Numai stratul de suprafață al Lunii conține oxigen suficient pentru 8 miliarde de oameni timp de 100.000 de ani

luna eclipsa

Dimensiune font:

| 12-11-2021 22:37

 Pe lângă progresele în explorare, în ultimul timp s-au investit mulți bani și timp în tehnologii care pot permite utilizarea resurselor din spațiu. Iar pe primul plan al atenției este aflarea celui mai bun mod de a produce oxigen pe Lună, scrie John Grant, profesor de științele solului la Southern Cross University din Australia în The Conversation.


În octombrie, Agenția Spațială a Australiei și NASA au semnat o înțelegere pentru a trimite un rover australian pe Lună în cadrul programului Artemis, cu scopul de a colecta roci lunare care ar putea oferi în cele din urmă oxigenul respirabil necesar.
Deși Luna are o atmosferă, ea este foarte subțire și compusă în principal din hidrogen, neon și argon. Nu este amestecul gazos bun pentru mamifere dependente de oxigen, ca oamenii.

Dar există oxigen pe Lună. Doar că nu este în formă gazoasă, ci este capturat în regolit – stratul de rocă și praf fin care acoperă Luna. Dacă am putea extrage oxigenul din regolit, ar putea el să permită viața oamenilor pe Lună?

O gură de oxigen


Oxigenul poate fi găsit în multe minerale de pe terenul din jurul nostru. Iar Luna este făcută cam din aceleași roci care se găsesc pe Pământ (deși cu puțin mai mult material provenit de la meteoriți).

Minerale ca siliciu, aluminiu, fier și oxizi de magneziu domină peisajul lunar. Toate aceste minerale conțin oxigen, dar nu într-o formă accesibilă plămânilor noștri.

Aceste minerale există în câteva forme diferite pe Lună, ca rocă solidă, praf, pietriș și roci care acoperă suprafața. Este rezultatul nenumăratelor milenii de impact al meteoriților pe suprafața lunară.

Unii oameni numesc startul de la suprafața Lunii „sol”, dar ca om de știință de specialitate aș ezita să folosesc acest termen. Solul pe care-l știm este ceva magic care există doar pe Pământ. A fost creat de o varietate imensă de organisme lucrând pe materialul primar al solului – regolit, desprins din rocă solidă – timp de milioane de ani.

Rezultatul este o matrice de minerale care nu erau prezente în rocile originale. Solul terestru are caracteristici fizice, chimice și biologice remarcabile. În același timp, materialele de la suprafața Lunii sunt mai ales regolit în forma sa originală, neatinsă.

Intră o substanță, ies două


Regolitul de pe Lună conține aproximativ 45% oxigen. Dar acest oxigen este puternic legat de mineralele menționate mai sus. Ca să desfacem aceste legături solide trebuie să consumăm energie.

S-ar putea să fiți deja familiarizați cu electroliza. Pe Pământ, această metodă este folosită curent în procese de fabricație, cum este și producerea de aluminiu. Un curent electric este trecut între doi electrozi printr-o formă lichidă de oxid de aluminiu (cunoscut îndeobște ca alumină) pentru a separa aluminiul de oxigen.

În acest caz, oxigenul este un produs secundar. Pe Lună, oxigenul ar fi produsul primar, iar aluminiul (sau alt metal) extras ar fi un produs secundar potențial util.

Este un procedeu destul de simplu, dar cu un mare neajuns: este foarte energofag. Ca să fie reprodus pe Lună este nevoie de energie solară sau de alte surse disponibile de energie.

Ar fi nevoie și de mult echipament industrial pentru a extrage oxigenul din regolit. Ar trebui întâi să trecem oxidul de metal solid în formă lichidă, fie prin căldură, fie prin căldură combinată cu solvenți sau electroliți. Avem tehnologia pe Pământ, dar mutarea echipamentelor pe Lună - și generarea de suficientă energie ca să le acționeze – va fi o mare dificultate.

Anterior în acest an, un startup din Belgia, Space Applications Services, a anunțat că fabrică trei reactoare experimentale pentru îmbunătățirea procesului de obținere a oxigenului prin electroliză. Ei speră să trimită tehnologia pe Lună în 2025 în cadrul programului de utilizare in-situ a resurselor al Agenției Spațiale Europene.

Cât oxigen poate furniza Luna?


Acestea fiind spuse, cât oxigen se va putea obține pe Lună după ce vom instala totul? Se pare că destul de mult.
Dacă ignorăm oxigenul din materialul pietros din adâncul Lunii - și luăm în considerație doar regolitul ușor accesibil de la suprafață – se pot face estimările necesare.

Fiecare metru cub de regolit lunar conține în medie 1,4 tone de materiale, inclusiv 630 kilograme de oxigen. NASA spune că un om are nevoie să inspire cam 800 de grame de oxigen pe zi pentru a supraviețui. Așa că 630 kg de oxigen ar ține în viață un om timp de doi ani (sau mai mult).

Acum să presupunem că adâncimea medie a regolitului de pe Lună este de 10 metri și că putem extrage tot oxigenul din el. Înseamnă că acei 10 metri de la suprafața Lunii ar furniza destul oxigen pentru toate cele opt miliarde de oameni de pe Pământ în jur de 100.000 de ani.

Ar mai depinde și de eficacitatea cu care am reuși să extragem și să folosim oxigenul. Oricum, numerele sunt uimitoare!

Spunând acestea, avem tot ce ne trebuie aici, pe Pământ. Și ar trebui să facem tot ce putem ca să protejăm planeta albastră - și în special solul ei – care continuă să susțină toată viața terestră fără ca noi să nu încercăm nimic.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:50

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 2 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Denumire activ Adresa Componenţa/ suprafaţa construită Valoare Constucţii şi teren Mun. Huşi, str. Dobrina, nr. 41 bis, judeţul Vaslui - C1 – pavilion producţie - 707,67 m.p., C 5 – anexă - 18,09 m.p. şi teren intravilan în suprafaţă totală de 1.034 m.p.; - C4 – hală de producţie - 470,52 m.p şi teren intravilan în suprafaţă totală de 499 m.p.; - C2 – atelier auto - 596,18 m.p. şi teren intravilan în suprafaţă totală de 1.178 m.p.; - Teren intravilan în suprafaţă totală de 134 m.p.; - Teren intravilan în suprafaţă totală de 202 m.p.; - Construcţia C1 – atelier – terenul pe care este situată construcţia nu este proprietatea debitoarei. 324.026,95 lei 164.361,40 lei 291.154,10 lei 9.391,70 lei 18.784,35 lei 56.352,10 lei Total * * 864.070,60 lei Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.11.2021. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile imobile va avea loc la data de 17.01.2022, ora 1000 şi se vor organiza 4 şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 14.02.2022 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 2.000 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Descoperire fascinantă sub Antarctica: Milioane de creaturi descoperite în adâncuri VIDEO
15/01/2022 10:44

 Oamenii de stiintă de la Institutul Alfred Wegener (AWI) din Bremerhaven, Germania, care au explorat gheata marină din Antarctica, au făcut o descoperire cu totul spectaculoasă pe fundul Mării Wed ...

Poveștile păsărilor colibri
14/01/2022 11:33

Păsările colibri zboară atat de repede, incat uneori sunt confundate cu insectele care bazaie in jurul florilor in căutare de nectar. Cu toate acestea, nimeni nu se intreabă de obicei de viteza aripilor un ...

Andreea Marin, un nou inel de logodnă?
12/01/2022 10:00

După 4 ani de relatie, Andreea Marin si Adrian Brancoveanu au decis publice o fotografie in care cea supranumită Zana Surprizelor apare cu un inel pe mană. Cei doi se află in vacantă, intr-o zonă montană ...

Focul misterios din Australia, care arde de 6.000 de ani
10/01/2022 17:16

  Un foc misterios din Australia care arde de cel putin 6.000 de ani se află intr-un parc national aflat la patru ore de mers cu masina la nord de Sydney. Cunoscut sub numele de „Burning Mountain& ...

După carnea de laborator, cercetătorii au dezvoltat cafeaua celulară
09/01/2022 09:19

O echipă de oameni de ştiinţă din Finlanda a reuşit să dezvolte o nouă tehnică ce permite producţia cafelei, una dintre băuturile cele mai consumate la nivel mondial, intr-un mod mai durabil comparati ...

Nemesis, geamănul malefic al Soarelui
08/01/2022 11:39

Un model recent despre modul in care se formează stelele adaugă greutate ipotezei că majoritatea stelelor, dacă nu chiar toate, se nasc cu cel putin un frate. Soarele nostru nu este, probabil, exceptie si ...

Cine sunt arcturienii și cum ne pot ajuta
08/01/2022 09:15

Arcturienii sunt una dintre cele mai avansate civilizatii din intreaga noastră galaxie. Arcturus este cea mai strălucitoare stea din consteletia Bootes, aflată la aproximativ 36 de ani lumină de Pămant. Ei ...

Secretele viorii Stradivarius, cel mai scump instrument din lume
07/01/2022 14:45

 Viorile create de lutierul italian Antonio Stradivari (1644-1737) starnesc o fascinatie de neegalat in lumea muzicii clasice. De asemenea, sunt printre cele mai scumpe instrumente muzicale din lume. &Ici ...

Un român din Italia a inventat o mască de protecție inteligentă. Își schimbă culoarea atunci când nu mai filtrează bine aerul
07/01/2022 11:29

Un roman din Italia a inventat o mască de protectie inteligentă care isi schimbă culoarea atunci cand nu mai filtrează bine aerul. Un tanăr roman de 19 ani a inventat o mască de protectie inteligentă. ...

Intel a prezentat cel mai puternic procesor creat vreodată
07/01/2022 11:06

Confruntat cu o concurenţă acerbă din partea AMD şi luat la preţ de matineu de Apple cu noile sale procesoare dezvoltate intern, Intel a ţinut neapărat să-şi incordeze muşchii şi a prezentat la C ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei