Ulițe prăfuite și vise încărcate. Greutățile copiilor din satele Iașului în drumul spre școală

scoala-IS

Dimensiune font:

| 11-09-2024 16:45

 * satele Iașului ascund o poveste mai puțin cunoscută despre provocările zilnice ale copiilor care își doresc să învețe, dar care trebuie să înfrunte obstacole nemiloase pentru a ajunge la școală * între drumuri desfundate, frigul iernii și lipsa infrastructurii, acești copii își croiesc viitorul pe un traseu sinuos, dar plin de speranță

Dimineața începe devreme în satele din Iași. În liniștea care încă mai stăpânește dealurile și văile, în colibele de lemn acoperite cu țiglă veche sau tablă ruginită, copii somnoroși își încep ziua cu o rutină pe care o trăiesc de când se știu: pregătirea pentru școală. Însă drumul lor către învățământul de care majoritatea dintre noi ne bucurăm fără să-l considerăm o provocare zilnică este, pentru acești copii, o luptă constantă.

În satele izolate de pe colinele Iașului, unde asfaltul este un lux iar drumurile de țară par desenate de vânt și ploi, copiii fac față unor obstacole greu de imaginat. Distanțele uriașe și condițiile precare în care trăiesc adaugă o greutate enormă asupra fiecărui pas pe care îl fac în căutarea educației. Fiecare zi este o adevărată provocare ei.

Pentru mulți copii din satele Iașului, naveta zilnică la școală nu este doar un simplu drum, ci o adevărată provocare. Drumul accidentat devine, în anotimpul rece, o capcană de noroi și gheață, care îngreunează fiecare pas. În multer zone rurale, transportul public este extrem de limitat. În satele mai îndepărtate, autobuzele școlare sunt rare, iar când apar, sunt suprasolicitate. În diminețile friguroase, copiii așteaptă în stații improvizate, sub cerul liber, fără vreun adăpost. „Uneori autobuzul vine, alteori nu. Dacă nu vine, încercăm să mergem pe jos”, povestește Ana, o elevă de 12 ani dintr-un sat din nordul județului.

Drumurile care ar putea face legătura între sate și școli sunt deseori desfundate sau pline de gropi. În timpul ploilor de toamnă sau primăverii, drumurile devin adevărate „bălți de noroi”, iar mașinile nu mai pot circula. Cine a ajuns vreodată în Tăutești, un sat aflat la o azvârlitură de băț de Iași își poate imagina cât de greu se circulă atunci când plouă. La fel este și la Jigoreni ori la Slobozia. Lipsa de infrastructură în aceste comunități afectează nu doar accesul la educație, ci și viața de zi cu zi a familiilor. Copiii nu doar că trebuie să facă față unui drum anevoios, dar se întorc acasă la condiții modeste, adesea fără acces la resurse de bază precum apă curentă sau încălzire adecvată.

Lupta pentru educație: visul ce trebuie protejat

Cu toate greutățile, copiii din satele Iașului nu renunță la educație. În ciuda drumurilor lungi, a frigului și a oboselii, aceștia își păstrează visul de a învăța. Școala, pentru mulți dintre ei, este o evadare din sărăcie și o șansă la un viitor mai bun. Profesorii, care cunosc bine condițiile dificile în care trăiesc elevii lor, fac tot ce pot pentru a le ușura situația. Unii aduc haine groase de acasă, alții oferă lecții suplimentare pentru cei care, din cauza transportului, întârzie sau lipsesc de la ore. „Nu e ușor să îi vezi cum îngheață de frig sau cum vin obosiți, dar e și mai greu să știi că, dacă nu îi ajuți, viitorul lor e și mai nesigur. Sunt copii foarte inteligenți și muncitori, dar drumul pe care trebuie să-l parcurgă, la propriu și la figurat, e mult mai greu decât ne putem imagina”, spune Maria, o profesoară de la o școală din mediul rural.

Provocările acestor copii au rădăcini adânci, într-un sistem care, de multe ori, nu reușește să sprijine zonele rurale izolate. Autoritățile locale au început să discute despre îmbunătățirea infrastructurii, dar progresele sunt lente. De multe ori, părinții sunt cei care fac sacrificii uriașe pentru a-și duce copiii la școală. Unii împrumută bani pentru a cumpăra biciclete sau căruțe, alții apelează la vecini care au mașini, însă costurile sunt mari pentru o familie deja vulnerabilă. Povestea lor este una de curaj și rezistență, iar într-o țară în care mulți copii din mediul urban iau educația de-a gata, acești copii din satele Iașului își construiesc viitorul cu fiecare pas greu pe care îl fac către școală.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Iași: Spectacol deosebit cu ocazia celor 68 de ani de la înființarea Operei
01/11/2024 16:19

Artiştii Operei Naţionale Romane Iaşi (ONRI) vor interpreta, sambătă şi duminică seara, in Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", in spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini. Managerul inter ...

Inaugurarea unui colț de interpretare a naturii – Pădurea Tătăruși
01/11/2024 15:14

Inaugurarea unui colt de interpretare a naturii – Pădurea Tătărusi Directia Silvică Iasi in parteneriat cu Agentia Natională pentru Arii Naturale Protejat, prin Serviciul Teritorial I ...

Seri de Muzică Simfonică la Casa de Cultură a Studenților
01/11/2024 12:54

Luna noiembrie aduce la Iasi două concerte simfonice de exceptie, organizate de Filarmonica „Moldova” la Casa de Cultură a Studentilor. În centrul atentiei se află lucrări semnate de marii ...

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii
01/11/2024 12:50

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi invită publicul să viziteze expozitia „Traian Biltiu-Dăncus: Culorile Maramuresului”, organizată in part ...

Mașină de pompieri,implicată într-un incendiu la Neamț
01/11/2024 12:33

O autospecială de stingere din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt a fost implicată intr-un accident rutier in localitatea Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. Autospeciala se afla in misiune cu semnale acust ...

Opera Iași, spectacol extraordinar la a 68-a aniversare
01/11/2024 11:53

 Opera Natională Romană din Iasi isi celebrează cea de-a 68-a aniversare printr-un eveniment de o deosebită elegantă, un omagiu adus primei sale reprezentatii, Tosca de Giacomo Puccini, care a deschis ...

Accident la Falcău
01/11/2024 11:18

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital in urma unui accident rutier produs, in noaptea de joi spre vineri, in zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspe ...

Bărbat deghizat în măicuță, prins de polițiști
01/11/2024 11:16

Un bărbat in varstă de 31 ani, din Moineşti, a fost reţinut de poliţişti după ce a fost prins, fiind deghizat in măicuţă, că solicita bani pentru o presupusă intervenţie medicală, a informat, vine ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
01/11/2024 10:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
01/11/2024 10:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei