Un discurs de noaptea minții al unui șef din Ministerul Finanțelor

18_11zon

Dimensiune font:

| 23-09-2023 00:47

Politicienii români posedă o capacitate uluitoare de a ocoli și răstălmăci realitatea. Parcă sunt picați din Lună. Ba mai mult, par niște extratereștri trimiși să verse peste pământeni niște mesaje care n-au nicio legătură cu viața terestră. Mesaje SF. Din această inadecvare cu lumea reală, ei apar în ipostaze caraghioase. O mostră recentă este un discurs al unui secretar de stat al Ministerului Finanțelor.

Miercuri, 20 septembrie, a doua zi după ce guvernul a publicat proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare, am avut ocazia să-l urmăresc pe Alin Marius Andrieș, secretar de stat la Ministerul Finanțelor și vicepreședinte PNL Iași, ținând o alocuțiune în deschiderea unui forum economic în București. El a ajuns cu forța la acest eveniment al comunității de afaceri pentru că a fost trimis în ultimul moment de șeful său, Marcel Boloș, care, inițial, figura ca vorbitor în programul oficial.

Poate fi de înțeles această rocadă, ministrul a fost ocupat cu finanțele țării la nici o zi după oficializarea pachetului fiscal. PNL l-a băgat în „ședință” pe Boloș? Ministrul era tare obosit după zarva mediatică produsă de publicarea proiectului, care a ținut ocupat spațiul public mai bine de trei luni? Marcel Boloș s-a temut să dea ochii cu oamenii de afaceri, reprezentanții corporațiilor și bancherii prezenți la forum? Supozițiile sunt inutile.

Sigur este că la forum, desfășurat a doua zi în care mediul privat de afaceri fierbea de nervi și frustrări pe seama taxelor pe care le va suporta, trimisul lui Boloș n-a fost întâmpinat cu fluierături, huiduieli și nici n-a fost luat la țintă cu ouă și roșii. Oameni civilizați la forum! Mai mult, Alin Marius Andrieș, profesor universitar la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, considerat de colegii de partid drept un specialist în politici economice și financiare, n-a ținut un discurs care să enerveze asistența.

A avut o prestație ștearsă, plictisitoare, irelevantă, de profesor care și-a ținut „cursul” vechi de zeci de ani în fața „studenților” care moțăiau.

Niciun cuvânt despre noul pachet fiscal. Nicio referire la taxarea pe cifra de afaceri a companiilor și băncilor. Nicio precizare despre impozitarea IT-iștilor, deși în sală se aflau destui manageri ai firmelor de tehnologie. Nicio promisiune despre digitalizarea ANAF. Nimic!

Dar nici nu aveam pretenția că secretarul de stat de la Finanțe să plângă pe umerii antreprenorilor: iertați-ne că v-am taxat! Alin Marius Andrieș s-a comportat ca un funcționar model, cuminte, care a citit de pe hârtie o alocuțiune fără cap și fără coadă, redactată pe colțul mesei. Nici măcar adevărații extratereștri nu s-ar fi prezentat cu o astfel de făcătură de mesaj dacă ar fi vrut să cucerească sau să seducă mediul privat de afaceri din România. Ideile debitate de secretarul de stat au fost niște platitudini:

„Niciodată leadershipul nu a fost mai provocator ca în contextul actual, când economiile au fost afectate de multiple crize…”

„Atât în sectorul public, cât și în cel privat, organizațiile caută să se restructureze și să se transforme pentru a profita de oportunitățile pe care schimbarea le aduce…”

Organizațiile din sectorul public „caută să se restructureze”? Noul pachet fiscal și bugetar obligă firmele de stat să se restructureze? Andrieș vine de pe altă planetă dacă crede așa ceva!

„Astăzi vorbim de foarte multe incertitudini, dar și de oportunități…”

„Orice criză poate reprezenta o oportunitate…”

Nu-i mai puțin adevărat că și mediul corporatist, prezent în sală, are un limbaj și o gândire de plastic, dar asta n-a fost scuză pentru reprezentantul Ministerului Finanțelor. Profesorul Alin Marius Andrieș a atins cote puerile în discurs:

„În ultima perioadă se discută din ce în ce mai mult despre inflație și despre efectele acesteia asupra companiilor…”

Bună dimineața, domnule profesor! Oamenii de afaceri au simțit pe pielea lor efectele inflației de mai bine de un an și jumătate! Apoi, secretarul de stat a formulat o definiție a inflației, de parcă ar fi fost la un curs cu studenții din anul I.

A încercat și o comparație:

„Inflația este o boală care afectează semnificativ economia, deoarece conduce la reducerea investițiilor și afectează nivelul de trai (…) Inflația nu este o boală nouă, se manifestă pe termen lung și nu este ușor de suportat…”

Cu o asemenea precizare „academică” ajungem la concluzia: „Inflația, boală lungă, moarte sigură!”

Ca să-și lege ideea cu inflația și boala, Andrieș l-a pomenit pe economistul Milton Friedman, laureatul Premiului Nobel în 1976, cu un citat în care inflația este comparată cu alcoolismul pentru că în ambele cazuri efectele negative apar mai târziu. „Când vine vorba de tratament, a explicat secretarul de stat de la Finanțe, comparația este inversă, întâi apar efectele negative și abia ulterior efectele pozitive”.

Profesorul n-a detaliat tratamentul inflației sau alcoolismului, a lăsat chestiunea așa, turmentată pe două cărări.

Altă constatare „academică” de la înălțimea microfonului:

„Nivelul ridicat al inflației a afectat mai ales gospodăriile sărace și vulnerabile, acestea au fost afectate în mod disproporționat de creșterea prețurilor la alimente și energie.”

Da, ce „descoperire”, nu era necesar să se deplaseze până la forum pentru a comunica această evidență.

„Recentele crize nu au făcut decât să mărească decalajul dintre bogați și săraci. Astfel, se pune problema dacă trebuie să alegem între egalitate și prosperitate sau putem să le avem pe amândouă.”

Până la urmă, care ar putea să fie „filosofia” pachetului fiscal bugetar al guvernului: Egalitate? Prosperitate? Sau amândouă la un loc? Din această dilemă nu putem ieși! N-am aflat din intervenția secretarului de stat. Ne-am obișnuit cu ambiguitățile guvernanților.

Acest discurs, ținut într-un moment tensionat pentru mediul de afaceri, arată cât de adâncă este bezna din mințile decidenților de la Ministerul Finanțelor. În loc să țină astfel de discursuri, specialiști ca Andrieș mai bine s-ar ascunde în munți. Oamenii de afaceri sunt furioși.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:22

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Karl Nehammer a uimit toată România! Ce a făcut cancelarul Austriei
01/12/2023 16:53

O corespondentă intre cancelarul austriac Karl Nehammer si premierul Marcel Ciolacu pare să aibă efecte favorabile in ceea ce priveste relatiile dintre cele două tări. Nehammer l-a felicitat pe Ciolacu de ...

Foștii miniștri Ilan Laufer și Liviu Pop și-au unit partidele - Vor candida alături de AUR
01/12/2023 16:15

Partidul Alianta pentru Patrie, condus de Liviu Marian Pop, fostul ministru al educatiei, si partidul Forta Identitătii Nationale, condus de Ilan Laufer, fost ministru pentru mediul de afaceri, au fuzionat in ...

Mesajul marilor puteri pentru România, de Ziua Națională: Qatar vrea să facă investiții neașteptate
01/12/2023 16:07

Ambasadori acreditaţi la Bucureşti au transmis, vineri, mesaje de Ziua Naţională a Romaniei. Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, a transmis că este impresionat de amabilitatea şi ospitali ...

Peste 30.000 membri AUR la Alba Iulia. Armata lui Simion pregătită de luptă
01/12/2023 15:35

Romania se trezeste, peste 30.000 de romani din toate colturile tării au participat de 1 decembrie la Marsul Unirii organizat de AUR si George Simion la Alba Iulia. Alianta pentru Unirea Romanilor a invadat A ...

Judecătoarea Dana Gîrbovan, lecție dureroasă de istorie de Ziua Națională: 'Învățați să vedeți singuri semnele minciunii, ale manipulării'
01/12/2023 15:31

Judecătoarea Dana Girbovan, presedintele Curtii de Apel Cluj, transmite un mesaj despre semnificatia Zilei Nationale a Romaniei - Marea Unire si evenimentele istorice prin care făuritorii ei au ajuns să fie ...

Predoiu calcă pedala Schengen: Argumentul dur pentru urechile lui Nehammer
01/12/2023 15:22

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat la Reuniunea la nivel inalt privind Parteneriatele pentru Talente, care reprezintă unul dintre aspectele cheie ale dimensiunii externe a Pactului p ...

Premierul bulgar dă speranțe și României pentru Schengen: 'La sfârşitul anului, ne-am putem felicita cu un rezultat pozitiv'
01/12/2023 15:15

Prim-ministrul Bulgariei, Nikolai Denkov, participă la controlul parlamentar care se desfăşoară in Adunarea Naţională de la Sofia. Şeful executivului bulgar a răspuns intrebărilor adresate de parlament ...

Klaus Iohannis, la recepția de Ziua Națională: 'România este o ţară sigură şi cetăţenii săi nu au motive să se teamă'
01/12/2023 15:10

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la 105 ani de la Marea Unire este important să reflectăm asupra reuşitelor şi a progreselor realizate. "Dragi romani, 1 Decembrie este sărbătoarea c ...

Klaus Iohannis le arată pisica alegătorilor și lui Ciolacu: Anul 2024 va fi hotărâtor. E nevoie de accelerarea reformelor
01/12/2023 15:03

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că in Romania mai sunt multe lucruri de făcut, iar schimbările amanate atat de mult timp trebuie să continue intr-un ritm mai alert. "Suntem cu toţii con ...

Klaus Iohannis laudă coaliția: Fără o coerență guvernamentală, ar fi fost cu mult mai dificil să trecem cu bine prin crize
01/12/2023 14:57

„Fără o coerentă guvernamentală, ar fi fost cu mult mai dificil să trecem cu bine prin crizele multiple cu care ne confruntăm”, spune Klaus Iohannis. El afirmă că „i se pot reprosa lucruri si aces ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei