„Teatrul poate fi un refugiu pentru mulți tineri, treaba e doar să aibă ușile deschise atunci când trebuie”

1ovidiu mihaita
1teatru1

Dimensiune font:

| 21-10-2022 15:00

 La Iași va începe, pe 1 octombrie, cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI). Timp de zece zile,  între 1 și 9 octombrie, cu un Prolog showcase la Teatrul Luceafărul pe 30 septembrie, publicul iubitor de teatru va avea o agendă foarte bogată de evenimente. La Iași vor sosi artiști din 18 țări - Austria, Canada, Belgia, Egipt, Elveția, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Republica Moldova, România, Spania, Ucraina, Ungaria și SUA. Cea de-a XV-a ediție a festivalului va reuni 120 de evenimente, în 20 de spații din oraș. Pe 1 octombrie, de la ora 20, publicul va urmări piesa „Grand Hostel Timișoara”, oferită de trupa „Auăleu”, un teatru independent fondat de către Ovidiu Mihăiță, care semnează și textul, dar și „înscenarea”. Am stat de vorbă cu Ovidiu Mihăiță despre teatru, artă, public și vise.

 

- „Grand Hostel Timișoara, piesa care se va juca la Iași în prima zi a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Semnați textul și „înscenarea. Ce v-a inspirat în scrierea acestei piese? Ce v-ați dorit să oferiți publicului și de ce?

- Textul piesei are o premisă foarte simplă, acțiunea se petrece în recepția unui hostel din Timișoara în anul 2023 când orașul va fi Capitala Culturală a Europei.Turiști din toată lumea vin și pleacă, fiecare în căutarea ineditului pe care orice călător și-l dorește. Am vrut ca acest spactacol să fie ca o carte de vizită informală a orașului și totodată un overwiew” asupra fenomenului turistic și al modului în care este el perceput în România. Un show despre gazde și oaspeți cu bune și rele, o comedie în care să râdem atât de noi, cât și de ei. Spectacolul se joacă în 11 limbi fiind accesibil nu doar publicului autohton. Este reverența noastră în anul de grație 2023.

- Cât este real din ceea ce prezentați dvs pe scenă? Oare noi, românii, chiar nu reușim să ne ridicăm la pretențiile internaționale culturale? Ce avem de făcut pentru ca lucrurile să meargă bine?

- La teatru, armele sunt butaforie, sângele e bulion, iar morții respiră, cât poate fi de real? Sigur, sursa este strada, prezentăm și realități imediate, dar și frânturi de imaginar. Din cauza acestor realități, regele Claudius răbufnește. Nu știu care sunt pretențiile internaționale, dar aici nu e vorba despre noi românii, în general. Este vorba despre artiștii per se, operatorii culturali și mediul politic decident. Aceste entități împreună pot face ca lucrurile să funcționeze. Rămâne de văzut cum ne vom trezi în 1 ianuarie 2024. Dacă ar fi să spun despre ce cred că avem de făcut concret, aș spune să muncim. Artiștii stau mai mult cufundați în proiecte și deconturi decât la șlefuit meșteșugul.

- Ați reluat spectacolele după pandemie cu un incident care a dus cultura la dubă. Asta mă duce cu gândul că este nevoie să ducem arta mai aproape de toți oamenii. Dacă sunteți de acord, cum putem face acest lucru?

- Arta a fost plasată întotdeauana aproape de oameni, niciun teatru de stat nu este la periferie, toate sunt amplasate central în sânul comunității. Este de datoria fiecăruia să păstreze apropierea despre care vorbiți. În privința lui, a teatrului, cred că este destul de simplu. Reprezentațiile teatrale open-air de calitate, strict cele de calitate, pot atrage ulterior public în sala de spectacole. Am văzut acest lucru în Timișoara unde media de public la un show Auăleu depășește 500 de spectatori din care estimez că sub 10 % sunt doar în trecere. Parte din ei (dacă jucăm bine) își vor lua bilet pentru indoor. Cunosc spectatori care s-au atașat de teatru în acest fel.

- Ați fondat un teatru independent - „Auăleu, teatru de garaj și curte. Cum este să fii „freelancer în lumea artei? Care sunt avantajele artiștilor independenți?

- Freelancerii, de cele mai multe ori, fug dintr-un loc în altul. Noi suntem o trupă stabilă de actori și muzicieni care lucrează împreună de foarte mulți ani. Nu ne raportăm la noi ca fiind freelanceri sau independenți. What's in a name?. Termenii oricum sunt devalizați de sens, cel puțin în contextul artei în România. Oricine poate fi independent, există independenți angajați la stat și viceversa, orice combinație pe care v-o puteți imagina există deja. În acte. Majoritatea independenților teatrului românesc sunt, de fapt, angajații statului, iar de aici putem începe ditamai polemica, dar am să mă opresc aici momentan.

Aș mai spune doar că singurul lucru realmente valoros pe care mi-l conferă independența este libertatea. Restul este birocrație.

- Veți participa la un festival pentru tineri. Ce credeți că-i atrage pe tineri la teatru? Cum puteți să le inoculați o „dependență de scenă?

- Vorba lui Goethe: ...curiozitatea îi mână. La urma urmelor, ce altceva le-ar putea stârni interesul? Dependența de scenă este o boală grea a spectatorului care, din păcate, se ia foarte greu. Aș spune că trei lucruri pot rezolva asta: calitate, calitate și calitatea. Restul e bla-bla, limbaj de proiect. Sună dur, dar au sunetiștii o vorbă: Cânți bine, te auzi bine. În teatru e la fel, joci bine, vine lumea, dacă nu, nu, nimic mai simplu. Publicul tânăr nu minte deloc, este sincer cu spectacolul. Dacă spectacolul e bun poate va mai reveni, dacă e prost va rămâne acasă pe tabletă. Nimic mai simplu. Cine se duce de două ori la un restaurant prost?

- Aș schimba registrul și aș trece în cel personal. Ce v-a atras la teatru? Ce vise v-a împlinit? Ce dorințe aveți de la scenă? Ce planuri aveți pe viitor?

- Farmecul e de vină. M-am atașat de teatru nu ca spectator, ci în timp ce îl practicam stângaci, liceean fiind. Ne plăcea teatrul pe care îl făceam noi, unde ne simțeam liberi, nu cel pentru care eram obligați să plătim bilete și să mergem cu clasa la Iona. Teatrul poate fi un refugiu pentru mulți tineri, treaba e doar să aibă ușile deschise atunci când trebuie. În teatru puteam face orice, tot ce nu puteam face oriunde altundeva.

Visul inițial este singurul care contează, să stăpânești exact momentul când ai hotărât pentru tine că asta vei face în viață. Foarte puțini oameni pot spune că fac exact ceea ce și-au dorit. E dureros, dar așa este!

Aș vrea mai degrabă să știu ce dorințe are scena de la noi, nu noi de la ea, ce dorințe au spectatorii, aia ar fi interesant de știut.

Cât despre viitor e simplu, planul e să jucăm ca până acum, sold-out tot timpul, nimic mai mult, nimic mai puțin, fără compromis.

Cu actorii trupei „Auăleu” publicul ieșean se va putea întâlni și pe 2 octombrie, de la ora 20, la spectacolul „O noapte furtunoasă”, care va avea loc la Casa Muzeelor.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Concubinul mamei fetei de 12 ani găsită moartă în lada patului, dat în urmărire internațională
09/06/2023 15:28

Serbuc Ilie-Marcel - concubinul mamei fetei de 12 ani găsită decedată in lada canapelei, a fost dat in urmărire prin Europol şi incadrat la categoria "periculos". Mama fetei de 12 ani care a fos ...

Zilele Eminescu - 134 de ani de la moartea marelui poet
09/06/2023 13:52

  Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii ‘Mihai Eminescu’ va organiza, in perioada 13-16 iunie, Zilele Eminescu, cu prilejul implinirii a 134 de ani de la moartea marelui poe ...

Campanie de combatere a fugii de acasă
09/06/2023 13:47

Politia Romană, impreună cu Asociatia Telefonul Copilului si cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania au lansat campania natională de prevenire a disparitiilor de minori, mai exact a ple ...

Dimitrie Cantemir – 350
09/06/2023 13:45

În acest an marcăm 350 de ani de la nasterea principelui erudit Dimitrie Cantemir (1673-1723). Personalitate remarcabilă a culturii romane si, in multe privinte, a culturii europene, Dimitrie Cantemir a ...

Protest la Spitalul Județean Botoșani. 300 de cadre medicale au ieșit în stradă
09/06/2023 13:15

Peste 300 de angajaţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ din Botoşani au organizat, vineri dimineaţă, un protest spontan faţă de decizia conducerii unităţii medicale de diminu ...

Finanțări nerambursabile de 600.000 de lei pentru proiecte culturale, la Neamț
09/06/2023 12:44

Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ alocă 600.000 lei finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale, sociale şi sportive.  Suma cea mai mare, respectiv 300.000 lei, este repartizată proiectelor soci ...

UAIC a primit vizita Ambasadorului Norvegiei în România
09/06/2023 11:33

Vineri, 9 iunie 2023, Excelenta Sa Doamna Siri Beate Barry, Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Regatului Norvegiei in Romania, a efectuat o vizită la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” di ...

Turneu caritabil de șah pentru copii, la Iași
09/06/2023 10:15

Clubul Rotary Iasi Copou organizează a treia editie a Turneului de sah Rotary Iasi Copou, competitie caritabilă dedicată copiilor, care va avea loc sambătă, 10 iunie, incepand cu ora 10, in Palas Mall (zon ...

Tramvaiul ieșean, la 125 de ani – parada vehiculelor electrice noi
09/06/2023 10:14

  În contextul sărbătoririi a 125 de transport electric la Iasi, Primăria Municipiului Iasi si Compania de Transport Public Iasi invită iesenii să admire ultimele achizitii in materie de mijloa ...

  Un ieşean a fost bătut cu bâtele, nu i s-a restituit datoria, dar i-a iertat pe agresori
09/06/2023 10:12

Zilele trecute, magistraţii din cadrul Judecătoriei Răducăneni au decis incetarea proocesului penal impotriva fraţilor Cosmin şi Constantin M., inculpaţi pentru lovire sau alte violenţe, victima fiind c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei