„Pentru dezvoltare avem nevoie de două lucruri: domnia legii și proiecte mari de investiții. Cele două condiții sunt esențiale”

1interviu

Dimensiune font:

| 04-06-2024 23:29

* dialog cu Bogdan Cojocaru, liderul Organizației PSD Iași, candidatul acestei formațiuni la funcția de președinte al Consiliului Județean Iași

- Domnule Cojocaru, în periplul dvs prin județ ați remarcat și un ritm mai lent de dezvoltare în anumite unități administrativ-teritoriale? Putem vorbi de o anumite zone rurale rămase în urmă, din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii, zone care ar trebui sprijinite mai mult în următorii ani?

- Da, sunt diferențe din cauza faptului că actuala conducere, în loc să lucreze pentru județ, a pierdut foarte mult timp în diverse clădiri care țin de instituții importante ale statului, cum ar fi DNA, dând cu subsemnatul pentru dosarele penale în care liderii liberali sunt implicați. Bogdan Cojocaru își dorește să fie un președinte de Consiliu Județean echilibrat, nu așa cum s-a întâmplat în ultimii 4 ani, când în dreptul comunelor PSD, de fiecare dată când a fost vorba despre o alocare de la nivelul consiliului județean condus de actualul liberal, a scris „zero”. Bogdan Cojocaru își dorește să fie un președinte echilibrat și să aibă în primul rând dialog. Primarii noștri care reprezintă aceste localități vor și au dreptul la dezvoltare. Din cauza acestui mod de a face administrație, un mod păbus, în sensul de a direcționa anumite sume importante pentru dezvoltarea comunităților doar în anumite direcții, s-a ajuns la unele diferențe, pentru că, de exemplu, zona Pașcani trebuie să redevină un un al 2-a trebuie să redevină un pol economic important, al doilea pol economic al județului, cum a fost până acum ceva timp și are toate atuurile să redevină, având cele două autostrăzi, A7 și A8, care se vor intersecta efectiv în proximitatea orașului.

 

„Consiliul Județean nu a fost în stare să dea, în ultimii 4 ani, laptele, cornul sau fructul pentru copii! În 4 ani, copiii din județul Iași n-au beneficiat de această măsură și doar Consiliul Județean poate explica de ce!”

 

- Un oraș care are în plan un parc industrial enorm…

- Vorbim de parcuri industriale pentru a putea crea locuri de muncă, dar trebuie să creezi facilități pentru investitori. În 2020, actuala conducere a Consiliului Județean de la Partidul Național Liberal, liberalii de la Consiliul Județean au promis trei parcuri industriale. Nu s-a întâmplat nimic la Lețcani. Dacă mergem acum împreună, e o mlaștina și atât! Dacă mergem la Holboca, la fel, nu s-a întâmplat nimic nici cu zona cargo, nici cu acel hub promis și pe care ni-l propunem și noi să-l transformăm din machetă în realitate. În zona Pașcani, liberalii n-au fost în stare nici măcar să scoată un PUZ acelui mult dorit parc, având primarul localității, având președinte de Consiliu Județean, având toate pârghiile necesare!

- Proiectul aducțiunii de gaz în toate cătunele județului mai este de actualitate?

- De la nivelul guvernamental sunt disponibile 210 milioane de lei pentru extinderea și înființarea de noi rețele de gaz. De asemenea, mai sunt sume care au fost atrase, tot de la nivel guvernamental - și fac acest această precizare de fiecare dată pentru că, fiind în campanie electorală, competitorii noștri, în special liberalii, au tendința de a acapara anumite subiecte, chiar dacă n-au nicio legătură cu ele. Aceste programe sunt guvernamentale, așa cum, tot la nivel guvernamental, de la Ministerul Educației, au fost elaborate acele proiecte care țin de dotarea școlilor sau de masa caldă a elevilor. Dar, Consiliul Județean nu a fost în stare să dea, în ultimii 4 ani, laptele, cornul sau fructul pentru copii! În 4 ani, copiii din județul Iași n-au beneficiat de această măsură și doar Consiliul Județean poate explica de ce! Dar vin, pe de altă parte, și se laudă cui proiecte care nu sunt ale lor, deoarece nu au realizări. Revenind la gaz, sunt anumite sume alocate direct UAT-urilor, sau acolo unde sunt grupate mai multe comune în asociații, acestea vor primi bani pentru a aduce gazul în comunitățile lor.

- Există interes pentru aceste proiecte?

- Desigur! Sunt și localități unde se lucrează la extindere, vorbim de Țuțora, vorbim de Cotnari, de Ion Neculuce, Hârlău, pentru că și acolo mai aveau nevoie de aproximativ 4 milioane de lei, și au primit bani de la govern, întreaga sumă, pentru a închide această extindere. Deci, sunt localități unde se lucrează la aducțiuni și sunt localități care beneficiază de sume diferite pentru a extinde rețeaua de gaz, foarte important de altfel și pentru utilizatorii casunci, dar în special pentru a putea dezvolta și această zonă economică, unde investitorii depend de gazul natural. Uneori sunt investitori locali sau din alte zone care cer aceste utilități, iar noi, care spunem că vrem să construim o administrație competentă, primul lucru pe care trebuie să-l facem, la nivelul Consiliului Județean, este să facilităm toate acestea investitorilor. E greu de crezut că fără utilități se poate dezvolta o economie locală, de aceea sunt foarte importante.

 

„Vin actualii conducători ai județului și ne vorbesc despre tot felul de soluții miraculoase, ca și cum ei ar fi pentru prima dată în fața acestor subiecte, ceea ce mi se pare cel puțin comic. Au administrat foarte prost acest județ 4 ani de zile. Sunt convins că, alături de cetățeni, vom avea posibilitatea să le oferim o vacanță lungă după data de 10 iunie, prima dată ca să-și rezolve problemele penale și să nu ne mai încurce pe noi”.

 

- Aș schimba acum registrul și aș trece la sport. Sportul de pe performanță în județ pare a fi o himeră și pe undeva e logic, din pricina îmbătrânirii populației, deși s-a investit masiv în terenuri cu gazon natural sau sintetice. Aveți în plan ceva referitor la sportul de performanță în aceste zone rurale?

- În planul de guvernare local avem un capitol separat pentru acest domeniu, pentru a crea astfel de complexuri sportive la nivelul județului nostru. Știm că suntem deficitari, din nefericire pentru noi încă vorbim, din patru în patru ani, de aceleași machete pe care el tot rostogolim, indiferent că e sala Polivalentă, bazinul de not, stadionul nou pe care îl așteptăm și așa mai departe. Vedem că în această perioadă electorală sunt repuse pe masă aceste machete. Ba, mai mult, vin actualii conducători ai județului și ne vorbesc despre tot felul de soluții miraculoase, ca și cum ei ar fi pentru prima dată în fața acestor subiecte, ceea ce mi se pare cel puțin comic. Au administrat foarte prost acest județ 4 ani de zile. Sunt convins că, alături de cetățeni, vom avea posibilitatea să le oferim o vacanță lungă după data de 10 iunie, prima dată ca să-și rezolve problemele penale și să nu ne mai încurce pe noi. Din această perspectivă, ei nu pot vorbi despre Iași, despre proiecte, pentru că dumnealor sunt tot timpul plecați la DNA.

- Dar s-au făcut, totuși, unele investiții…

- Avem 4 ani pierduți la Iași, pentru că, mă repet, de la nivelul Consiliului Județean, nu avem nimic în afarã de anumite sume direcționate în mod obsesiv - dacă putem spune așa - cãtre unele localități. În rest, la nivelul județului nostrum nu s-a întâmplat nimic și vreau să punctez aici două elemente foarte importante. În 2020, când Partidul Național Liberal a preluat conducerea Consiliului Județean, Iașul avea 48 km de drumuri județene de pământ, iar după 4 ani nu s-a schimbat nimic. În 2020 aveam 159 km de drumuri județene pietruite, iar în patru ani nu s-a turnat măcar o roabă de asfalt! În total, avem puțin peste 200 km de drumuri județene pietruite sau de pământ, iar administrația liberală nu a fost în stare nici măcar să întrețină aceste drumuri. Ceea ce, evident, caracterizează neputința lor.

- Revenind în zona sportivă, cum veți transforma machetele în proiecte?

- Nu am făcut niciodată promisiuni de când sunt în în zona politică. Nu am făcut promisiuni, am propus sau am lucrat la proiecte care au avut și au 100% șanse de finalizare sau de câștig, așa cum se întâmplă și în acest moment, când am conceput acel plan de guvernare locală. Primul pas pe care subsemnatul l-a făcut a fost de a merge la București și, alături de ministrul fondurilor Europene, domnul Câciu, și de colega noastră, doamna Mânzatu, care a fost ministru pe Fonduri Europene și acum este consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru, să ne consultăm cu acești oameni care au peste 20 de ani de când lucrează, ori în zona finanțelor, ori în zona fondurilor europene. Am stat la masă, față în față, și ne-am notat alături de dumnealor, pe fiecare domeniu de activitate, că vorbim de infrastructură medicală, sportivă, infrastructură rutieră, educație ș.a.m.d. toate sursele de finanțare pe care le avem disponibile acolo. Apoi, acasă, ne-am apucat de scris programul de guvernare locală pe fiecare domeniu de activitate. Am propus unu, două, maxim trei proiecte care pot fi făcute în următoarea perioadă în următorii patru, maxim 8 ani. Și există și bani, pentru că am luat lucrurile un pic invers. Sunt mulți care vin în fața noastră și încearcă să ne păcălească din patru în 4 ani cu machete. Bogdan Cojocaru au făcut lucrurile un pic invers, dar, spun eu, corect.

 

„Pe zona medicală există sume disponibile până la maxim 200 de milioane de euro. E foarte important acest lucru, până la maxim 200 de milioane de euro pentru noi maternități. Bogdan Cojocaru își propune să construiască o maternitate nouă, acel institut de protejare a mamei și copilului”.

 

- Invers, în ce sens?

- M-am dus către cei care ne finanțează lună de lună activitatea - mă refer la Guvernul României - și am identificat împreună cu reprezentanții noștri sursele de finanțare și apoi am pus pe hârtie aceste propuneri, în promisiuni, propuneri de proiecte pe care vreau să le implementez alături de echipa din Consiliul Județean în următorii patru, opt, 12 ani. Și pe zona sportivă putem construi, așa cum putem construi și pe zona medicală, de exemplu. Pe zona medicală există sume disponibile până la maxim 200 de milioane de euro maxim. E foarte important acest lucru, până la maxim 200 de milioane de euro pentru noi maternități. Bogdan Cojocaru își propune să construiască o maternitate nouă, acel institut de protejare a mamei și copilului. Dar, în momentul în care am pus pe hârtie acel proiect, primul lucru, repet, pe care l-am făcut, m-am dus la București și am întrebat ce linii de finanțare avem. Suntem în punctul în care trebuie să facem un salt. Iașul trebuie să se dezvolte accelerat, trebuie să recupereze decalajul marilor investiții de infrastructură față de vestul țării, trebuie să-și emancipeze statutul și să devină unul dintre cele mai bogate trei județe ale țării.

- Nu pare, oare, dificil, cel puțin în acest moment?

Aceste lucruri nu se fac declarativ, ci cu fapte. Să te bați cu pumnul în piept și să revendici moștenirea unei glorii apuse nu mai înseamnă nimic. În 2023, județul Iași a avut abia al 16-lea PIB/cap de locuitor din 41 de județe. Nu suntem nici măcar în TOP 10. Această situație reală contrastează cu bogăția și afacerile personale ale celor care conduc județul. În doar câțiva ani, dintr-un tânăr sărac, Costel Alexe a devenit milionar în euro. Corupția și propaganda sterilă au devenit bolile care macină acest județ. Dosarele penale ne-au făcut de rușine în toată România. Îmbogățirea din bani publici a devenit sensul de-a fi al lui Costel Alexe și al camarilei sale din PNL. E singurul motiv pentru care ei fac politică. Iar pentru dezvoltare avem nevoie de două lucruri: domnia legii și proiecte mari de investiții. Cele două condiții sunt esențiale.

(Comandat de Partidul Social Democrat - PSD Organizația Județeană Iași, Executat de ZIARUL EVENIMENTUL SRL - portal: www.ziarulevenimentul.ro, CUI mandatar financiar judeţean: 21240002)

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:37

Roberta Metsola, aleasă preşedintă a Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate
16/07/2024 14:02

Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost aleasă marţi preşedintă a Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate. Roberta Metsola, care a deţinu ...

Ciuca bătăilor de joc: ”Ostașul fără carte, un liberal mai nevleg ca Iohannis”
16/07/2024 12:37

Odată intrat in politică, instalat premier si făcut sef de partid peste noapte, marele general Nicolae Ciucă s-a tot micsorat pană s-a transformat intr-un soldătel disciplinat. Om cu simtul ierarhiei, Ciu ...

Ce promite Nicolae Ciucă dacă va fi ales președinte: „Voi munci pentru poporul român de dimineața până termin treaba
16/07/2024 12:24

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus luni că va candida la alegerile prezidenţiale, desi trebuie să obţină mai intai aprobarea partidului. El este de părere că ”in acest moment” un proiect privi ...

Înalt oficial maghiar: 'Elita pro-război de la Bruxelles se răzbună pe Ungaria!'
16/07/2024 12:10

Continuă contrele pe axa Budapesta - Bruxelles. Ultimul scandal vizează turul de „pace” condus de premierul maghiar Viktor Orban. Elita pro-război de la Bruxelles se răzbună pe Ungaria din cauza misiu ...

Premierul Ciolacu recunoaște că 'avem o mare problemă', însă nu creșterea TVA este soluția
16/07/2024 12:01

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat marţi, la lansarea celei de-a 22-a ediţii a lucrării "Carta Albă a IMM-urilor din Romania", că Romania are o mare problemă – evaziunea fiscală, insă combaterea acest ...

Marcel Ciolacu ironizează tandemul Iohannis-Ciucă: 'Mă abțin cu greu. E închipuirea performanței'
16/07/2024 11:52

Premierul Marcel Ciolacu revine cu un comentariu sarcastic referitor la scenariul in care, după alegerile din decembrie, Klaus Iohannis ar deveni premier. „N-am o problemă. Poate să fie, dar trebuie să c ...

Ciolacu, supărat pe ministrul Energiei: Păi măi domn' ministru, mintea ta n-a putut gândi?
16/07/2024 11:43

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, referitor la pretul la energie care in perioada caniculară a crescut mult si pe care il vor resimti din plin romaniila următoarele facuturi, că s-a mers pe echilibru. ...

Coreea de Nord, atac virulent la adresa NATO şi SUA: Sunt „cea mai gravă ameninţare
15/07/2024 15:20

Coreea de Nord a declarat sambătă că „denunţă cu cea mai mare fermitate" Declaraţia finală a summitului NATO, care acuză Phenianul că ajută Rusia in războiul impotriva Ucrainei, precum şi eforturi ...

Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
15/07/2024 14:51

Gazetarul Cristian Tudor Popescu ridică mai multe intrebări după tentativa de asasinare a fostului presedinte american Donald Trump: Va limita SUA accesul la arme de foc, asa cum vrea Biden? Vor exista repli ...

Trump, cu sângele curgându-i pe față și pumnul sfidător, una dintre cele mai mari fotografii din istoria Statelor Unite
15/07/2024 07:51

Fostul presedinte Donald Trump este acum prezent intr-una dintre cele mai legendare ipostaze din istoria Statelor Unite. Salutul său de sfidare cu pumnul ridicat este cu sigurantă suficient pentru a castiga r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei