Primarii ieșeni încep să se teamă de instabilitatea guvernamentală

1primari1

Dimensiune font:

| 18-08-2022 08:15

Coaliția guvernamentală dintre Partidul Național Liberal și Partidul Social-Democrat a ridicat, de la bun început, multe semne de întrebare, fiind, cel puțin din punct de vedere ideologic, o alianță extrem de dificilă.

Astăzi, conducerea Consiliului Județean Iași se bucură de o bună colaborare cu Guvernul, dar îi acuză pe cei de la PSD Iași că împiedică demersul dezvoltării județului. Iar unii edili sunt nemulțumiți de modul în care Guvernul se implică pentru dezvoltarea comunităților locale, acuzând mari întarzieri ale implementării proiectelor.

„Coaliția de guvernare la nivelul județului, dintre PNL și PMP, funcționează foarte bine, astfel încât avem majoritate pentru a implementa proiectele cu adevărat importante pentru Iași. Dacă este să vorbim despre dorința de a dezvolta județul nostru, aici ați putea observa că, indiferent dacă discutăm despre Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, despre Aeroportul Iași sau de modernizarea drumurilor județene, veți vedea câte piedici și obstacole pun cei de la PSD Iași, a declarat Costel Alexe, președinte CJ Iași.

„Nu există răspunsuri concrete. În afară de șase proiecte de gard despre care s-a spus că vor fi finațate, nu avem nimic, niciun act concret care să ne spună când, cum sau dacă vor fi finanțate programele respective” - Cătălin Martinuș (PNL), primarul comunei Dobrovăț.

Primarii din județul Iași declară că, în contextul actual, coaliția aflată la guvernare, la nivel local, este „cea mai bună variantă”. „Din punctul meu de vedere, e mult mai bine decât o alianță PNL-USR. Sau, orice conjunctură cu USR! Nu știu, sincer, îi văd nocivi, nepricepuți, fără experiență. Acum... că e dreapta, că e stânga... Vă dați seama, mie mi-ar conveni pe stânga, dar... Suntem într-o perioada grea, vedeți inflație și câte și mai câte... Cred că e ok. Pentru moment, cel puțin!”, a declarat Anton Anti (PSD), primar comuna Butea.

„La momentul actual este singura alianță care poate duce Romaânia, atât cât o poate duce, mai la stânga sau mai la dreapta”, a declarat Dumitru Prigoreanu (PNL), primarul comunei Deleni.

„Blocaje și remanieri în fiecare zi și probleme, iar Guvernul... unu, doi, trei, cinci, zece premieri într-un mandat de patru ani... nu este în regulă. Instabilitatea politică în teritoriu ne afecteaza foarte mult. Drept dovadă, abia după doi ani au început să deblocheze liniile de finanțare”, a afirmat Alina Apostol (PNL), primar al comunei Ciortesti.

Unii edili sunt nemulțumiți de modul în care Guvernul se implică pentru dezvoltarea comunităților locale, acuzând mari întarzieri ale implementării proiectelor. „Ce avem acum pe masă, concret? Pe lângă un program Anghel Saligny, în care s-a publicat o listă, nimic! Contractele de finanțare nu sunt semnate. Apoi, pe Programul Național de Reziliență, nu știm nici noi de ce stăm cu proiecte și nu avem răspunsuri. Nu avem. Nu există răspunsuri concrete, în afară de șase proiecte de gard despre care s-a spus că vor fi finațate. În rest, nu avem nimic, niciun act concret care să ne spună când, cum sau dacă vor fi finanțate programele respective”, a afirmat Cătălin Martinuș (PNL), primarul comunei Dobrovăț.

 „Este un protocol semnat, trebuie să privim cu maturitate. PSD a intrat la guvernare știind că era și este o perioadă foarte grea pentru România. Cu siguranța Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social-Democrat, își va asuma răspunderea. În luna mai va fi desemnat premier” - Maricel Popa, senator PSD de Iași.

 În ceea ce privește rotativa guvernamentală, care prevede preluarea guvernării de către Marcel Ciolacu, primarii speră că aceasta nu va genera instabilitate politică. „Pleacă ai noștri, vin ai noștri... De prin 90 și până acum tot se schimbă, dar nu se schimbă nimic la nivel național. Schimbă numai guvernele. Noi mergem tot în direcții greșite, a afirmat Dan Niță (PNL), primar al comunei Miroslava.

„În politică, totul este neprevăzut. Este imprevizibil, aș putea spune. Să dea Dumnezeu să se respecte protocoalele, dar sunt negocieri la mijloc, sunt de toate cele. Din punctul meu de vedere și două luni ar fi mult  să spunem că suntem siguri că așa se va întampla”, precizează Anton Anti, primarul din comuna Butea.

„În momentul în care faci o înțelegere la început de drum, sau când stabilești o acțiune pe patru ani, este bine să păstrezi lucrurile pe care le-ai stabilit. Daca a fost o înțelegere făcută la momentul în care s-a făcut această alianță pentru guvernare, eu sunt pentru a fi păstrată acea înțelegere”, a declarat Dumitru Prigoreanu, primar Deleni.

Reprezentanții PSD Iași dau asigurări că protocolul privind rotativa guvernamentală va fi respectat și că Marcel Ciolacu va prelua postul de prim-ministru. „Este un protocol semnat, trebuie să privim cu maturitate. PSD a intrat la guvernare știind că era și este o perioadă foarte grea pentru România. Cu siguranța Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social-Democrat, își va asuma răspunderea. În luna mai va fi desemnat premier”, a afirmat Maricel Popa, senator PSD de Iași.

Cultura coalițiilor politice nu există în România. Istoria ne arată faptul că alianțele social-liberale nu au rezistat prea mult. Uniunea Social Liberală, reprezentată de cuplul politic Antonescu-Ponta, nu a rezistat decât doi ani. Prin urmare, perspectivele par a fi din ce în ce mai pesimiste.

Clara ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:11

Proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor, adoptat de Camera Deputaților
05/10/2022 07:37

  Cu 198 de voturi „pentru”, 80 de voturi „impotrivă” şi 4 abţineri, deputatii au adoptat marti proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care face par ...

  Vin banii pentru PNRR!
05/10/2022 05:35

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că miercuri va fi semnat acordul de parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, arătand că cele 31 de miliarde de euro din fonduri europene de care Romania va ben ...

Dosar de act sexual cu un minor pentru deputatul Aurel Bălășoiu
04/10/2022 18:10

Parchetul General a anunţat marţi că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal in rem pentru săvarşirea infracţiunii de act sexual cu un minor, in cazul deputatului Aurel Bălăşoiu. De asemen ...

IPS Teodosie îl aruncă din brațe pe deputatul implicat în scandalul sexual
04/10/2022 12:45

  Numele arhiepiscopului Teodosie a apărut in spatiul public invocat de Cristi Călin, persoana care a devoalat public comportamentul deputatului PSD Aurel Bălăsoiu, fotografiat in ipostaze intime cu u ...

Scandalul anului - călugărul-amant al deputatului & escorta ”Cristi” se tem de SRI
04/10/2022 12:30

Gandul a publicat o primă inregistrare in care deputatul Aurel Bălăsoiu discuta cu unul dintre călugării cu care a intretinut, de-a lungul timpului, relatii sexuale, iar politicianul a admis că a particip ...

Ligia Deca, noul ministru al Educației
03/10/2022 11:50

Consilierul prezidenţial Ligia Deca a fost votată, luni, in şedinţa conducerii PNL, pentru a prelua portofoliul ministerului Educaţiei. S-au inregistrat doar două voturi de abţinere, care au venit din ...

  Scandal la mitingul AUR din Piaţa Victoriei
03/10/2022 08:59

Cei maxim 3.000 de oameni adunati la protest de George Simion au mers de la Universitate in Piata Victoriei, unde au fost asteptati de aproximativ 300 de persoane, in frunte cu Diana Sosoacă, aflată pe o scen ...

  PSD anunță excluderea din partid a deputatului Aurel Bălășoiu, pentru „încălcarea legii, a demnității umane și a moralei creștine”
03/10/2022 08:45

PSD a anuntat excluderea din partid a deputatului Aurel Bălăsoiu si spune că se asteaptă ca acesta să demisioneze urgent din Parlament. Partidul vorbeste despre „incălcarea legii, a demnitătii uman ...

Adrian, înfrânt la CEDO în dosarul Zambaccian
29/09/2022 15:45

Fostul premier Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul intentat Romaniei in cazul condamnării sale la 4 ani de inchisoare, alături de Dana Năstase, in dosarul Zambaccian, in care a fost acuzat că a pri ...

Primarii, viceprimari, președinți de consilii județene se umplu de bani!
28/09/2022 08:39

  Cu 168 de voturi pentru, 79 impotrivă si 4 de abtineri proiectul de lege a fost adoptat de deputati. Proiectul de lege merge la promulgare, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz. Proie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei