Un anticorp ar putea vindeca bolile hepatice grave

download

Dimensiune font:

| 16-02-2023 11:25

În prezent, nu există niciun medicament pentru tratarea bolii ficatului gras non-alcoolic, care afectează multe persoane cu diabet zaharat de tip 2, și care poate duce la alte boli hepatice grave.

 Un studiu condus de cercetătorii de la Institutul Karolinska a identificat acum un medicament candidat pentru tratamentul ficatului gras non-alcoolic.
Studiul preclinic, publicat în Journal of Hepatology, indică faptul că un anticorp care blochează proteina VEGF-B prezintă o posibilă opțiune terapeutică pentru boala ficatului gras.

„Ficatul gras este asociat cu mai multe boli grave și, uneori, fatale”, spune primul autor al studiului, Annelie Falkevall, cercetător la Departamentul de Biochimie Medicală și Biofizică, de la Institutul Karolinska, Suedia. „Cu ajutorul principiului terapeutic pe care l-am dezvoltat, ar putea fi posibilă prevenirea ficatului gras și, sperăm, scăderea riscului de insuficiență hepatică și de cancer hepatic terminal”, a mai spus ea.

Timp de decenii, obezitatea și supraponderabilitatea au fost o boală comună la nivel mondial care, printre alte probleme, a provocat o creștere bruscă a incidenței diabetului de tip 2. Potrivit Asociației suedeze de diabet, numai în Suedia există 500.000 de cazuri de diabet, dintre care 85-90% sunt de tip 2.

Creștere semnificativă a riscului de cancer de ficat

Supraponderabilitatea cronică și diabetul zaharat de tip 2 cresc riscul de apariție a bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), care este cea mai frecventă cauză a bolilor hepatice cronice, cum ar fi insuficiența hepatică și cancerul hepatic, în Europa și SUA.

Țesutul adipos alb are o capacitate remarcabilă de a stoca energie sub formă de lipide, dar în cazul obezității cronice și, adesea, a diabetului de tip 2, aceasta nu este suficientă, iar concentrația de acizi grași din sânge crește. Prin urmare, aceștia sunt depozitați în altă parte, inclusiv în ficat. Nu numai că acumularea de grăsime în ficat interferează cu secreția de glucoză și duce la rezistența la insulină, dar crește și pericolul de deteriorare permanentă a unuia dintre cele mai importante organe ale corpului.

NAFLD afectează peste 100 de milioane de adulți, iar cercetările anterioare indică un risc de 17 ori mai mare de cancer la ficat la persoanele cu NAFLD.
La persoanele cu diabet de tip 2, incidența NAFLD este de 25% până la 29%.
În prezent, nu există medicamente aprobate pentru tratarea NAFLD.

Anticorpii blochează eliberarea de acizi grași

Cercetătorii de la Karolinska, CIBERDEM și CIBEROBN din Spania, CSL Behring din SUA și CSL Innovation din Australia, au studiat acum o nouă metodă pentru a limita dezvoltarea ficatului gras.

Pentru studiu, cercetătorii au avut acces la un medicament candidat sub forma unui anticorp împotriva proteinei VEGF-B (factorul B de creștere al endoteliului vascular), care controlează eliberarea de acizi grași din țesutul adipos alb.

„Am identificat o nouă metodă de tratare a bolii ficatului gras, care presupune menținerea acizilor grași în țesutul adipos, astfel încât aceștia să nu se împrăștie și să se acumuleze în ficat”, spune autorul corespondent al studiului, Ulf Eriksson, profesor la Departamentul de Biochimie și Biofizică Medicală, la Karolinska.

„Rezultatele noastre arată că blocarea farmacologică a căii de semnalizare VEGB-B la șoareci previne acumularea de grăsime în ficat și reduce riscul de NAFLD”, precizează prof. Eriksson.

Studiul a fost efectuat pe șoareci normali (de control) și modificați genetic, care au primit diete diferite și au fost tratați cu noul medicament candidat.

Cercetătorii au studiat, de asemenea, țesutul adipos de la 48 de pacienți care urmau să fie supuși unei operații bariatrice. O jumătate din grup avea NAFLD, iar cealaltă jumătate nu.

Rezultatele relevă o corelație clară între nivelul de semnalizare VEGB-B în țesutul adipos alb și prezența NAFLD.

„Următorul pas pentru a duce mai departe acest medicament candidat interesant este includerea sa într-un program de testare clinică”, spune profesorul Eriksson. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Un magazin vindea alimente expirate de doi ani: inspectorii s-au îngrozit când au văzut
10/06/2023 18:49

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Covasna a amendat cu 5.000 de lei o firmă din judeţ care comercializa produse alimentare expirate, informează Agerpres. Potrivit conducerii instituţie ...

Cireșele, ajutor pentru bolnavii de gută
10/06/2023 16:40

Diuretic şi laxative, energizante şi pline de fibre, cireşele sunt desertul ideal pentru copii, dar şi pentru cei care suferă de reumatism, artrită, constipaţie şi celor cu probleme digestive. Acest ...

Salarii mai mari în sănătate, asistenţă socială, apărare, ordine publică şi securitate naţională
09/06/2023 09:37

Salariile de bază ale personalului din sănătate şi asistenţă socială şi din apărare, ordine publică şi securitate naţională se majorează de la 1 iunie la nivelul stabilit de Legea-cadru privind sa ...

Autoritățile europene au luat-o pe arătură. Vor să vaccineze anti-Covid cu 3 doze copiii sub 5 ani
09/06/2023 09:30

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) si Agentia Europeană pentru Medicamente (EMA) au cerut statelor UE să administreze trei doze de vaccin anti-Covid, adaptat la noile subvariante O ...

Situație alarmantă - O treime dintre români riscă să facă ciroză hepatică!
08/06/2023 23:38

* „Se estimează că 1 din 3 persoane este afectată de una din formele NAFLD (ficat gras simplu, steatohepatită sau ciroză). Incidenta NAFLD creste cu aproximativ 1% pe an, in paralel cu pandemia obezi ...

Salariile unor angajaţi din Sănătate, Asistenţă Socială, Apărare şi Ordine Publică vor fi aduse la grila din 2022
08/06/2023 11:30

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi că Guvernul urmează să aprobe ordonanţa de urgenţă prin care salariile unor angajaţi din Sănătate, Asistenţă Socială, Apărare şi Ordine Publică vor fi adus ...

Medicii de familie isi vind pacientii la grămadă, precum vitele, cu 30.000 de euro pachetul!
08/06/2023 08:00

Un fenomen ingrijorator se perpetueaza in Romania dupa mai bine de 15 ani, desi a avut loc o asa-zisă reforma medicală, in urma careia medicii au primit salarii sporite, uriase chiar in raport cu alti angajat ...

Primul proces din România privind morții din pandemie și jaful financiar făcut pe seama acestora
08/06/2023 07:15

Luni, 29 mai, la postul de televiziune Realitatea, Maria Vasii a abordat tangentiual acest subiect si a făcut următoarea afirmatie: „Un spital din Romania, si anume Spitalul din Arad, a primit 2 mld de eur ...

Program-pilot de combatere a obezității în Anglia
07/06/2023 14:40

Marea Britanie va lansa un program pilot pentru a analiza modul in care noile injecţii săptămanale pentru slăbit, cum ar fi Wegovy (Semaglutide) de la Novo Nordisk, pot fi administrate mai multor pacienţi ...

Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bună CARNE!
07/06/2023 13:08

Profesorul Mircea Beuran a vorbit, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Romania TV, despre semnele cancerului de stomac. Îndrăgitul profesor ne dezvăluie principalele semne ale cancerului. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei