Omicron la copii - Simptome și tratament. Dr. Raluca Bidiga, medic pediatru: Nu putem anticipa de la primele semne dacă un copil va evolua nefavorabil

+0000000000  omicron

Dimensiune font:

| 15-02-2022 09:18

 Simptomele frecvente generate de Omicron sunt congestia nazală, strănut, răgușeală, durere în gât, durere de cap, febră cu sau fără frison, oboseală, tuse persistentă, iar la copii apar frecvent simptome digestive de tip greață, vomă, scaune diareice, spune dr. Raluca Bidiga, medic pediatru la Spitalul de Pediatrie MedLife. Omicron nu are “afinitate” pentru copii, dar un cumul de factori a dus la o explozie de cazuri, inclusiv la copii.

Dr. Raluca BidigaFoto: Hotnews

Omicron afectează într-un număr mare copiii. Se știe de ce?

 
 

Omicron este o tulpină a virusului SARS-CoV-2 cu transmisibilitate crescută, de aceea infectează un număr mult mai mare de persoane, inclusiv copiii. Nu are neapărat “afinitate” pentru copii, dar în prezent un cumul de factori a dus la o explozie de cazuri, inclusiv în rândul copiilor. Vorbim de factori ce țin pe de-o parte de virus, care e caracterizat printr-o contagiozitate crescută și prin semne nespecifice ale infecției, care fac ca aceasta să nu fie recunoscută din stadii incipiente. Pe altă parte, contactele mai numeroase, în contextul în care s-au menținut deschise colectivitățile și copiii interacționează între ei, păstrând mai greu distanțarea, au contribuit la o răspândire accelerată a virusului.

Când se recomandă să fie testați copiii și ce facem dacă rezultatul testului este pozitiv?

Conform definiției de caz actuale, testarea se indică oricărei persoane ce prezintă cel puțin unul din următoarele semne: febră, tuse, respirație accelerată sau cu efort, manifestări gastrointestinale ca vărsături sau diaree. Sigur că aceste simptome sunt similare în numeroase afecțiuni acute la copil, inclusiv viroze de sezon și de multe ori e greu de delimitat tipul de virus doar pe baza simptomatologiei, de aceea este recomandată testarea. Pe de altă parte, un copil în colectivitate poate prezenta numeroase episoade cu simptome similare și de multe ori, după mai multe astfel de “răceli”, părinții renunță uneori să mai testeze, mai ales dacă semnele sunt ușoare.

 

În cazul unui rezultat pozitiv la un test rapid COVID efectuat la domiciliu este necesară confirmarea prin test RT-PCR sau test antigen realizat la un laborator acreditat. În cazul testelor pozitive efectuate de laboratoare, se izolează persoana (adult sau copil) la domiciliu și se ia legătura cu medicul care cunoaște istoricul și particularitățile/afecțiuni cronice ale persoanei pozitive (medic de familie sau medic pediatru). Există situații particulare, cum ar fi vârsta foarte mică, sub 3 luni, sau copii cu imunodepresii congenitale sau cu boli preexistente, la care este necesară evaluarea medicală chiar și în lipsa simptomelor.

Ce simptome sunt frecvente la copii în cazul infecției COVID-19?

Semnele infecției COVID-19 la copil sunt nespecifice, întâlnite în numeroase alte afecțiuni virale și din păcate, nu avem indicatori specifici pentru evoluția nefavorabilă. Altfel spus, nu putem anticipa de la primele semne dacă un copil va evolua nefavorabil. Printre semnele mai frecvente generate de noua tulpină a virusului avem congestia nazală, strănut, răgușeală, durere în gât, durere de cap, febră cu/fără frison, oboseală, tuse persistentă, iar la copii se întâlnesc frecvent și simptome digestive de tip greață, vomă, scaune diareice.

 
 

Cum le tratăm?

Un copil anterior sănătos va primi în general tratament simptomatic (decongestionante nazale, medicamente pentru controlul febrei, recomandări de hidratare și odihnă). Deocamdată nu există un tratament etiologic, iar administrarea pe scară largă de antibiotice/antivirale/cortizon, practică relativ frecventă în prezent și bazată în special pe sentimentul de frică, are consecințe nefaste pentru evoluția ulterioară la nivelul comunităților.

Când ar trebui să ne îngrijorăm și să apelăm la un serviciu de urgență sau la internare în spital?

Sunt câteva semnale de alarmă care indică necesitatea unui consult de specialitate: starea generală proastă (copilul este somnolent, apatic, nu poate fi trezit din somn sau zace), imposibilitatea hidratării orale (refuză să mănânce sau să bea sau varsă orice mănâncă), apariția unor erupții cutanate extinse, respirația accelerată sau zgomotoasă, tusea foarte frecventă care împiedică alimentația sau vorbirea. Toate acestea ne vor îndrepta către un consult medical, iar în funcție de evaluarea medicului se decide necesitatea internării sau continuarea supravegherii la domiciliu.

În prezent, aproape în orice casă există un pulsoximetru pentru măsurarea saturației în oxigen doar că, de multe ori, la sugari sau copiii mici aceste aparate folosite la domiciliu pot da erori și e necesară interpretarea coroborând observația clinică.

În ce cazuri se recomandă evaluarea post COVID-19 a copiilor?

Evaluarea post-COVID este necesară, în special, pentru copiii cu boli preexistente, pentru cei care au necesitat oxigenoterapie sau pentru cei cu simptome reziduale. De asemenea, și pentru copiii care practică o activitate fizică intensă și susținută (sport de performanță) se recomandă o evaluare medicală după ce au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:08

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
 Beneficiile consumului de pepene roșu
27/06/2022 11:03

  Pepenele rosu este un fruct ideal de vară deoarece oferă hidratare si este revigorant. Dintre toate fructele pe care le cunoastem, pepenele rosu este fructul care contine cea mai mare cantitate de ap ...

Top 7 curiozități despre ciuperca tibetană Cordyceps Sinensis
27/06/2022 09:58

  Cordyceps Sinensis este un miceliu al cărui prestigiu creste de la o zi la alta datorită proprietătilor miraculoase pe care le are asupra organismului uman.   1. Cordyceps: omidă sau plan ...

 Asparagusul, ajutor pentru bolnavii de artrită
27/06/2022 09:39

  Asparagusul, o legumă fără frunze, de sezon, valabilă intr-o varietate de trei culori (alb, violet si verde) are o formă mai ciudată, dar gust suculent si textură plăcută. Este o sursă excelen ...

A fost inaugurată noua locație a Clinicii Medicale Dr. Zală din Moinești: „Sănătatea ca un întreg”
27/06/2022 09:38

A fost inaugurată noua locatie a Clinicii Medicale Dr. Zală din Moinesti: „Sănătatea ca un intreg”   Noua locatie a Clinicii Medicale Dr. Zală din Moinesti a fost inaugurată sa ...

 Nucile braziliene ajută inima și glanda tiroidă
27/06/2022 09:30

  Provenite din pădurea amazoniană, si tări din America de Sud, nucile braziliene sunt o adevărată mină de minerale: magneziu, potasiu si zinc si seleniu. Seleniul este un antioxidant exceptionat, c ...

Începe distribuirea pastilelor de iodură de postasiu. Este nevoie de reţetă de la medicul de familie
26/06/2022 19:40

Ministerul Sănătăţii a anunţat oficial că va incepe să distribuie comprimatele de iodură de potasiu către populaţia care poate, din punct de vedere medical, să ia pastilele respective in cazul unui a ...

Beneficiile Terapiei Gerson. Poate vindeca tuberculoza și cancerul
26/06/2022 19:14

Terapia Gerson este o formă de tratament natural, bazat pe o dietă organică ce include plante, sucuri si clisme, si care activează si stimulează capacitatea organismului de a se vindeca. Medicul Max Ger ...

Merișoarele calmează durerile articulare și reduc glicemia
26/06/2022 18:01

  Merisoarele, cunoscute popular si că „insulina verde”, sunt consumate de cel putin 400 de ani, prima referintă istorică a lor fiind intr-o carte despre triburile amerindiene. Fructel ...

Floarea de garofiță blochează virusul SARS-COV-2
26/06/2022 12:30

Oamenii de stiintă chinezi au descoperit că florile arbustului de garofită contin substante care pot bloca activitatea proteinei Mpro, una dintre cele trei enzime cheie necesare pentru ca noul coronavirus s ...

Variola maimuței nu reprezintă o urgență de sănătate globală în acest moment
26/06/2022 09:00

Seful Organizatiei Mondiale a Sănătătii (OMS) a declarat sambătă că epidemia globală de „variola maimutei” reprezintă o amenintare pentru sănătate care evoluează intr-un mod foarte ingr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei