Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților

13_11zon

Dimensiune font:

| 26-03-2024 11:52

Conform unor cercetări, generația Z - adică cei născuți între 1997 și 2012 – este mai puțin activă din punct de vedere sexual față de alte generații. Dependența de tehnologie, stresul și problemele de sănătate mintală afectează viața sexuală a tinerilor.

Unul din patru tineri adulți din generația Z recunoaște că nu a făcut niciodată sex, conform unui sondaj realizat în anul 2021 de Kinsey Institute și Lovehoney, citat de HuffPost.

În jur de 31% au spus că maximul pe care l-au experimentat a fost sextingul, adică schimbul de fotografii, mesaje și filmulețe cu un partener.

Cel puțin un specialist sugerează că cei din generația Z redefinesc conceptul de sex.

„Atunci când tinerii adulți spun că nu fac sex, acest lucru nu înseamnă neapărat că sunt lipsiți de experiență sexuală; mai degrabă, mulți dintre ei par să își exprime sexualitatea într-un mod diferit - și, din ce în ce mai mult, acest lucru se întâmplă prin intermediul unei conexiuni la Internet", a declarat la vremea respectivă cercetătorul în domeniul sexului Justin Lehmiller, ca răspuns la rezultatele sondajului.

Probleme de comunicare

Generația Z are dificultăți în a discuta cu partenerii și viitorii parteneri despre limite și dorințe, spun specialiștii.

În timp ce discuțiile despre consimțământ și plăcere sunt din ce în ce mai menționate în zilele noastre, se pare că devine mai greu atunci când este timpul ca aceste lucruri să fie aplicate în relații, potrivit terapeutului Keanu Jackson din New York City.

„De fapt, întâlnesc o grămadă de oameni care caută sprijin pentru a învăța cum să vorbească și să spună adevărul cu privire la nevoile lor sexuale și relaționale", a spus Jackson pentru HuffPost.

„Există o concepție greșită și foarte răspândită conform căreia, dacă vrei să ai o relație sănătoasă pe termen lung, trebuie să fii pregătit să satisfaci toate nevoile partenerului tău tot timpul. Nu numai că este o așteptare extrem de periculoasă și nerealistă, dar îi învață pe oameni că limitele personale nu sunt la fel de importante. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când există diferențe clare de putere prezente în relație”, a mai adăugat terapeutul.

Generația Z se simte presată să pună etichete pe sexualitatea lor

Tinerii din generația Z se simt presați să-și „exploreze liber sexualitatea”, când s-ar putea să nu fie pregătiți, conform terapeutului Torri Efron Pelton.

„Odată cu accesul la social media și recunoașterea identităților sexuale multiple, adolescenții se simt deopotrivă acceptați și presați să se exploreze pentru a nu se încadra într-o anumită categorie.

Libertatea sexuală a dus la preocupări de genul: "Ce se întâmplă dacă nu vreau ca sexul să fie ocazional?" "Ce se întâmplă dacă nu știu ce-mi place și toți ceilalți știu?"”, a spus Efron Pelton pentru HuffPost.

Se simte marginalizată de anumite comunități sexuale

În timp ce o persoană mai în vârstă ar putea să ridice din umeri și să își continue viața la vederea unei reclame sau a unui profil pe o aplicație care prezintă cu îndrăzneală cerințe fizice specifice, excluzându-le pe toate celelalte, cei din generația Z consideră că aceste atitudini sunt deranjante, a declarat Jackson.

Jackson a spus că a văzut anunțuri pentru evenimente care „restricționează accesul pe baza aspectului fizic - rasă, greutate, înălțime etc. - sau a auzit de oameni care au plătit pentru a participa la un eveniment și cărora, în cele din urmă, li s-a refuzat intrarea fără un motiv specificat".

Avalanșa de fotografii nud nedorite este deranjantă

Conținutul sexual explicit trimis pe aplicații, precum Snapchat, reprezintă o mare problemă pentru cei din generația Z, a declarat Efron Pelton.

„Am avut la un moment dat un client tânăr de sex masculin, de aproximativ 15 ani. Și-a deschis Snapchat-ul și a văzut o fotografie explicită care i-a fost trimisă. S-a simțit complet în pericol la întoarcerea la școală fiind în preajma acelui coleg și nu era sigur cum să proceseze ceea ce tocmai văzuse", și-a amintit terapeutul.

Se confruntă cu anxietatea legată de performanță

„Trăim într-o societate a rușinii, din păcate, care emite judecăți de valoare în funcție de felul în care arată corpul tău și de ceea ce percepi ca fiind abilități sexuale", a explicat Jackson.

„Ceea ce vreau să spun prin asta, de exemplu, este că, pe baza felului în care arăți, cineva îți poate atribui un scenariu sexual înainte de a avea măcar șansa de a te prezenta. Dacă cumva nu te potrivești cu tiparul care a fost creat pentru tine, atunci este probabil să fii tratat greșit sau să fii făcut de rușine doar pentru că ești tu însuți, ceea ce, bineînțeles, ar putea duce la o anxietate crescută în timp ce încerci să faci sex sau să ai relații intime cu cineva", a spus terapeutul.

Deși discuțiile sincere despre sex și o mai mare deschidere în această privință au devenit o obișnuință în rândul tinerilor, mai sunt încă multe aspecte care trebuie abordate pentru ca aceștia să se simtă în largul lor în propriul corp.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Operat din răzbunare: Un tânăr de 20 de ani s-a trezit cu organele genitale amputate. 'Acum ești femeie, ne putem căsători'
20/06/2024 18:50

A adormit bărbat si s-a trezit femeie. Pentru tanărul in varstă de 20 de ani, viata a luat o intorsătură cel putin senzatională, cand a fost păcălit să se supună unei interventii chirurgicale, după c ...

Un cardiolog dă alerta: Aceste obiceiuri pot să te omoare, dacă afară e caniculă!
19/06/2024 15:45

Cardiologul Florin Mitu afirmă că, in această perioadă caniculară, persoanele hipertensive sau cele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să işi adapteze medicaţia in funcţie de aceste modificări ale ...

  Generația Alpha. Provocările sănătății într-o lume digitală
18/06/2024 14:43

  Generatia Alpha este un termen folosit pentru a descrie copiii născuti intre 2010 si 2025. Ei sunt urmasii Generatiei Millennials si sunt caracterizati printr-o familiaritate innăscută cu tehnologia ...

O investigaţie europeană dezvăluie cum ajung statele mici din UE să plătească mai mult decât cele mari pentru medicamentele inovative
17/06/2024 15:36

Pacienţii care suferă de cancer sau de alte boli grave realizează rareori că soarta lor poate depinde de inţelegeri secrete privind preţurile de decontare incheiate intre reprezentanţii statelor şi cei ...

Ziua mândriei autiste. Celebrând diversitatea neurocognitivă
17/06/2024 13:28

Sărbătorită anual pe 18 iunie, Ziua mandriei autiste este dedicată recunoasterii si celebrării autismului ca parte integrantă a diversitătii umane. Initiată in 2005 de organizatia „Aspies For Fr ...

Cât de scump plătesc românii pentru a-și distruge sănătatea: Țara noastră se află în top 3 printre țările europene
14/06/2024 18:55

„Dacă ne uităm la preturi, Romania e in top 3 printre tările europene cu cele mai scumpe tigarete, raportat la puterea de cumpărare. Sunt datele Organizatiei Mondiale a Sănătătii, preluate recent si de ...

Revoluția radiofrecvenței. Cheia sănătății și frumuseții durabile
13/06/2024 13:12

  Radiofrecventa, o metodă non-invazivă si eficientă, a devenit rapid o solutie preferată pentru multe persoane care doresc să imbunătătească aspectul pielii, să reducă semnele imbătranirii si ...

Un vaccin combinat contra a două boli: gripă și Covid
12/06/2024 20:15

Un vaccin combinat, testat de compania Moderna, pe persoane cu varste de 50 de ani si peste, oferă rezistentă crescută la gripă si Covid-19. Potrivit companiei, vaccinul combinat a fost testat pe cateva mi ...

Scandalul pudrei cu talc pentru copii: Gigantul Johnson & Johnson a acceptat să plătescă 700 de milioane de dolari.
12/06/2024 18:35

Johnson & Johnson a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluţiona o investigaţie a 42 de state din SUA şi Washington, D.C. privind comercializarea pudrei pentru copii şi a altor ...

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale, obligatorie în spitale
12/06/2024 13:53

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale (IAAM) este obiectiv major naţional şi o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, iar nerespectarea prevederilor in acest s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei