Microbiomul intestinal, gardianul sănătății noastre

microbiom

Dimensiune font:

| 30-05-2024 14:07

 * unul dintre cele mai fascinante și complexe ecosisteme din corpul uman, microbiomul reprezintă ansamblul de microorganisme, inclusiv bacterii, viruși, fungi și alți microbi, care trăiesc în intestin * aceste microorganisme nu sunt doar pasageri inofensivi; ele joacă un rol crucial în sănătatea și bunăstarea fiecăruia

Microbiomul intestinal este termenul colectiv folosit pentru a descrie comunitatea de microorganisme care locuiesc în tractul digestiv uman. Aceasta include un număr uimitor de bacterii, care depășesc în număr celulele umane într-un raport de aproximativ 10:1. Deși aceste microorganisme sunt adesea percepute ca fiind periculoase, majoritatea lor sunt esențiale pentru sănătatea noastră. Microbiomul joacă un rol vital în digestie, metabolism, imunitate și chiar în sănătatea mentală.

Microbiomul intestinal este format din trilioane de microorganisme, din care bacteriile sunt cele mai studiate. Aceste bacterii sunt împărțite în două mari grupuri: Firmicutes și Bacteroidetes. În plus, există și alte grupuri de bacterii, precum Proteobacteria, Actinobacteria, și Verrucomicrobia, fiecare având roluri specifice și contribuind la echilibrul general al microbiomului.

Bacterii benefice și patogene

Nu toate bacteriile din intestin sunt benefice; unele pot provoca boli dacă nu sunt controlate corespunzător. Bacteriile benefice, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium, ajută la digestia alimentelor, producerea de vitamine și combaterea bacteriilor patogene. Pe de altă parte, bacteriile patogene, cum ar fi Clostridium difficile, pot provoca infecții grave și alte probleme de sănătate dacă nu sunt ținute sub control de bacteriile benefice.

Microbiomul intestinal începe să se formeze încă din momentul nașterii și este influențat de numeroși factori de-a lungul vieții, inclusiv dieta, mediul și utilizarea antibioticelor.

Prima expunere majoră a bebelușilor la microbi are loc în timpul nașterii. Copiii născuți pe cale naturală sunt expuși la bacteriile din canalul vaginal al mamei, în timp ce copiii născuți prin cezariană sunt expuși mai mult bacteriilor de pe pielea mamei și din mediul spitalicesc. Alăptarea joacă, de asemenea, un rol crucial, deoarece laptele matern conține prebiotice naturale care încurajează creșterea bacteriilor benefice în intestinul bebelușilor.

Dieta și stilul de viață

Dieta are un impact major asupra compoziției microbiomului. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, promovează creșterea bacteriilor benefice. În schimb, o dietă bogată în grăsimi și zaharuri poate duce la o creștere a bacteriilor patogene. Stilul de viață, inclusiv nivelul de stres și activitatea fizică, influențează de asemenea microbiomul.

Antibioticele pot avea un impact profund asupra microbiomului intestinal, distrugând nu numai bacteriile patogene, dar și pe cele benefice. Acest lucru poate duce la un dezechilibru microbiomian și poate permite proliferarea bacteriilor patogene. De aceea, utilizarea responsabilă a antibioticelor este crucială pentru menținerea unui microbiom sănătos.

Una dintre funcțiile principale ale microbiomului intestinal este de a ajuta la digestia alimentelor. Bacteriile intestinale descompun fibrele și alte substanțe care nu pot fi digerate de enzimele umane, producând astfel acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care sunt o sursă importantă de energie pentru celulele intestinale și au efecte antiinflamatorii.

Microbiomul intestinal joacă un rol crucial în dezvoltarea și funcționarea sistemului imunitar. Bacteriile intestinale stimulează producția de anticorpi și celule imunitare, ajutând la protejarea organismului împotriva infecțiilor. De asemenea, ele contribuie la menținerea integrității barierei intestinale, prevenind pătrunderea agenților patogeni în fluxul sanguin.

Studiile recente au arătat că există o legătură strânsă între microbiomul intestinal și sănătatea mentală, cunoscută sub numele de axa intestin-creier. Microbiomul influențează producția de neurotransmițători, cum ar fi serotonina și dopamina, care joacă un rol crucial în reglarea dispoziției și a comportamentului. Dezechilibrele în microbiom au fost asociate cu afecțiuni precum anxietatea, depresia și tulburările de spectru autist.

Boli digestive

Un microbiom sănătos este esențial pentru prevenirea și gestionarea bolilor digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil (IBS), boala inflamatorie intestinală (IBD) și infecțiile cu Clostridium difficile. Dezechilibrele în microbiom pot duce la inflamații și disfuncții ale intestinului, contribuind la dezvoltarea acestor afecțiuni.

Microbiomul intestinal influențează metabolismul și stocarea grăsimilor. Studiile au arătat că persoanele obeze au un microbiom diferit față de cele cu greutate normală, iar dezechilibrele microbiomului pot contribui la dezvoltarea obezității și a diabetului de tip 2. Bacteriile intestinale pot influența, de asemenea, rezistența la insulină și inflamația sistemică, ambele fiind factori de risc pentru diabet.

Sănătatea mentală

Axa intestin-creier evidențiază modul în care microbiomul poate influența sănătatea mentală. Dezechilibrele în microbiom au fost asociate cu tulburări mentale, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburările de spectru autist. Probioticele și prebioticele, care promovează un microbiom sănătos, au fost studiate ca potențiale tratamente pentru aceste afecțiuni.

Microbiomul intestinal poate influența riscul de cancer, în special cancerul colorectal. Bacteriile intestinale produc substanțe chimice care pot proteja împotriva cancerului sau, dimpotrivă, pot stimula dezvoltarea tumorilor. De exemplu, unele bacterii produc acizi grași cu lanț scurt, care au efecte antiinflamatorii și antitumorale, în timp ce altele pot produce toxine care contribuie la carcinogeneză.

Menținerea unui microbiom sănătos este esențială pentru bunăstarea generală. O dietă bogată în fibre din fructe, legume, leguminoase și cereale integrale promovează creșterea bacteriilor benefice. Fibrele nedigerabile sunt fermentate de bacteriile intestinale, producând acizi grași cu lanț scurt care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt consumate în cantități adecvate, conferă beneficii pentru sănătate. Acestea pot fi găsite în alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul, varza murată și kimchi. Prebioticele sunt fibre nedigerabile care hrănesc bacteriile benefice și se găsesc în alimente precum usturoiul, ceapa, bananele și sparanghelul.

Utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a antibioticelor poate distruge bacteriile benefice și poate duce la dezechilibre microbiomiale. Este important să se utilizeze antibioticele doar atunci când sunt necesare și conform recomandărilor medicului.

Stresul cronic poate afecta negativ microbiomul intestinal, perturbând echilibrul bacteriilor benefice și crescând inflamația. Tehnicile de reducere a stresului, cum ar fi meditația, yoga și exercițiile fizice regulate, pot contribui la menținerea unui microbiom sănătos.

Activitatea fizică regulată nu doar îmbunătățește sănătatea generală, dar are și un impact pozitiv asupra microbiomului intestinal. Exercițiile fizice ajută la creșterea diversității bacteriilor intestinale și la menținerea unui echilibru sănătos.

Maura ANGHEL

Microbiomul intestinal este un microcosmos vital pentru sănătatea noastră generală. De la digestie și metabolism la imunitate și sănătatea mentală, bacteriile intestinale joacă un rol crucial în multe aspecte ale vieții noastre. Menținerea unui microbiom sănătos printr-o dietă echilibrată, utilizarea responsabilă a antibioticelor, reducerea stresului și exercițiile fizice regulate este esențială pentru bunăstarea pe termen lung. Pe măsură ce cercetările continuă să dezvăluie complexitatea și importanța acestui ecosistem intern, devine tot mai evident că microbiomul intestinal este o piesă centrală în puzzle-ul sănătății umane.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Plafar, planuri de extindere la împlinirea a 75 de ani
21/06/2024 08:53

 Compania romanească Plafar a implinit 75 de ani! Cu produse care ajută la echilibrarea organismului, Plafar oferă experienta sa celor care isi doresc o cească de ceai bun, un remediu pentru diferite d ...

Operat din răzbunare: Un tânăr de 20 de ani s-a trezit cu organele genitale amputate. 'Acum ești femeie, ne putem căsători'
20/06/2024 18:50

A adormit bărbat si s-a trezit femeie. Pentru tanărul in varstă de 20 de ani, viata a luat o intorsătură cel putin senzatională, cand a fost păcălit să se supună unei interventii chirurgicale, după c ...

Un cardiolog dă alerta: Aceste obiceiuri pot să te omoare, dacă afară e caniculă!
19/06/2024 15:45

Cardiologul Florin Mitu afirmă că, in această perioadă caniculară, persoanele hipertensive sau cele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să işi adapteze medicaţia in funcţie de aceste modificări ale ...

  Generația Alpha. Provocările sănătății într-o lume digitală
18/06/2024 14:43

  Generatia Alpha este un termen folosit pentru a descrie copiii născuti intre 2010 si 2025. Ei sunt urmasii Generatiei Millennials si sunt caracterizati printr-o familiaritate innăscută cu tehnologia ...

O investigaţie europeană dezvăluie cum ajung statele mici din UE să plătească mai mult decât cele mari pentru medicamentele inovative
17/06/2024 15:36

Pacienţii care suferă de cancer sau de alte boli grave realizează rareori că soarta lor poate depinde de inţelegeri secrete privind preţurile de decontare incheiate intre reprezentanţii statelor şi cei ...

Ziua mândriei autiste. Celebrând diversitatea neurocognitivă
17/06/2024 13:28

Sărbătorită anual pe 18 iunie, Ziua mandriei autiste este dedicată recunoasterii si celebrării autismului ca parte integrantă a diversitătii umane. Initiată in 2005 de organizatia „Aspies For Fr ...

Cât de scump plătesc românii pentru a-și distruge sănătatea: Țara noastră se află în top 3 printre țările europene
14/06/2024 18:55

„Dacă ne uităm la preturi, Romania e in top 3 printre tările europene cu cele mai scumpe tigarete, raportat la puterea de cumpărare. Sunt datele Organizatiei Mondiale a Sănătătii, preluate recent si de ...

Revoluția radiofrecvenței. Cheia sănătății și frumuseții durabile
13/06/2024 13:12

  Radiofrecventa, o metodă non-invazivă si eficientă, a devenit rapid o solutie preferată pentru multe persoane care doresc să imbunătătească aspectul pielii, să reducă semnele imbătranirii si ...

Un vaccin combinat contra a două boli: gripă și Covid
12/06/2024 20:15

Un vaccin combinat, testat de compania Moderna, pe persoane cu varste de 50 de ani si peste, oferă rezistentă crescută la gripă si Covid-19. Potrivit companiei, vaccinul combinat a fost testat pe cateva mi ...

Scandalul pudrei cu talc pentru copii: Gigantul Johnson & Johnson a acceptat să plătescă 700 de milioane de dolari.
12/06/2024 18:35

Johnson & Johnson a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluţiona o investigaţie a 42 de state din SUA şi Washington, D.C. privind comercializarea pudrei pentru copii şi a altor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei