Cinci lucruri pe care le credeai adevărate dar nu sunt: De la Pământul care se învârte în jurul Soarelui, la culorile curcubeului

000000   05500

Dimensiune font:

| 04-09-2022 21:56

 De la Pământul care se învârte mereu în jurul Soarelui, la Muntele Everest ca fiind cel mai înalt de pe planeta noastră, la cele 7 culori ale curcubeului sau gravitația zero din spațiu, multe dintre lucrurile pe care le credem adevăruri absolute sunt ceva mai nuanțate sau suprasimplificări false.

Sistemul solar 

Câteva dintre ele:

 
 

Pământul se învârte în jurul Soarelui

Acesta e unul care a revenit recent în atenția opiniei publice după ce un sondaj publicat luna trecută a arătat că 35% dintre ruși cred că Soarele se învârte în jurul Pământului. Deși e extrem de improbabil ca respondenții să fi făcut o astfel de diferențiere, strict vorbind, Pământul se învârte în jurul centrului de greutate al sistemului solar, pentru care cercetătorii folosesc denumirea mai științifică de „baricentru”.

Acesta este punctul de echilibru în jurul căruia masa totală a fiecărui obiect din sistemul solar este egal distribuită iar, dată fiind mișcarea constantă a planetelor, punctul este mereu altundeva. Însă fiindcă masa Soarelui reprezintă peste 99% din cea totală a sistemului solar, baricentrul acestuia se află în apropierea suprafeței stelei noastre și câteodată chiar în interiorul Soarelui.

Dar atunci când baricentrul se află în afara Soarelui, planeta noastră, la fel ca toate celelalte obiecte din sistemul solar, orbitează în jurul unui punct gol din spațiu. 

 

Cimpoaiele sunt scoțiene

Nu, nu sunt. Deși de secole ele sunt asociate cu Scoția, originea lor se află probabil mult mai către Est. Referințe din Antichitate la cimpoaie au fost găsite atât în Turcia, cât și în Egipt. Reliefuri hitite datate la 1.000 î.e.n., ceva după căderea imperiului lor, au fost descoperite în Anatolia și par să arate cimpoaie. Totuși, nu toți arheologii sunt convinși de asta.

 
 

O referință ceva mai substanțială față de folosirea unor cimpoaie făcute din piele de câine și oase în Egiptul antic a fost documentată în secolul V î.e.n. de dramaturgul grec Aristofan în comedia sa „Acharnienii”. Însă primul entuziast notabil al cimpoaielor a fost împăratul roman Nero, care a și pus să fie bătută o monedă în care este prezentat cântând la instrument.

Acesta credea că îi inspiră pe soldații săi înainte de bătălii dacă le cântă la cimpoi, doar una dintre numeroasele sale excentricități care în cele din urmă i-au dus decădarea deloc glorioasă.

Mai multe teorii încearcă să explice cum au ajuns cimpoaiele de fapt în Scoția din locul în care au fost create pentru prima dată, cea mai populară (și plauzibilă) fiind că acestea au fost duse de trupele romane în Insulele Britanice când le-au cucerit.

 

Muntele Everest este cel mai înalt de pe Pământ

Cu o înălțime de 8.850 de metri (plus/minus doi metri) de la bază la vârf, Muntele Everest este în general considerat cel mai înalt de pe Pământ. Dar asta depinde ce înțelegi prin „înalt”. Dacă, de exemplu, te gândești la el ca fiind „cel mai apropiat de Lună”, atunci onoarea revine Muntelui Chimborazo din Ecuador.

Chestia e că Pământul nu este o sferă rotundă, el este „bombat” la mijloc. De la bază la vârf, Chimborazo are 6.263 de metri. Dar el se află pe o „umflătură” mai mare a planetei noastre decât Muntele Everest, însemnând că se ridică la o înălțime de 10.920 de metri față de centrul Pământului.

Iar dacă definești „cel mai înalt” drept cel mai înalt munte de la bază la vârf, atunci premiul merge la Mauna Kea din Hawaii: acesta măsoară în jur de 10.000 de metri de la baza sa din Oceanul Pacific la vârf. Măsurătoarea nu este una 100% precisă însă e oricum considerabil mai înalt decât Everest.

 

Gravitația 0 din spațiu

Știm cu toții imaginile cu astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale plutind de colo colo așa că este ușor să credem că în spațiu nu există gravitație. Însă gravitația există peste tot în univers - fără ea majoritatea structurilor cosmice s-ar destrăma.

Motivul pentru care astronauții de la bordul ISS par în gravitație zero este fiindcă atât stația spațială cât și ei sunt într-o stare continuă de cădere liberă înspre Pământ. Deoarece obiectele cad cu aceeași viteză indiferent de masă, stația spațială și astronauții cad împreună, creând iluzia gravitației zero.

Din fericire, chiar dacă ei sunt într-o stare de cădere liberă continuă, nici pionierii spațiului nici stația pe care o folosesc nu se prăbușesc pe Pământ deoarece ISS se deplasează în jurul planetei noastre cu o viteză de 27.600 de kilometri pe oră, suficient pentru a rămâne pe orbită.

 

Curcubeul are șapte culori

ROGVAIV este o minciună care datează încă de la Sir Isaac Newton și convingerile sale mai puțin științifice. Totuși, spre deosebire de majoritatea contemporanilor săi, Newton credea că lumina albă clară era alcătuită din întreg spectrul de culori. În mod faimos, el a demonstrat asta în anii 1660 printr-o serie de experimente făcute cu o prismă pe care a folosit-o pentru refractarea luminii solare.

Inițial, omul de știință britanic a văzut doar 5 culori. Însă el credea în teoria matematicianului grec Pitagora privind un univers armonios în care numărul 7 este unul magic care lega tot felul de fenomene naturale, de la corpurile cerești (grecii din Antichitate cunoșteau 7 - Soarele, Luna și 5 planete), la gama muzicală.

Prin urmare, când Newton a publicat discul său al culorilor în 1704 el a adăugat oranj și indigo la culorile pe care le identificase deja. Astea fiind spuse, ceea ce noi numim culori sunt de fapt percepții ale minții noastre. Spectrul luminii este o distribuție continuă - și prin urmare un număr infinit - de culori, cele pe care noi le percepem depinzând de cât de mult văd fotoreceptorii din ochii noștri roșu, verde și albastru atunci când sunt stimulați.

Așadar, culorile unui curcubeu pot fi diferite de la persoană la persoană, cum probabil ai observat și tu când te uitai la unul alături de altcineva și ați început să vă contraziceți despre câte culori are.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:04

 

După ce a survolat la mică distanță Luna, capsula Orion și-a început călătoria de întoarcere spre Terra
06/12/2022 00:13

Capsula Orion a survolat Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri in raport cu scoarţa selenară, realizand astfel o manevră spectaculoasă, ce marchează inceputul călătoriei de intoarcere spre T ...

Nava Orion a atins noi recorduri
01/12/2022 08:15

Nava spatială Orion fără echipaj de la NASA a ajuns la cea mai mare distantă fată de Pămant, aproximativ 432.210 de kilometri. Nava spatială a surprins, de asemenea, imagini spectaculoase cu Luna si Păm ...

 Care sunt cele mai populare branduri de telefoane? De ce să optezi pentru unul second hand?
30/11/2022 09:00

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/0VGG7cqTwCo La fel ca in orice sector si atunci cand vine vorba despre telefoane mobile există trenduri de care oamenii tin cont. Desi sunt preferate cele mai performa ...

 3 motive pentru care afacerea ta are nevoie de SEO
30/11/2022 09:00

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/shr_Xn8S8QU Orice afacere are nevoie, inainte de toate, de o modalitate prin care să poată ajunge la clienti, prin care ii poate fideliza si prin intermediul cărora ...

Utilizatorii WhatsApp îşi vor putea trimite mesaje singuri
29/11/2022 11:22

 WhatsApp lansează o funcţie care le permite utilizatorilor să-şi trimită singuri mesaje, funcţie ce poate fi folosită pentru salvarea unor informaţii care să poată fi apoi accesate rapid. &nb ...

China va lansa capsula Shenzhou-15 către staţia sa spaţială
28/11/2022 11:13

China va lansa capsula Shenzhou-15 către staţia sa spaţială pe 29 noiembrie, ora locală 23:08 (15:08 GMT), a anunţat luni Agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman, ultima misiune progra ...

Capsula Orion va stabili un nou record luni, când se va afla la cea mai mare distanță de Terra/VIDEO
28/11/2022 09:30

 Capsula Orion din misiunea Artemis 1 a NASA a intrat vineri pe orbita alungită retrogradă a Lunii, iar pe 28 noiembrie va atinge cel mai indepărtat punct al misiunii. Sambătă, capsula a doborat recor ...

Atenție, români. Detaliul de pe telefonul tău mobil care arată ca ești spionat
26/11/2022 20:07

Stiai că telefoanele mobile te spionează?! Desi este socant, smartphone-urile moderne pot urmări orice miscare pe care o faci. Atentie la acest detaliu care le dă de gol. O functie adăugată la telefoane d ...

VIDEO Capsula Orion - Cât de departe a ajuns și care este următorul moment important al misiunii din jurul Lunii
22/11/2022 12:58

 Capsula Orion a trecut luni la doar 130 km de suprafata selenară, dar s-a indepărtat apoi rapid si orbitează la o altitudine de 40.000 km, cu o viteză de 5.000 km/h. Sambătă urmează un alt moment i ...

Cum a ajuns apa pe Pământ?
22/11/2022 11:27

Apa reprezintă aproximativ 71% din suprafata Pămantului, nu degeaba „casa” noastră este cunoscută drept „planeta albastră”. Avem nevoie de apă la tot pasul. Fără apă nu am putea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei