„Îmi propun să transformăm Iașul machetelor în Iașul proiectelor realizate. Nu este o promisiune, este un angajament!”

64941848-8a46-4806-bd58-138f97625a96

Dimensiune font:

| 02-06-2024 21:35

* dialog cu Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, președinte al Organizației municipale Iași a PSD, candidatul acestei formațiuni politice la funcția de primar al Iașului

- Domnule Balanișcu, o întrebare simplă, dar concentrată: care este starea Iașului, în momentul de față, în viziunea dvs.?

- Cred că la această întrebare răspunde fiecare dintre ieșeni, inclusiv dumneavoastră, pentru că trăim în acest oraș sufocat de trafic, trăim în acest oraș fără locuri de parcare, trăim în acest oraș care are o calitate foarte proastă a aerului, unde cei care suntem părinți și avem copii mici nu găsim locuri suficiente la grădiniță sau la școală, pentru copiii noștri. Trăim în acest oraș în care mai mult decât gazon și flori pus în diferite zone din centru nu prea s-a făcut nimic. Și atunci, din punctul acesta de vedere, dacă e să spun în câteva cuvinte cum văd eu starea orașului, văd un oraș frumos, cu un potențial fantastic, un oraș cu foarte mulți tineri, dar care nu-și juctifică acest potențial pentru că nu există un primar care într-adevăr să implementeze proiecte pentru oraș, să atragă finanțări. Văd un oraș cu un trecut glorios, dar care pierde șansa la un viitor foarte fain pentru că nu se mișcă lucruri la nivelul Primăriei Municipiului Iași cum se mișcă, de fapt, în alte localități din țară, în alte orașe care vedem că fac proiecte, au șantiere deschise, aduc zeci de mijloace de transport în comun noi, își fac piste pentru biciclete, își fac parcuri, își fac aquaparcuri și stadioane, dar nu la nivel de machetă și promisiuni, cum se întâmplă în Iașul condus de penelistul Mihai Chirica.

 

„Noi suntem acum în faza în care nu discutăm de ultimul tren referitor la ceea ce înseamnă finanțări nerambursabile, ci discutăm de ultima ușă de la ultimul vagon pe care încercăm sau ar trebui să încercăm să o prindem de la nivelul primăriei, raportat la ceea ce înseamnă finanțările nerambursabile”.

 

- Care ar fi prioritățile-priorităților, să le spunem așa, pentru acest oraș, în perioada imediat următoare?

- Sunt atât de multe lucruri lăsate în urmă în orașul nostru și nerealizat în acești 9 ani de când Mihai Chirica conduce Primăria Municipiului Iași, încât nu putem să discutăm că există niște priorități, ci mai degrabă putem să discutăm de pe câte linii putem să dăm drumul la  lucru și la proiect astfel încât să recuperăm acest decalaj.  Dar lucrul foarte important pe care vreau să-l spun aici este cel legat de faptul că noi suntem acum în faza în care nu discutăm de ultimul tren referitor la ceea ce înseamnă finanțări nerambursabile, ci discutăm de ultima ușă de la ultimul vagon pe care încercăm sau ar trebui să încercăm să o prindem de la nivelul primăriei, raportat la ceea ce înseamnă finanțările nerambursabile. Și  ca să răspund punctual la întrebarea dumneavoastră, una dintre primele intervenții va fi în zona traficului. Va trebuie să discutăm de sincronizarea semafoarelor din trafic. Gândiți-vă că un ieșean petrece anual 6 zile la culoarea roșie a semaforului și este o chestiune care trebuie rezolvată foarte simplu, doar pe sincronizarea semafoarelor pe pe care le avem! La nivelul municipalității discutăm despre o realizare în regim de urgență a proiectelor, astfel încât să reușim să prindem, repet, ultima ușă de la ultimul vagon pentru finanțările din PNRR, din finanțările perioadei de programare financiară 2021-2027, pentru că și aceste chestiuni durează, iar Primăria nu are proiecte mature din punctul acesta de de vedere. Deci discutăm de chestiuni de tipul acesta.

- Sunt chestiuni care se pot face cu rapiditate?

- Aici ar trebui să discutăm despre una dintre chestiunile care se pot face foarte repede, din toamnă, de când intră în vigoare mandatele noilor aleși la nivelul administrației publice locale, despre cum ne pregătim pentru sezonul rece. Iar asta deoarece n-aș vrea să avem aceeași experiență tragică, nefastă din luna ianuarie, când 20 cm de zăpadă au blocat orașul întreg pentru că toate companiile din subordinea Primăriei nu erau pregătit așa cum trebuie. Sau cum a fost zilele trecute, când o ploaie scurtă a blocat din nou orașul, pentru că toate canalizările, sau marea majoritate a canalizărilor din oraș sunt sunt înfundate. Lucruri pe care le spun de câțiva ani, chestiuni de funcționalitate a orașului și chestiuni de ceea ce înseamnă proiecte pentru a atrage finanțări pentru oraș.

- Vine, curând, iarna… cărbune, electricitate, combustibili lichizi… cu ce și cum încălzim Iașul?

- Din păcate, în această perioadă, alte orașe și alte județe se mișcă - și o să dau exemplul celor de la de la Vâlcea, căci eu fac parte, în calitate de secretar de stat la Ministerul Mediului, din comisia pentru termie, cu reprezentanți din Ministerul Mediului, Ministerul Energiei și Ministerul Dezvoltării, de unde s-au acordat o finanțare celor de la Vâlcea pentru modernizarea CET-ului lor, ca să spun într-un limbaj direct. La noi, pe această chestiune lucrurile sunt foarte întârziate, rămase în urmă. Am văzut, în schimb, că primarul penelist Mihai Chirica a împrumutat ieșenii cu 40.000.000 euro, pe care îi vom plăti cu toții în următorii 5 ani, să cumpere cărbune, toamna trecută, iar o bună parte din acel cărbune încă se află în portul Constanța! Nu înțeleg cine i-a făcut estimările, nu înțeleg cum a luat aceste decizii dezastruoase pentru noi și inclusiv pentru bugetul Iașului! Și dumneavoastră, chiar dacă aveți centrală de apartament, o să plătiți din cei 40 de milioane împrumutate de Iași, și eu voi plăti, cu toții vom plăti, cu tot cu dobânzi. Acesta este managementul defectuos al administrației publice conduse de pe Mihai Chirica.

 

„Programul nostru de guvernare locală, care include 50 de proiecte pentru orașul nostru, în mandatul 2024-2028, a fost creat în urma discuțiilor cu ieșenii, în urma discuțiilor cu specialiști din diferite domenii”.

 

- Ați prezentat programul dvs de guvernare locală ieșenilor, în ultima perioadă, zi de zi, prin cartierele orașului. Ce v-a atras atenția în mod deosebit în această campanie electorală?

- Ce vreau să vă spun este că programul nostru de guvernare locală, care include 50 de proiecte pentru orașul nostru, în mandatul 2024-2028, a fost creat în urma discuțiilor cu ieșenii, în urma discuțiilor cu specialiști din diferite domenii. Am fost, cred, printre primii care am lansat un program de guvernare locală coerent și pe care l-am pus la dispoziție ieșenilor.

- Și care sunt reacțiile ieșenilor?

- Pentru mine este foarte important feedback-ul. Merg zilnic și stau de vorbă cu ieșenii și întreb ce ar schimba în oraș, iar de lucrurile pe care mi le spun aceștia, după ce-I ascult, le spun „vă rog deschideți programul de guvernare” și le dau pagina la care să deschidă. Deschideți la pagina 16, de exemplu, acolo să vedeți măsurile pentru pensionari. Deschideți la început și o să vedeți măsurile pentru trafic. Asta înseamnă că programul nostru de guvernare este un program care într-adevăr vine în întâmpinarea nevoilor reale ale ieșenilor și știți de ce? Pentru că este construit practic împreună cu aceștia. O chestiune, în schimb, pe care o remarc, să spun așa, în ultima în ultima perioadă, este cea legată de speranță. Dacă m-ați fi întrebat acum o lună și ceva care sunt feedback-urile în teren, atunci când discutam despre Iași, întâlneam foarte mulți oameni care și-au pierdut speranța că se poate face mai mult și mai bine în orașul nostru. Dar lucrurile s-au schimbat. Iar asta pentru că am discutat fie cu colegul meu care este ministrul Fondurilor Europene, fie că au fost discuții cu alt coleg, care este ministrul Economiei, fie că au fost discuții cu secretari de stat, astfel încât să identificăm de unde ar putea să vină sursele respective de finanțare și dăm și perioada în care s-ar putea face acele proiecte. Iar oamenii încep să recapete speranța. Pe mine mă bucură foarte, foarte mult asta.

- Ce le promiteți cel mai des celor care vă chestionează asupra schimbărilor pe care le veți aduce în administrarea orașului?

- Dar nu e vorba de o promisiune. Este vorba de un angajament pe care eu și colegii mei din Partidul Social Democrat ni-l luăm în fața ieșenilor și acel angajament este unul pragmatic. Nu este un angajament de campanie electorală, așa cum am văzut că că fac mulți. Lumea reproșează politicienilor că sunt prezenți între ei, între cetățeni, doar în perioada campaniilor electorale. Sunt între cetățeni, eu ca președintele Organizației Municipale PSD Iași, de 2 ani și ceva. Am ieșit constant, inclusiv înainte de această perioadă ieșeam, și am discutat cu ieșenii aceste chestiuni. De fiecare dată când întâlnesc pe cineva cu care n-am avut ocazia să mă regăsesc că la momentul respectiv, îl rog să intre pe conturile mele de pe rețelele sociale și să vadă ce făceam acum 2 ani, ce făceam acum 3 ani sau acum 4 ani . Avem nevoie de politicieni și avem nevoie de un primar la nivelul municipiului Iași care să vină alături de ieșeni, constant.

 

„Programul de guvernare locală propus de PSD pentru mandatul 2024-2028 este un program gândit pentru ieșeni și este ancorat în realitate. Dacă o să însumați toate investițiile, toate cele 50 de proiecte propuse, o să vedeți că depășim cu puțin 800 de milioane de euro”.

 

- Ieșiți constant în cartierele Iașului?

- Aseară, ultima ieșire am avut-o în zona în zona Alexandru și exact aceeași chestiune mi-a spus unul dintre ieșenii pecare l-am întâlnit acolo: Vedeți că primarul Chirica a uitat cu totul de noi. A fost pe aici prin campania din 2020, dar de atunci nu l-am mai văzut prin cartierul nostru… și asta așa este. Pe primarul Mihai Chirica îl găsiți în niște poze foarte frumoase pe rețelele de socializare, unde vorbește despre nimic și unde nu face nimic. De aceea, îmi propun ca din 2024, din toamnă, când vom câștiga Primăria Municipiului Iași, să transformăm Iașul machetelor în Iașul proiectelor realizate. Și, repet, nu este o promisiune, este un angajament pe care mi-l asum în fața celor care ne urmăresc.

- Aveți un pachet de investiții pe care le veți aduce la Iași, evident, cu sprijinul Guvernului? Ați discutat cu premierul, cu cei din guvern pe această temă?

- Am avut aceste discuții cu colegii mei care sunt miniștri, am avut discuții și cu premierul, acum o săptămână și ceva, la Iași. Am avut discuții și din punctul acesta de vedere, dar un lucru important pe care vreau să-l subliniez aici este acela că programul de guvernare locală propus de PSD pentru mandatul 2024-2028 este un program gândit pentru ieșeni și este ancorat în realitate. Dacă o să însumați toate investițiile, toate cele 50 de proiecte propuse, o să vedeți că depășim cu puțin 800 de milioane de euro.

- Iar sursa de finanțare…

- Dacă o să vă uitați pe sursa de finanțare pentru fiecare, avem de la bugetul local la ceea ce înseamnă finanțări nerambursabile, iar componenta de finanțări nerambursabile a fost discutată cu colegii mei din diferite ministere, pentru că avem nevoie de linii de finanțare și dincolo de cele pe care le știu pe de ros, ca să spunem așa, de la nivelul Ministerului Mediului. Unde, apropo, în această perioadă, în acești 2 ani și ceva, am venit cu două linii de finanțare pentru ieșeni, le-am prezentat primarului de Mihai Chirica și nu a accesat niciuna dintre ele - nici pentru piste de biciclete, nici pentru păduri urbane...

(Comandat de Partidul Social Democrat - PSD Organizația Județeană Iași, Executat de ZIARUL EVENIMENTUL SRL - portal: www.ziarulevenimentul.ro, CUI mandatar financiar judeţean: 21240002)

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:37

Roberta Metsola, aleasă preşedintă a Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate
16/07/2024 14:02

Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost aleasă marţi preşedintă a Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate. Roberta Metsola, care a deţinu ...

Ciuca bătăilor de joc: ”Ostașul fără carte, un liberal mai nevleg ca Iohannis”
16/07/2024 12:37

Odată intrat in politică, instalat premier si făcut sef de partid peste noapte, marele general Nicolae Ciucă s-a tot micsorat pană s-a transformat intr-un soldătel disciplinat. Om cu simtul ierarhiei, Ciu ...

Ce promite Nicolae Ciucă dacă va fi ales președinte: „Voi munci pentru poporul român de dimineața până termin treaba
16/07/2024 12:24

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus luni că va candida la alegerile prezidenţiale, desi trebuie să obţină mai intai aprobarea partidului. El este de părere că ”in acest moment” un proiect privi ...

Înalt oficial maghiar: 'Elita pro-război de la Bruxelles se răzbună pe Ungaria!'
16/07/2024 12:10

Continuă contrele pe axa Budapesta - Bruxelles. Ultimul scandal vizează turul de „pace” condus de premierul maghiar Viktor Orban. Elita pro-război de la Bruxelles se răzbună pe Ungaria din cauza misiu ...

Premierul Ciolacu recunoaște că 'avem o mare problemă', însă nu creșterea TVA este soluția
16/07/2024 12:01

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat marţi, la lansarea celei de-a 22-a ediţii a lucrării "Carta Albă a IMM-urilor din Romania", că Romania are o mare problemă – evaziunea fiscală, insă combaterea acest ...

Marcel Ciolacu ironizează tandemul Iohannis-Ciucă: 'Mă abțin cu greu. E închipuirea performanței'
16/07/2024 11:52

Premierul Marcel Ciolacu revine cu un comentariu sarcastic referitor la scenariul in care, după alegerile din decembrie, Klaus Iohannis ar deveni premier. „N-am o problemă. Poate să fie, dar trebuie să c ...

Ciolacu, supărat pe ministrul Energiei: Păi măi domn' ministru, mintea ta n-a putut gândi?
16/07/2024 11:43

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, referitor la pretul la energie care in perioada caniculară a crescut mult si pe care il vor resimti din plin romaniila următoarele facuturi, că s-a mers pe echilibru. ...

Coreea de Nord, atac virulent la adresa NATO şi SUA: Sunt „cea mai gravă ameninţare
15/07/2024 15:20

Coreea de Nord a declarat sambătă că „denunţă cu cea mai mare fermitate" Declaraţia finală a summitului NATO, care acuză Phenianul că ajută Rusia in războiul impotriva Ucrainei, precum şi eforturi ...

Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
15/07/2024 14:51

Gazetarul Cristian Tudor Popescu ridică mai multe intrebări după tentativa de asasinare a fostului presedinte american Donald Trump: Va limita SUA accesul la arme de foc, asa cum vrea Biden? Vor exista repli ...

Trump, cu sângele curgându-i pe față și pumnul sfidător, una dintre cele mai mari fotografii din istoria Statelor Unite
15/07/2024 07:51

Fostul presedinte Donald Trump este acum prezent intr-una dintre cele mai legendare ipostaze din istoria Statelor Unite. Salutul său de sfidare cu pumnul ridicat este cu sigurantă suficient pentru a castiga r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei