Chisturi la sân: cum le recunoști și cum pot fi tratate?

da9f44ee6532228294274ca048055fbe

Dimensiune font:

| 29-07-2024 10:40

Chisturi la sân: cum le recunoști și cum pot fi tratate? Chisturile la sân reprezintă formațiuni umplute cu lichid, dezvoltate în interiorul sânului. Apariția lor poate fi singulară sau multiplă (mai multe formațiuni pot cauza dezvoltarea unui chist complex). Deși sunt o sursă de îngrijorare, cele mai multe dintre chisturile la sân identificate prin palpare și teste de imagistică sunt benigne. Majoritatea chisturilor mamare nu necesită tratament de specialitate. Dacă medicul identifică un chist complex, dureros sau de dimensiuni considerabile, poate recomanda aspirarea lichidului pentru a reduce dimensiunea și a ameliora durerea. În unele cazuri, poate fi necesară excizia chirurgicală. 

Chisturi la sân: cauze și factori de risc: Există mai multe cauze posibile pentru apariția chisturilor la sân: * fluctuațiile hormonale (în special, cele legate de ciclul menstrual); * leziunile sau traumatismele la nivelul sânilor; * infecțiile mamare; * afecțiuni precum fibroza sau mastopatia fibrochistică.

Factorii de risc pentru apariția chisturilor mamare includ: * vârsta (mai frecvente la femeile de peste 35 de ani); * istoricul familial de boli mamare; * consumul de alcool și fumatul; * obezitatea; * terapia de substituție hormonală; * stilul de viață sedentar; * consumul de alimente bogate în grăsimi; * nivelurile ridicate de stres; * expunerea la radiații. 

Simptomele chisturilor la sânSimptomele chisturilor la sân pot varia în funcție de dimensiunea și poziția acestora. În unele cazuri, ele pot fi complet asimptomatice, fiind descoperite doar în cadrul unor examinări de rutină. Printre cele mai comune semne ale prezenței unui chist mamar se numără durerea sau disconfortul în zona sânului și prezența unei mase palpabile.

Uneori, chisturile pot provoca schimbări vizibile la nivelul sânului, cum ar fi îngroșarea pielii sau inversarea mamelonului. Autoexaminarea sânilor este un instrument extrem de util în depistarea timpurie a chisturilor.

Aceasta constă în palparea atentă a sânilor în căutarea formațiunilor neobișnuite.Se recomandă ca această examinare să fie efectuată lunar. Dacă în urma autoexaminării se descoperă o anumită anomalie, următorul pas este consultarea unui specialist.

Chisturi mamare (la sân): diagnostic și tratament. Pentru identificarea chisturilor mamare: * examinarea fizică a sânilor: medicul va palpa sânii pentru a verifica prezența unor mase anormale; * mamografia: test de imagistică ce utilizează razele X pentru depistarea chisturilor mamare; * ecografia mamară: test de imagistică realizat cu ajutorul undelor sonore pentru a crea o imagine a sânului; poate ajuta la stabilirea tipului de chist depistat; * puncția aspirativă cu ac fin: în anumite cazuri, medicul poate folosi un ac mic pentru a extrage o probă de lichid din chist; lichidul este apoi analizat la microscop pentru a exclude diagnosticul de cancer.

Tratament chist mamar: * monitorizare: în cazul în care chistul este benign, de mici dimensiuni și nedureros, medicul poate recomanda doar monitorizarea periodică; * puncție aspirativă cu ac fin: procedură ce permite atât diagnosticarea, cât și tratarea; dacă lichidul este eliminat integral, de obicei, chistul nu reapare; * tratament medicamentos: în unele cazuri, specialistul poate prescrie medicamente pentru a regla fluctuațiile hormonale și a reduce simptomele; * excizie chirurgicală: poate fi recomandată doar atunci când rezultatele puncției cu ac fin nu sunt cele sperate.

Tratamentul pentru chisturile la sân variază în funcție de dimensiune, simptome și rezultatele investigațiilor.

Chisturile la sân sunt foarte frecvente, iar in majoritatea cazurilor, nu reprezintă un risc ridicat pentru pacientă. Cu toate acestea, monitorizarea și suportul oferit de medicul specialist sunt deosebit de importante pentru un management corect al acestor formațiuni. Dacă te confrunți cu un chist mamar, te poți programa pentru un consult de specialitate la secția de Ginecologie din cadrul Spitalului Memorial

Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului specialist. Pentru a beneficia de un diagnostic pus în mod corect, dar și de un tratament eficient pentru chisturile la sân, solicită ajutorul medicului ginecolog și nu ignora această problemă de sănătate, chiar dacă nu se manifestă prin dureri sau disconfort!

SURSE: https://www.medicalnewstoday.com/articles/186084https://www.webmd.com/breast-cancer/benign-breast-lumps

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Demența, boala care amenință omenirea: cazurile s-ar putea tripla în următorii ani! Ce alimente și băuturi ne recomandă experții
19/09/2024 07:27

Consumul mai multor alimente şi băuturi bogate in flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul şi vinul roşu, ar putea reduce riscul de demenţă cu 28%, sugerează un studiu. Se preconizează că num ...

Respirația care slăbește. Tehnici inovatoare pentru pierderea în greutate
17/09/2024 15:00

Într-o lume in care tehnologiile avansează rapid si trendurile de fitness sunt din ce in ce mai sofisticate, un concept vechi de mii de ani capătă din nou popularitate: slăbirea prin respiratie. &Icir ...

Podoaba facială la fel ca podoaba fecală: bacterii la fel de periculoase ca și cele găsite în flora intestinală
16/09/2024 18:33

  O cercetare socantă de ultimă oră scoate la iveală informatii oripilante. Barba ascunde in ea bacterii periculoase similare cu cele aflate in materia fecală, concluzionează cercetătorii. Insa nu ...

Pericol să se formeze focare de infecție - Autoritățile fac un apel la proprietarii de animale din zonele inundate
15/09/2024 08:39

Recomandăm tuturor proprietarilor de animale din zonele afectate de inundaţii să coopereze cu medicii veterinari pentru efectuarea acţiunilor sanitare veterinare de necesitate, solicită Autoritatea Naţion ...

Cum se spălau domnitorii din Evul Mediu? Hârtia igienică a apărut abia în secolul al XIX-lea
13/09/2024 20:46

  Cum se spălau domnitorii din Evul Mediu? Hartia igienică a apărut abia in secolul al XIX-lea De-a lungul istoriei, obiceiurile locale si climatul au dictat adesea modul in care era efectuată igiena ...

Mircea Geoană, dezvăluiri dureroase despre lupta cu cancerul: 'Am avut şi diagnostic greşit de două ori / Fac o cruce mare, Dumnezeu m-a ocrotit'
12/09/2024 05:35

Candidatul independent la prezidentiale Mircea Geoană afirmă că s-a vindecat de cancer, după ce de două ori a fost diagnosticat greşit. El descrie acea perioadă drept „un moment de incercare, nu atat d ...

  Ciupercile Coada Curcanului, un remediu natural cu beneficii multiple
10/09/2024 13:45

Ciupercile coada curcanului (Trametes versicolor), denumite astfel datorită aspectului lor multicolor, care aminteste de penele unui curcan, sunt unele dintre cele mai fascinante si studiate specii de fungi di ...

  Bordetella și tusea măgărească, o amenințare neștiută
10/09/2024 12:51

Tusea convulsivă, cunoscută popular drept tusea măgărească, este o afectiune respiratorie gravă care afectează mii de oameni in fiecare an. În spatele acestui simptom chinuitor se află o bacterie ...

Medic acuzat că a atins în zone intime şapte femei şi le-ar fi sărutat; acuzatul spune că a fost doar o 'stângăcie'
09/09/2024 00:29

Un medic din structurile de urgenţă ale unei clinici private din Toulouse a compărut, marţi, in faţa instanţei, fiind acuzat de agresiuni sexuale asupra unor paciente pe care le-ar fi atins in zone intime ...

Roșiile au ajuns să ne îmbolnăvească: un renumit specialist în alimentație dezvăluie lucruri pe care producătorii ar dori să nu le știm
08/09/2024 09:22

Rosiile sunt extrem de populare datorită gustului lor delicios si a versatilitătii in diverse preparate culinare. Totusi, consumul de rosii poate aduce si riscuri pentru sănătate. Cu aproximativ 4.000 de s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei