Hora, ritmul inimilor românești

hora

Dimensiune font:

| 23-02-2024 14:53

În zilele de sărbătoare, în satele Moldovei, sunetul tradițional al unei viori se ridică în aerul încărcat de emoție. Oamenii își iau locurile în cerc, pregătiți să intre într-o transă a dansului. Este momentul horei, acele clipe în care comunitatea se unește într-o simfonie a mișcării și a tradiției. Cu fiecare pas, cu fiecare mișcare a mâinilor și a picioarelor, ei aduc la viață o moștenire bogată și plină de sensuri.

Hora este cea mai răspândită și vibranta expresie a dansului românesc. De la satele izolate la marile orașe cosmopolite, acest dans își găsește locul în inimile oamenilor și îi conectează cu rădăcinile lor. Fiecare regiune a țării are propriile sale variante ale horei, cu pasiuni și trăiri specifice, dar toate se leagă printr-un fir invizibil de identitate națională.

Cei care păstrează și transmit acest dans sunt adevărați custozi ai tradiției. Bătrânii din sate își îndeamnă tinerii să învețe pașii vechi și să nu uite de unde vin. Școlile și organizațiile culturale organizează cursuri și evenimente pentru a încuraja tinerii să se implice și să perpetueze această formă de artă autentică.

Ritual și semnificație

Pentru cei neinițiați, hora poate părea doar un dans simplu în cerc. Dar pentru cei care îl cunosc, este mult mai mult decât atât. Este un ritual care îmbină trecutul și prezentul, exprimând bucuria, solidaritatea și comunitatea. Când oamenii se prind de mână și încep să se rotească în jurul focului sau în jurul unei trupe de muzicanți, ei creează un lanț invizibil de legături între ei și strămoșii lor. În cultura românească, are adesea semnificații speciale. La nunți, este un simbol al unității și al bucuriei pentru cuplul proaspăt căsătorit. La sărbători religioase, este un omagiu adus credinței și tradițiilor înaintașilor. În fiecare vară, satele își adună locuitorii pentru a dansa hora în aer liber, sub cerul înstelat, marcând începutul unei noi etape în ciclul vieții și a recoltei. Unul dintre aspectele cele mai frumoase ale acestui dans este faptul că este deschis tuturor. Nu există restricții de vârstă sau de statut social; toți sunt invitați să se alăture cercului și să se bucure împreună de frumusețea acestui dans. În acest sens, hora devine un simbol al egalității și al incluziunii, un spațiu în care toți sunt egali și unde diferențele sunt lăsate la o parte în favoarea bucuriei de a fi împreună.

Dansul care înflăcărează inimile

În timp ce muzica crescendo a unei viori sau a unui acordeon își croiește drum prin aer, oamenii se simt înălțați de spirit și încep să se miște într-un mod aproape extatic. Hora este un dans pasional, care își găsește expresia în fiecare mișcare a trupului. Brațele se ridică și coboară, picioarele bat ritmul pământului, iar zâmbetele strălucesc pe fețele celor care se simt în armonie cu universul.

Pasiunea pentru acest dans este contagioasă. Odată ce ritmul începe să te prindă în mrejele sale, este greu să stai deoparte. Oamenii de toate vârstele se alătură în cerc, de la cei mai mici copii la cei mai în vârstă dintre localnici. În horă, nu există bariere de vârstă sau de statut social. Toți sunt egali în fața muzicii și a dansului.

Un limbaj al trăirilor

Horia este, de asemenea, un limbaj al emoțiilor și al trăirilor. Prin mișcările lor, dansatorii transmit o gamă largă de sentimente - de la bucurie și extaz, la melancolie și nostalgie. Într-un moment pot să râdă și să se simtă ușori ca penele, iar în altul să plângă și să se îmbrățișeze în tandrețe. Hora este un dans al vieții, care oglindește toate nuanțele acesteia.

În adâncurile acestui dans se ascund povestiri vechi de secole și experiențe transmise din generație în generație. Fiecare mișcare are o semnificație ascunsă, o amintire a trecutului și o speranță pentru viitor. În vârtejul Horei, oamenii se simt conectați nu doar unul cu celălalt, ci și cu cei care au dansat înaintea lor și cu cei care vor dansa după ei.

Horia nu este doar un fenomen local, ci unul global. Prin diaspora românească, acest dans a călătorit dincolo de granițele țării și a ajuns să fie apreciat în toate colțurile lumii. De la comunitățile mari din Statele Unite și Canada, până la cele mai mici grupuri din Europa sau chiar Asia, Hora este un simbol al identității românești și al unității în diversitate.

În orașe precum New York sau Paris, românii își adună forțele pentru a sărbători tradițiile lor în cadrul festivalurilor culturale și al evenimentelor sociale. În aceste momente, Hora devine un liant care îi unește pe cei aflați departe de casă, oferindu-le un strop de alinare și familiaritate în mijlocul unei lumi străine.

În ciuda provocărilor și schimbărilor pe care le aduce secolul XXI, Hora continuă să fie o prezență vie și vibrantă în viața românilor. Generațiile tinere își asumă responsabilitatea de a păstra această tradiție vie și de a o adapta la cerințele vremurilor moderne. Cu tehnologia care le oferă noi modalități de a se conecta și de a învăța, ei pot să aducă Hora în casele lor și în inimile lor, indiferent unde se află în lume.

Cu toate acestea, esența horei rămâne neschimbată. Este un dans al comunității și al identității, care aduce împreună oamenii și îi face să se simtă parte din ceva mai mare decât ei înșiși. În ritmul inimilor noastre, Hora continuă să bată ca o pulsație a vieții românești, înviind amintiri vechi și creând amintiri noi pentru generațiile viitoare.

 Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Misterul Lacului Scheletelor
21/04/2024 09:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Ascensiunea și impactul media tactică
21/04/2024 09:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Ascensiunea și declinul tocurilor înalte. O călătorie prin modă și putere
21/04/2024 08:36

Tocurile inalte, aceste simboluri ale elegantei si ale statutului social, isi au originile intr-un context surprinzător, departe de podiumurile de modă si covoarele rosii. Încă de la inceputuri, tocu ...

Cum au transformat site-urile de dating modul în care găsim dragostea
21/04/2024 08:30

 Într-o eră in care tehnologia influentează fiecare aspect al vietii noastre, site-urile de dating au remodelat profund peisajul romantic contemporan. Aceste platforme, apărute la sfarsitul secolu ...

 Homeopatia, controversa mileniului în medicină
21/04/2024 07:50

Homeopatia, una dintre cele mai discutate si, in acelasi timp, controversate ramuri ale medicinei alternative, a inceput să isi facă loc in peisajul terapeutic la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Fondată de ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
20/04/2024 10:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat
15/04/2024 11:20

  Gadilatul, o practică comună care induce rasul si poate strange legături intre oameni, este mult mai complex decat pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zambete sau hohote de ras ...

Poveștile și istoria banilor
14/04/2024 14:13

Persoanele se ingrijorează in legătură cu ei, caută metode de a obtine cat mai multi si visează cum să-i cheltuie. Dar cat de mult stim cu adevărat despre bani? Scoici cowrie si alte elemente din natur ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei