Vasile Dîncu, despre portofoliul de comisar european: România este acum o voce demnă şi puternică în UE

6

Dimensiune font:

| 18-09-2024 08:30

Vremurile în care România nu conta în UE sunt o amintire, cred mai mulți lideri PSD. Europarlamentarul PSD Vasile Dîncu a declarat, marţi, despre portofoliul de comisar european, că aceste negocieri au arătat că timpul ezitărilor şi a complexelor noastre în raport cu Europa a trecut, iar România este acum o voce demnă şi puternică în UE.

Dîncu se referă şi la criticile venite din partea liberalilor: Să sugerezi că ţara noastră nu este interesată de migraţia forţei de muncă şi de educaţie sau de adaptarea competenţelor la viitorul ocupaţiilor este cel puţin o mare greşeală, dacă nu chiar o rea-credinţă. Să reduci totul la economie când dezvoltarea sustenabilă reprezintă azi principalul azimut este doar retorică politicianistă, spune el.

”După anunţul Ursulei von der Leyen privind portofoliul atribuit României, unii reprezentanţi ai dreptei s-au grăbit să spună că este un eşec al României sau al negocierii. Principala justificare inventată de Siegfried Mureşan, de exemplu, este acela că România ar fi primit o funcţie onorifică, un portofoliu care nu ar influenţa deciziile în domenii care contează cel mai mult pentru ţara noastră. Nimic mai fals şi mai demagogic”, spune europarlamentarul PSD.

Vasile Dîncu precizează că, chiar dacă cei de dreapta se opun cum pot, până şi comisarul PPE Ursula von der Leyen înţelege că este nevoie de o schimbare radicală şi încredinţează României gestionarea unui teritoriu de competenţe important în cel mai înalt grad atât pentru Europa, cât şi pentru România.

”Să sugerezi că ţara noastră nu este interesată de migraţia forţei de muncă şi de educaţie sau de adaptarea competenţelor la viitorul ocupaţiilor este cel puţin o mare greşeală, dacă nu chiar o rea-credinţă. Să reduci totul la economie când dezvoltarea sustenabilă reprezintă azi principalul azimut este doar retorică politicianistă. Cum să nu fie interesată România de adaptarea la digitalizare sau de programele de locuire ori de soluţii antisărăcie?”, arată Dîncu în postare.

Vasile Dîncu afirmă că, într-o Europǎ care a alunecat spre dreapta, în ultimele decenii, prezervarea modelului social european a devenit o urgenţă şi o şansǎ pentru reconstrucţia europeană.

”Ideea de Europă socialǎ a fost un slogan pe care PPE şi dreapta europeanǎ l-au folosit, de fapt, pentru a construi neoliberalismul care a subminat progresiv formula iniţială. Europa socialǎ a devenit o realitate tot mai discretă, iar ideea de coeziune a fost alimentatǎ cu fonduri tot mai puţin. În domeniul monetar, Mecanismul european de solidaritate a funcţionat tot pe baza şi pe sacrificiul economiilor naţionale, în timpul crizei din 2008. Viziunea neoliberală de fond a dus, paradoxal, şi la ceea ce constatǎ azi Raportul Draghi ca fiind pierderea de competitivitate. Economiile vestice nu au mai fost interesate de investiţii în inovaţie, în creativitate sau în forţă de muncǎ, ci au pus accentul doar pe căutarea de lanţuri de valoare fragmentată, unde diferite segmente sunt delocalizate în funcţie de profit: cercetarea în unele ţǎri cu calificări înalte, producţia în ţǎri cu forţǎ de muncă slab plătită, iar profiturile centralizate în paradisuri fiscale”, menţionează Dîncu.

El mai arată că ”Europa şi-a accelerat dezechilibrele după Maastricht când se consolidează mecanismele globalizării financiare”.

”Statele au tot mai mică putere pentru a face vreo transformare de interior pentru că, de exemplu, drepturile salariaţilor sunt subordonate libertăţii concurenţiale. Ultimele constrângeri aduse de tratate blochează o serie de măsuri necesare de înnoire şi de adaptare la schimbări sau la crize: tranziţia verde, ieşirea din austeritatea bugetară care s-a dovedit că nu este o soluţie de creştere, măsurile de control al capitalurilor, politicile industriale sau reformele bancare necesare. Europa arogantă de tip neoliberal a alimentat şi alimentează încă naţionalismele, iar Brexitul a fost doar unul din primele efecte vizibile. Alunecările suveraniste de azi sunt efecte ale acestor dezvoltări pe care dreapta europeană le-a impus, iar acestea pun, astăzi, democraţia în pericol”, spune Vasile Dîncu.

”Azi a devenit clar că trebuie să refacem modelul social european chiar dacă dreapta are încă o majoritate consistentă în instituţiile europene. Însuşi Ursula von der Leyen a declarat, chiar dacă nu a fost aplaudată masiv de PPE, la învestire, că: „Europa trebuie să conducă tranziţia către o planetă sănătoasă şi o nouă lume digitală. Va reuşi acest lucru doar dacă îi va aduce pe oameni împreună şi îşi va moderniza modelul unic de economie socială de piaţă pentru ca acesta să corespundă noilor ambiţii de astăzi. Europa s-a subordonat mondializării neoliberale şi a ajuns în această criză despre care vorbeşte raportul Draghi. Acum este nevoie de o schimbare radicală de viziune şi se vede prin noul portofoliu”, arată Dîncu.

Europarlamentarul PSD subliniază că, ”atunci când un lider PPE spune că acest portofoliu este lipsit de conţinut sau că este un eşec nu putem să nu vedem în asta decât o gravă desconsiderare a socialului, un reducţionism de factură pur economică şi, să ne fie cu iertare, o lipsă de viziune”.

”Cum să refacem competitivitatea Europei fără educaţie şi fără adaptarea competenţelor la economia viitorului, când Europa a pierdut competiţia în domeniul AI tocmai prin neglijarea acestui lucru? Dacă vom neglija forţa de muncă, pregătirea ei şi protecţia lucrătorilor nu ne putem închipui viitoarea Europă a competenţelor sporite cu o productivitate superioară. Criza demografică gravă în care se află acum Europa va fi în centrul proiectelor de viitor ale acestei comisii şi va necesita investiţii în nivelul de trai, în drepturile sociale şi în accesul la locuinţe. Toate acestea reprezintă nucleul unui proiect major de schimbare a Europei şi nu putem decât să fim mândri că România, prin Roxana Mînzatu şi echipa ei, va fi, alături de alte ţări, dirijor şi coordonator al acestui proiect de schimbare”, arată Dîncu.

El menţionează că ”politicienii de dreapta se gândesc doar la profit, dar această goană neoliberală după profit ne-a adus în această situaţie de criză a modelului european”.

”Competenţa dovedită de Roxana Mînzatu în toată activitatea ei, precum şi modul în care a gestionat interviul cu Preşedinta Comisiei Europene a generat acest proiect foarte important pentru România. Celor care o dau înainte cu portofoliul economic le putem spune că economicul nu are sens fără social, iar o Europă care neglijează oamenii, educaţia şi condiţiile de viaţă nu va reuşi niciodată să crească competitivitatea strategică, dar nici nu va reuşi să rămână un model de democraţie şi de toleranţă în vremurile care vor veni. Faptul că Roxana Mînzatu va ocupa şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei este, nu în ultimul rând, încă o victorie a României şi a negocierilor duse de prim ministrul Marcel Ciolacu. Aceste negocieri au arătat că timpul ezitărilor şi a complexelor noastre în raport cu Europa a trecut, iar România este acum o voce demnă şi puternică în UE”, afirmă Vasile Dîncu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, cod postal 707485, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Iazu Nou, Str. Tineretului, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 1 -suprafata de 2.020 mp, numar cadastral 61658, Cartea Funciara 61658; Lotul 2 -suprafata de 1.797 mp, numar cadastral 61655, Cartea Funciara 61655; Lotul 3 -suprafata de 1.364 mp, numar cadastral 61659, Cartea Funciara 61659; Lotul 4 -suprafata de 1.496 mp, numar cadastral 61714, Cartea Funciara 61714; 1 lot de teren, amplasat in intravilanul satului Mitoc, Str. Arhimandrit Nectarie, F.N., ce apartine domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 5 -suprafata de 1.236 mp, numar cadastral 61754, Cartea Funciara 61754; 2 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Mitoc, Str. Scolii, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 6 -suprafata de 1.342 mp, numar cadastral 61765, Cartea Funciara 61765; Lotul 7 -suprafata de 1.072 mp, numar cadastral 61747, Cartea Funciara 61747; conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 93/30.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu, sau se poate consulta pe site-ul: www.primaria sipote.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu, din cadrul Comunei Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la Casieria institutiei sau cu ordin de plata in contul Comunei Sipote, RO95TREZ24A70 5000200130X, deschis la Trezoreria Municipiului Iasi, cod fiscal 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 16.10.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 12.00, Camin Cultural Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Luca Arbore nr. 151, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, cu sediul in oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau- reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata de 222 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, Str.Decebal, F.N., T 30, P 97, Punct Tarina, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin C.F. nr. 73740 Negresti, nr.cadastral 73740, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 84/23.09.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, F.N., ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara nr. 73583 Negresti, nr. cadastral 73583, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 72/30.08.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii, in vederea desfasurarii de activitati comerciale. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, Sala Mare, parter, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
Ciolacu, mesaj ferm pentru președintele Iohannis: Ar trebui să desecretizeze toate cheltuielile din ultimii 10 ani. Oricum se va afla
05/10/2024 14:03

Premierul Marcel Ciolacu spune că presedintele Romaniei ar trebuie să desecretizeze toate cheltuielile pe care le-a făcut in ultimii 10 ani, pentru că „oricum se va afla”. Afirmatia liderului PSD vine d ...

Nicușor Dan dezvăluie că a votat PSD la prezidențiale: În ce condiții ar vota și acum Ciolacu sau Geoană
05/10/2024 13:55

Primarul Capitalei dezvăluie că a mai votat un candidat PSD si spune că nu ar ezita să facă acest lucru din nou, insă cu anumite conditii. Nicuşor Dan spune că nu ar anula buletinul dacă Ciolacu şi Ge ...

Fosta purtătoare de cuvânt a lui Tăriceanu îi face praf pe Mircea Geoană: Așa se poziționa FSN față de o parte de presei
05/10/2024 13:29

Fosta purtătoare de cuvant al Guvernului Tăriceanu, Oana Marinescu, spune că Mircea Geoană a făcut o greseală de comunicare pentru că s-a apărat extrem de tăios atunci cand a fost acuzat de legături c ...

Premierul Marcel Ciolacu, noutăți despre aderarea la Shengen: Eu cred că în perioada următoare vom veni cu veşti bune pentru România
05/10/2024 13:10

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că intre autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Viena există „o comunicare directă” pe tema aderării Romaniei la spaţiul Shengen, şi cu graniţele terestre, in ...

Sâmbătă, ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru prima funcție în stat. Principalele nume care încă nu și-au depus dosarul
05/10/2024 10:11

Termenul pentru inregistrarea candidaturilor la alegerile prezidenţiale expiră sambătă, la ora 24.00, BEC urmand să se pronunţe cu privire la admiterea sau respingerea inregistrării candidaturii. Pană ...

Cataramă, greșeala PNL. ”Ce îi costa să spună…”
05/10/2024 09:49

Viorel Cataramă revine cu un nou avertisment la adresa liberalilor, după ce acesta i-a cerut lui Klaus Iohannis să renunte la candidatura pe listele PNL. Intr-un mesaj pe Facebook, Cataramă spune că PNL ...

Intrarea României în Schengen e din nou pe agenda Consiliului JAI, săptămâna viitoare. Cum afectează perspectivele rezultatele alegerilor din Austria
05/10/2024 08:14

Preşedinţia ungară a Consiliului UE va prezenta in cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg de săptămana viitoare situaţia actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schen ...

Modelul 'RDG-RFG': Fostul șef NATO propune ruperea Ucrainei în două, iar partea de Vest să fie primită în alianță
05/10/2024 07:04

Volodimir Zelenski, in „planul său de victorie", a sugerat ca aliatii occidentali să ofere Ucrainei garantii de securitate „similare unui pact de apărare reciprocă atunci cand aderă la NATO". Asta se ...

Crin Antonescu, atac la Ciucă: Cum să votez pe cineva care îmi spune doar că la Revoluție tăia porcul?
04/10/2024 18:44

Fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, ii aduce critici severe candidatului Nicolae Ciucă, despre care spune, intr-o emisiune că nu poate avea votul lui atit timp cit se autodescrie drept executant de ordi ...

Americanii îi dau lovitura de grație lui Zelenski: SUA sugerează că nu ar fi de acord ca România sau Polonia să doboare rachete şi drone ruseşti
04/10/2024 17:52

Statele Unite nu vor să intre intr-un conflict direct cu Rusia pe teritoriul Ucrainei, chiar dacă ajută in mod direct Kievul. Preşedintele Volodimir Zelenski indeamnă tot mai insistent aliaţii din NATO s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei