„Eu nu vreau să fiu un meseriaș în artă, ci o persoană care simte fiecare secundă a actului artistic”

1tablouc cina

Dimensiune font:

| 02-10-2023 14:48

 Dialog cu artistul plastic Mihai Mohaci

În cea de-a doua zi a lunii octombrie, ieșenii sunt așteptați la vernisajul unei expoziții inedite, ce va fi găzduită de Galeriile „Dan Hatmanu” ale Muzeului Municipal „Regina Maria”, aflate în Pasajul Halei Centrală. Intitulată „Pictură suprarealistă”, expoziția este o călătorie de la politică la pictură a artistului brașovean Mihai Mohaci. Fost prefect de Brașov și om politic, cu 20 ani de activitate în administrație, a început să-și exploreze intens latura creativă în urmă cu opt ani, când a înțeles talantul primit la naștere trebuie înmulțit. Student fiind la Tehnologia Construcțiilor de Mașini, a vernisat două expoziții de pictură în Brașov, la Rectoratul Universității Transilvania și la fosta sală „Arta”, apoi viața l-a dus pe alte trasee. A revenit la cel artistic, pe care vrea să îl creioneze cât mai frumos și mai trainic. Am stat de vorbă cu Mihai Mohaci într-o după-amiază caldă, în care culorile toamnei puneau în evidență tușele din tabourile sale.

- Ca un preambul la vernisajul expoziției „Pictură suprarealistă”, ce taine ascund lucrările? Care este principala sursă de inspirație?

- Eu am pictat și înainte de Revoluție și mereu m-au fascinat statuietele din zona Cucuteni. Pentru mine sunt un mister și o fascinație deopotrivă.Aceste obiecte minunate au fost realizate de artiști în urmă cu 5.000-6.000 de ani. Am reluat tema când m-am așezat din nou în fața șevaletului fiindcă reprezintă o particică din istoria noastră. Am dorit să-i dau un alt mesaj, unul modern, legat de păduri fantastice, de munții Bucegi, de alte locuri. Le-am pus într-un altfel de cadru și sper să fi reușit să le dau o altă valoare, chiar dacă aceste statuiete sunt o artă în sine. Eu cred că stau la baza culturii și a tot ceea ce a însemnat ulterior ceramica din zona Cucuteni. 

- Cum îmbinați realitatea cu fantezia din lucrările dvs?

- Este destul de greu. Trăim într-o realitate frumoasă, chiar dacă este foarte dură de multe ori. Eu sunt un optimist și uneori simt nevoia să evadez din acest cotidian. Simt nevoia să mă retrag în zone în care poți  găsi o anumită liniște interioară, în care te poți bucura de Divinitate, de legătura cu spiritul uman. Eu provin din Piatra Neamț, știu ce este liniștea spirituală din jurul mănăstirilor și caut acea tihnă sufletească hrănită de frumusețea zonei Moldovei.

 - Prin expoziția de la Iași reveniți acasă.

- Oarecum, da, pot spune că revin acasă. Sufletul meu a rămas tot la Piatra Neamț, chiar dacă de foarte mulți ani trăiesc la Brașov. Valorile care au fost în jurul meu și pe care ulterior le-am redescoperit în zona Moldovei m-au atras mereu. Nu ne îndepărtăm niciodată de pământul pe care ne-am născut, este zona care se imprimă în suflet de mic copil.

- Spuneți că alegerile artistice vă sunt influențate de această liniște interioară și Divinitate.

- Moldovenii sunt oameni mai apropiați de Divinitate decât cei din restul țării. Mai sunt și alte zone, nu contest, dar ei au o legătură specială. În momentul în care te raportezi la Divin găsești o anumită liniște când așezi culoarea pe pânză. Eu mereu am căutat un albastru de Voroneț, un roșu intens, unele elemente simbolistice. Îmi vine în minte lucrarea Cina cea de taină. Raportându-mă la tabloul lui Da Vinci, eu am pictat o femeie în locul apostolului, a fost viziunea mea, iar chipul lui Dumnezeu l-am figurat prin cale. Mereu am încercat ca prin culoare să mă raportez la o zonă spirituală. Unele tablouri au și o oarecare tentă politică, sunt pictate în pandemie, unul se numește Anacondași altul Metamorfoze.

- Ați adus în discuție culorile și tonurile. Cum le alegeți pentru a induce o anumită emoție sau pentru a crea o atmosferă?

- Eu am desenat de când eram copil, însă aceste culori nu vin dintr-un studiu, nu am absolvit o facultate de arte, ci din interiorul meu. Eu așa simt, așa vreau să îmbin culorile, așa îmi place. Dacă nu găsesc pe fiecare centimetru pătrat o liniște și o bucurie în ceea ce pun pe pânză nu sunt sunt liniștit, nu îmi place tabloul. Îmi plac lucrările mele, deși atunci când le termin nu vreau să le mai văd, dar rămân în sufletul meu. Culoarea vine din interior, la fel și combinația de nuanțe. Totul vine din mine. Am apreciat foarte mult impresioniștii, post-impresionismul începând de la Van Gogh și până la Gauguin, au fost idolii mei dinainte de Revoluție, ca să nu mai spun de Lautrec. M-a fascinat acea zonă. Dacă m-ar întreba cineva unde aș vrea să mă duc în trecut, m-aș fi dus în anii 1880-1900, în Belle Epoque. M-au fascinat artiștii acelei perioade, credința în tablourile lor, în ciuda condițiilor sociale precare. Ei atât aveau – credința și bucuria de a picta. Aceste sentimente le am și eu. Îmi doresc să împărtășesc frumosul.

- Lucrările dvs sunt foarte expresive.

- Mereu mi-am dorit să ofer din ceea ce am și dacă am primit de mic copil acest dar, l-am folosit acum. Recunosc că l-am neglijat după Revoluție fiindcă în nebunia anilor de atunci cu toții am intrat într-un vârtej. În ultimii ani am încercat să mă apropii de ceea ce am avut de copil și mi-a adus o liniște profundă.

- Cum reacționează publicul? Ce v-a adus pictura?

- Sunt la a doua expoziție personală, a mai existat una la Muzeul de Artă din Brașov, anul trecut. Am observat că lucrările mele sunt pe placul publicului. M-am uitat cu multă atenție nu la ceea ce spuneau, ci la chipurile lor care exprimau apreciere. Sunt foarte atent la ceea ce lucrez, m-am analizat mult ca să aflu unde mă situez. Eu nu vreau să fiu un meseriaș în artă, ci o persoană care pictează cu adevărat și care simte fiecare secundă a actului artistic. Pictura mi-a adus multă bucurie!

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Tânăr din Iași, adus la spital cu arsuri grave, după ce a aruncat o petardă lângă o canistră în care era combustibil
02/12/2023 20:38

Un tanăr a fost adus in stare gravă la spitalul „Sfantul Spiridon” din Iaşi, cu arsuri pe 75% din suprafaţa corpului, după ce ar fi aruncat o petardă in apropierea unei canistre in care era combustibi ...

Modernizări la LPS Iaşi cu bani de la bugetul local
02/12/2023 12:59

  Ca urmare a unei interpelări formulate de social-democratului Liviu Mihai Gavril, Executivul Primăriei a confirmat faptul că investiţiile la baza de recuperare a liceului vor continua, sumele necesa ...

160.00 de pensionari ieşeni vor primi pensii majorate
02/12/2023 09:59

  De la inceputul anului viitor, punctul de pensie va creste cu 13,8% pentru totii pensionari din Romania. Noua valoare a punctului de pensie va fi de 2.032 de lei, iar la Iaşi vor beneficia de inde ...

ApaVital trage un semnal de alarmă: „Protejați-vă de îngheţ instalaţiile!”
02/12/2023 09:59

Odată cu venirea sezonului rece, specialiştii ApaVital atrag din nou atenţia atenţia asupra creşterii riscul apariţiei ingheţului pe reţelele de distribuţie şi in instalaţiile interioare. Pentru a ev ...

Foc mocnit în Sănătate şi în Educaţie
02/12/2023 09:48

Reapar nemultumirile si in randul angajaţilor din sistemul de sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas nu exclud declanşarea unor noi forme de protest. Printre cei nemulţumiţi sunt şi cei din personalul TE ...

Managerul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni și-a dat demisia
02/12/2023 09:15

* directorul economic de la Primăria Murgeni se va ocupa in această perioadă de interimat * nici acum insă nu se stie ce anume a dus la tragedia de la spital * rezultatele analizelor de laborator venite pan ...

Doar condamnări cu suspendare după lupta de stradă de la Hârlău
02/12/2023 09:15

* asta pentru că victima şi-a retras plangerea * cel bătut nu era nici el uşă de biserică, iar certificatul medico-legal a specificat doar trei zile de ingrijiri medicale * inculpaţii au fost judecaţi d ...

Agresorul autorănit, evacuat din casă pentru un an
02/12/2023 09:00

 * bărbatul işi atacase soţie, dar, de beat ce era, s-a tăiat cu cuţitul * degeaba, n-a scăpat de pedeapsă * victima a fost avertizată de către judecători Alaltăieri, magistraţii de la Judecă ...

„Undă verde” pentru A8!
02/12/2023 08:55

Secţiunea montană a autostrăzii Unirii (A8), Miercurea Nirajului - Leghin, are indicatorii tehnico - economici aprobaţi, urmand să se treacă la pregătirea documentaţiei pentru lansarea in licitaţie a c ...

De la o zi la alta, elevii sunt tot mai agresivi!
02/12/2023 08:51

Mai ceva ca in ringul de box, mai multe fete de gimnaziu au dat dovadă de o violentă extremă chiar pe strada din fata scolii din comuna Dumesti, sat Păusesti. Fetele, de 13 si 14 ani, se certau deja de cate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei