tehnologiile și procedurile de ultimă generație va sprijini procesul de modernizare a sistemului medical românesc și va facilita îmbunătățirea continuă a tratamentelor pentru pacienți, la nivel național” – prof. univ. dr. Grigore Tinică, președintele congresului și directorul Institutului de BoliCardiovasculare Iași, Cetățean de onoare al Iașului

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
  Renovarea energetică moderată a clădirilor, o soluție cu impact social și ecologic
03/11/2024 20:19

Renovarea energetică moderată presupune interventii tehnice si structurale asupra clădirilor existente, fără a ajunge la o reabilitare completă si costisitoare. Acest tip de renovare se concentrează pe o ...

Glugile de coceni, cazematele tainice ale toamnelor
03/11/2024 16:32

La prima vedere, sunt doar niste grămezi de tulpini uscate ce par lăsate de izbeliste pe campurile intinse ale toamnei. Dacă te opresti si privesti mai atent, vezi cum fiecare glugă poartă povestea unui me ...

Reciclarea, o sursă de bani din gunoiul altora
03/11/2024 15:49

În fiecare zi, prima lumină a diminetii se impleteste cu miscarea monotonă si precisă a camionelor de salubritate care colindă străzile Iasului incă adormite. Din spatele blocurilor se aud sunetele ...

Mascații au descins în 'punctul fierbinte' din Vaslui: Percheziţii la 'urmașii lui Ștefan cel Mare', acuzați de mai multe infracțiuni
03/11/2024 14:27

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui au efectuat, duminică, o razie in oraşul Murgeni, in cadrul căreia, sub supravegherea Parchetului de pe langă Judecătoria Barlad, au fost pus ...

 Filmul „Enescu, jupuit de viu” și-a început turneul național de gală
03/11/2024 12:57

Sala Unirii a găzduit, sambătă seara, lansarea filmului „Enescu jupuit de viu”, eveniment ce  marchează inceputul unui turneu cinematografic prin Romania dedicat acestei productii. Regizat ...

Imagini de groază pe un drum din Vaslui. Un camion plin cu lemne a luat foc și a ars ca o torță
03/11/2024 12:31

Un camion incărcat cu lemne si balast a luat foc pe DN 24, intre Solesti si Miclesti. Soferul a scăpat nevătămat, dar camionul a ars aproape in totalitate, in ciuda interventiei rapide a pompierilor, care a ...

Opera Iași, spectacol extraordinar la a 68-a aniversare
03/11/2024 10:53

 Opera Natională Romană din Iasi isi celebrează cea de-a 68-a aniversare printr-un eveniment de o deosebită elegantă, un omagiu adus primei sale reprezentatii, Tosca de Giacomo Puccini, care a deschis ...

Alegeri în Basarabia. La Iași sunt deschise două secții de votare
03/11/2024 09:37

Două sectii de votare au fost amenajate la Iasi pentru turul II al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. Acestea sunt la Casa de Cultură a Studentilor si la Scoala primară „Gh. Asachi” ...

Dialoguri despre reciclare în bisericile ortodoxe și romano-catolice
03/11/2024 09:28

Preotii din toate cele cinci protopopiate iesene au fost instruiti cum să predice in biserică despre colectarea selectivă a deseurilor. Un protocol de colaborare incheiat anul trecut intre Arhiepiscopia Iasi ...

Un omagiu meșteșugurilor străvechi pe Esplanada Palatului Culturii
02/11/2024 09:15

Asociatia „ART-Mestesugurile Prutului” din Iasi, alături de Primăria Municipiului Iasi, vă invită la cea de-a XIV-a editie a manifestării „Mesteri si mestesuguri traditionale din Moldova& ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei