Ce este epigenetica și cum ne poate ajuta să fim mereu sănătoși

0-semne de intrebare eZH9rnIy

Dimensiune font:

| 14-06-2022 14:00


Cuvântul epigenetică este peste tot în aceste zile, de la reviste academice și articole științifice populare până la anunțuri care promovează epigenetica ca o metodă de tratament miraculoasă. Dar ce este epigenetica și de ce este atât de importantă?

Conrad Waddington a introdus termenul de epigenetică la începutul anilor 1940. El a definit epigenetica ca fiind toate căile moleculare care modulează exprimarea unui genotip într-un anumit fenotip. În următorii ani, odată cu creșterea rapidă a geneticii, sensul cuvântului s-a îngustat.

Epigenetica este astăzi înțeleasă ca „studiul modificărilor funcției genelor care sunt mitotice și/sau meiotice ereditare și care nu implică o schimbare în secvența de ADN”. 

Epigenetica, ca o definiție simplificată, este studiul mecanismelor biologice care pot porni și stopa expresia genelor.

Pentru o înțelere deplină a epigeneticii trebuie stabiliți, în prelabil, câțiva factori legați de genetică.

Celulele sunt unități fundamentale ale fiecărei ființe umane. Toate instrucțiunile necesare pentru a direcționa activitățile acestora sunt cuprinse în acidul dezoxiribonucleic chimic, cunoscut ca ADN.

ADN-ul uman este format din aproximativ 3 miliarde de baze azotate. Există patru tipuri fundamentale de baze care cuprind ADN, respectiv adenină, citozină, guanină și timină, abreviate în mod obișnuit ca A, C, G și, respectiv, T.

Succesiunea sau ordinea bazelor este ceea ce determină instrucțiunile de viață ale unei persoane.

În cele 3 miliarde de baze, există aproximativ 20.000 de gene. Genele sunt secvențe specifice de baze care oferă instrucțiuni cu privire la modul de a produce proteine importante - molecule complexe care declanșează diferite acțiuni biologice pentru a realiza funcții de viață. (3)

Epigenetica, în esență, afectează modul în care genele sunt citite de către celule și, ulterior, modul în care acestea produc proteine. Iată câteva aspecte importante despre epigenetică:

1. Epigenetica controlează genele. Anumite circumstanțe pot determina genele să fie dezactivate (devenind inactive) sau să fie activate (devenind active).

2. Epigenetica este peste tot. Ce mănânci, unde locuiești, cu cine interacționezi, când dormi, cât de des faci exerciții fizice, inclusiv procesul de îmbătrânire - toate acestea pot provoca în cele din urmă modificări chimice asupra genelor care vor transforma aceste gene în timp. În plus, în anumite boli cum ar fi cancerul sau Alzheimer, diferite gene vor fi schimbate, în contrast cu starea normală / sănătoasă.

3. Epigenetica ne face unici. Chiar dacă suntem cu toții oameni, de ce unii dintre noi au păr blond sau o piele mai închisă? De ce unii dintre noi urăsc gustul de ciuperci sau vinete? De ce sunt unii mai sociabili decât alții? Diferitele combinații de gene care sunt activate sau dezactivate reprezintă ceea ce îi determină pe fiecare dintre noi să fie unici. Mai mult, au existat indicii că unele modificări epigenetice pot fi moștenite.

4. Epigenetica este reversibilă. Cu 20.000 de gene, se pot produce combinații de gene diferite și vaste care sunt activate sau dezactivate. Dar dacă s-ar putea cartografia fiecare cauză și efect al diferitelor combinații și dacă ar putea fi inversată expresia genelor pentru a păstra o stare bună de sănătate, atunci am putea teoretic vindeca cancerul, încetini îmbătrânirea, opri obezitatea și multe altele. (4)


Deci ce este epigenetica?

Un alt mod de a privi epigenetica este că, în timp ce genetica tradițională descrie modul în care secvențele ADN din genele noastre sunt transmise de la o generație la alta, epigenetica descrie modul în care genele sunt folosite.

Pentru a face o analogie cu un calculator, gândește-te la epigenetică ca la metadate, informații care descriu și ordonează datele subiacente. Dacă deții, de exemplu, un MP3 player, acesta va conține o varietate de date, fișierele MP3. Gândește-te la acestea ca la analogii ale genelor.

Dar, de asemenea, vei avea probabil playlisturi sau poți reda melodii după artist sau gen. Aceste informații despre playlist, artist, gen, etc., sunt metadate. Ele determină ce melodii sunt redate și în ce ordine, și aceasta este epigenetica. Este un set de procese care influențează ce gene sunt activate sau „exprimate”, așa cum ar spune biologii moleculari.


Epigenetica și mediul
Cercetările au constatat că schimbările din mediul exterior individului se pot reflecta pe tot parcursul vieții unei persoane și chiar și în generațiile ulterioare. Spre exemplu, studiile epidemiologice umane au furnizat dovezi că factorii de mediu prenatali și timpurii postnatali influențează riscul adulților de a dezvolta diverse boli cronice și tulburări comportamentale. 

Acesta este și cazul adulților care au fost expuși prenatal la condiții de foamete, caz în care a fost raportată o incidență semnificativ mai mare a schizofreniei. 


Epigenetica și stilul de viață

Este din ce în ce mai evident că efectele epigenetice apar nu numai în uter, ci pe parcursul vieții și că schimbările epigenetice pot fi inversate. Poluarea a devenit un subiect tot mai proeminent dezbătut în acest domeniu de cercetare, deoarece oamenii de știință descoperă că poluarea aerului ar putea modifica etichetele de metil asupra ADN-ului și ar crește riscul bolilor neurodegenerative.

Cercetătorii au descoperit că o dietă ketogenică – bazată pe cantități mari de grăsime, proteine adecvate și aport scăzut de carbohidrați - crește un agent epigenetic produs în mod natural de către organism.

S-a demonstrat, de asemenea, că dieta modifică etichetele epigenetice în moduri semnificative. Spre exemplu, unele studii au constatat că anumiți compuși din alimentele pe care le consumăm ar putea proteja împotriva cancerului prin controlul genelor supresoare tumorale.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Elveția a pornit revoluția: centrala subterană care alimentează 400.000 de baterii de mașini/ Video
08/08/2022 10:50

Elveţia a construit o centrală hidroelectrică subterană despre care spune că are capacitatea de a stoca suficientă electricitate pentru a incărca 400.000 de baterii de maşini simultan, transmite Reuters ...

Câștigurile din domeniul IT s-au triplat. Iașul rămâne un pol de atracție
07/08/2022 14:43

  Salariul mediu in sectorul serviciilor informatice a ajuns la circa 9.200 de lei net (cca. 1.900 de euro) in luna mai a anului 2022, fiind de aproape trei ori mai mare decat in urmă cu un deceniu, arat ...

Armele de război care pot fi chiar mai periculoase decât bomba nucleară.
07/08/2022 10:40

Într-un interviu pentru publicatia germană Der Spiegel, expertul australian in tehnologie Toby Walsh discută despre efectele potential devastatoare ale utilizării inteligentei artificiale pe campul de ...

Coreea de Sud a lansat prima sondă selenară
05/08/2022 13:02

Prima sondă selenară a Coreei de Sud, Danuri, a fost lansată joi seara de la Cape Canaveral din Florida pentru o misiune de un an, "o etapă foarte importantă" pentru ambiţiile spaţiale ale Seul ...

Cercetătorii din SUA au readus la viață celulele unor porci morți
04/08/2022 16:28

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au reuşit să relanseze circulaţia sangvină şi funcţionarea pentru cateva ore a celulelor din organele unor porci eutanasiaţi cu puţin timp mai devreme, potrivit u ...

Fizicianul care a completat tabelul lui Mendeleev a murit
29/07/2022 08:52

Fizicianul Sigurd Hofmann s-a stins din viată la varsta de 78 de ani. Tragica veste a fost anuntată de Centrul GSI Helmholtz de Cercetare pentru Ioni Grei din Germania. El a făcut ca tabelul lui Mendelee ...

 Inimă artificială, creată într-un laborator din Toronto
28/07/2022 14:23

  Un mic model functional al unui ventricul uman ar putea deschide noi drumuri in dezvoltarea de medicamente si terapii noi, precum si pentru studierea dezvoltării afectiunilor cardiovasculare, oferind c ...

Cine au fost anunnaki
26/07/2022 15:49

În ultimii ani, teoria conform căreia omenirea a fost vizitată de extraterestri are tot mai multi adepti. Mai multe scrieri antice, care vorbesc despre fiinte venite din cer, par să sustină această ...

Cea mai mare structură din lume-între SF și realitate / Arabia Saudită vrea zgârie-nori în oglindă pe o lungime de 120 de km
25/07/2022 20:43

 Zgarie-norii in oglindă se vor intinde in paralel pe o lungime de 120 km si vor găzdui cinci milioane de persoane, potrivit unor documente consultate de WSJ. Neon, magalopolisul viitorului  A ...

Portofelul Google a fost lansat în România. Funcțiile și beneficiile pe care le aduce
25/07/2022 13:12

Portofelul Google a fost lansat in Romania joi, 21 iulie, si aduce noi functii si beneficii. Aplicatia Google Pay a fost astfel de Portofelul Google. Utilizatorii trebuie doar să facă un update pentru a bene ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei