Festivalul "Lada cu zestre" începe la Piatra Neamț
Dimensiune font:
Peste 50 de meÅŸteri populari din toate zonele ţării participă la a 16-a ediÅ£ie a Festivalului "Lada cu zestre", eveniment ce are loc în perioada 27 - 29 mai în Parcul Tineretului din Piatra-NeamÅ£.
Această ediÅ£ie aduce în atenÅ£ia publicului invitaÅ£i care revin cu drag, dar ÅŸi nume noi.
Unul dintre aceÅŸtia este Åžtefan Mischiu care face parte dintre olarii renumiÅ£i ce au contribuit la introducerea ceramicii de Horezu în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, în 2012. MeÅŸterul popular este un demn urmaÅŸ care duce mai departe ceramica cu influenţă orientală, renăscută în epoca brâncovenească, uÅŸor recognoscibilă prin frumuseÅ£ea decorului, emblemă fiind cocoÅŸul.
Din alt colÅ£ de Å£ară, de la Oradea, vine Francisc Egyed, un artist care realizează ÅŸi cântă la vechi instrumente. Cu tulnicul, toba, drâmba, Å£itera, poate purta ascultătorul într-o veche lume a sunetelor pline de mesaje sau a unei muzici tihnite.
Îndrăgostit de Piatra-NeamÅ£, Alexandru Rotar, din MureÅŸ, revine cu drag la festival. MeÅŸter cunoscut în toată Å£ara, provenit dintr-o familie de sticlari, lucrează de aproape jumătate de secol. În mâinile sale, cu îndemânare ÅŸi talent, focul transformă sticla într-o gamă variată de obiecte, de la recipiente la bijuterii fine.
Rozica Măldărăşeanu, de la Vălenii de Munte, Prahova, revine şi ea cu covoarele lucrate tradiţional ori tapiseriile cu motive vechi sau inspirate din diverse opere de artă.
La Festivalul "Lada cu zestre", cei mai mulţi meşteri sunt din Moldova.
NeamÅ£ul este reprezentat de Ion Albu, din TimiÅŸeÅŸti, singurul meÅŸter din judeÅ£ care a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu. UrmaÅŸ al creatorului de măşti Neculai Popa din TârpeÅŸti, Ion Albu ÅŸi-a dezvoltat propria identitate artistică. A creat măşti pentru ansamblul "AÅŸa-i datina la noi" pe care îl conduce din 1978, pentru diverse entităţi culturale ÅŸi persoane fizice, a expus la muzee.
"Fiecare din cei peste 50 de meÅŸteri participanÅ£i la festival are o biografie bogată, o poveste despre viaÅ£a sa ÅŸi dragostea pentru arta populară, despre simbolurile ancestrale care au străbătut timpul ÅŸi sunt, ÅŸi acum, incizate în lemn, cusute pe cămăşi, Å£esute în covoare sau pictate pe ceramică, despre simboluri ÅŸi teme creÅŸtine", se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal NaÅ£ional NeamÅ£, organizator al evenimentului.
Ca în fiecare an, un meÅŸter popular va primi Premiul "Neculai Popa", o recunoaÅŸtere a valorii creaÅ£iei artistice.
Festivalul este completat de o lansare de carte, Marcel Lutic, "Timpul sacru".
Sâmbătă, 28 mai, în cadrul acestei ediÅ£ii, va avea loc ÅŸi Adunarea Generală a AsociaÅ£iei MeÅŸterilor Populari din Moldova.
Festivalul de Artă Populară "Lada cu zestre" este un eveniment organizat de Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ din cadrul Complexul Muzeal Naţional Neamţ.
AsociaÅ£ia MeÅŸterilor Populari din Moldova (AMPM) a fost înfiinÅ£ată oficial la IaÅŸi, pe 4 martie 2004, ca urmare a interesului manifestat de meÅŸterii populari din Moldova pentru păstrarea ÅŸi valorificarea meÅŸteÅŸugurilor tradiÅ£ionale, a celor artistice în primul rând.
După aproape două decenii de activitate, AMPM are circa 120 de membri din întreaga Å£ară ÅŸi din Basarabia, cei mai mulÅ£i reprezentând prelucrarea lemnului, încondeierea ouălor, împletituri, industrie casnică (port popular ÅŸi textile) ÅŸi ceramică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau