Poveștile și istoria banilor

bani

Dimensiune font:

| 14-04-2024 14:13

Persoanele se îngrijorează în legătură cu ei, caută metode de a obține cât mai mulți și visează cum să-i cheltuie. Dar cât de mult știm cu adevărat despre bani?

Scoici cowrie și alte elemente din natură

Unele dintre cele mai vechi forme de monedă au fost obiecte din natură. Un exemplu notabil sunt scoicile cowrie, folosite prima dată ca bani în jurul anului 1200 î.e.n. Deși pot părea o alegere aleatorie, scoicile aveau mai multe avantaje: erau similare ca mărime, mici și durabile. Deși moluștele care produc aceste scoici se găsesc în apele de coastă ale oceanelor Indian și Pacific, expansiunea comerțului a făcut ca chiar și unele țări europene să accepte scoicile cowrie ca monedă. Scoicile sub formă de wampum (mărgele tubulare din scoici) erau folosite ca bani de către nativii americani. O altă monedă din natură a fost dinții de balenă, folosiți de fijieni. Iar locuitorii insulei Yap (acum parte din Micronezia) au sculptat discuri imense din calcar care au devenit în cele din urmă monedă și rămân parte a culturii insulei.

Falsurile

Contrafacerea a apărut o dată cu banii. Chiar și wampumul a fost ținta contrafăcătorilor. Falsificarea a devenit o problemă atât de mare la nivel mondial încât au fost instituite pedepse severe. Moneda chineză din secolul al XIV-lea avea inscripționat avertismentul că falsificatorii vor fi decapitați, iar Anglia era cunoscută pentru pedepsirea infractorilor prin arderea pe rug. În coloniile americane, moartea întâmpina de asemenea primii contrafăcători. Au fost luate numeroase măsuri pentru a preveni falsificările. Ben Franklin, care deținea o firmă care tipărea bani pentru mai multe colonii, a scris intenționat greșit numele statului Pennsylvania, crezând că falsificatorii vor corecta eroarea în falsurile lor. Astăzi, măsurile anti-contrafacere sunt mult mai elaborate. De exemplu, bancnota de 20 de dolari — cea mai contrafăcută notă în Statele Unite — are tipăritură în relief și un filigran și fir de securitate vizibile când nota este ținută la lumină. Totuși, pedepsele pentru contrafacere s-au relaxat. În Statele Unite, pedeapsa maximă cu închisoarea este de 20 de ani.

Monedele

Utilizarea metalului ca bani poate fi urmărită încă din timpul Babilonului, înainte de 2000 î.e.n., dar monedele standardizate și certificate poate că nu au existat până în secolul al VII-lea î.e.n. Potrivit multor istorici, în această perioadă, regatul Lidiei (în prezentul Turciei) a emis primele monede reglementate. Ele au apărut în timpul domniei (c. 610–c. 560 î.e.n.) regelui Alyattes și erau făcute din electrum, un amestec natural de aur și argint. Formate grosolan ca niște boabe, aceste monede prezentau simbolul regal, un leu. Fiul lui Alyattes, Croesus (domnie c. 560–546 î.e.n.), a reformat moneda regatului, introducând monede de argint și de aur. Curând, astfel de monede au început să apară și în alte locuri.

Banii din piele

În jurul secolului al VI-lea î.e.n., pielea și blana animalelor au început să fie folosite ca monedă. Roma antică din perioada timpurie se spune că a utilizat acest tip de bani. Aceștia au fost găsiți și în zone precum Cartagina și ceea ce este acum Franța, iar Rusia se crede că a folosit bani din piele până în timpul domniei lui Petru cel Mare (1682–1725 e.n.). Împăratul chinez Wudi (domnie 141–87 î.e.n.) a creat monedă din pieile colectate personal de cerbi albi. Aceasta era franjurată și decorată cu modele elaborate. Deși nu mai sunt utilizați, banii din piele ar putea fi lăsat un moștenire durabilă: unii cred că au dat naștere utilizării termenului „buck” ca slang pentru dolar.

Banii de hârtie

Având în vedere că se crede că hârtia a apărut inițial în China, este potrivit că această țară a introdus moneda de hârtie. Această inovație este considerată în general că a avut loc în timpul domniei (997–1022 e.n.) împăratului Zhenzong. Era făcută din coaja copacilor de dud (deci, într-un fel, banii chiar creșteau în copaci). Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, banii de hârtie s-au răspândit și în alte părți ale lumii. Majoritatea acestei monede, totuși, nu era bani în sensul tradițional. În schimb, servea ca note promisive — promisiuni de a plăti sume specificate de aur sau argint — care au fost cheia în dezvoltarea băncilor.

Etalonul aur

Nu este surprinzător că moneda vine cu o serie de probleme, una dintre acestea fiind legată de banii fiduciari. Aceasta este moneda emisă pe „fiat” (decret) al unui guvern suveran și, spre deosebire de monedele de aur și argint, nu are valoare intrinsecă. Țările pot emite astfel de bani la voință, iar unele au făcut (și fac) acest lucru, ceea ce poate face moneda fără valoare. Aceasta a devenit o problemă atât de mare încât în 1821 Regatul Unit — liderul finanțelor internaționale de atunci — a introdus etalonul aur. În acest sistem monetar, unitatea standard de monedă este de obicei menținută la valoarea unei cantități fixe de aur, ceea ce sporește încrederea în comerțul internațional, prevenind guvernele de la emiterea excesivă a monedei. În cele din urmă, alte țări, inclusiv Germania, Franța și Statele Unite, au adoptat etalonul aur. Totuși, sistemul avea dezavantajele sale. Notabil, limita capacitatea unei țări de a izola economia sa de depresiune sau inflație în restul lumii. După Marea Depresiune (1929– 1939), țările au început să regândească etalonul aur, iar până în anii 1970 aurul nu mai era legat de monedă. De atunci au existat numeroase cazuri extreme de hiperinflație. Un caz notabil este cel al Zimbabwei la începutul anilor 2000, când țara a emis monedă în denominații de până la 100 de trilioane de dolari — care valora cam cât o pâine.

Cardurile de credit

Deși creditul există de mult timp, primul card de credit universal nu a fost introdus până în 1950. În acel an, americanii Ralph Schneider și Frank McNamara au fondat Clubul Diners. Au fost create și alte carduri, iar în 1959 American Express a debutat cu un card de plastic. IBM merită recunoștința pentru banda magnetică de pe cardurile de credit, care a fost introdusă în anii 1960 pentru a conține informațiile contului. Datorită benzii, comercianții nu mai aveau nevoie să efectueze apeluri telefonice pentru a obține autorizație de la companiile de credit. În anii 1990, cardurile au început să aibă cipuri încorporate pentru a cripta informațiile lor, oferind o securitate și mai mare. Alte modificări au implicat soldurile conturilor. La început, utilizatorii de carduri de credit erau obligați să plătească întregul sold la sfârșitul lunii. În cele din urmă, American Express a permis consumatorilor să transfere solduri — deși dobânda era aplicată — și alte companii de credit au urmat rapid. Clienții au profitat de această dezvoltare — poate puțin prea mult. În 2017, consumatorii americani aveau datorii pe carduri de credit în valoare de 1 trilion de dolari.

Bitcoinii

Bitcoin este un sistem de monedă digitală creat în 2009 de un programator anonim de computere sau un grup de programatori cunoscuți sub numele de Satoshi Nakamoto. Moneda nu este emisă de o bancă centrală și nu este reglementată, deși o rețea descentralizată de computere ține evidența tranzacțiilor. Utilizatorii de Bitcoin sunt anonimi, cunoscuți doar prin ID-ul lor de portofel digital. Valoarea Bitcoinilor este determinată prin licitație, similar cu modul în care sunt evaluate acțiunile. Cum sunt creați Bitcoinii? Printr-un proces numit minare. Acest lucru implică o cursă între computere pentru a rezolva probleme matematice complexe și astfel pentru a verifica blocurile de tranzacții. Deși poate părea ușor, nu este. Se estimează că ar putea fi necesare aproape șapte trilioane de încercări înainte de a se descoperi o soluție. În cele din urmă, proprietarul computerului câștigător primește Bitcoinii nou creați, iar sistemul devine mai sigur. Limita pentru numărul de Bitcoin care poate fi creat este de 21 de milioane, iar până acum au fost creați mai mult de 17 milioane.

Teona SOARE

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 21,9 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, Bl. E2, Sc. C, Parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara Nr. 70102-C1-U74, Nr. Cadastral 70102-C2-U74, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 48/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, Parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Autismul tehnologic, o realitate a vremurilor moderne
30/05/2024 13:50

Autismul tehnologic se referă la fenomenul prin care indivizii devin din ce in ce mai izolati si mai distanti emotional din cauza utilizării excesive a tehnologiei. Termenul evocă imaginea clasică a autismu ...

Magia eternă a circului. O călătorie prin timp și uimire
29/05/2024 16:37

Circul, această formă unică de divertisment, a fascinat si incantat publicul de-a lungul secolelor. De la primele sale manifestări in antichitate pană la spectacolele moderne, circul a evoluat si s-a adapt ...

Universul copiilor timizi
29/05/2024 10:28

Timiditatea la copii are rădăcini adanci si complexe. Cercetările arată că aproximativ 30-40% din timiditate este ereditară, insă mediul in care creste un copil joacă un rol la fel de important. Experie ...

Pi, o constantă universală
28/05/2024 15:48

Numărul pi, reprezentat adesea prin simbolul π, este una dintre cele mai fascinante si fundamentale constante matematice. Definind raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul său, pi este un numă ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
28/05/2024 15:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
28/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Anorexia, lupta din interior
28/05/2024 11:38

Studiile au arătat că genetica joacă un rol semnificativ in predispozitia unei persoane la anorexie. Anumite gene pot influenta sensibilitatea individului la tulburările alimentare. De exemplu, o disfunctie ...

Umbrele și lacrimile din curtea școlii. Efectele violenței copiilor
28/05/2024 11:13

Una dintre cele mai importante surse ale comportamentului violent in randul copiilor este mediul familial. Copiii care cresc in medii unde violenta domestică este prezentă au tendinta să internalizeze acest ...

Tăcerea țipătului. Povara invizibilă a bulimiei
27/05/2024 11:45

Bulimia este o tulburare alimentară care afectează profund vietile celor care suferă de ea. Întelegerea cauzelor, recunoasterea impactului si mobilizarea resurselor comunitare sunt esentiale pentru a a ...

  Puterea imageriei, cheia realizării visurilor și dezvoltării personale
27/05/2024 10:56

Imageria mentală, cunoscută si sub numele de vizualizare sau imaginatie ghidată, este procesul de a crea sau recrea imagini mentale, sunete, mirosuri, gusturi si alte senzatii in mintea noastră. Este un f ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei